Voin hyvin

8. lk

Voin hyvin


Teeman laaja-alaiset tavoitteet

L3: Opitaan itsestä huolehtimista ja arjen taitoja. Tunnistetaan omia hyvinvointia edistäviä tekijöitä. Opitaan ristiriitaisten tunteiden ja ajatusten käsittelyä ja hallintaa.


Teeman tehtävissä harjoitellaan erittelemään esim. mistä turvaverkko ja arjen hyvinvointi muodostuu.


Tehtävä: Vahvuuskortit (15-30 min)


Tavoite

Harjoitellaan tunnistamaan vahvuuksia.


Tarvikkeet

Alla olevat tulostettavat Mieli ry:n vahvuuskortit.


Ohje

Erilaisia vaihtoehtoja vahvuuskorttien käyttöön:


Vahvuusjärjestely

Annetaan kortit yhdelle pelaajista, joka valitsee pinosta 4-5 korttia ja laittaa vahvuudet omaan järjestykseensä. Sen jälkeen hän kertoo muille pelaajille/pelaajalle, miksi valitsi juuri kyseiset kortit ja järjestyksen.

Vahvuudet toisen silmin

Arvotaan yksi pelaaja (nopalla, pullonpyörityksellä, tai numerolapuilla), joka valitsee joukosta toisen pelaajan, jolle hän valikoi yhden vahvuuskortin. Valitsija antaa kortin toiselle valitsemalleen pelaajalla, jonka tulee kertoa, miksi hän ajattelee toisen pelaajan valinneen hänelle juuri kyseisen kortin. Hän voi kertoa esimerkiksi jonkin tilanteen, jossa hän arvelee ominaisuuden tulleen esille.

Vahvuusalias

Pelaaja nostaa yhden kortin ja hänen täytyy selittää muille pelaajille mainitsematta kortissa olevaa vahvuutta, mistä vahvuudesta on kysymys. Esimerkiksi: Luova: ”Sellainen, joka keksii uusia ideoita, ei välitä muodollisuuksista, osaa yhdistellä yllättäviä asioita jne..”

Vahvuuspictionary

Pelaaja nostaa yhden kortin, jonka vahvuus hänen täytyy piirtää paperille käyttämättä kirjaimia tai kyseistä sanaa, puhua ei saa, mutta piirtämisen lisäksi voi myös ilmaista asian pantomiimin keinoin.

Vahvuusmuistelu

Jokainen pelaaja nostaa vuorollaan yhden vahvuuskortin. Sen jälkeen jokainen kertoo omasta elämästään tilanteen, jossa on kyseistä vahvuutta joko tarvinnut tai olisi tarvinnut.

Tutut vahvuudet

Jokainen pelaaja nostaa vuorollaan yhden vahvuuskortin. Sen jälkeen jokainen kertoo omassa elämästään henkilön, jolla hänen mielestään on ollut juuri tämä kyseinen vahvuus ja millaisessa tilanteessa tai tilanteissa se on näyttäytynyt.

Voitte myös keksiä itse lisää tapoja korttien kanssa pelailuun. Luovuus kukkimaan!


Lähde: Suomen Mielenterveys Mieli ry

vahvuuskortit_24kpl.pdf

Tehtävä: Turvaverkkoni kasiluokkalaisena (30-45 min)


Tavoite

Tutkitaan, ketkä ovat turvallisia ja tärkeitä aikuisia ja nuoria omassa arjessa ja kenestä turvaverkko muodostuu.


Tarvikkeet

Alla oleva turvaverkko-kuva ja ohjeet esim. heijastettuna oppilaille. Vihko ja kyniä.


Ohje

Oppilaat tekevät tehtävän kuvassa olevan ohjeen mukaisesti. Keskustellaan lopuksi esim. pienryhmissä siitä, mikä tekee jostakusta tärkeän ja luotettavan henkilön. Kuinka turvaverkko on muuttunut lapsuudesta nuoruuteen?


Kuvan lähde: Suomen Mielenterveysseura Mieli ry, Hyvän mielen treenivihko

turvaverkkoni.pdf

Tehtävä: Pidän huolta itsestäni (45 min)


Tavoite

Tunnistetaan terveyttä tukevia valintoja.


Tarvikkeet

Sanoma- ja aikakauslehtiä, saksia, liimaa, värillistä isoa kartonkia, kyniä.


Ohje

Otsikoidaan kartonki (tai useampi, jos ryhmä on iso) tekstillä Miten pidän huolta terveydestäni? Oppilaat leikkaavat lehdistä kuvia ja tekstejä, jotka sopivat aiheeseen, ja kokoavat ne kartongeille julisteiksi. Käydään keskustellen läpi, mitä asioita oppilaat ovat nostaneet esiin. Valmiit työt voi asettaa vaikkapa koulun käytäville.



Lähde: Etelä-Karjalan SKY-pilotti

Tehtävä: Mielikuvia minusta (20 min)


Tavoite

Vahvistetaan itsetuntoa kertomalla itsestä ja omasta persoonasta eri näkökulmista.


Tarvikkeet

Videotykki, vihko/paperia ja kyniä.


Ohjeet

Opettaja voi ennen tuntia tutustua MLL:n tehtävään ja taustatietoihin itsetunnosta.


  1. Katsotaan ensin alla oleva Punaisen Ristin Itsetuntemus-video.

  2. Opettaja lukee ääneen virkkeenalkuja yksi kerrallaan. Osallistujat kirjoittavat kyseisen virkkeenalun ylös ja pohtivat itsekseen, miten jatkaisivat sitä. Harjoitus kannustaa pohtimaan omaa persoonaa eri näkökulmista ja vahvistaa itsetuntemusta. Kun kysymyksiä on useita, tulee huomaamattaan pohtineeksi ja kertoneeksi itsestään yllättävän paljon.

Jos olisin oppitunti, olisin…

Jos olisin kouluruoka, olisin…

Jos olisin jokin paikka meidän koulussa, olisin…

Jos olisin musiikkikappale tai laulu, olisin…

Jos olisin urheiluväline, olisin…

Jos olisin huonekalu, olisin…

Jos olisin kirja, olisin…

Jos olisin vaate, olisin…

Purkakaa harjoitus käymällä vastaukset kysymys kerrallaan läpi siten, että jokainen kertoo ja perustelee valintansa. Jokainen jakaa itsestään ryhmälle sen verran kuin on valmis. Myös ohjaaja voi osallistua harjoitukseen. Harjoituksen purun yhteydessä keskustellaan myös siitä, miltä oman itsen kuvailu tuntui.


Tehtävän lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto, tehtäväkortit


Tehtävä: Jämäkkyys (30-45 min)


Tavoite

Opitaan, mitä jämäkkyys tarkoittaa ja harjoitellaan draaman keinoin, kuinka olla jämäkkä.


Tarvikkeet

Videotykki tai tabletit oppilaille.


Ohje

  1. Oppilaat lukevat joko vuorotellen ääneen tai kukin itsenäisesti Nyyti ry:n sivuston jämäkkyydestä. Sivun voi heijastaa tai avata tableteilla.


  1. Oppilaat jaetaan pareihin. He seisovat parin metrin etäisyydellä toisistaan. Kumpikin pyytää toista vuorotellen tekemään jonkin miellyttävän tai epäilyttävän asian (esim. voisitko lainata puhelinta, voitko tehdä minun läksyt, lintsataanko yhdessä, mentäisiinkö kahvilaan), johon parin tehtävä on vastata kieltävästi olemalla jämäkkä. Kaikkiin keksittyihin kysymyksiin täytyy siis vastata ei oppilaan sopivaksi katsomalla tavalla, huomioiden myös äänenpaino ja elekieli. Yritetään keksiä mahdollisimman monta erilaista kysymystä ja vaihdetaan välillä rooleja.


  1. Seuraavaksi parit tekevät draamaharjoituksen ja harjoittelevat tilannetta, jossa henkilö A on kertonut henkilön B salaisuuden eteenpäin. Henkilö B on loukkaantunut ja kokee vääryyttä. Hänen tehtävänään on jämäkkäästi kertoa A:lle, että tämä on toiminut väärin. Mitä B sanoo A:lle? Mitä A vastaa? Voidaan vaihtaa rooleja ja keksiä toinen vastaava tilanne, esim. A on kopioinut B:n koevastauksia.


  1. Käydään lopuksi yhteiskeskustelua. Oliko vaikeaa sanoa ei? Millaista äänenpainoa ja elekieltä voi käyttää? Miltä tuntui pitäytyä jämäkkänä? Onnistuiko jämäkkyys aina, miksi (ei)?



Lähde: Etelä-Karjalan SKY-pilotti

Tehtävä: Mielenterveyden käsi (30 min)


Tavoite

Eritellään arjessa jaksamiseen vaikuttavia asioita ja mielenterveystaitoja.


Tarvikkeet

Alla oleva Mielenterveyden käsi -kuva heijastettuna, vihko tai paperia ja kynä.


Ohje

  1. Opettaja esim. heijastaa Mielenterveyden käsi -kuvan oppilaille. Luetaan valkoisella pohjalla oleva teksti. Oppilaat tekevät sen jälkeen tehtävän sinisissä puhekuplissa olevien ohjeiden mukaan.

  2. Tehtävän purku:

  • Jäikö jollain kaikki sormet pystyyn?

  • Miltä oman nimen kirjoittaminen tuntui? Oliko se helppoa?

  • Näyttikö allekirjoitus omalta? Olemmeko oma itsemme kiireen ja väsymyksen keskellä? Onko esimerkiksi "nälkäkiukku" tuttua?

  • Mikä vie päivässä liikaa aikaa? Mitä olisi kiva tehdä enemmän?

  • Millaiset asiat ja valinnat heikentävät mielen hyvinvointia arjessa?

  • Minkälaisia asioita arvostat arjessasi?

  • Mitkä asiat tuovat päivään hyvää oloa?


Tehtävien lähteet: Hyvän mielen treenivihko ja Hyvän mielen ohjaajan opas

mielenterveyden_kasi.pdf