Kaveritaidot

8. lk

Kaveritaidot


Teeman laaja-alaiset tavoitteet

L1: Opitaan kuuntelutaitoja ja ratkaisujen ja vaihtoehtojen löytämistä. Opitaan näkemään asioita toisen silmin. Kannustetaan luottamaan itseensä ja näkemyksiinsä ja perustelemaan ajatuksiaan. Vahvistetaan oppilaiden aktiivista roolia oppimisprosessissa. Luodaan edellytyksiä oppimista tukeville myönteisille kokemuksille ja tunteille.

L2: Kouluyhteisössä ja sen ulkopuolella tapahtuvan vuorovaikutuksen kautta oppilaiden maailmankuva avartuu ja taito käydä dialogia kehittyy. Oppilaita ohjataan asettumaan toisen asemaan ja kasvatetaan kohtaamaan ja arvostamaan toisia ihmisiä ja noudattamaan hyviä tapoja.

L7: Opitaan neuvottelua ja ristiriitojen ratkaisua. Tuetaan oppilaan itsetuntoa ja rohkaistaan vastuulliseen toimintaan. Harjoitellaan toimintaa demokraattisen yhteiskunnan jäseninä.


Teeman tehtävissä opitaan empatian osoittamista, mietitään mitä seurauksia kiusaamisella on ja tehdään havaintoja oman ryhmän ilmapiiristä.

Tehtävä: Empatia (30-45 min)


Tavoitteet

Ymmärtää, mitä empatia tarkoittaa ja kuinka käytännössä ihminen voi osoittaa empaattisuutta.


Tarvikkeet

Harjoitus käydään keskustellen. Lisäksi tarvitaan tussi- tai älytaulu.


Ohjeet

Kirjoitetaan taululle käsitekartta siitä, mitä empatia tarkoittaa: kykyä asettua toisen asemaan ja ymmärtää toisen tunteita. Empatiakykyinen ihminen ei ns. mene mukaan toisen ihmisen tunnetilaan, vaan hän ymmärtää sitä. Empatia eroaa näin sympatiasta. Empaattinen ihminen kuuntelee toista, ei vähättele, saarnaa tai neuvo. Tärkeää on osoittaa kuuntelevansa (ei keskeytä toista) ja olevansa valmiina kuuntelemaan lisää (voit kertoa lisää, jos haluat). Toisen ihmisen tunnetilaa ei kuulu arvostella. Toista ihmistä voi sen sijaan auttaa löytämään ratkaisuja tilanteeseen. Se, joka kertoo tuntemuksistaan, tuntee empaattisen vastaanottajan kanssa olonsa arvostetuksi ja kuulluksi. Empaattinen kohtaaminen on tasa-arvoista ja tilaa antavaa, ei toisen ylä- tai alapuolelle menevää.

Harjoitellaan empatiaa pareittain roolinottoharjoituksen avulla. Parit esittävät vuorotellen seuraavat tilanteet niin, että molemmat pääsevät vuorollaan harjoittelemaan empaattista kuuntelemista:

a) Toinen esittää nuorta, joka olisi halunnut mukaan harrastusjoukkueen pelimatkalle tms. Häntä ei valittu mukaan. Hän kokee siitä huonommuuden tunnetta ja pettymystä. Hän kertoo toiselle parille, jonka tehtävä on kuunnella ja vastata empaattisesti.

b) Toinen parista esittää nuorta, joka oli pitkään haaveillut kielikurssimatkasta mutta joka peruuntui isoäidin menehtymisen takia. Nuori on surullinen isoäidin kuolemasta mutta myös kielikurssin peruuntumisesta, minkä takia hänellä on huono omatunto, koska kielikurssi tuntuu vähäpätöiseltä menetykseltä. Hänellä on siis ristiriitainen olo. Toinen parista kuuntelee ja vastaa empaattisesti.


Opettaja voi keksiä myös muita esimerkkitilanteita.


Purkakaa harjoitukset keskustelemalla siitä, miltä tuntui olla rooleissa. Mikä oli helppoa, mikä vaikeaa? Millaisia tosielämän tilanne-esimerkkejä oppilailla on?



Lähde: Etelä-Karjalan SKY-pilotti

Tehtävä: Ymmärtäväisiä sanoja (20 min)


Tavoite

Syvennetään käsitystä empatiasta käytännön kielen esimerkkien avulla.


Tarvikkeet

Oheiset lausahdukset esim. heijastettuna.


Ohje

Käydään lausahdukset läpi yksitellen ja pohditaan, ovatko ne empaattisia. Perustellaan vastaukset.

”Tiedän miltä sinusta tuntuu.”

”Ei tuo ole mitään. Odotas kun kuulet tästä…”

”Kuulostaa aika pieneltä ongelmalta. Älä vaivaa sillä päätäsi.”

”Vaikuttaa siltä, että asia on vaivannut sinua pitkään. Kerro lisää jos haluat.”

”Mitä minä sanoin. Ei olisi kannattanut tehdä noin.”

”Mikä juttu tuo on? Etkö tehnyt kuten neuvottiin? Miksi teit noin?”

”Minullekin on käynyt noin. Kerran kun… Se oli vielä pahempaa kuin sinun juttusi.”

”En jaksaisi kuunnella nyt. Kerro vaikka äidille.”

”Kamalaa valitusta!”

”Voinko auttaa jotenkin?”

”Kuulostaa turhalta. Älä vatvo asiaa.”

”Keksitäänkö yhdessä jokin ratkaisu?”


Lähde: Etelä-Karjalan SKY-pilotti

Tehtävä: Kaveritaitojen itsearviointiharjoitus (20 min)


Tavoite

Oppilaat tekevät itsearvioinnin omista sen hetkisistä kaveritaidoistaan.


Tarvikkeet

Alla oleva arviointilomake tulostettuna ja kopioituna kaikille luokan oppilaille. Kyniä, vihko ja liimaa.


Ohje

Oppilaat liimaavat lomakkeen vihkoihinsa ja täyttävät sen. Voidaan yhdessä keskustella, mitkä asiat ovat vaikeita ja mitkä helppoja kaveritaidoissa. Oppilaat voivat värittää ne kohdat, jotka asettavat itselleen tavoitteiksi. Harjoitusta voidaan jatkaa seuraavalla Meidän ryhmän fiilikset -tehtävällä.


Lomakkeen lähde: Suomen Mielenterveys Mieli ry, Hyvän mielen koulu -käsikirja

kaveritaidotitsearviointi.pdf

Tehtävä: Meidän ryhmän fiilikset (20-30 min)


Tavoite

Havainnoidaan, millainen ilmapiiri ryhmässä on ollut kuluneen kuukauden aikana. Sama tehtävä on myös 7. luokan kaveritaitoja-teemassa eri väittein. Sopii myös jatkoksi edellisen kaveritaitojen itsearviointi -harjoituksen perään.


Tarvikkeet

Riittävästi huonetilaa. Paperia ja kyniä, teippiä.


Ohje

Kerrotaan oppilaille, että tarkoituksena on mitata luokassa vallitsevaa fiilistä. Laitetaan huoneen toiseen päähän tuoli, jossa lukee lappu ERI MIELTÄ. Vastakkaiseen suuntaan riittävän välimatkan päähän laitetaan tuoli, jossa lukee SAMAA MIELTÄ. Väliin jää kohta, johon laitetaan lappu NEUTRAALI.

Opettaja lukee seuraavat väitteet yksi kerrallaan. Oppilaat siirtyvät sen väitteen viereen, jonka kanssa he ovat samaa mieltä asiasta.


Kuluneen kuukauden aikana olen tuntenut, että meidän luokalla on hyvä yhteishenki.

Tunnen, että luokkaamme ovat tervetulleita kaikki henkilöt juuri sellaisena kuin he ovat.

Tunnen, että luokkamme oppilaat puhuvat toisilleen ystävällisesti.

OIen itse puhunut ystävällisesti ja kannustavasti luokkamme oppilaille.

Olen muistanut hyvät tavat myös opettajien kanssa.

Kouluun on ollut kiva tulla.

Luokallamme on ollut naljailua, kiusaamista tai ulkopuolelle jättämistä.

Haluan, että ilmapiiri säilyy luokallamme samanlaisena kuin se nyt on.

(Opettaja voi keksiä lisää väittämiä esim. sen mukaan, mitä luokalla on tapahtunut viime aikoina.)


Harjoitus puretaan keskustelemalla havainnoista. Tehdään parannusehdotuksia ja mietitään, missä ollaan erityisesti onnistuttu. Mitkä ovat luokkamme vahvuuksia, joihin kannattaa keskittyä?


Lähde: Etelä-Karjalan SKY-pilotti

Tehtävä: Kiusaaminen jättää jäljet (30 min)


Tavoite

Pohditaan, mitä vaikutuksia kiusaamisella on.


Tarvikkeet

Yksi A4-paperi.


Ohje

Oppilaat istuvat ringissä lattialla. Aikuinen kertoo, että harjoituksen tarkoituksena on pohtia kiusaamisen vaikutuksia kiusattuun henkilöön. Aikuinen antaa tyhjän A4-arkin ensimmäiselle oppilaalle ja pyytää oppilasta haukkumaan paperia ja rytistämään sitä hieman. Näin toimittuaan oppilas antaa paperin vieressä istuvalle, joka tekee samoin. Näin jatketaan, kunnes paperi on kiertänyt kaikilla oppilailla. Aikuinen pyytää nyt oppilaita kuvailemaan, millainen paperista tuli. Todetaan, että varomaton käsittely jätti paperiin lähtemättömät rypyt, aivan kuin kiusaaminen jättää kiusattuun jäljet, joita tämä kantaa mukanaan lopun elämäänsä.

Keskustelun jälkeen laitetaan paperi uudelle kierrokselle ja nyt jokaisen oppilaan tehtävänä on pyytää paperilta anteeksi ja koittaa suoristaa sitä. Näin jatketaan taas, kunnes paperi on kiertänyt kaikilla oppilailla. Tämän jälkeen aikuinen pyytää oppilaita tekemään havaintoja paperista - ja kiusatusta henkilöstä. Todetaan, että vaikka kiusatulta kuinka pyytäisi anteeksi, tehtyä ei saa tekemättömäksi. Tilanne on kuitenkin hieman parempi kiusaajan vilpittömästi pahoiteltua tekemäänsä ja sillä oletuksella, että vastaisuudessa kiusaamista ei enää tapahdu.

Purku: Keskustellaan yhdessä siitä, miten helppoa paperin rypistäminen oli, mutta sen saaminen ennalleen suoraksi on mahdotonta. Samoin kiusaaminen ja toisten nimittely voi tapahtua helposti, mutta sanoja on mahdotonta ottaa takaisin. Kiusaaminen loukkaa syvästi, joten oppilaiden tulee olla jo kaukaa viisaita ja kunnioittaa luokkatovereitaan. Ryhmä voi pitää huolta siitä, ettei ketään kiusata. Turvallinen luokka voi olla osa jokaisen turvaverkkoa.

Mietitään yhdessä sitä, miten voi selvitä siitä, jos on tullut kiusatuksi ja miten voi tukea kiusattua ystävää tai luokkakaveria. Keskustelun tukena voi hyödyntää alla olevaa listaa.

Puututaan yhdessä kiusaamiseen:

  • Jos koet tai näet kiusaamista, kerro siitä aina aikuiselle.

  • Jos joku kertoo sinulle kokoneensa kiusaamista, kerro että haluat auttaa.

  • Kiusaamisen "hiljaista hyväksymistä" tulee välttää.

  • Pyydä kiusatuksi joutunutta henkilöä mukaan välitunnille tai lounaalle.

  • Älä jää asioiden kanssa yksin!


Lähde: Suomen Mielenterveys Mieli ry, Hyvän mielen koulu -käsikirja

Tehtävä: Miten asiat voi selvittää? (30 min)


Tavoite

Keskustellaan anteeksiantamisesta ja ristiriitatilanteiden selvittämisestä.


Tarvikkeet

Tussitaulu.


Ohje

Jakaannutaan 3-4 hengen ryhmiin. Kukin ryhmä saa yhden kysymyksen mietittäväkseen. Aikuinen voi kirjoittaa vielä kysymykset taululle kaikille nähtäväksi tehtävän ajaksi.


  • Ryhmä 1: Millä tavoin toiselta voi pyytää anteeksi? Mikä olisi reiluin tapa? Entä onko jokin tapa, joka ei tunnu sopivalta?

Esimerkiksi pyytämällä anteeksi, kirjoittamalla kirje, auttamalla arjen askareissa, olemalla läsnä arjessa, kuuntelemalla.

  • Ryhmä 2: Onko sellaisia asioita, joita ei voi antaa anteeksi tai joita on vaikea antaa anteeksi? Mitä nämä asiat ovat?

Esimerkiksi selän takana puhuminen, kiusaaminen, valehtelu, toisen kehon luvaton koskettaminen.

  • Ryhmä 3: Miksi anteeksi antaminen on tärkeää? Miltä tuntuu saada anteeksipyyntö? Miltä tuntuu saada anteeksi?

Ikävät tilanteet ja ratkaisemattomat ristiriidat kuormittavat mieltä ja kielteiset tunteet voivat "jäädä päälle" vieden paljon energiaa. Elämässä on helpompi mennä eteenpäin kun pystyy antamaan ja pyytämään anteeksi.

  • Ryhmä 4: Miettikää tilanteita, joissa olette antaneet tai pyytäneet anteeksi. Millaisia nämä tilanteet olivat? Miten niistä selviydyitte?


Purku: Käydään ryhmien vastaukset läpi. Ryhmät voivat täydentää toistensa vastauksia. Pohditaan vielä yhdessä, millaisella toiminnalla voi pyrkiä vähentämään toisen loukkaamista.


Lähde: Suomen Mielenterveys Mieli ry, Hyvän mielen koulu -käsikirja