Tjernobyl

Den 26. April 1986 skete der en nedsmeltning i reaktor 4 på atomkraftværket ved byen Tjernobyl i det daværende sovietunionen. Reaktoren eksploderede og slyngede radioaktivt støv ud i luften... selve eksplosionen dræbte 31, men mange måtte efterfølgende lade livet som en direkte følge af ulykken.

Tjernobyl leverede med sine 4 reaktorer strøm til over 2 mio indbyggere i Kiev og det omkringliggende område.

Selve ulykken var direkte følge af en beredskabstest, som den øverste ledelse udkommanderede. Testen gik ud på at teste om reaktoren kunne køre længe nok uden strøm, til at reservegeneratorerne, der leverer strøm til styrengen selv kunne starte. Man havde testet reaktoren før, men uden brugbart resultat.

Da testen starter skruer de ned for strømmen og få minutter efter kan de ikke styrer hvor hurtigt der skrues ned.... det lykkedes dem senere at få skruet op for strømmen. Efterfølgende tænder de for to pumper, der alt for hurtigt kommer ind i reaktoren... det køler reaktoren, sa den midlertiddigt ikke laver damp til turbinerne og systemet er nu ude af balance. De får temperaturen til at stige ved at fjerne kontrolstænger enkeltvis, indtil næsten alle stængerne er oppe...

De forberede yderligere test af turbinerne, uden at vide at reaktorkernen stiger ukontrolleret... personalet tror stadig at alt er normalt.

Trykket i reaktoren stiger og trods forsøg på at lukke reaktoren ned, ender det med at reaktor nummer 4 overopheder og eksploderer. Det 2000 tons tunge tag bliver blæst af og 8 tons radioaktivt materiale slynges op i luften.

Brandvæsenet rykker ud og uvidende om at der er tale om en atomulykke, begynder de brandslukningen. Men efter kort tid begynder de at kaste op og nogle falder om... af de 69 brandmænd, dør 31 af akut strålesyge.

Efter ulykken evakuerede man de omkringliggende byer i en radius af over 30 km.

Rusland prøver i første omgang at skjule for omverdenen at ulykken er sket. Ulykken skete midt under den kolde krig og Soviet ville ikke tabe ansigt til Vesten.

DR Nyhederne

Det radioaktive støv (Cs og Sr) blæste nordpå efter ulykken. Store dele af skandinavien, europa, rusland og sågar det østlige USA blev ramt af radioaktivt nedfald.

Der hersker en del uenighed om omfanget og mængden af radioaktivt materiale der faldt, men det hævdes at der enkelte steder er faldet 400 gange mere forurening end i hiroshima.

Umidlbart efter ulykken blev der kastet 5000 tons sand, bly og borsyre ned i reaktoren fra helikopter. Alt sammen for at begrænse strålingen og slukke branden i reaktorens grafitkonstruktioner.

Brandmændene på billedet herunder var iført gummidragter og gasmasker for ikke at indånde støvet, men da det var den første ulykke af sin slags, måtte man forsøge sig lidt frem med hvordan man begrænsede skaderne.

4000 af de godt 600.000 mennesker, der hjalp med oprydningen, er døde af strålingsrelaterede sygdomme. Man anslår desuden at 5000 yderligere dø inden for de kommende år af strålingsrelaterede sygdomme.

Evakueringen af områdets beboere startede først dagen efter, alt imens brandmænd kæmpede for at slukke brande og køle resten af reaktoren ned. Alle inden for en radius af 30 km skulle forlade deres hjem og flytte for altid. Selv idag er det usundt at befinde sig i området i ret lang tid af gangen, da der stadig er radioaktive stoffer. Selv efter at man har fjernet det øverste jordlag, er der stadig høj radioaktivitet i området. 336.000 mennesker blev evakueret og genhuset.

Her er et billede fra en forlystelsespark der blev forladt som den var.

På kortet herunder kan du se hvor det har drysset med radioaktivt Cs 137. Halveringstiden på Cæsium 137 er 30,17 år.

Man arbejder idag stadig på at rydde op i området, samt at begrænse mængden af stråling fra den ødelagte reaktor. Man har blandt andet bygget en betonkappe, der omkranser hele anlægget. Det nuværende kan ses på billedet herunder, men man arbejder på at bygge yderligere afskærmning/indkapsling. Man skønner at oprydningen har gjort brug af over 300.000-600.000 mand igennem tiden.

Herunder er en gammel ucensoreret dokumentar om ulykken (en time inde kan man høre arbejderne fortælle om virkningen af strålingssyge)