Activitats cientificotècniques

Activitats variades des de l'àmbit científic i tecnològic

28/01/2021 Comissió de Comunicació

L'alumnat de l’IES Vilafranca realitza diferents projectes a través de l’experimentació en moltes de les assignatures i matèries que cursa, amb la qual cosa esdevé el protagonista del seu propi aprenentatge. L’objectiu d’assolir un producte final a partir del treball en xicotets grups heterogenis, es porta a terme mitjançant les metodologies que ofereix l’aprenentatge cooperatiu. Aquesta manera de funcionar, però, no és gens senzilla amb la situació epidemiològica que vivim. Tanmateix, i malgrat toes les dificultats afegides, el professorat no ha volgut bandejar aquest model de docència pels beneficis educatius que se’n deriven. És per això que ha continuat aplicant les metodologies necessàries tot seguint al llarg del procés les mesures establides a causa de la situació derivada de la Covid-19, consistents a respectar en tot moment la distància interpersonal, la higiene de mans i la desinfecció de material que es pot arribar a compartir.

Si ens centrem en les activitats i projectes de l’àmbit cientificotècnic, podem destacar el portat a terme a Tecnologia pel grup de 4t d’ESO relacionat amb un robot que canvia de sentit quan es troba amb un obstacle. L’alumnat ha hagut de dissenyar l’estructura del robot, n’ha seleccionat i distribuït el material necessari i ha acabat programant i planificant les tasques segons els passos a realitzar. Per al funcionament era necessari crear un circuit elèctric amb els seus components; llavors, l’alumnat va haver de realitzar proves per fer les connexions adequades. Finalment, l’alumnat ha confeccionat un vídeo amb la consecució de tot el procés que podeu visualitzar en la pàgina web de l’IES Vilafranca i els diferents projectes enllestits (els robots) han estat visibles en la zona d’exposicions del centre.

Pel que fa a l’assignatura d’Informàtica, el mateix alumnat de 4t ha comprovat el funcionament d’alguns antics equips informàtics que estaven pendents de retirar-se. A més a més, s’han realitzat pràctiques de muntatge i desmuntatge d’aquest equipament per tal de conèixer l’interior dels ordinadors i la disposició de les peces i dels diferents elements de connexió. Una volta fetes totes les comprovacions de funcionament, s’han retirat els ordinadors obsolets a l'Ecoparc.

L’alumnat de 1r de Batxillerat, per la seua banda, ha realitzat un estudi sobre la relació entre els nostres hàbits de consum i les distàncies recorregudes pels productes des del lloc d'origen fins al lloc on els hem comprat. A més, ho han relacionat amb les emissions de CO2 (gas d'efecte hivernacle) que es produeixen en aquests desplaçaments. Aquest projecte de l'assignatura de Cultura Científica s’anomena “De km en km, emissió de CO2”, i es troba exposat com a mural a la zona d’exposició del centre, en el qual es poden observar els resultats de l’estudi.

Tornant a 4t d’ESO, en l’assignatura de Biologia han analitzat l’ADN del kiwi. Aquest procés tan interessant consisteix a triturar aquesta fruita, a la qual se li afegeix una dissolució amb aigua, sal i sabó. A continuació s'agafa una mostra d'aquesta sopa de kiwi amb la dissolució esmentada i s'hi afegeix alcohol fred. Tan sols 15 minuts després es pot observar el material genètic del kiwi, unes fibres de color blanc que suren a la part superior de la mostra triturada.

Pel que fa als cursos més primerencs, aquesta metodologia encara guanya més presència i rellevància en l’assignatura de projecte interdisciplinari. A 2n d’ESO, per exemple, on porta per títol Biodiversitat als Ports, han fet una eixida de camp per anar a trobar una de les espècies més curioses, alhora que protegides, de la nostra flora: el lliri de neu o punxaneus (Galanthus nivalis). Es tracta d’una flor característica d’ambients més freds que el nostre (més septentrionals) i que a les nostres latituds es considera una relíquia de l’època glacial i extremadament difícil de localitzar fora dels Pirineus. Ara bé, als Ports tenim la sort de poder-la contemplar i l’alumnat de 2n ho ha fet en primera persona.

Així doncs, açò tan sols és una petita mostra de com des de l’IES Vilafranca ens estem sabent sobreposar a l’adversitat que ens toca viure, tot fomentant l’interès per aprendre del nostre alumnat a través de l’experimentació útil i arrelada a l’entorn i les necessitats d’aquest.