Polaritet

Opløselighed

Nogle fedtstoffer har faktisk en ende der minder om vand og derfor vil vende sig imod vandmolekylerne. Det er blandt andet derfor at der dannes fine runde perler af fedt i overfladen af en suppe eller i opvaskevandet… når der ikke er sulfo nok i J

Sæbe, der både kan binde sig til vand og til fedtstoffer, er faktisk også lavet ud fra fedtstoffer.

Denne evne til at kunne binde sig til vand eller fedt, har noget med om stoffet er polært eller ikke polært.

Polært

Et stof er polært, når det i kort eller lang tid, har fordelt sine elektroner, så den elektriske ladning er forskellig på den ene og den anden side af molekylet. På et vandmolekyle er elektronerne primært omkring oxygenatomet. Dette skyldes elektronegativitetsforskellen imellem hydrogen og oxygen. Samtidig kan man se at et vandmolekyle ikke er symmetrisk. På vandmolekylet herunder beskrives ladningen med det græske bogstav δ der hedder delta.

δ+ opfører sig som nordpolen på en magnet, og δ- opfører sig som sydpolen. Dette betyder også at vandmolekyler tiltrækker hinanden. Hydrogen (hvid) bliver tiltrukket af oxygen (rød). Denne binding imellem molekyler kaldes en brintbinding. Bindinger imellem molekyler kaldes også for intermolekylærer bindinger. International betyder imellem lande, og intermolekylær betyder imellem molekyler.

Upolært

Et stof der er upolært har en jævn fordeling af elektroner, og der opstår derfor ingen ”magnetisk” forskel, eller forskel i ladning. Et upolært molekyle er som regel også symmetrisk opbygget. Eksempler på upolære stoffer kunne være olier, benzin eller kulbrintedelen af fedtmolekyler.