צרכנות נבונה

שבוע צרכנות נבונה בבית ספר "רקפת "

חינוך ילדים בנושאי כלכלה וצרכנות הוא מאתגרי העידן המודרני.

צוות ביה"ס מאמין ,שדרך חינוך מגיל צעיר אפשר לטפח דור של צרכנים ומנהלי משק בית נבונים, המנהלים את כספם בדרך אחראית ומושכלת וכן ברגישות לחברה ולסביבה.

בין אם מדברים על נושא הכסף בגלוי עם הילדים בין אם לאו, הילדים הם צד חשוב בקבלת ההחלטות הנוגעות לכסף בבית. פרסומות מופנות ישירות לילדים, והילדים מפעילים לחץ על הוריהם. הילדים שותפים במידה ניכרת בתרבות הצריכה המשפחתית, הן בתור צרכנים אקטיביים הן בתור צרכנים פסיביים. הקניית מיומנויות פיננסיות לילדים נועדה לסייע להם, לספק להם את הכלים להתנהגות כלכלית אחראית ולהכין אותם לקראת עתיד שבו יהפכו להיות אנשים עצמאים המפרנסים את עצמם.

במהלך השבוע יקבלו הלומדים הבנה בכל הנוגע לכסף ולמיומנויות השימוש המושכל בכסף במעגלי חיים שונים :

·         בתחום האישי והמשפחתי: לדעת כיצד להשתמש בכסף, להיות צרכנים חכמים ומודעים, להבין את כלכלת המשפחה, ללמוד כיצד לחסוך, לדעת לנהל חשבון בנק ולפתח אחריות כלפי השימוש בכסף ברמה האישית.

·         בתחום החברתי: להבין כיצד עסקים מתנהלים, להכיר היבטים שונים במבנה הכלכלי של החברה, השפעת הפרסומות על הרגלי הצריכה , צרכנות נבונה  והשוואת מחירים  .

·          בתחום המדיני: להבין שגם למדינה, כמו למשפחה וליחיד, יש אתגרים ודילמות פיננסיים מתמודדת אתם, להכיר מטבעות ושטרות ישראליים וללמוד כיצד הם נוצרים.

·         בתחום  הלשוני : להכיר סיפורים על חשיבות השמחה והמימוש העצמי , פתגמים  וצירופי לשון למילה "כסף"

·         וכתיבת תת –סוגות כתיבה שונים . 

בתוך כל אחד מהמעגלים האלה, יפתחו הילדים אסטרטגיות חשיבה כגון חיזוי תחזיות והשערת השערות, ניתוח ופרשנות, קריאה וניתוח של טבלאות ותרשימים, קביעת סדרי עדיפויות, פתרון בעיות, הערכת חלופות וקבלת החלטות.

טיפים לחינוך פיננסי

·         דברו עם הילדים על כסף: לפעמים נדמה לנו שכסף אינו מעניינם של הילדים, הם צעירים מדי ואין צורך לשתף אותם בהחלטותינו בנוגע לכסף שלנו. אם לא נשתף אותם בהזדמנויות שונות בחיינו הנוגעות לכסף, כיצד הם ידעו איך להתנהל עם הכסף שלהם כאשר יהיו גדולים יותר?

·         שתפו את הילדים: אם אתם מסרבים לרכוש דבר מה בעבור הילדים, כדאי לומר מדוע: "זה יקר מדי" , " אינכם צריכים את זה באמת" או "החודש יש לנו הוצאות רבות אחרות". התשובות האלה הן שיקולים צרכניים וחשוב שהילדים ייחשפו אליהם, כדי לעצב את החשיבה הצרכנית שלהם בעתיד.

·         אתם קובעים: מכירים את המשפט: "אמא, תקני לי?" – קשה לומר לילד "לא", אבל לפעמים יש לומר זאת. להורים יש סדרי עדיפויות וכדאי להסביר אותם לילדים.

·         יש משפחות הנוהגות לתת דמי כיס: דרך מתן דמי כיס, הילד לומד לתכנן את התנהלותו בנוגע לכסף ולנהל תקציב אישי. דמי כיס הם פתרון טוב במצבים שבהם אתם למסרבים לקנות לילד משחק חדש כבקשתו.

·         ערכו עם הילדים סדר עדיפויות: רשמו את צרכיו של כל אחד מבני הבית לחודש הקרוב. סננו, מה חשוב יותר ומה חשוב פחות, על פי התקציב המשפחתי. הזכירו לילדים, שמה שלא נכנס לתקציב החודש, יכול להיכנס לתקציב של החודש הבא.

·         כסף אינו מיועד רק לבזבוזים: ילדים רבים מקבלים כסף ומיד פונים לבזבז אותו. למדו אותם לתכנן מה הם רוצים לקנות בכסף, ובמידת הצורך, לחסוך כסף לאורך זמן. חוויית הקנייה תהפוך להיות בעלת משמעות רבה יותר, כאשר הם יקנו דבר מה שחסכו בעבורו לאורך תקופת זמן.

·         עזרו לילדיכם להבחין בין צרכים לבין רצונות: האם כל מה שהם רוצים לקנות, אכן נחוץ להם? לא תמיד. עלינו, המבוגרים, לפתח אצלם מודעות לכך.

·         השתמשו בהזדמנויות מחיי היום-יום כדי להסביר את החשיבות של "לשים כסף בצד": המקרר התקלקל ואי-אפשר לתקן אותו? צריך לקנות מקרר חדש? איזה מזל שחסכנו כסף לשם כך.

·         כסף הוא מוגבל: אל תמהר להלוות כסף לילדיכם. זה הרגל רע. אפשרו להם להסתדר בכסף שעומד לרשותם או לחכות לפעם הבאה שבה יקבלו דמי כיס.

·         הראו דוגמה אישית לילדיכם: כדאי שהם ישמעו גם אתכם נמנעים מלקנות דבר מה כי "אין זה הזמן הנכון" או "עדיף שנחסוך לשם כך".

רוצים לתת לילדים דמי כיס וללמד אותם לשמור על הכסף שלהם?

היכנסו עם ילדיכם לפעילויות הבאות:

·         משחק "תכנית חיסכון"

·         הוצאות והכנסות

·         החיסכון של דור ואיילנש

·         זמן לחיסכון

·         חוסכים לטווח ארוך

הצעות לפעילות בבית:

·         הכינו טבלת הכנסות והוצאות חודשית. בקשו מהילדים לשמור קבלות של הקניות שלהם ועזרו להם לתעד את ההוצאות וההכנסות החודשיות שלהם.

·         היכנסו לפעילות "התקציב שלי" , שם הילדים יכולים לבדוק כמה כסף הם חסכו בכל חודש. הדפיסו את הטבלה ושמרו אותה ליד קופת החיסכון.

·         הגדירו עם הילדים יעד לחיסכון. לדוגמה, דבר מה שהם מעוניינים לקנות זה זמן רב. בדקו אִתם כמה הוא עולה ועזרו להם לתכנן כיצד לחסוך את הכסף.

רוצים שהילדים יבינו ש"כסף לא גדל על העצים"?

היכנסו עם ילדיכם לפעילויות הבאות:

·         משחק "מסעדת השקשוקה"

·         קביעת מחירים

·         אז כמה הרווחתי?

הצעות לפעילות בבית:

·         עודדו את הילדים להציע דוכן למכירה בשכונה שלכם. שם אפשר למכור במחיר סמלי צעצועים ישנים, מיץ תפוזים מעשה ידיהם או כל דבר אחר העולה בדעתכם.

·         אם יש לכם עסק משלכם, ספרו להם לילדיכם: האם תהליך קביעת המחירים בעסק שלכם הוא כמו במשחק השקשוקה? איך אתם קובעים כמה אתם רוצים להרוויח? האם משתלם באמת להשקיע בפרסום?

המשך פעילות בבית:

·         שחקו בחנות: קחו מוצרים שונים שיש לכם בבית כמו: בובות, ספרים וכלים שונים, כתבו עליהם מחירים והחליפו תפקידים עם הילדים: פעם אחת אתם הקונים ופעם אחת אתם המוכרים. הקפידו להציע מבצעים שלא תמיד משתלמים, או פריטים המוצעים למבצע בקנייה של כמויות גדולות שאינכם צריכים, ולכן, אם תקנו במבצע, בסופו של דבר תשלמו יותר.

·         לכו עם הילדים לסופרמרקט. לפני כן הכינו רשימת קניות. אל תתפתו לקנות מה שאינו נמצא ברשימה.

רוצים שהילדים שלכם יבינו מדוע אינכם יכולים לקנות את כל מה שהם רוצים?

היכנסו ילדיכם לפעילויות הבאות:

·         משחק "משפחה יקרה"

·         הוצאות והכנסות

·         משפחת בלגן

·         על המאזניים

המשך פעילות בבית:

·         שוחחו עם הילדים על התקציב המשפחתי שלכם. לכל משפחה יש סדר עדיפויות משלה. ספרו להם כיצד אתם, ההורים, קובעים את סדר העדיפויות המשפחתי. לשם כך, הכינו עם הילדים רשימת צרכים של כל אחד מבני הבית לחודש הקרוב. ערכו את הרשימה על פי סדר עדיפויות, מה חשוב יותר ומה חשוב פחות, על פי התקציב המשפחתי. הסבירו להם, שתמיד – מה שלא נכנס לתקציב של החודש הזה, יוכל להיכנס לתקציב של החודש הבא.

·         לכו עם הילדים לקניות. קודם לכן הזכירו להם שהפעם לא קונים מה שרוצים, אלא רק מה שנמצא ברשימת הצרכים החודשית של המשפחה.

רוצים שהילדים שלכם יהיו מודעים לדילמות החברתיות הקשורות בכסף?

היכנסו עם ילדיכם לפעילויות הבאות:

·         משחק "ראש בראש"

·         משחק "להעביר את התקציב"

המשך פעילות בבית:

·         משחק "ראש בראש" מעלה דילמות רבות הקשורות לכסף ובוודאי גם שאלות למחשבה כמו: "כיצד הייתי פועל לו היה מצב דומה בסביבה החברתית שלי?" שאלו את הילדים עם איזו עמדה מהעמדות המוצגות במשחק הם מזדהים? באילו נימוקים היו הם משתמשים כדי לשכנע את הצד האחר?

לאחר משחק ב"להעביר את התקציב", שאלו את הילדים: איך ההרגשה, שאתם רוצים מאוד לקנות לכל אחד את מבוקשו, אבל אין לכם די כסף לכך? איך מגיעים לפשרה ועדיין שומרים על מצב שבו כולם מרוצים? במה הדבר דומה למצב במשפחה? אילו פשרות אפשר לעשות במשפחה? האם נכון לקנות תמיד לכל בני המשפחה? או שיותר נכון לקנות לכל אחד מה שהוא צריך בזמן המתאים?