Conferència 2015

Conferència: "De l'aula de l'Institut al laboratori de la Universitat"

A càrrec de Pep Anton Vieta Corcoy, jove professor i investigador de la UdG

Teatre de Blanes, 17 d'abril de 2015

https://sites.google.com/a/xtec.cat/seselva2/

Sóc en Pep Anton Vieta Corcoy, vaig néixer a Blanes l’any 1986 i sóc químic. Amb només 12 anys vaig descobrir la química d’una forma fascinant, al laboratori del col·legi de les monges i gràcies a la professora Pilar. Acabada la secundària obligatòria vaig anar a estudiar el batxillerat a Girona on vaig acabar d’adquirir la base que em va permetre començar la llicenciatura en química a la UdG. Fa quatre anys que estic desenvolupant una tesi doctoral dins del Programa de Doctorat en Química de la Universitat de Girona, en el marc de la divulgació i comunicació científica, amb especial interès en l’establiment de ponts entre la recerca universitària i la docència a secundària. A més a més de les tasques de recerca al Departament de Química de la UdG en desenvolupo de divulgatives com a membre de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la mateixa universitat.

L’interès per la comunicació científica i la divulgació m’ha portat a participar a diversos i interessants projectes. Tot va començar el 2008 quan, durant el darrer curs de carrera, vaig encetar el meu bloc de divulgació científica (pepquimic.cat). Juntament amb ell, al llarg d’aquests anys, he trobat un interès especial en l’ús de les xarxes socials i, en general, totes les eines 2.0 per acostar la ciència als estudiants preuniversitaris. A partir del 2008, i ja des de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Universitat de Girona, he pogut participar a projectes molt interessants que es troben entre els camps de la divulgació, comunicació i educació científica. Entre ells destaco la possibilitat que he tingut de fer xerrades divulgatives, amb la química recreativa com a eina principal, a classes d’instituts i escoles; l’assistència a congressos internacionals de l’àmbit o bé formar part de l’equip d’edició d’alguns MOOC (cursos online massius i oberts) descobrint aquest concepte d’innovació en la docència també de la ciència. També destaco la gran experiència que vaig viure durant l’estada trimestral a la Universitat de Nottingham (UK), fa un parell d’anys, en el si del grup de recerca de Sir Martyn Poliakoff, innovador en la docència de la química i pioner en l’ús de les eines 2.0 per aquest fi. També a nivell local, juntament amb dos companys també interessats amb la divulgació, el 2010 vam fundar Aula Blanes des d’on organitzem xerrades divulgatives amb l’objectiu d’apropar el coneixement als nostres convilatans de Blanes.

Pel que fa a la didàctica i educació científica, actualment estic estudiant el màster per a esdevenir professor de secundària. El proper curs espero poder fer aquest salt des de la universitat, on m’he estat formant durant els darrers deu anys, a l’institut on espero poder acompanyar els joves encuriosits en el camí cap a la passió per la ciència.

Pep Anton Vieta Corcoy