Ryhmäytyminen

8. lk

Ryhmäytyminen


Teeman laaja-alaiset tavoitteet

L3: Harjoitellaan sosiaalia taitoja. Ohjataan ja kannustetaan ottamaan vastuuta itsestä, toisista ja arjen sujumisesta.


Teeman tehtävissä tutustutaan toisiin ja lisätään yhteisöllisyyttä ryhmään.

Tehtävä: Jutturyhmät (20 min)


Tavoite

Oppilaat tutustuvat toisiinsa ohjatusti satunnaisissa pienryhmissä.


Tarvikkeet

Riittävästi huonetilaa.


Ohje

Pyydä oppilaita kulkemaan sikin sokin kävellen ympäri luokkaa. Kun opettaja huutaa ”ryhmä”, oppilaat muodostavat mahdollisimman nopeasti lähellä olevien kanssa 4–5 hengen ryhmiä. Ryhmässä käydään nopea tutustumiskierros, jossa jokainen vastaa lyhyesti muutamalla sanalla opettajan antamaan kysymykseen. Keskustelun aloittaja määräytyy myös opettajan antaman vihjeen mukaan. Keskustelun aloittaa:

- se, jolla on värikkäin paita.

- se, jonka syntymäpäivät on seuraavaksi.

- se, joka asuu kauimpana koulusta. - jne.


Esimerkkikysymyksiä:

- Mikä on mieluisin paikkasi?

- Mitä teet mielelläsi lauantai-iltaisin?

- Millä kulkuvälineellä liikut mieluiten?



Lähde: MLL, Kuulun. Välineitä ryhmän toiminnan tukemiseen.





Tehtävä: Tutustumisen verkko (20 min)


Tavoite

Oppilaat muistelevat ensiksi tapaamaansa henkilöä ryhmässä. Samalla tehdään näkyväksi, millaisia olemassa olevia ystävyyssuhteita ja verkostoja ryhmästä löytyy.


Tarvikkeet

Riittävästi huonetilaa.


Ohje

Pyydä oppilaita seisomaan rinkiin. Anna oppilaille hetki aikaa pohtia, kenet luokassa olevista oppilaista he ovat tavanneet ryhmästä kaikkein ensimmäisenä. Pyydä tämän jälkeen laittamaan käsi tämän henkilön olkapäälle. Jos joku osallistujista on ryhmässä ensimmäistä kertaa eikä ole tuntenut ketään aiemmin, hän laittaa käden sen olkapäälle, jonka hän huomasi ensimmäiseksi ryhmään saapuessaan. Pyydä sitten osallistujia palauttamaan mieleen tilanteet, joissa ovat ensi kertaa tavanneet. Anna keskustelulle aikaa muutama minuutti. Pura harjoitus kysyen kaikilta vuorotellen, missä ja milloin he ovat tavanneet. Voit myös kysellä vielä tapaamiseen liittyviä yksityiskohtia. Jos kyseiset oppilaat ovat tavanneet esim. jo päiväkodissa, voit kysyä, ovatko he leikkineet yhdessä ja millaisia leikkejä heillä oli tapana leikkiä. Kerrottuaan oppilaat voivat mennä istumaan ja kierrosta jatketaan niin kauan, kunnes kaikki ovat kertoneet tarinansa. Lopuksi voi todeta, että ryhmä tuntuu jo paljon tutummalta.



Lähde: MLL, Kuulun. Välineitä ryhmän toiminnan tukemiseen.

Tehtävä: Opitaan uutta toisistamme (10-15 min)


Tavoite

Kerrotaan itsestä sattumanvaraisesti jokin asia, jota kaikki eivät tiedä. Tutustutaan paremmin omaan ryhmään.


Tarvikkeet

Liitteenä olevat laput tulostettuina ja leikattuina irralleen. Vaihtoehtoisesti laput voi myös heijastaa taululle näkyviin.


Ohje

Jokainen oppilas nostaa vuorollaan yhden lapun ja lukee sen ääneen. Oppilaan tehtävä on keksiä lauseelle sopiva loppu. Esimerkiksi: "Minut saa hyvälle tuulelle... kertomalla jonkin hauskan jutun." Tämän jälkeen seuraava oppilas jatkaa. Tarkoituksena on, että toisen sanomisia ei kommentoida, ainoastaan kuunnellaan. (Lapuilla olevat tekstit voi myös heijastaa taululle ja oppilaat voivat pareittain lukea ja täydentää ne.)


Alkuperäinen lähde, lisätty toinen toteutustapa: Suomen Mielenterveys Mieli ry, Hyvän mielen koulu -käsikirja

Opitaan uutta toisistamme.pdf

Tehtävä: Mitä sinulle kuuluu? (30 min)


Tavoite

Lisätään vuorovaikutusta oppilaiden välille kysymyskorttien avulla.


Tarvikkeet

Alla olevat tulostettavat Mieli ry:n kortit.


Ohje

Erilaisia vaihtoehtoja korttien käyttöön:


Mitä ryhmällesi kuuluu?

Jakakaa sattumanvaraisesti kaikki kortit ryhmän kesken. Jokainen vastaa itselleen osuneisiin kortteihin ja kertoo vastauksensa ryhmälle. Lopuksi voitte lisätä kortin perään plussan tai miinuksen sen mukaan, herättikö kysymys myönteisiä vai kielteisiä ajatuksia. Jos on aikaa, käykää vielä läpi, mitä ajatuksia heräsi. Kiinnittäkää lopuksi kortit tyhjään julistepohjaan, jonka saitte materiaalin mukana.

Ystäväkirjan täyttö

Tehkää ryhmästänne ”ystäväkirja” liimaamalla kortit isoille tyhjille papereille. Jokainen täydentää tyhjään tilaan lauseen oman nimensä perään. Esimerkiksi JUTTA: (Pidän huolta…) lapsistani, miehestäni, vanhemmistani ja ystävistäni. Voitte rei’ittää sivut kansioon ja jättää sen kaikille luettavaksi tilaan, jossa yleensä kokoonnutte.

Mitä sinulle silloin kuului? -muistelu

Jokainen valitsee yhden kortin ja täydentää lauseen jollain siitä heräävällä muistolla. Sen jälkeen hän kertoo muiston muille. Jos ryhmällä on pitkä yhteinen historia, voidaan etukäteen sopia, että muistojen tulee liittyä siihen.

Kun on tunteet

Valitkaa korttipakasta keltaiset kortit ja asettakaa ne pöydälle mieli-logo ylöspäin. Jokainen ottaa sattumanvaraisesti yhden kortin, täydentää lauseen ja kertoo vastauksensa muille.

Käyttötapoja voi keksiä lisää. Antoisia hetkiä korttien kanssa!



Lähde: Suomen Mielenterveys Mieli ry

mitasinullekuuluu_kortit-a4-pohjalla.pdf