Sant Antoni a l'Aula

Celebrant Sant Antoni a les classes d'Àmbit

21/01/20 - Comissió de Comunicació


Aquest gener a Vilafranca, com a la resta de pobles de la comarca, no s’han pogut dur a terme els actes de celebració de la festivitat de Sant Antoni, tan arrelada a la nostra terra. La neu queia a destall el dia dels troncs. Les muntanyes, amerades de neu, hagueren marcat una complicada jornada de les barres. El fred i el gel ens hagueren acompanyat al muntatge de la barraca i també a la recollida de «malea» per encendre la imponent foguera.


Malgrat tot, l’alumnat de 1r d’ESO de l’IES Vilafranca ha viscut un bocinet de Sant Antoni amb activitats diverses dins l’aula.

Per una banda, s’ha treballat el text teatral de la interpretació del tradicional “Alto a la Malea”, protagonitzat per dos personatges: l’arrier, encarregat de guiar fins la plaça la malea necessària per encendre la foguera, i el guàrdia, qui demana al traginer els permisos de tala pertinents.


L’alumnat, a partir del visionat de la tradicional interpretació pels actors locals, ha assajat de valent el paper assignat i s’ha preparat l’atrezzo del seu personatge per cuidar tots els detalls de la interpretació.


D’altra banda, s’ha investigat la recepta vilafranquina per elaborar els deliciosos pastissos de Sant Antoni: llistat d’ingredients, mesures, descripció del procés i estris necessaris són els aspectes cercats per l’alumnat a l’hora d’enfrontar-se a aquest text de tipus instructiu. A més a més, s’ha comparat la recepta vilafranquina amb la d’altres localitats com ara Castellfort, Culla, l’Anglesola, Atzeneta del Maestrat o Benassal. I per culminar el procés d’investigació, l’alumnat s’ha arremangat: cadascú al seu lloc, amb els utensilis personals i mantenint la distància de seguretat, ha elaborat els seus propis pastissos de Sant Antoni; la cocció, és clar, l’ha feta cadascú al forn de sa casa.


Un altre aspecte treballat han estat les esperades “Relacions als Majorals”, que tracten de descriure aspectes personals d’aquests, de manera graciosa i desenfadada i basades en la rima. L’alumnat s’ha apropat a la història i a les pautes de redacció de les relacions de la mà de Victor Tena, un dels vilafranquins encarregats de composar, any rere any, aquests versos rimats dirigits als majorals de torn. Després del taller introductori i basant-se en els mecanismes assolits, cada alumne ha confeccionat relacions sobre si mateix. I, posteriorment, sense perdre de vista el respecte i el bon gust, han escrit relacions dedicades a altres companys i al professorat. Tota una experiència!