Runon tunne - intohimon jäljillä

Aistit auki


Ensin aistit auki...

TEHTÄVÄ

  • Sanataideharjoitus kaikille aisteille. Opiskelijat kirjoittavat runon tai proosatekstin, jossa käyttävät kaikkia aisteja. Tehtävän voi tehdä yksin tai parin kanssa.

TEHTÄVÄN TAVOITE


  • Opiskelija oppii havainnoimaan ja kirjoittamaan kaikilla aisteilla.


OHJEET OPETTAJALLE

  1. Luetaan Tommi Parkon Kirjoita runo - oppaasta lyhyt teksti Aistihavainnot, tunteet ja tuntemukset sivulta 27 - 28. Lisäksi keskustellaan (mielellään kotilukutehtävänä olleesta) Jenni Linturin tekstistä Esimerkkejä kaunokirjallisuuden aistihavainnoista (sivut 34 (viimeisestä kappaleesta) - 36). Tekstit antavat varmuutta ja välineitä kirjoittaa oma lyhyt runo- tai proosateksti Lähestyminen.

  2. Kirjoitetaan parin kanssa tai yksin lähestymistä kuvaileva teksti niin, että lähestyminen kuvaillaan yksi aisti kerrallaan annetussa järjestyksessä: ensin näköaisti, sitten kuuloaisti, hajuaisti, tuntoaisti ja viimeisenä makuaisti.
    Tekstit eivät saa sisältää mitään muuta kerrontaa kuin aistikuvausta. Näin ne pysyvät lyhyinä ja ne voi ryhmän mukaan jakaa yhteiselle alustalle ja tietysti lopuksi myös
    Kirjanmerkki-blogiin.

  3. Lähestyminen -tehtävän voi tehdä myös kamerakynätekniikalla: lähestymistä kuvaileva teksti tehdään kuvilla ja äänillä. Videon voi jakaa Kirjanmerkki-blogiin.


"Väriä? Mitä väliä?"



TEHTÄVÄ

Sanataideharjoitus synestesiasta. Minkä värinen on___________? -synestesiatehtävä.

TEHTÄVÄN TAVOITE

  • Kirjallisten keinojen oppiminen, esimerkkinä runoudessa keskeinen keino synestesia.


OHJEET OPETTAJALLE

  1. Käydään yhdessä opettajan kanssa numerot 1-10 numero kerrallaan läpi -
    ja mietitään, minkä värisiä numerot ovat.

  2. Opettaja antaa opiskelijoiden päättää, minkä värisiä numerot ovat.

Ryhmässä on todennäköisesti enemmistö, jonka mielestä numeroilla ei ole mitään erityistä väriä , mutta on myös jokseenkin todennäköistä, että joukossa on joitakuita, jotka kokevat maailmaa synesteettisesti. Heillä on usein kiihkeä mielipide siitä, minkä värinen esimerkiksi jokin numero tai kirjain on.


  1. Keskustellaan yhdessä synestesiasta kirjallisena keinona. Ennen keskustelua luetaan yhdessä Tommi Parkon Kirjoita runo - oppaan Aistihavainnot, tunteet ja tuntemukset - luvun kohta, jossa esitellään aistien sekoittumista, synestesiaa. (Ks. tehtävä Ensin aistit auki.) Keskustelun virittämiseksi katsotaan myös kaksi videota videoSANAKIRJAsta : Tiina Poutasen ja Tuija Välipakan videot synestesiasta.


TEHTÄVÄN MATERIAALI

  • Jenni Linturin artikkelista Esimerkkejä kaunokirjallisuuden aistihavainnoista sivut 34 (alkaen viimeisestä kappaleesta) - 36

Tommi Parkko: Aistihavainnot, tunteet ja tuntemukset sivulta 27 - 28.

synestesia.mp4

videoSANAKIRJA

Kirjailija ja kuvataiteilija Tiina Poutanen: synestesia

synestesia2.mp4

videoSANAKIRJA

Kirjailija Tuija Välipakka: synestesia