Què fem a classe?
Caixes, jocs i molta imaginació: així treballem en Àmbit
De la mà de la professora de castellà, Nazaret Huélamo, hem introduït aquesta nova metodologia en diferents cursos de l’ESO.
Els primers resultats han estat ben originals, uns jocs de taula molt divertits.
24/11/22 - Comissió de Ràdio i Revista. Les caixes d’aprenentatge són una metodologia procedent de Catalunya, el territori veí. Fomenten la participació, la creativitat, l’autonomia i el treball en grup, entre d’altres. I justament això és el que hem posat en pràctica en l’assignatura d’Àmbit, en primer d’ESO, i en Valencià: llengua i literatura, en segon d’ESO.
Els resultats són ben diversos i originals. Els jóvens no deixen de sorprendre’ns amb les idees que se’ls acuden al cap i amb el seu tarannà creatiu. Perquè, davant el repte de dissenyar un joc de taula, els productes finals constitueixen tota una proesa. Així, el primer dels jocs és el Monopueblo, amb què els participants poden fer-se amos de les comarques del nord del territori: Catí, l’Anglesola, Castellfort o Vilafranca són alguns dels municipis a la venda, així com llocs importants com ara la serradora o l’escola Blasc d’Alagó.
Si teniu inquietuds sobre els bous, podeu escollir el joc ¡Que te pilla el toro!, basat en la festa de San Fermín, i amb preguntes al voltant de les diferents ramaderies dels Ports. I si preferiu qüestions d’un altre tipus, podeu jugar al Tripoble, amb què podeu demostrar els coneixements sobre tradicions, gastronomia i cultura vilafranquines.
Però les preguntes i els bous no són l’única temàtica dels jocs ideats per l’alumnat. El juego de los pitufos consisteix en una sèrie de reptes i preguntes que els participants han de resoldre amb destresa si volen guanyar la partida. I, finalment, Los espaguetis de la mamma ens ofereix un viatge gastronòmic per les receptes tradicionals italianes.
Cal destacar l’originalitat i el treball de l’alumnat en aquest projecte, atés que no solament han hagut d’inventar els jocs, sinó que n’han construït els materials i n’han confeccionat les instruccions a partir dels coneixements previs.
Nazaret Huélamo, professora de castellà de l’institut, anima tot el claustre a fer servir aquesta metodologia: “les caixes d’aprenentatge no únicament són un viatge de coneixement per a l’alumne, sinó que també impliquen una experiència metodològica per al professorat”. La docent actualment està formant tot l’equip educatiu en aquesta temàtica. “Hem de donar resposta a les necessitats de tot el nostre alumnat, i aquesta manera de treballar és inclusiva, participativa i totalment competencial. Per això tot el claustre treballarà per a tenir un banc de caixes d’aprenentatge que es podran fer servir en tots els cursos”, conclou Huélamo.
Caixes en segon: còmics i més còmics
En segon també s’han fet servir les caixes d’aprenentatge; en aquest cas, al voltant del còmic. Els projectes són ben diversos: una botiga, un funko, un cartell per a un saló del còmic vilafranquí imaginari i vinyetes diverses.