Educació mediambiental

La importància de la fenologia i per què la treballem a l'aula

11/03/2021 Comissió de Comunicació

La preocupació pel medi ambient i les conseqüències de les nostres accions en la salut d’aquest és una qüestió que ens preocupa cada vegada més. La consciència mediambiental va en augment i la presència d’aquesta a les aules és ineludible. Amb tot, no sempre resulta fàcil encabir-la en els currículums de les diferents matèries, per la qual cosa les franges de matèries optatives ofereixen una magnífica oportunitat per a dissenyar projectes que vagen en aquesta línia.


A l’IES Vilafranca duem dos cursos apostant per aquesta opció a través del Projecte Interdisciplinari ofertat a 1r d’ESO el curs passat i a 2n d’ESO el curs actual. Els objectius són conèixer l’entorn més proper, tant a nivell paisatgístic com mediambiental, posant especial èmfasi en la biodiversitat. Vilafranca es troba en una ubicació geogràfica privilegiada pel que fa a biodiversitat. Al terme comptem amb diferents hàbitats i ecosistemes que alberguen una gran quantitat d’espècies animals i vegetals. Pel que fa a les animals, el món de l’ornitologia és un dels més rics perquè, a banda de les espècies sedentàries, tenim la gran sort d’estar en una zona de pas per a les aus migrants i de nidificació per a d’altres estivals.


Són justament aquestes, les aus migrants, les que ens estan donant pistes d’un fenomen global que pot ser apreciat a casa nostra. Ens referim al canvi climàtic. Les persones aficionades a l’ornitologia fa temps que estan observant canvis en els processos migratoris d’aquestes aus. Venen abans i marxen més tard. Lògicament, aquestes afirmacions són fruit d’anys d’observacions pacients i són les que, amb d’altres, donen cos al que coneixem com fenologia. La fenologia tracta la relació entre els factors climàtics i els cicles i comportaments dels éssers vius. Aquest és un dels punts que es treballen a Projecte Interdisciplinari i que propicia les eixides que tot sovint es fan al camp.


A més, aquest curs hem comptat amb la col·laboració dels agents mediambientals de la comarca que han ajudat els i les alumnes a identificar les aus més fàcils de reconèixer tant dins del municipi com pels voltants del terme. Així, en la visita que ens van fer aquest passat mes de febrer, els agents ens van mostrar les diferències clau entre espècies aparentment confusibles com ara la falcia (Apus apus) i el ballester (Apus melba), l’oreneta (Hirundo rustica) i l’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) o l’àguila marcenca (Circaetus gallicus) i l’àguila calçada (Aquila pennata), entre d’altres. L’alumnat es va sorprendre de la gran quantitat d’espècies d’aus que es poden trobar a la comarca (fins a 196) i de la riquesa patrimonial que suposa aquesta biodiversitat.


Aquest és l’objectiu de l'educació mediambiental: donar a conèixer un patrimoni per tal que la gent del territori el valore, el respecte i tinga ganes i voluntat de preservar-lo.