Vindmodstand

Når vi snakker om aerodynamik, kan vi ikke komme uden om vindmodstand eller luftmodstand som nok er et bedre udtryk, da der også kan være modstand uden at der er vind.

 

Luftmodstand afhænger primært af 4 ting:

1.     Densiteten af luften

2.     Arealet der møder luften

3.     Formen på figuren

4.     Hastigheden i forhold til luften

 

Densiteten [kg/m3] eller massefylden, kan for luft ændre sig med temperatur eller højde. Det giver større luftmodstand at bevæge sig på jordoverfladen, end i 10 kilometers højde. Kold luft giver større luftmodstand end varm luft.


Arealet [m2]er den overflade der møder vinden. Jo større overflade, desto mere luftmodstand. Det er den del her du kender rigtig godt fra cykelturen i frisk vind. I virkelighedens verden betyder formen også noget, men for at holde tingene simple, så kigger vi til at starte med kun på arealet.

 

Formen [ingen enhed] betyder meget for luftmodstanden. Jo mere strømlinet man er desto mindre er luftmodstanden. I formlen herunder kommer Cw fra formen på det der bevæger sig igennem luften. Cw er en konstant man kan måle i en vindtunnel, og altså ikke et tal man bare lige kan finde ud af. Men har man en tilnærmet form som eksempel en kugle eller en kasse, så kan man gå ud fra tabelværdier.

En kugle har en Cw på under 0,5 og en kasse har til sammenligning en Cw på ca. 0,7 til 1,2 afhængig af hvordan terningen vender.

En moderne bil har typisk en Cw på 0,3

Se figuren over forskellige Cw værdier nederst.

 

Hastigheden [m/s] er den sidste faktor der har betydning - også her kan I trække på jeres erfaring fra cykelturen. Hurtig vind giver mere luftmodstand, eller jo hurtigere i kører - desto mere skal i læne jer frem og gøre jer strømlinede.

 

Har man styr på formler og er man ikke bange for tabelværdier og konstanter, så kan man beregne luftmodstanden med formlen herunder - og man kan jo bare tilnærme en Cw-værdi ud fra figuren under formlen. Enheden for luftmodstand er Newton [N].