Vinkkejä opetuksen tueksi

Vinkkejä opetuksen tueksi


Hankkeessa mukana olevat opettajat jakavat hyväksi kokemiaan käytänteitä ja ideoita siitä, kuinka tukea tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamista, kouluhyvinvointia ja kouluun kiinnittymistä:


  • Luokanohjaajan työpariksi tvv-tunneille voi ottaa toisen aikuisen, esim. kuraattorin, oppilaanohjaajan tai erityisopettajan. Ennen luokanohjaajan tuntia opettajat ja henkilökunta voivat tiimeissä katsoa materiaalia läpi ja suunnitella tunnin rakennetta.

  • Ryhmään tarpeet kannattaa huomioida. Harjoituksia voi muokata opettajalle ja ryhmälle sopiviksi esim. sen mukaan, mikä kullekin ryhmälle on ajankohtaista ja tärkeää (vaikkapa ryhmäytymisen vahvistaminen, kiusaamisen ehkäisy, läsnäolotaidot). Samoin tehtävän toteutustapaa voi vaihdella ryhmän mukaan: esimerkiksi jokin tehtävä saattaa toisessa ryhmässä toimia koko luokan yhteisenä tehtävänä, mutta jossakin toisessa ryhmässä se onnistuu paremmin paritehtävänä. Oppilaat myös kokevat harjoitukset yksilöllisesti. Jostakusta harjoitus voi olla hyödyllinen ja mukava, mutta toinen kokee olonsa epämukavaksi. Avoin ja keskusteleva, erilaiset persoonat hyödyntävä ilmapiiri on tärkeää.

  • Tunne- ja vuorovaikutustaidot kannattaa pitää kiinteänä osana arkea. Erilliset tvv-tunnit täydentävät oppimista. Kysele oppilaan kuulumisia, kuuntele, kohtaa joka päivä. Turvallisen, kuuntelevan aikuisen läsnäolo on ensiarvoisen tärkeää.

  • Huomaa hyvä ja vahvista sitä - etenkin, jos oppilaalla on paljon poissaoloja. Tänään huomioitte kaverit hyvin. Kiitos että olit reilu toisia kohtaan. Olipa kiva, että tulit kouluun (vaikka oppilas tulisi myöhässä).

  • Jos tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat oppilaille ihan uusi asia, anna heille aikaa. Alussa tehtävät voivat tuntua vierailta ja oudoilta. Kun oppilaat tottuvat uuteen asiaan, tunneista tulee hedelmällisempiä.

  • Opettajaltakin vaaditaan heittäytymistä uuden edessä. Jää kannattaa murtaa niin, että opettaja kertoo omista ajatuksistaan, tunteistaan ja olostaan. Esimerkiksi "Kylläpä pelotti tulla uuden luokan eteen!" on yleensä lausahdus, joka saa oppilaatkin rentoutumaan. Opettajan ei tarvitse olla tunnetaitojen mestari. Opettaja voi lähteä oppilaiden kanssa rohkeasti ihmettelemään käsiteltävää asiaa.

  • Oppilaita kannattaa kuulla ja osallistaa esim. tuntien suunnittelussa ja tehtävien valinnassa. Mitä teemaa tai asiaa olisi tärkeää käsitellä heidän mielestään? Oppilaita kuulemalla tuetaan heidän toiminnallista kouluun kiinnittymistään.

  • Myös opettajien ja työyhteisön hyvinvointiin tulee panostaa. Koulun johdon tuki on tärkeää.

  • Vältä liikaa kuormitusta esim. läksyissä. Mieti, miten voit eriyttää ja joustaa tehtävissä. Yleistä tukea kannattaa hyödyntää laajasti.

  • Oppilastuntemus on tärkeää ja auttaa esimerkiksi opetuksen suunnittelussa, tehtävien valinnassa ja eriyttämisessä. Oppilastuntemus auttaa myös luottamussuhteen rakentamisessa.

  • Yritä nähdä oppilaan käytöksen taakse. Ei-toivotun käytöksen takana on jokin tarve.