Literatura i música en viu

La cultura en viu es fa present a l'IES Vilafranca

13/05/21 - Comissió de Comunicació


La cultura i les arts tenen un paper fonamental en el desenvolupament de les competències bàsiques de la joventut. En aquest sentit, a l’IES Vilafranca n’hem introduït un vessant molt pràctic i engrescador aquestes darreres setmanes que tot seguit expliquem.


Per una banda, la literatura ha impregnat l’alumnat de 1r d’ESO de la mà de Tània Muñoz, llicenciada en Història i amb estudis de postgrau en Antropologia.


Tània es defineix com a contadora d’històries que escolta, recorda o imagina. Ha contat històries de viva veu a biblioteques, escoles, instituts i festivals. Altres de les seues històries han acabat escrites per a teatre o televisió. Actualment està immersa en la realització de la tesi doctoral sobre la rondalla a les comarques de Castelló, i lligat a aquesta tesi es va desenvolupar a l’IES Vilafranca un taller de narració que va tenir lloc el 23 d’abril, data assenyalada per la celebració de Sant Jordi.


L’activitat va anar dirigida a l’alumnat de l’Àmbit ArtísticolingüísTIC de 1r d’ESO, que s’imparteix aquest curs, per primera vegada, al nostre centre. Aquest taller, emmarcat dins del projecte “El conte/El cuento”, s’ha realitzat amb l’objectiu inicial d'endinsar l’alumnat en el món dels contacontes i aprofundir en el coneixement d’habilitats i recursos lingüístics i expressius, a més d’altres ferramentes necessàries, per tenir èxit en la narració d’històries.

La sessió de treball es va encetar amb una reflexió inicial a l’entorn de la idea que tothom conta històries, encara que no totes les persones les conten de la mateixa manera. Per culminar aquesta reflexió, Tània va explicar una llegenda urbana que, tot i ser molt coneguda (La niña de la curva), va captar l’atenció de l’alumnat i el va deixar esgarrifat.


A la part central del taller, el treball es va organitzar en xicotets grups, amb l’objectiu d’identificar les qualitats que valorem en un bon contador d’històries. Cada grup va elaborar un llistat amb 10 requisits i el va anar completant quan es va posar en comú amb la resta de companys.

A l’última part de l’activitat es va posar en pràctica tot allò après, de manera que cada alumne/a va contar una llegenda urbana coneguda o inventada. Aquesta narració, prèviament assajada en petit grup, va quedar enregistrada en vídeo per tal de facilitar una valoració final i permetre compartir entre totes i tots les possibles propostes de millora.


El producte final que es pretén assolir amb la realització del taller i del projecte general és preparar una sessió d’explicació de contes protagonitzada per l’alumnat de 1r d’ESO i destinada al gaudi de les xiquetes i els xiquets del CEIP En Blasc d’Alagó.

Per altra banda, la música en viu també va arribar a l’IES Vilafranca per a l’alumnat de 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat a principis de maig de la mà de Nelo, DJ Fonki Cheff.


Nelo és un dels disjòqueis més actius en l’escena estatal des de 1998 i ha passat per diversos estils fins a aconseguir una personalitat pròpia dins del món dels DJ. Té un estil variat i eclèctic que el porta a barrejar gèneres tan dispars com la rumba, el funk, el disco i el boogaloo, amb una tècnica de scratch impressionant. Ha viscut set anys a Londres i sis als Estats Units, a més de viatjar per tot el món a la recerca de discs de vinil peculiars i cotitzats que l’han portat a posseir una col·lecció inigualable, la qual permet al públic que gaudeix de les seues sessions viatjar per tot el món per mitjà de la música.


Tècnicament, les seues referències foren pioners del hip-hop com Gran Master Flash o DJ Kool Herc, els quals mostraren al món una nova manera de concebir els tocadiscs com un instrument, a més de rescatar cançons oblidades i presentar-les de manera innovadora. Aquest fet el va portar a ser campió de la Redbull Thre3styles de 2011 i finalista estatal.


L’objectiu principal d’aquesta activitat és oferir a l’alumnat una experiència immersiva sobre la tècnica del DJ, apropar-lo al món del tocadisc i del vinil i presentar la tècnica de l'scratch com una artesania de creació musical.


La sessió es va organitzar en dos parts. Per una banda, una xarrada inicial per explicar què és un disc de vinil, com es fabrica i on es poden aconseguir vinils antics d’edició limitada. També es va aprofundir sobre què és un tocadiscs, quines parts té i com funciona; les diferències entre vinil analògic i vinil digital, i un poquet d’història de l’scratch, amb una demostració final per tancar aquesta primera part de la sessió. D’altra banda, la segona part va consistir en un taller que donava l’oportunitat a l’alumnat de provar tres plats i posar-se per un moment en el rol de DJ. Una experiència molt interessant i enriquidora.