Eixida BTT

Geomorfologia en BTT

20/10/20 - Comissió de Comunicació

Si hi ha cap aspecte de la docència en l’era COVID que s’ha vist afectat de forma significativa, aquest ha estat el de les eixides extraescolars. Programar visites a mitjà termini és certament complicat en l’escenari actual en què les mesures de seguretat varien en qüestió de dies. Vist això, l’alternativa és fer eixides de proximitat i amb un format prou flexible com per poder adaptar-se a una realitat canviant.

És en aquest context que des de la matèria de Biologia i Geologia de 4t d’ESO s’ha dut a terme una eixida diferent però, al mateix temps, tremendament enriquidora. I és que als Ports tenim un patrimoni geològic que sovint passa desapercebut tot i tenir un interès més que destacable. A Vilafranca en concret, podem observar un exemple espectacular, d’aquells que podem catalogar “de llibre”, d’anticlinal (plegament d’estrats convex, en forma d’A). Sovint aquests plegaments tenen una envergadura considerable i costa fer-se’n una idea des d’un únic punt, per això convé observar-ne la formació des de diferents angles i perspectives per tal de poder copsar-ne de forma completa la magnitud. Això, però, comporta recórrer uns quants quilòmetres, cosa difícil de fer a peu.

És en aquest punt on entra en joc l’element més destacable de l’activitat: fer l’itinerari amb bicicletes de muntanya. Cal dir que això requereix una certa forma física i podria suposar una limitació per a cert alumnat, però a la comarca estem de sort perquè recentment ha aparegut una empresa de lloguer d’e-bikes (bicicletes elèctriques) que soluciona aquest possible entrebanc. És així com gràcies a la proposta de Respira Natura (Cinctorres) hem pogut fer totalment accessible, i per tant inclusiva, una activitat que a priori hauria pogut suposar un repte massa ambiciós per a cert alumnat. Amb l’ajuda d’aquestes bicicletes tothom ha pogut gaudir d’una ruta de gairebé 26 km per camins del terme de Vilafranca i sense excessiu esforç, alhora que ha pogut assolir-ne els continguts associats de forma agradable i enriquidora.

A banda d’observar l’anticlinal de Vilafranca des de diferents llocs, des de Cabestany a les coves del Forcall passant pel mirador del barranc de la Fos, l’alumnat també va poder observar l’anticlinal de la Creu del Gelat entre Portell i Cinctorres, el pòlie de la Canada d’Ares, el sinclinal de l’Anglesola o l’anticlinal del Tamborero. Per acabar, van recórrer de punta a punta, pel barranc de la teuleria, l’espectacular falla inversa sobre la qual s’ubica el poble de Vilafranca.

En definitiva, un magnífic exemple de com podem gaudir del nostre patrimoni d’una forma lúdica i amb el suport d’empreses d’aventura del territori a través d’una activitat que res té a envejar a les que s’ofereixen en llocs més allunyats.