Treballant les cèl·lules a 4t d'ESO

Elaboració d'una maqueta d'una cèl·lula eucariota vegetal

A 4t d'ESO, a la classe de Biologia, l'alumnat ha elaborat diferents maquetes de diversos tipus de cèl·lules i les ha mostrades durant unes setmanes a l'espai d'exposicions del centre. Un dels grups de treball ens explica la seua experiència i ens mostra detalladament tot el seu treball.

17/02/22 - Alba Solsona, Luna Martín i Alexandra Miralles

Durant aquest segon trimestre, a l'aula de Biologia ens van plantejar l’opció de fer una maqueta d’una cèl·lula. Cada grup de 4t d'ESO (el nostre estava format per tres persones: Alba, Luna i Alexandra) va triar la que volia; en el nostre cas, la vegetal.

En primer lloc, us volem explicar el procediment que vam seguir per poder fer aquesta cèl·lula concreta, la vegetal. Vam buscar vídeos a YouTube per poder observar les coses que ens agradaven, però també les que no i pensar com volíem elaborar físicament la cèl·lula. Seguidament, vam comprar els materials que necessitàvem (bola de polièster, palets, plastilina, cola i pintura) i vam buscar-ne de reciclats (cartó i rolls de paper de WC). El que ens va resultar més complicat va ser l'estructura de la cèl·lula, perquè com té una forma hexagonal, era més difícil que totes les parts foren exactament iguals. L’estructura la vam fer en cartó i goma eva. Pel que fa als orgànuls cel·lulars i el nucli, els vam fer utilitzant plastilina, una bola de polièster i pintura.

En segon lloc, vam apegar tots els components de la cèl·lula amb l’ajuda de cola i escuradents. Ens va resultar un poc complicat perquè costava d'assecar i es trencava, però amb molta paciència, ho vam aconseguir.

Finalment, vam anomenar cada orgànul i vam generar uns codis QR: un on anotem la webgrafia i bibliografia emprada en les consultes prèvies i un altre amb diversos jocs que faciliten conéixer les parts de la cèl·lula. Ací us deixem els enllaços per si voleu consultar-los: