Construint ciutadania

Deixa la teua empremta, un projecte per al foment de la participació juvenil i la ciutadania

26/03/2021 Comissió de Comunicació


Durant aquest curs, a l’IES Vilafranca es continua amb el desenvolupament del projecte anomenat Deixa la teua empremta, implementat des de la Mancomunitat Comarcal dels Ports. Es tracta d’un projecte que fomenta la participació juvenil i la ciutadania mitjançant accions i intervencions de voluntariat i sorgeix de la necessitat de treballar des de l’institut iniciatives innovadores i experimentals que permeten a les persones joves conèixer-se de forma individual i col·lectiva, a més de descobrir la seua realitat i les possibilitats de millorar-la i transformar-la. Per tal de fer-ne un correcte desenvolupament, s’utilitzen algunes de les sessions de Tutoria i/o de Valors Ètics i la persona encarregada és Zaíra Fabregat, que ocupa el càrrec de tècnica de Joventut de la Mancomunitat.


D’una banda, les persones que participen directament en el projecte són l’alumnat de 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO de l’IES Vilafranca (el curs passat també va participar-hi l’alumnat de l’IES Els Ports de Morella, però per la situació de pandèmia aquest any s’ha limitat a Vilafranca). D’altra banda, les persones amb les quals es fan les intervencions també són una part essencial del projecte. Aquestes col·laboren activament en tot el procés que es marca conjuntament amb els professionals dels centres del municipi i reben amb motivació i il·lusió les idees que la joventut els planteja.


Zaíra ens ha explicat els projectes que es porten a terme en cada curs:


La proposta que es trasllada per a l'alumnat de 1r d’ESO és la realització d'un projecte on es treballen els conceptes de participació i ciutadania a través de dinàmiques i accions dins i fora de l'aula, per tal d’entendre i analitzar la nostra realitat i construir la nostra pròpia iniciativa d'intervenció social.

Activitat de teatre social amb l'alumnat de 1r d'ESO

L'alumnat de 2n d’ESO porta a terme el projecte Amics i amigues de primer, on intercanvien experiències i coneixements amb una persona de la residència o amb una del Grup de Criança, a més de realitzar accions de voluntariat. Aquest any, però, s'han produït canvis en el projecte. Per un costat, l'alumnat participarà en un concurs de podcast, treballant la informació que s'extrau de les persones majors mitjançant un carteig, i també es treballarà el conte i els rols de gènere amb la infància. Tot això es farà respectant el projecte que es va encetar l'any anterior i el procés que es va generar amb les persones destinatàries.

Taller de ràdio amb l'alumnat de 2n d'ESO

L'alumnat de 3r d’ESO portarà a terme un projecte del que es coneix com a “històries de vida” amb persones migrants del municipi i persones majors de la residència. Aquest es desenvolupa conjuntament amb la psicòloga de la Mancomunitat. Dintre d'aquest gran projecte, es posaran en valor les històries de les persones destinatàries des de diferents destreses: virtual, escrita i artística.


Al seu torn, l'alumnat de 4t d’ESO genera els seus propis projectes d'Aprenentatge i Servei als centres d'interès dels seus municipis. Per començar a conèixer el treball en la comunitat i el procés que comporta generar un programa d'intervenció, es planteja fer una setmana d'activitats per al municipi en què cada grup coordinarà i gestionarà la seua pròpia acció, fent front directament a la realitat.

Intervenció de l’any passat, abans de la pandèmia

Intervenció de l’any passat, abans de la pandèmia

Per finalitzar, deixem unes frases de valoració dels i les participants en els projectes:


Clàudia Fabregat - Psicòloga de l’equip de serveis socials de la Mancomunitat Comarcal dels Ports: “Amb el projecte d’Històries de Vida, un projecte intercultural i intergeneracional, es generen processos personals i col·lectius que donen valor a l’experiència pròpia, fet que fomenta la participació, la cohesió social i la reflexió crítica de totes les persones participants”.


Zaíra Fabregat - Tècnica de Joventut de la Mancomunitat Comarcal dels Ports: “En l’experiència és on resideix l'aprenentatge, i en la implicació i la participació, el canvi”.


Sara Garcia - Professora de l’IES Vilafranca: “Projectes com aquestos són la llavor per a cultivar una ciutadania més implicada, responsable i activa”.


Nerea Garcia - Alumna de 4t d’ESO de l’IES Vilafranca: “Els beneficis que té fer un projecte com aquest és que aprens a treballar en equip i a programar una activitat per tal que puguen fer-la les persones a les quals va dirigida”.


Maite, Biel, Izan, Luna, Mar, Bruno, Jesús, Eduard - Alumnat de 3r d’ESO de l’IES Vilafranca: “Participar en el projecte d’intercanvi de generacions per conèixer els seus costums i tradicions, ens fa sentir molt còmodes. Pensem que és bo per tal que la gent sàpiga més sobre la vida de les persones migrants i majors; a més, ens ajuda a conèixer dades noves sobre les seues vides”.


Alumnat de 1r d’ESO: “Les sessions amb Zaíra són molt divertides i entretingudes. Ens resulta molt interessant la idea de fer coses per millorar el poble i estem il·lusionats per ser nosaltres els encarregats de fer les activitats”.