Jorden

Jordens skabelse

Man regner med at jorden er ca. 4,5 mia år gammel og at de første celler er dermed liv først opstod efter ca. 1 mia. år. Det er jordens bane om solen og afstanden til solen, der muliggør liv på jorden og tilstedeværelse af vand. Lå vi nærmere solen, ville vand og atmosfære fordampe og blive ødelagt af solvinden. Lå vi længere væk ville temperaturen falde desto længere vi kommer væk fra solen.

Jordens magnetfelt er også med til at beskytte os i mod solvinden (soludbrud) - det er partikler fra solen vi ser som polarlys ved jordklodens poler - Nordlyd og Sydlys.

En beskyttende faktor mere er faktisk månen, der har opfanget en del af de himmellegemer der ellers kunne have ramt jorden.

Man regner med at jorden kan forblive bosted for liv i en halv til en hel milliard år endnu.

Årstiderne

Jordens årstider skyldes at jordens akse hælder 23,44 grader. Dette gør at når den nordlige halvkugle oplever sommer, ja så hælder den sydlige halvkugle væk fra solen, og oplever derfor vinter. Forår og efterår er afstanden for sydlige og nordlige halvkugle ens.

En tur rundt om solen tager 365,26 dage - dette er årsagen til at vi har skudår med i kalenderen hvert fjerde år.

Jordens opbygning og magnetfelt


Jorden har en fast indre kerne af Jern (Fe) og uden om en flydende kerne. Denne er igen omgivet af jordens kappe som er ret tyk, og mest lavet af fast materiale. Ydderst har vi den faste kappe og selve jordskorpen.

Man mener at det flydende materiale i jordens indre og bevægelsen/rotationen er med til at give jorden sit magnetfelt.


Jordens magnetfelt har flest feltlinier ved nord og sydpolen, man siger også at der er største magnetiske flux. Vores geografiske nordpol er faktisk vores magnetiske sydpol og omvendt. Så når vores kompasnål peger Nord imod geografisk nord, ja så er det fordi kompasnålens nordpol tiltrækkes af jordens magnetiske sydpol - rundtosset? - det forsår jeg godt.

En gang imellem vender de magnetiske poler faktisk på jorden - sidst det skete er ca. 780.000 år siden, men tidligere er det skiftet ca. hver 250.000 år igennem de sidste 20 mio. år. Man har med Ørsted sattelitten registreret at nordpolen har flyttet sig mellem 10 og 60 km om året. Dog er man ikke så bekymret for en polvending i øjeblikket, da sydpolen næsten ikke har rørt på sig sammenlignet med nordpolen. Kilde: Niels Bohr instituttet

Magnetfeltet er med til at beskytte os imellem solens skadelige partikler. Størstedelen bliver ledt uden om jorden, og det meste af det der når jorden rammer ved nord og sydpol på grund af feltliniernes retning. Indimellem sker det dog at der er store solstorme, hvilket gør at vi på jorden oplever ret store forstyrrelser på alt elektronisk udstyr. GPS udstyr er specielt udsat, da satelitterne bliver forstyrrede af solpartiklerne.

Solsystemet

Jorden er den 3. planet i solsystemet set fra solen. Som tidligere nævnt er den pladsering perfekt for liv, og sammenlignet med resten af planeterne i vores eget solsystem, det eneste sted hvor liv kan opretholdes uden kunstige hjælpemidler.

Planeterne er alle i bane om solen og har meget forskellige omløbstider. Jorden tager som tidligere nævnt 365,26 dage om en runde, hvor Mars tager 2 år, 49 dage og 11 timer om en tur rundt om solen. Til gængæld har den næsten samme længe på et døgn, altså hvor hurtgit den roterer om sig selv. Den er nemlig kun 37 minutter længere om at dreje rundt.

Tyngde accelerationen på jorden er 9,82 m/s^2 eller 1G hvilket kan bruges når man skal sammenligne med andre planeters tyngeacceleration og hvad man vejer på de enkelte planeter.

Jupiter har en tyngdeacceleration på 24,79 m/s^2 og dividerer man det med 9,82 (som er 1G) får man 2,52 G. Det betyder at hvis du på jorden vejer 75 kg, ville du på Jupiter veje 189 kg og dermed have svært ved at stå oprejst. Det betyder også at man ville falde 2,52 gange hurtigere end på jorden hvis du midster balancen.