Kaveritaidot

7. lk

Kaveritaidot


Teeman laaja-alaiset tavoitteet

L1: Opitaan kuuntelutaitoja ja ratkaisujen ja vaihtoehtojen löytämistä. Opitaan näkemään asioita toisen silmin. Kannustetaan luottamaan itseensä ja näkemyksiinsä ja perustelemaan ajatuksiaan. Vahvistetaan oppilaiden aktiivista roolia oppimisprosessissa. Luodaan edellytyksiä oppimista tukeville myönteisille kokemuksille ja tunteille.

L2: Kouluyhteisössä ja sen ulkopuolella tapahtuvan vuorovaikutuksen kautta oppilaiden maailmankuva avartuu ja taito käydä dialogia kehittyy. Oppilaita ohjataan asettumaan toisen asemaan ja kasvatetaan kohtaamaan ja arvostamaan toisia ihmisiä ja noudattamaan hyviä tapoja.

L7: Opitaan neuvottelua ja ristiriitojen ratkaisua. Tuetaan oppilaan itsetuntoa ja rohkaistaan vastuulliseen toimintaan. Harjoitellaan toimintaa demokraattisen yhteiskunnan jäseninä.


Teeman tehtävissä harjoitellaan vuorovaikutustaitoja, empatiaa ja turvallisen ryhmän muodostamista.

Tehtävä: Kaveritaitoja (20-30 min)


Tavoite

Tutustutaan luokkakavereihin kysymysten avulla. Lisätään oppilaiden keskinäistä vuorovaikutusta luokkayhteisössä.


Tarvikkeet

Alla olevat kysymykset heijastettuna yksitellen tai esim. tabletin avulla avattuna linkistä (SPR:n sivusto).


Ohje

Oppilaat kannattaa jakaa pareihin niin, että pari on sellainen, joka ei vielä tunne kunnolla toisiaan ja joka ei yleensä tee tehtäviä yhdessä. Oppilaat käyvät kysymykset läpi ja vastaavat niihin suullisesti.


  1. Kuka olen?

Kuvailkaa itseänne vuorotellen keksimällä itseä kuvaileva sana tai lause jokaisesta kirjaimesta nimen kirjaimesta. Asiat voivat liittyä perheeseen, harrastuksiin, lemmikkieläimiin, luonteenpiirteisiin tai mieluisiin tai epämieluisiin asioihin.

Esimerkki: JOHANNA: J=Jännittäjä, O=Oman tien kulkija, H=Haaveilija, A=Asuu kämppäkaverin kanssa, N= Nauraa paljon, N= Nauttii yksinolosta, A= Auttaa mielellään muita


  1. Kerro lisää

Lukekaa kysymykset läpi ja vastatkaa niihin. Kysykää tarvittaessa tarkentavia lisäkysymyksiä.

Jos saisit valita minkä tahansa taidon, minkä valitsisit?

Mitkä kolme asiaa pelastaisit, jos talosi syttyisi palamaan?

Jos voisit matkustaa aikakoneella menneeseen, mihin aikaan matkustaisit? Vai matkustaisitko mieluummin tulevaisuuteen? Miksi?

Jos olisit koko maailman valtias, mitä muuttaisit ensimmäisenä ja miksi?


  1. Kumpi vai kampi?

Valitkaa vuorotellen listalta haluamanne vastinpari (yhteensä ainakin neljä vastinparia). Valitkaa molemmat vaihtoehdoista kumpi kuvaa teitä paremmin ja perustelkaa vastauksenne. Keksikää lopuksi molemmat itse kaksi vastinparia.

Kevät vai syksy / Suklaa- vai mansikkajäätelö / Villasukat vai kumisaappaat

Koira vai kissa / Kahvi vai tee / Ulkomaan vai kotimaan matkailu

Ulkoilu vai sohvannurkka / Kirja vai elokuva / Puhelu vai viesti

Pieni määrä ihmisiä vai massatapahtuma


  1. Jos olisin...

Jatkakaa seuraavia lauseita ja perustelkaa vastauksenne:

Jos olisin väri, olisin…

Jos olisin eläin, olisin…

Jos olisin maa, olisin…

Jos olisin ruoka, olisin…


  1. Esineeni on...

Esitelkää toiselle jokin mukana oleva (jos tapaatte kasvokkain), tai kotoa löytyvä (jos tapaatte netissä) tavara, joka kuvastaa teitä. Esimerkki: “Esineeni on avaimissa roikkuva avaimenperä. Se on ostettu ensimmäiseltä ulkomaanreissulta ja muistuttaa siitä.” Kysykää myös yksi tai kaksi lisäkysymystä toiselta hänen esineestään.


  1. Elämäkerta

Kertokaa toiselle kahdessa minuutissa oma elämäkertanne. Toinen ottaa aikaa. Voitte kertoa juuri ne asiat mitkä teistä tuntuvat merkityksellisiltä, ja aloittaa joko ihan lapsuudesta, tai myöhemmästä vaiheesta elämää.


  1. Kyllä vai ei?

Valitkaa molemmat alla olevista kysymyksistä kaksi. Lukekaa valitsemanne kysymykset yksi kerrallaan ja pohtikaa mielessänne, mitä mieltä olette asiasta. Vastatkaa väittämiin “kyllä” tai “ei” niin, että laskette kolmeen ja sanotte yhtä aikaa omat mielipiteenne. Perustelkaa vastauksenne.

Onko ok käyttää sukkia sandaaleissa?

Onko ok nukkua päiväunet joka päivä?

Onko ok olla kertomatta kaikkia omia asioita kaverille?

Onko ok syödä jälkiruoka ennen pääruokaa?

Onko ok kertoa valkoisia valheita?

Onko ok syödä herkkuja joka päivä?

Onko ok jutella tuntemattomille?

Onko ok kieltäytyä tapaamasta kaveria jos väsyttää?

Onko ok käyttää pipoa sisällä?


Lähde: Suomen Punainen Risti

Tehtävä: Turvallinen ryhmämme (20-30 min)


Tavoite

Mietitään, kuinka ryhmästä muodostuu turvallinen. Sopii alkutehtäväksi seuraavalle harjoitukselle.


Tarvikkeet

Kolme paperia, kynä, teippiä.


Ohje

Kirjoitetaan kolmelle paperille (ennen oppituntia) seuraavat lauseet:

  • Turvallisessa ryhmässä kaikki voivat tuoda esille omia ajatuksia, tunteita ja mielipiteitä.

  • Turvallisessa ryhmässä toisia kunnioitetaan eikä toisista puhuta pahaa.

  • Turvallisessa ryhmässä saa olla myös hiljaa ja vain kuunnella muiden keskustelua.

Kiinnitetään laput seinälle eri puolille luokkaa. Oppilaat kiertävät lukemassa laput ja valitsevat, minkä lapun kohdalle jäävät seisomaan. Jokaisen lapun kohdalle pysähtyneen ryhmän kesken keskustellaan lapun lauseesta ja kukin perustelee, miksi valitsi kyseisen aiheen. Aikuinen voi ohjata oppilaita jakautumaan tasaisesti eri lappujen luokse. Jos kuitenkin joku lauseista jää kokonaan valitsematta, voidaan lopuksi yhdessä pohtia, miksi näin kävi ja mikä merkitys väittämälllä on turvallisen ryhmän muodostumisessa.

Purku: Jokainen ryhmä esittelee muulle luokalle valitsemansa lauseen ja yhteisen perustelun valinnalle. Sitten voidaan pohtia, herääkö vielä muita ajatuksia, jotka olisi tärkeää tuoda esiin turvallisen ryhmän toimintaa ajatellen. Yhteisistä pohdinnoista voidaan koota muistilista tai juliste otsikolla "Turvallisen ryhmän ominaisuuksia". Listaa voidaan myöhemmin tarvittaessa täydentää.



Lähde: Suomen Mielenterveys Mieli ry, Hyvä mielen koulu -käsikirja




Tehtävä: Meidän ryhmän fiilikset (20-30 min)


Tavoite

Havainnoidaan, millainen ilmapiiri ryhmässä on ollut kuluneen kuukauden aikana. Sopii jatkoksi edelliseen harjoitukseen.


Tarvikkeet

Riittävästi huonetilaa. Kolme paperia ja kyniä, teippiä.


Ohje

Kerrotaan oppilaille, että tarkoituksena on mitata luokassa vallitsevaa fiilistä. Laitetaan huoneen toiseen päähän tuoli, jossa lukee lappu ERI MIELTÄ. Vastakkaiseen suuntaan riittävän välimatkan päähän laitetaan tuoli, jossa lukee SAMAA MIELTÄ. Väliin jää kohta, johon laitetaan lappu NEUTRAALI.

Opettaja lukee seuraavat väitteet yksi kerrallaan. Oppilaat siirtyvät sen väitteen viereen, jonka kanssa he ovat samaa mieltä asiasta. Jos harjoitus vaikuttaa ryhmälle vaikealta, voi aloittaa jollakin helpommalla väitteellä, kuten tänään on hyvä päivä.


Viimeisen kuukauden aikana luokassamme on ollut hyvä ilmapiiri.

Oppitunneilla on ollut oppimista tukeva tunnelma.

Olen tuntenut oloni turvalliseksi ja mukavaksi luokassa.

Jos luokassa on ollut ongelmia, ne on selvitetty.

Kouluun on ollut kiva tulla.

Mielestäni koulumme on turvallinen yhteisö.

Opettajat ja kaverit ovat kannustaneet minua.

Olen kannustanut luokkakavereita.

Luokassamme ei kiusata ketään.

Kaikki ovat tasavertaisia luokassamme.

(Opettaja voi keksiä lisää väitteitä ryhmän tarpeiden mukaan.)


Käydään loppukeskustelu ja arvioidaan, missä luokka on onnistunut ja mitä tavoitteita asetetaan seuraavalle kuukaudelle huomioiden tämän ja edellisen tehtävän vastaukset.


Lähde: Etelä-Karjalan SKY-pilotti

Tehtävä: Kaveruuden janalla (20 min)


Tavoite

Mietitään, millaista hyvä kaveruus on.


Tarvikkeet

Alla oleva Kaveruuden janalla -tehtävä. Kaksi paperia ja kyniä. Riittävästi huonetilaa.


Ohje

  1. Opettaja avaa itselleen alla olevan Kaveruuden janalla -tehtävän.

  2. Opettaja asettaa toiselle puolelle tilaa paperin, jossa lukee "kyllä", ja toiselle puolelle paperi, jossa lukee "ei". Esitä kysymykset yksi kerrallaan ja pyydä nuoria asettumaan janalle papereiden väliin kohtaan, joka kuvaa heidän mielipidettään asiasta. Jos nuori ei osaa tai ei halua kertoa mielipidettään, voi hän jäädä keskelle janaa. Anna halukkaille mahdollisuus perustella, miksi he seisovat valitsemassaan kohdassa. Perustelujen jälkeen nuoret saavat vielä vaihtaa paikkaa janalla. Muistuta, että jokaisen mielipide on yhtä arvokas ja mielipiteet voivat muuttua päivästä tai tilanteesta riippuen eli ne eivät ole pysyviä. Esitä aluksi pari harjoituskysymystä (Onko jäätelö hyvää? Onko koira parempi lemmikki kuin kissa?).

  3. Keskustelukysymykset tehtävän purkuun: Oliko helppoa olla eri mieltä muiden kanssa? Miltä oman mielipiteen perustelu tuntui? Missä tilanteissa kaveritaitoja voisi kehittää? Miten kaverin kanssa voi sopia, jos on tullut riitaa? Miten voi osoittaa toiselle arvostavansa häntä?


Lähde: Suomen Mielenterveys Mieli ry, Hyvän mielen treenivihko ja Hyvän mielen ohjaajan opas

kaveruuden_janalla (1).pdf

Tehtävä: Unissakävelijät ja yövahti (15 min)


Tavoite

Havainnollistetaan toiset huomioivan käytöksen merkitystä ja vastuunottoa liikkumalla koulutustilanteessa ohjaajan ohjeiden mukaisesti.


Tarvikkeet

Riittävästi tyhjää tilaa.


Ohje

Opettajalle taustatietoa tehtävästä MLL:n sivuilla.

Jaa osallistujat neljän hengen ryhmiin. Pyydä osallistujia asettumaan jonoon aakkosjärjestyksessä toisen nimen alkukirjaimen mukaan. Jonon neljä ensimmäistä muodostavat ryhmän, neljä seuraavaa toisen ja niin edelleen.

Jokaisesta ryhmästä yksi on yövahti ja muut unissakävelijöitä. Unissakävelijät kulkevat tilassa suoraan eteenpäin sinne, minne nenä osoittaa, silmät pidetään auki. Kun unissakävelijä törmää seinään, tuoliin tai toiseen unissakävelijään, hän jää kävelemään paikallaan eikä pääse eteenpäin. Hän pääsee jatkamaan matkaa vasta, kun yövahti käy kääntämässä hänet pois esteestä. Jokainen yövahti vapauttaa omia unissakävelijöitään, jotka saattavat olla samanaikaisesti hyvinkin eri puolilla tilaa.


Keskustelukysymyksiä:

  • Miltä unissakävelijänä olo tuntui? Entä yövahtina?

  • Mikä harjoituksessa oli vaikeaa? Mikä helppoa?

  • Mitä tapahtuisi, jos oikeassa elämässä kaikki jäisivät odottamaan, että joku muu tulee auttamaan tai ratkaisemaan tilanteen?

  • Mitä voi tehdä koulussa itse? (Esimerkiksi päättää lukea läksyt tai mennä juttelemaan välitunnilla yksinäisen kanssa.) Entä yhdessä toisten kanssa?

  • Millaista herättelyä tarvitaan, että ihmiset alkavat tehdä ja toimia?


Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto


Tehtävä: Kuuntelen ja kuulen (30-45 min)


Tavoite

Pohditaan, millaista on kuuntelemisen taito.


Tarvikkeet

Tussitaulu ja kyniä.


Ohje

  1. Kirjoitetaan tussitaulun oikealle puolelle otsikko Hyvä kuuntelija ja vasemmalle Huono kuuntelija. Listataan oppilaiden kanssa ominaisuuksia, jotka tekevät henkilöstä hyvän ja huonon kuuntelijan. Esim. hyvä kuuntelija osoittaa kiinnostusta, katse ei harhaile, hän nyökkäilee ja hymyilee toisen puhuessa jne. Huonon kuuntelijan katse harhailee, hän haukottelee ja näyttää tylsistyneeltä ja saattaa keskeyttää puhujan. Muistetaan, että kuuntelemisenkin tulee olla aktiivista.


  1. Tehdään draamaharjoitus pareittain. Parit istuvat tuoleille toisiaan vastapäätä. A-parin tehtävä on puhua jostakin aiheesta, josta hän keksii paljon puhuttavaa, esim. mitä haluaa tehdä seuraavalla lomalla. Pari B kuuntelee niin, että hän on mahdollisimman huono kuuntelija.


  1. Vaihdetaan rooleja. Pari B puhuu itselleen tutusta aiheesta. Pari A on tällä kertaa mahdollisimman hyvä kuuntelija.


  1. Vertaillaan, millainen olo tuli sekä puhujalle että kuuntelijalle eri rooleista.


  1. Koko ryhmä asettuu rinkiin. Opettaja aloittaa tarinan. Jokaisen tehtävä on jatkaa tarinaa yhdellä tai kahdella lauseella. Keskitytään kuuntelemaan toisia. Aloitus voi olla esim. Eräänä päivänä 14-vuotias Sanna sai kirjeen... Opettaja voi myös lopettaa tarinan.


Lähde: Etelä-Karjalan SKY-pilotti

Tehtävä: Tapakasvatusta nuorille (15 min ohjeistus + viikko työskentelyaikaa)


Tavoite

Harjoitellaan hyviä tapoja pienen kilpailun avulla.


Tarvikkeet

Kohteliaisuuslistan esimerkit esim. valokuvana tai vihkoon kirjoitettuna jokaiselle oppilaalle.


Ohje


Oppilaat jaetaan pieniin joukkueisiin. Tehtävänä on kerätä kohteliaisuuslistalta viikon aikana mahdollisimman paljon pisteitä. Yksi listan kohta vastaa yhtä pistettä. Samasta esimerkistä voi kerätä monta pistettä. Oppilaat laittavat ylös saamansa pisteet ja viikon kuluttua lasketaan, mikä joukkue voitti. Lisäksi käydään läpi listan esimerkit ja oppilaat kertovat, millaisissa tilanteissa he toteuttivat esimerkkiä, esim. avasivat oven jollekulle. Opettaja voi keksiä toisenlaisen toteutustavan, jos tehtävää ei ole mahdollista antaa kilpailumuodossa.


Kohteliaisuuskilpailu


Kirjoita tämä lista vihkoosi tai ota siitä kuva. Yksi kohta listalta vastaa yhtä pistettä. Kirjoita pisteet muistiin esim. tukkimiehen kirjanpidolla.

Avaan oven jollekulle

Autan kantamaan tavaroita

Tervehdin toisia

Kiitän

Siivoan jälkeni

Annan työrauhan

Pyydän anteeksi

Sanon ”ole hyvä”

En katso puhelinta turhaan muiden seurassa

Kysyn kuulumisia

Kuuntelen toisia

Laitan roskat roskiin

Olen ystävällinen

Annan istumapaikan jollekulle esim. bussissa

En keskeytä toisen puhetta

Odotan vuoroani jonossa

En kiroile


(Yhdessä voidaan keksiä lisää esimerkkejä ennen kilpailun alkua.)


Lähde: Etelä-Karjalan SKY-pilotti