Centre de teleassistència

L'IES Vilafranca coneix de prop com és un centre de teleassistència

El projecte, elaborat per l’alumnat del segon curs del Cicle d’Atenció a Persones en Situació de Dependència, és una mostra d’aquest espai laboral.


28/01/22 - Comissió Lingüística i de Biblioteca


L’alumnat del segon curs del Cicle d’Atenció a Persones en Situació de Dependència ha elaborat una maqueta d’un centre de teleassistència. Aquest projecte, que s’ha dut a terme en l’assignatura homònima, pretén que els estudiants del cicle i de la resta de l’institut coneguen una mica més la configuració i el funcionament d’unes instal·lacions d’aquest tipus.


La maqueta, feta amb plastilina, fusta i mobles de Lego, plasma, d’una banda, la part de gestió territorial i, de l’altra, la part d’atenció a l’usuari. Al centre d’atenció hi ha els teleoperadors, mentre que al Departament de Gestió Territorial hi ha el personal tècnic i l’ambulància.


En aquests centres s’ofereix el servei d’atenció a distància a persones en situació de dependència: se’ls atén telefònicament i se’ls dona un servei d’acompanyament. D’aquesta manera, es pot fomentar l’autonomia dels usuaris atesos. També es brinda ajuda a les xarxes de suport com ara familiars o cuidadors no professionals. Igualment, hi ha personal de primers auxilis, el qual pot gestionar incidències de salut lleus, sense la necessitat d’haver de reclamar una ambulància o d’altres serveis mèdics. A la comarca dels Ports, per exemple, aquest servei està gestionat per la Creu Roja de Castelló, que es troba a la capital de la Plana.


Corpus Iborra i Miquel ha estat l’encarregada de portar a cap aquest projecte. Iborra intenta implementar “uns aprenentatges com més vivencials possibles”, d’acord amb les seues pròpies paraules. “Com que no hem pogut fer una eixida per a visitar cap centre d’atenció, l’hem fet nosaltres”, conclou Iborra.