Runon tunne - reittejä ja suuntia

Nuotita kirjoitusreitti



TEHTÄVÄ


Opiskelijat tutkivat tekstien rakenteita. Opiskelijat etsivät vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Miten ja millaisista osista kirjoittaja on rakentanut tekstinsä? Missä järjestyksessä tekstin eri osat ja osaset ovat?



TEHTÄVÄN TARKOITUS


Opiskelija

  • syventää osaamistaan tekstin rakenteista.

  • saa taitavien kirjoittajien malleja siitä, kuinka monenlaisista osista tekstin voi koostaa.

  • saa tukea oman esseen kirjoittamiseen ja erityisesti rakenteen suunnitteluun.



TEHTÄVÄÄN VIRITTÄYTYMINEN


Tässä tehtävässä kirjoitusohjeet vertautuvat ralliautoilun nuotteihin. Rallimaailmassa nuotit eli ajo-ohjeet kertoo kartturille tavallisesti kuljettaja, mutta nyt kartanlukija - opiskelija - joutuu nuotittamaan ne jälkikäteen, valmiista esseestä.

Ensin on hyvä yhdessä tutustua kartanlukijan työhön: nuoteilla eli ajo-ohjeilla kartoitetaan edessä olevaa tietä, sen luonnetta, mutkien suuntaa ja niiden jyrkkyyttä, välimatkoja ja käytettävää ajonopeutta. Samalla tavalla kuin kuljettaja suunnittelee ajoreitin, myös kirjoittaja suunnittelee kirjoitustehtävään sopivat kirjoitusohjeet, joilla kirjoitusetapilta toiselle aikoo siirtyä.

Mielikuvitusta ruokkivana tehtävänä on oikean kartanlukijan haastatteluvideon katsominen: https://www.youtube.com/watch?v=-jur0h9qEIk





Nuotita kirjoitusreitti



OHJEET OPETTAJALLE


  • Opettaja valitsee opiskelijoille 1-3 pienoisesseetä Säkeilyvaara-kirjasta, mieluiten jo aiemmin opintojaksolla luettua tai myöhemmin luettavaa esseetä. Esseiden määrä ryhmän ja tehtävälle varatun ajan mukaan.

    Tehtävään sopivia ovat esimerkiksi Silvia Hosseinin esseet Kasvihuoneterapiaa ja sexual healingia sekä Kyllä sillä on merkitystä , Vilja-Tuulia Huotarisen essee Kun sydän on täynnä ja Satu Grünthalin Kun monilukutaito ei riitä -essee.

    Silvia Hosseinin Kyllä sillä on merkitystä -esseestä on tehty malliksi tehtäväojenne; muut esseet löytyvät Säkeilyvaara -kirjasta.

  • Lisäksi olisi hyvä teettää vastaava tehtävä kirja-arvostelusta. Sopivia tekstejä löytyy muun muassa Helsingin Sanomista, Tuli&Savu - ja Kiiltomato -verkkolehdestä sekä Parnassosta.

  • Opettaja ohjeistaa opiskelijat Nuotita kirjoitusreitti - opiskelijan ohjeet -diojen avulla.


  • Osa 1: YKSILÖTYÖ
    Ensimmäinen tehtävä on yksilötyö. Opiskelijalla on tarkistuslista, jonka avulla hän käy esseen läpi kohta kohdalta. Jokaiseen kohtaan opiskelija merkitsee, mitä kirjoittaja tekee kyseisessä kohdassa: väittääkö, paljastaako tunteensa, esittääkö tiedon tai havainnon?


  • Osa 2: PIENRYHMÄTYÖ

Kun opiskelija on valmis, hän siirtyy pienryhmään. Ryhmä saa karttapohjan, johon on merkitty esseetie. Ryhmä nuotittaa esseetien karttamerkein: mitä kussakin kohdassa tekstissä tapahtuu?
Ryhmä voi käyttää valmiita karttamerkkejä tai suunnitella omat merkit.


  • Tehtävän voi tehdä paitsi paperiversiona myös digitaalisesti, esimerkiksi Thinglink- tai Canva-sovelluksella.

  • Työn purku ryhmän mukaan: oman ryhmän nuotituksia voi vertailla muihin ja ryhmien kartat laittaa blogiin. Tärkeintä kuitenkin on, että mahdollisista oivalluksista keskustellaan yhteisesti.


TEHTÄVÄN MATERIAALI


Kyllä sillä on merkitystä essee Reititä harjoitukseen.pdf

TARKISTETTAVA ESSEE

Kopio tiedostosta tarkistuslista.pdf

TARKISTUSLISTA

oma:karttapohja/).pdf

KARTTAPOHJA

karttamerkiti (3).pdf

KARTTAMERKIT