Regnbuer

Regnbuer

I hver regndråber bliver solens hvide lys brudt op i de forskellige farver fordi hver bølgelængde af lys bryder forskelligt. Rød afbøjer mere end grøn osv. Inde i dråben sker der herefter en totalreflektion og de forskellige farver bliver sendt ned imod vores øjne. Det er ikke kun én dråbe der laver en regnbue, men rigtig, rigtig mange. Afhængig af hvilken højde/vinkel de enkelte dråber har i forhold til os og solen. afgør hvilken det af farvespektret vi ser fra hver enkelt dråbe. Til sammen danner alle dråberne det vi kender som en regnbue.

Bemærk at du altid har solen lige i ryggen når du ser en regnbue, derfor vil man aldrig kunne finde enden af en regnbue. Hvis du flytter dig, flytter regnbuen sig også.

Herunder er en tegning der viser hvordan lyset brydes i en dråbe. Dråben til venstre er den normale regnbue og dråben til højre, er den svage ekstra regnbue der kan opstå. I dråbe nummer to reflekteres lyse 2 gange, og er derfor længere tid i dråben, og derfor svagere i lysstyrke.

Forskellen i de to dråber, er den vinkel lyset rammer dråben i. Den øverste svage regnbue har sit røde bånd 51 grader over horisonten og den klare "normale" regnbue har sit røde bånd 42 grader over horisonten.

Er man rigtig heldig kan man imellem de to regnbuer se et mørkt bånd. Det mørke bånd skyldes at lys der rammer dråber i dette område, rammer i en vinkel så strålerne ikke kan reflekteres tilbage imod dig.