Saatteeksi

opettajalle

Saatteeksi opettajalle


Opetus- ja kulttuuriministeriön Sitouttava kouluyhteisötyö -hanke (SKY) alkoi vuonna 2021. Työn tarkoituksena on vähentää ja ennaltaehkäistä koululaisten poissaoloja ja lisätä myönteistä koulukulttuuria. Lukuvuonna 2022–23 vakiinnutettavaa mallia kehitetään pilottitoiminnalla eri puolilla Suomea, ja Etelä-Karjalassa hankkeen päätarkoitus on vahvistaa yläkoulun luokanohjaajan johdolla pidettäviä tunne- ja vuorovaikutusoppitunteja, jotka pyrkivät lisäämään yhteisöllisyyttä, vähentämään kiusaamista ja luomaan myönteistä ilmapiiriä kouluyhteisöön. Tämä sivusto on koottu hankkeen pilottitoiminnan aikana, ja sen tarkoitus on toimia luokanohjaajan apumateriaalina.



Sitouttava kouluyhteisötyö -hanke käynnistyi Kouluakäymättömyys Suomessa -selvityksen (Määttä ym. 2020) myötä. Sen mukaan maassamme on ainakin 4000 oppilasta, jotka käyvät koulua niin epäsäännöllisesti, että puhutaan kouluakäymättömyydestä. Tämä vastaa 2-3% oppilasmäärästä. Pitkittyneiden poissaolojen taustatekijöinä nousivat esille psyykkiset ongelmat, kiinnostuksen suuntautuminen koulun ulkopuolelle ja epämääräiset fyysiset oireet. Kodin olosuhteet ja koulun kaverisuhteet aiheuttivat säännöllisiä poissaoloja, mutta vähemmän merkittävissä määrissä kuin oppilaaseen liittyvät tekijät. (Määttä ym. 2020: 20.) Tuntimäärissä mitattuna poissaolot ovat suuri huoli, ja sitouttavan kouluyhteisötyön kantavana ajatuksena onkin se, että jokainen koulupäivä on tärkeä - jokainen poissaolo vastaavasti menetys.


Lasten ja nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin onkin alettu kiinnittää huomiota viime vuosina aiempaa enemmän. THL:n kouluterveyskyselyn (2021) tuloksista käy ilmi mm. seuraavaa:

  • Yli puolet peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista sanoi pitävänsä koulunkäynnistä. Suurin osa nuorista tunteekin olevansa tyytyväinen elämäänsä.

  • Tytöistä 30% kertoi kärsivänsä kohtalaisesta tai vaikeasta ahdistuksesta. (Vuosina 2013-2019 ahdistusta koki 13-20% vastaajista).

  • 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä 22 % ja pojista 9% oli tuntenut itsensä yksinäiseksi.

Vuoden 2021 kysely järjestettiin saman vuoden toukokuussa, joten nuorten vastauksissa heijastunevat pandemian poikkeusajan muutokset arkeen.




Osana SKY-hanketta selvitettiin myös Etelä-Karjalan yläkoululaisten ajatuksia hyvinvoivasta koulusta. Oppilaiden toivoivat, että

  • koulu olisi yhteisöllinen ja turvallinen paikka, jossa jokainen saisi olla oma itsensä ja jossa suhtauduttaisiin avoimesti kaikkiin

  • hyvässä koulussa olisi läsnäolevia, kuuntelevia aikuisia ja lempeä ilmapiiri

  • hyvä koulu ottaisi huomioon erilaiset oppijat ja tarjoaisi joustavuutta opintoihin

  • jokaisella olisi lupa tuntea omalla tavallaan ja vahvistaa tunnetaitoja.

Oppilaat kommentoivat juuri niitä asioita, jotka tukevat kouluun kiinnittymistä emotionaalisella (tunnekokemukset), kognitiivisella (oppiminen) ja toiminnallisella (osallisuus) tasolla.


Hankkeessa mukana olevilta opettajilta kerättiin puolestaan tietoa ja toiveita siitä, minkälaisia aiheita ja teemoja olisi tärkeää ja ajankohtaista käsitellä juuri nyt nuorten kanssa, jotta voitaisiin vahvistaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Mukaan valikoituivat ryhmäytyminen, kaveritaidot, media, tunnetaidot, hyvinvointi ja tasa-arvo. Esimerkiksi media ja some on viime vuosina nimetty yhdeksi nuorten pahoinvointia lisääväksi tekijäksi. Nuoret kertovat tulevansa kiusatuksi etenkin somessa. Kunnioittavaa vuorovaikutusta ja empatiaa on elintärkeää opetella paitsi kasvokkain tapahtuvassa viestinnässä, myös somen maailmassa. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen systemaattisesta opettamisesta on kaiken kaikkiaan saatu tutkimustuloksia, joiden mukaan tvv-taitojen vahvistaminen tukee niin oppilaan kuin opettajan hyvinvointia (esim. Terve, oppiva mieli 2016, Hosio 2021 ja Huilla 2022).


Koulussa kaikilla on tilaisuus harjoitella olemaan ihminen ihmiselle ja lisäämään inhimillisyyttä kohtaamisiin. Toivommekin, että tämän alustan tehtävistä on käytännön hyötyä ja iloa tärkeän hyvinvointikasvatuksen apuna!



Lappeenrannan SKY-hankekoulujen opettajat

Koordinaattori, alustan koonti Annika Kokkonen




Lähteet

Määttä, Sami ym. 2020: Kouluakäymättömyys Suomessa. Vaativan erityisen tuen VIP-verkoston tilannekartoitus. Opetushallitus, Vantaa. Luettavissa https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/kouluakaymattomyys_suomessa_0.pdf

Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivusto, 2022. Sitouttava kouluyhteisötyö.

Opetushallituksen verkkosivusto, 2022. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2021: Lasten ja nuorten hyvinvointi - Kouluterveyskysely 2021. Tilastoraportti 30/2121. Luettavissa https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/143063/ktk_tilastoraportti2021_2021-09-09_kuviot_kuvana.pdf?sequence=1&isAllowed=y