Històries de vida

"Històries de vida"

Un projecte intercultural i intergeneracional

06/05/21 - Comissió de Comunicació


Si busquem el terme viure en el diccionari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, com en qualsevol verb, ens sorgeixen de sobte un conjunt d'accepcions: «tindre vida», «estar viu», «passar la vida d’una determinada manera»... Però suposem que els nostres xics i xiques de l'IES Vilafranca es van sentir molt més còmodes amb la definició número 3: «Sentir o experimentar la impressió produïda (per algun fet o per algun esdeveniment)».

És la millor accepció per descriure “Històries de Vida”, el projecte que s'està duent a terme gràcies a la col·laboració de l'alumnat de 3r d'ESO, el Centre per a la 3a edat de Vilafranca i l'organització Pangea; supervisat per la tècnica de joventut de la mancomunitat, Zaíra Fabregat, i la tècnica de l'oficina Pangea, Clàudia Fabregat, i que s'integra en el projecte “Deixa la teua empremta” desenvolupat per la Mancomunitat Comarcal dels Ports i l'IES Vilafranca, que ja vam tractar en una notícia anterior (26/03/21 - Construint ciutadania).


“Històries de vida” s'inicia amb diverses activitats de cohesió grupal entre els i les estudiants, les persones majors i les persones migrants. En primer lloc, tenim entrevistes de caràcter col·lectiu a majors i migrants, que mostren als nostres joves com de diferents poden ser les infàncies a través de forts canvis vitals, com són l'exili del país d'origen o els grans contrastos generacionals en una mateixa localitat.


Una altra de les activitats és la “Fira de sabers”, en la qual cada persona desenvolupa un relat de vida a través de cinc objectes que la defineixen o amb els quals s'identifica, i que mostra la diversitat de productes que es tenen a l'abast i com aquests influeixen en el decurs de les nostres vides depenent d'on o quan aquesta haja tingut lloc.


Finalment, tots els integrants aporten un objecte personal a la “Càpsula del temps”, que serà oberta dins de cinc anys i que mostrarà en el futur la diversitat d'interessos o gustos que van tenir els seus participants, però, sobretot, donaran testimoni d'aquest bonic projecte intercultural i intergeneracional.


Precisament amb aquest propòsit, l’alumnat de 3r d'ESO de l'IES Vilafranca està preparant tres tasques associades al desenvolupament de tres destreses: l’artística, mitjançant una exposició fotogràfica de la vida de diversos migrants on, gràcies a un codi QR, es podrà accedir a un suport textual; l’escrita, a través de la confecció d'un quadern violeta amb les vivències de dones migrants i majors, i tecnològica, amb la producció d'un programa de ràdio on, intercalant cançons i vivències, relataran les històries de migrants i majors.


Totes aquestes tasques i activitats ajuden a forjar en l'alumnat les capacitats de coordinació, organització i temporalització, alhora que els infon responsabilitat mitjançant l'adquisició de rols com els de secretari o secretària, relacions públiques o portaveu.


A més, amb aquest projecte, partint d'un punt de vista personal s'aconsegueix un benefici conjunt i s'estrenyen els llaços de la comunitat. Els nostres majors comparteixen la seua saviesa mentre rejoveneixen gràcies al contacte amb l’alumnat, els nostres migrants ens consciencien de les dificultats del món al mateix temps que creen vincles d'integració, i els nostres alumnes aprenen, se sensibilitzen davant els relats de superació i donen una gran visibilitat d'aquestes vivències gràcies al seu domini de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació).