Vindmøller

Vindmøller er teknologisk imponerende maskiner. På billedet her over er indmaden i en vindmølle forsimplet til de mest basale funktioner. Men i virkeligheden er vindmøllerne utrolige samlinger af forskellige teknologier.

Programmører levere software der kigger på indput fra vind og vejr, samt informationer fra sensorer i møllen. Softwaren gør det muligt at optimerer driften og holde øje med slidtage, varme og elproduktion.

Elektronikingeniørene har lavet beregninger der sørger for at ledningsnettet ikke brænder af, at generatoren kan leverer det kunden er blevet lovet. Vindmøllerne er fulde af monitoreringselektronik, styrekredsløb, elmotorer, sikringer og sensorer. Det er også elektronikingeniører der beregner vejen ud i forsyningsnettet.

Maskiningeniørene laver materiele tests, beregner dimensioner på møllerne i forhold til de kræfter de udsættes for, dimensionerer gear og bremser.

Fysikere udforsker skubber hele tiden grænsen for hvad vi kan med moderne materialer og ny viden om aerodynamik,

Og man må endelig ikke glemme servicepersonalet, kranoperatører, testingeniører, glasfiberteknikere, smedjene, chaufførene der fragter mølledelene og en lang, lang liste af andre mennesker der er indblandet i møllernes tilblivelse... og så er der jo havvindmøllerne, hvor endnu flere ting skal kunne holde, testes, serviceres på havet osv.

Du og din gruppe har med andre ord, en kæmpe chance for at kigge på vindmøller som hele maskiner der leverer bæredygtig energi til os, men man kan også dykke ned i møllens fysik og de enkelte komponenters funktioner.