Víctor Tena i Pitarch: 25 anys fent relacions

I direm tots en veu forta: "Visca Sant Antoni Abat!"

08/02/21 - Assignatura d'Àmbit (1r d'ESO)


L'alumnat de 1r d'ESO de l'IES Vilafranca va rebre, el passat dimecres, la visita de Víctor Tena i Pitarch, encarregat d'impartir una conferència-taller dedicada a les Relacions, un dels elements més representatius de la festa de Sant Antoni vilafranquina.


Aquesta activitat es trobava inserida dins del projecte anomenat "Investiguem la festa de Sant Antoni", un dels projectes programats dins l'àmbit artísticolingüísTIC, el qual s'imparteix enguany per primera vegada a 1r d'ESO.


El ponent, Víctor Tena i Pitarch, una de les persones encarregades d'escriure les relacions des de l'any 1996, ens va endinsar en aquest món, aportant un bon grapat de dades històriques interessants, a més a més de curiositats al voltant d’aquesta manifestació popular.

Per encetar la intervenció, Tena va ressaltar la importància que té la festa de Sant Antoni a Vilafranca en comparació amb altres localitats de la comarca. Vilafranca dedica un mes sencer a la celebració d'aquesta festivitat: dos dies als troncs, un dia a les barres, el cap de setmana de la malea i, a la setmana següent, la subhasta. A banda, hi ha un treball previ dels majorals durant el mes de desembre per a la preparació de la confitura i dels pastissos. A més a més, Tena va recalcar que tots els actes són públics, desenvolupats eminentment al carrer i oberts a tothom, alhora que assenyalà les Relacions com una de les singularitats d'aquesta festa que la fan diferent a la d'altres pobles.


Les Relacions són composicions en vers de caràcter satíric dedicades als majorals de Sant Antoni o a la festa en general, les quals pretenen fer gràcia i agradar els oients amb la rima que les caracteritza i el contingut desenfadat que transmeten. Per descomptat, no és tan sols a Vilafranca que hi trobem composicions d'aquest tipus; en altres localitats poden tenir un nom diferent, però l’essència és la mateixa, com ara les "Loes" de Benicarló, els "Ditxos" de Vall-de-roures o també les conegudes "Relacions" de Portell.


Víctor ens explicà que l'any 2003 va aconseguir recopilar totes les Relacions fetes a Vilafranca des de la recuperació, l’any 1980, de la festa de Sant Antoni. Ara bé, el treball d'investigació encara va anar més enllà, fins a trobar les primeres referències a aquestes manifestacions de caràcter oral cap a l'any 1920, fet que ens ha permès conèixer, per exemple, els noms d'alguns relacionistes com el de Vicent del Soldat, o altres aspectes relacionats amb la festa com és la constatació de l'elaboració de confitura ja a l'any 1934.

Durant la conferència, Tena també va assenyalar l'esplendor que va viure als anys cinquanta la festa de Sant Antoni, amb grans relacionistes com Casimiro Fortanet, Abel Alemán (besavi justament d'una de les alumnes de 1r d’ESO) o Amadeo Barreda, molts d'ells vinculats amb la representació de la vida del Sant. Per aquella època, a la plaça del poble tothom podia dir una relació i estava permès parlar d'allò que es volguera. En aquest sentit, va mostrar l'exemple d'una relació que criticava el canvi de la manera de vestir al poble, però també una altra que avançava la crisi agrícola i ramadera que causaria la desaparició de la festa de Sant Antoni l'any 1966 durant 14 anys. Malgrat aquesta aturada, Tena va explicar que l'Ajuntament, als anys 70, igualment deixava un muntó de llenya per fer una foguera, i que l'any 1978 va convidar els artistes de teatre de Morella per representar la vida del Sant, fet que segurament va esdevenir el desencadenant de la mobilització d'un grup de persones del poble per recuperar la festa vilafranquina el 1980. La gent es va bolcar amb comboi en l'organització de la festa de cap de nou: va haver-hi molts voluntaris per fer de traginers, de guàrdia forestal, així com per escriure les Relacions, entre els quals podem destacar Juan Prades, Toni Deusdad, Jaime Fabregat o Jesús Honrubia.

Ja situats a l'any 1985, Ferran Vives agafà el relleu i demostrà una gran facilitat per escriure relacions lligada a la riquesa de vocabulari autòcton, fruit de l’entorn i la vida als masos, i al coneixement de tota la gent del poble. Se li va unir Raül Colom i, posteriorment, Víctor Tena, el ponent, qui a dia d'avui, després de 25 anys, continua en solitari amb aquesta tasca. D'altra banda, va afegir que a la història no apareix cap dona com a relacionista oficial, encara que es coneix la participació ocasional de dones per donar pistes o escriure algunes estrofes de manera puntual. Per això Tena va animar les joves alumnes a participar d'aquesta tradició i convertir-se, sense complexos, en les primeres relacionistes de Vilafranca.


Finalitzades les referències històriques, vam passar al taller d'escriptura de relacions, on Víctor va especificar que aquestes composicions populars es componen d'estrofes de quatre versos octosíl·labs (en mètrica castellana) o heptasíl·labs (en mètrica catalana) amb rima ABAB o, en tot cas, -A-A. Així mateix, va explicar que solen fer-se en llenguatge col·loquial, molt ric i que permet l'ús de termes que les fan més gracioses i properes.

Com a colofó de la xarrada, Víctor va recitar a l'alumnat una relació de quatre estrofes que va compondre especialment per a l'ocasió. Deia així:

La festa de Sant Antoni

este any no ha pogut ser

perquè el virus del dimoni

no mos la deixada fer.


Que el Sant mos done salut

tot passe d'una vegà

i que a este virus cabut

prompte l'envie a cagar.


Per al 2021

i ja passats estos mals

vull Sant Antoni grandiós

tenint uns bons Majorals.


Tornarem a la Malea

que enguany açò ha estat fotut

i xalaran de la festa

els joves de l'institut.

Malgrat que aquest any, com és ben sabut per tothom, s'ha hagut de suspendre la celebració de Sant Antoni, Víctor Tena i Pitarch ha pogut escriure igualment les Relacions 25 anys consecutius. Això sí, enguany no s'han dirigit als Majorals; han estat dedicades a la festa en general i fent referència a l'alumnat de l'IES Vilafranca. Gràcies Víctor.