Ryhmäytyminen

9. lk

Ryhmäytyminen


Teeman laaja-alaiset tavoitteet

L3: Harjoitellaan sosiaalia taitoja. Ohjataan ja kannustetaan ottamaan vastuuta itsestä, toisista ja arjen sujumisesta.


Teeman tehtävissä tutustutaan toisiin, mietitään oppilaiden vahvuuksia ja luodaan hyvää ryhmähenkeä.

Tehtävä: Kuka olen? (20 min)


Tavoite

Lisätään yhteisöllisyyttä ja hyvää luokkahenkeä hauskan pelin avulla.


Tarvikkeet

Post it -tarralappuja, kyniä.


Ohje

Opettaja valmistelee harjoituksen kirjoittamalla tarralappuihin etukäteen erilaisten tunnettujen ihmisten ja fiktiivisten hahmojen nimiä, yhtä monta kuin luokassa on oppilaita (esim. Joulupukki, Pääsiäispupu, istuva presidentti, joku tunnettu tubettaja, Muumipeikko jne). Oppilaat jaetaan neljän hengen ryhmiin. Jokaisen otsaan kiinnitetään yksi tarralappu. Tehtävä on arvata kyllä/ei-kysymysten avulla, kenen nimi lapussa on. Esim. Olenko oikea henkilö? Olenko satuolento? Onko minulla häntä? Asunko pesässä? Voittaja voi olla esim. se, joka arvaa oikein nopeiten kysymällä vähiten kysymyksiä. Yksi tarralappu voidaan keksiä myös opettajalle!



Lähde: Etelä-Karjalan SKY-pilotti, mukaillen alkuperäisestä tunnetusta leikistä

Tehtävä: Minä myös! (20-30 min)


Tavoite

Lisätään yhteisöllisyyttä ja vahvistetaan itsetuntemusta miettimällä ryhmäläisten yhteisiä vahvuuksia ja taitoja.


Tarvikkeet

Tila, jossa kaikki osallistujat mahtuvat istumaan niin, että näkevät toisensa.


Ohje

Istutaan tuoleissa ringissä. Ennen varsinaista harjoitusta keskustellaan yhdessä siitä, millaisia taitoja ja osaamista ihmisellä voi olla. Esimerkiksi sosiaalisia taitoja, opiskelutaitoja tai liikunnallisia taitoja. Aikuinen voi tarvittaessa kirjoittaa asioita taululle.

Itse harjoitus etenee siten, että jokainen nousee vuorollaan ylös ja kertoo jonkin tietyn asian, mitä osaa. Esimerkiksi "Minä osaan luistella" tai "Minä osaan kuunnella hyvin". Kaikki muutkin, jotka omasta mielestään osaavat saman asian, nousevat ylös ja huutavat "Minä myös!" Huudahdukseen voidaan lisätä jokin liike. Näin jatketaan kunnes jokainen on kertonut ensimmäisenä jonkin osaamansa asian.

Harjoitusta voidaan soveltaa myös seuraavin tavoin:

  • Keksitään taito, jonka mahdollisimman moni osaa.

  • Nimetään omia unelmia.

  • Kerrotaan viikonloppusuunnitelmista.

Purku: Keskustellaan siitä, miltä tuntuu kertoa itsestä ja omista taidoistaan toisille. Voidaan yhdessä pohtia myös sitä, miten osaamista voi olla monella eri alueella ja miten asioiden tekemisestä voi nauttia ilman, että hallitsee tekemisen täydellisesti. Miksi omaa osaamista ja vahvuuksia on hyvä pohtia?


Lähde: Suomen Mielenterveys Mieli ry, Hyvä mielen koulu -käsikirja

Tehtävä: Sokkoleikki (20 min)


Tavoite

Lisätään yhteishenkeä vahvuusleikin avulla.


Tarvikkeet

Huiveja tai muita kankaita, joilla voi peittää silmät.


Ohje

Tämä harjoitus sopii ryhmälle, jossa kaikki tuntevat toisensa hyvin ja jossa on turvallinen tila.


  1. Oppilaat seisovat ringissä. Yksi oppilaista menee ringin keskelle ja peittää silmänsä esim. kankaalla.

  2. Opettaja valitsee jonkun oppilaista koputtamalla tätä olkapäälle. Valittu oppilas menee seisomaan keskellä seisovan oppilaan eteen. Ei saa kertoa ääneen, kuka keskellä seisoo.

  3. Ringissä seisovat oppilaat kertovat positiivisia asioita ja vahvuuksia valitusta oppilaasta. Oppilaan, jonka silmät on peitetty, tarkoitus on arvata vihjeiden avulla, kuka hänen edessään seisoo. Esim. hän on tosi hyvä jalkapalloilija. Hänen vahvuuksiinsa kuuluu huumori ja ystävällisyys. Hän on taitava matematiikassa. Vihjeet kannattaa antaa niin, etteivät ne ole liian helppoja.

  4. Vaihdetaan sokkoa useamman kerran ja pelataan monta kierrosta.


Tehtävän voi toteuttaa myös jollakin toisella tapaa, esim. kirjoittamalla lapulle luokkakavereista vahvuuksia. Muut arvaavat, kenestä on kyse. Peliä voi pelata myös pienemmässä ryhmässä, jos se tuntuu luontevammalta ryhmälle.



Lähde: Etelä-Karjalan SKY-pilotti

Tehtävä: Mitä sinulle kuuluu? (30 min)


Tavoite

Lisätään vuorovaikutusta oppilaiden välille kysymyskorttien avulla. Sama tehtävä on myös 8. luokan ryhmäytymistehtävissä.


Tarvikkeet

Alla olevat tulostettavat Mieli ry:n kortit.


Ohje

Alla on erilaisia vaihtoehtoja korttien käyttöön. Mikäli kortteja on käytetty opetuksessa ennenkin, voitte valita nyt toisenlaisen käyttötavan.


Mitä ryhmällesi kuuluu?

Jakakaa sattumanvaraisesti kaikki kortit ryhmän kesken. Jokainen vastaa itselleen osuneisiin kortteihin ja kertoo vastauksensa ryhmälle. Lopuksi voitte lisätä kortin perään plussan tai miinuksen sen mukaan, herättikö kysymys myönteisiä vai kielteisiä ajatuksia. Jos on aikaa, käykää vielä läpi, mitä ajatuksia heräsi. Kiinnittäkää lopuksi kortit tyhjään julistepohjaan, jonka saitte materiaalin mukana.

Ystäväkirjan täyttö

Tehkää ryhmästänne ”ystäväkirja” liimaamalla kortit isoille tyhjille papereille. Jokainen täydentää tyhjään tilaan lauseen oman nimensä perään. Esimerkiksi JUTTA: (Pidän huolta…) lapsistani, miehestäni, vanhemmistani ja ystävistäni. Voitte rei’ittää sivut kansioon ja jättää sen kaikille luettavaksi tilaan, jossa yleensä kokoonnutte.

Mitä sinulle silloin kuului? -muistelu

Jokainen valitsee yhden kortin ja täydentää lauseen jollain siitä heräävällä muistolla. Sen jälkeen hän kertoo muiston muille. Jos ryhmällä on pitkä yhteinen historia, voidaan etukäteen sopia, että muistojen tulee liittyä siihen.

Kun on tunteet

Valitkaa korttipakasta keltaiset kortit ja asettakaa ne pöydälle mieli-logo ylöspäin. Jokainen ottaa sattumanvaraisesti yhden kortin, täydentää lauseen ja kertoo vastauksensa muille.

Käyttötapoja voi keksiä lisää. Antoisia hetkiä korttien kanssa!



Lähde: Suomen Mielenterveys Mieli ry

mitasinullekuuluu_kortit-a4-pohjalla.pdf