#wijzijnligo



Honderdzeventig bezoekers, een vijftigtal trotse collega’s en één goed bewaard historisch geheim: dit was de allereerste Ligo Familiedag in Gent. 


Kom binnen!

Op stap met De Lijn

Begin januari stond Vlaanderen op zijn kop. Wat maanden geleden al was aangekondigd, werd plots realiteit. De dienstregeling bij De Lijn kreeg een hele ommezwaai. 


In veel Ligo-groepen voelden we de spanning en nervositeit al een tijdje opborrelen. Er hing een klein paniekske in de lucht onder de cursisten. 'Misschien moeten we er dan maar een cursus over maken', grapte collega Pascale in haar groep. 'Awel ja, als jullie dat doen, dan schrijf ik me zeker in!', antwoordde een enthousiasteling.
En zo geschiedde. 


Meer over de cursus?

Cursus in de kijker: 

Woke wa's da?

Leren omgaan met de steeds groter wordende verscheidenheid in de wereld is soms moeilijk en toch belangrijk. Dat doen we door inzicht te krijgen in specifieke begrippen en termen rond diversiteit; ook door respect, aandacht en begrip te tonen en op te brengen voor wie ‘anders’ is. In deze reeks van 10 lessen gebeurt dit in een solidaire sfeer en in een veilige omgeving waarbij we motiverend, niet alwetend of veralgemenend proberen te reageren.


Klik om verder te lezen.

Mijn naam is Marnice en ik ben afgelopen zaterdag 72 jaar geworden. Ik heb 2 volwassen zonen van 50 en 47 jaar oud. 2,5 jaar geleden overleed mijn man waardoor ik voor alles alleen kwam te staan. Dat is niet gemakkelijk, maar ik trek zo goed mogelijk mijn plan.  


Lees het verhaal van Marnice

Cursist in de kijker: ontmoet Layeq Safi.



Benieuwd naar zijn verhaal?

Het was weer zo één van die avonden. Eentje om te onthouden. Op dinsdag 21 november liep de cafetaria van Ligo Gent al vanaf 18 uur aardig vol met warm ingeduffelde cursisten. 

Klaar voor een avondje verhalen luisteren? 

Een dag in het Open LeerCentrum

Een hecht team van 6 medewerkers staat elke dag voor de cursisten klaar in het OLC. OLC betekent Open Leer Centrum. We hebben 2 OLC’s op de twee vestigingsplaatsen, in Gent en in Eeklo. In het OLC komen cursisten uit alle modules individueel oefenen, studeren, herhalen en huiswerk maken. Dit kan op een computer, op hun smartphone of gewoon op papier. Cursisten kunnen er ook kleine vragen stellen over hun digitale apparaten. In het OLC werken lesgevers uit verschillende leergebieden en de mediacoaches. Zo kunnen ze veel cursisten helpen, met veel verschillende problemen en vragen.



Neem een kijkje in het dagverloop.

Hoezo Tomat?

Tomat is een nieuwe module, die moestuinieren en koken combineert met Nederlands oefenen in een authentieke context. Het idee om Tomat op te starten is vooral begonnen toen bij het afronden van de NT2-modules iedere keer opnieuw veel cursisten werk maakten van een omvangrijke en lekkere maaltijd. Op zo’n moment zien we onze cursisten op een heel andere manier: ze zijn heel trots op wat ze kunnen klaarmaken, vaak is het iets typisch uit hun land. Ze zijn ook heel blij dat het geapprecieerd en gesmaakt wordt. 

Meer weten over Tomat?

Nasir - Cursist in de kijker

Dinsdag 20 juni was het Wereldvluchtelingendag.  Nasir, cursist van Ligo en zelf ook vluchteling, werkte mee aan een interview in bibliotheek De Krook. 
De leerlingen van de middelbare school Tectura in Sint-Amandsberg verwelkomden hem. 

Ze hadden een boek gelezen over een gezin dat naar Europa vlucht en wilden graag het verhaal van Nasir horen.


lees zijn verhaal 



Ligoreporters Jacqueline en Martine werden uitgenodigd om met de groep cursisten van Ann en Nele de St. Jozefkerk te bezoeken. Verschillende anderstalige cursisten hadden nog nooit een kerk bezocht. We kregen een rondleiding en dachten samen na over de invulling van de ruimte. 

lees verder

Ik ben Saheb Safi en ik ben 24 jaar. 

In Afghanistan woonde ik in een dorp.
Voor rijke mensen.
Er was daar geen school.
Nu werk ik als sous-chef in een Belgisch restaurant in Gent.
Dit is mijn verhaal. 


lees verder

De cursisten 'Met plezier lezen en schrijven' bezochten de verhalenexpo van comedian Wouter Deprez: 'Grote mensen die ik kende toen ik klein was'.

De historische refter van de Sint-Pietersabdij Gent is voor de gelegenheid omgetoverd tot zijn geboortedorp. Een aanrader!
De tentoonstelling is verlengd tot 16 april 2023.  

lees verder

Martin in het FoMu te Antwerpen

Ik ben Martin.  Ik woon in Gent en ik ben 61 jaar. 
Ik heb heel mijn leven hard gewerkt. 






lees verder

Op 9 september 2022 wisselde het MO team uit met het team van Oostende         lees verder

Onze cursist van de maand oktober 2022 is Kenny Wilderoo.  Hij volgt rijbewijs in Ligo te Gent. 

Kenny is 40, heeft 2 kinderen en er is een derde op komst.

Hij studeerde metaalbewerking in Zwijnaarde en begon na zijn schooltijd meteen te werken.

Kenny deed verschillende jobs, een beetje verkennend, op zoek naar wat hem het meeste lag. 

lees zijn verhaal

“Wij” gingen naar De Centrale!

Sommige cursisten van Waystage 2 twijfelden eerst een beetje wanneer ik zei dat wij naar een toneel zouden gaan in plaats van les te hebben. “Is dat verplicht?” is een vraag die een paar keer werd gesteld. Toch was de opkomst groot op 17 mei. 

lees verder

Op zoek naar en in de Kringwinkel 

Buiten de klas en onderweg Nederlands leren is niet alleen plezierig maar ook heel interessant. Het vraagt wel een goede voorbereiding. Leraressen Els en Tina maakten een nieuwe buitenschoolse opdracht voor de WS1-klassen: op zoek naar en in de Kringwinkel Ateljee in de Getouwstraat te Gent. 

lees verder

Samenwerkingen in Eeklo

Ligo organiseerde dit schooljaar een aantal workshops in samenwerking met de Plek in Eeklo.
De Plek werkt met jongeren tussen 15 en 30 jaar. Ze voorzien activiteiten op vlak van ontspanning, maar je kan er ook terecht voor vragen rond onderwijs, werk, je goed in je vel voelen ... 

In Eeklo startten we een samenwerking met de zorgcoördinatoren van basisschool De Meidoorn, De Wegel, St-Jozef en de brugfiguur van het wijkcentrum De Kring. 



lees verder

Theorie rijbewijs intensief

Om te slagen voor het theoretisch rijexamen moet je minstens 41/50 behalen. Dat is niet zo eenvoudig. Je verliest 1 punt per fout antwoord en 5 punten per fout in verband met overtredingen van de derde en vierde graad. Om te kunnen slagen moet je veel studeren. Je moet op de hoogte zijn van de laatste nieuwe wetgeving en je moet goed begrijpen wat die precies betekent. Een hele opgave.

De taal van het rijbewijs verschilt ook sterk van de gesproken taal waardoor het niet alleen voor anderstaligen maar ook voor mensen die Nederlands als moedertaal hebben een bijna onmogelijke opdracht is om de theorie onder de knie te krijgen. Om die redenen hebben we gezocht naar een formule die de cursisten nog beter zou ondersteunen in de voorbereiding op het examen rijbewijs. 

lees verder

Cursist in de kijker: Daniëlle, cursist en Ligoreporter.


Aan de hand van deze tekst die Danielle zelf schreef gingen we met haar in gesprek.

 

In 1994,  na een zware depressie, maak ik kennis met Leerpunt (nu Ligo)

Bij de cursus ‘Nederlands schrijven’ stellen ze heel rap vast dat ik dyslexie heb.

Ik ben dan 43 jaar en begin door Leerpunt meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld op te bouwen.

Ik was 11 jaar toen ik de school verliet. Iedereen zei dat ik dom was en ik geloofde het. Wonder bij wonder krijg ik in 1999 de kans om nanny te worden van de kinderen van een operazangeres en zo de wereld te verkennen. Ik reisde in Amerika, gans Europa  en China. Terug in België vond ik de weg terug naar Leerpunt. Tot vandaag volg ik nog steeds cursus in de school, die nu Ligo heet.

De cursussen zijn nog steeds een aanvulling in mijn dagelijks leven

Daniëlle

lees verder

De Leeswerkplaats

Ooit al gehoord van de Leeswerkplaats en je er vanalles bij voorgesteld wat het zou kunnen zijn of wat ze daar doen? Wel, de Leeswerkplaats of korter de ‘LWP’ is voor vele cursisten een extra lees-schrijf- lesmoment naast de gewone cursus Nederlands als Tweede Taal.

Om een beter beeld te krijgen van wat de Leeswerkplaats in de praktijk is, laat ik de betrokken lesgevers Katrien Verbruggen en Els Cornelis aan het woord:

“Waarom is er een Leeswerkplaats?

De LWP is er gekomen vanuit een zorgnood. Vele cursisten die worstelen met lezen en schrijven, vooral uit de modules Latijns Schrift, behalen vaak vlot de mondelinge doelen (= spreken en luisteren) maar hebben wat meer moeite met de schriftelijke vaardigheden (= lezen en schrijven). In de leeswerkplaats bieden we hen zoveel mogelijk oefenkansen.                      

lees verder

Abida : cursist in de kijker

Ik ben Abida en ik ben geboren in Marokko.  

In 2000 trouwde ik en kwam naar België.  Ik sprak en begreep geen woord Nederlands. Ik startte zo snel mogelijk met lessen, maar ik kreeg al vlug kinderen en moest werken waardoor het niet makkelijk was om alles te combineren.  


lees verder

NIEUW   NIEUW   NIEUW   NIEUW   NIEUW   NIEUW   NIEUW   NIEUW   NIEUW   


Ligo, VDAB, IN-Gent en het Agentschap Integratie en Inburgering slaan de handen in elkaar om laaggeletterde anderstalige jongeren vanaf september een voltijdse oriënterende opleiding te bieden. Onder begeleiding van een persoonlijke coach en binnen een veilige context ziet het programma er als volgt uit:  lessen Nederlands, proeven van verschillende beroepen, sport, bouwen aan veerkracht, rekenen, ICT vaardigheden met als doel de jongeren te laten doorstromen richting beroepsopleiding en arbeidsmarkt. 




lees verder

Dit is Mieke, 67 jaar en verpleegster met pensioen. Mieke is al 3 jaar vrijwilliger in Ligo, zowel in Eeklo als in Gent. Ze begeleidt cursisten die in hun geboorteland niet hebben leren lezen of schrijven,  maar die inmiddels al heel wat Nederlands spreken en begrijpen. Die mensen willen ook beter leren lezen en schrijven zodat ze zich in hun dagelijkse leven uit de slag leren trekken. Ze leren een formulier herkennen en hun persoonlijke gegevens invullen, ze leren eenvoudige zinnen of berichten van school begrijpen, ze leren een kort sms-berichtje schrijven.                                                                                                              Lees verder

Ligo Gent Meetjesland Leieland verzorgt cursussen Maatschappijoriëntatie (MO) , NT1 en wiskunde in de Gentse gevangenis. Simon gaf daar dit schooljaar al de cursussen 'Solliciteren' ,'Wonen' en 'Gezondheid'.  Hij beschrijft hier hoe het is om 'achter de tralies' les te geven.

Lees verder

Cursist in de kijker: Giti

Ik ben Giti Dilawarzada. Ik kom uit Afghanistan. In mijn geboorteland ging ik naar school tot het derde leerjaar. Ik heb dus een klein beetje leren lezen en schrijven in het Dari (Perzisch). Maar toen de Taliban besliste dat meisjes geen les meer mochten volgen, hield het voor mij op. In 2015, ik was inmiddels getrouwd, kwam ik met mijn man en mijn kinderen met het vliegtuig in België aan. Ik was toen 30 jaar. 

Lees verder

Collega's in de kijker: de poetshulpen in Ligo.

Ze zijn met z'n vieren, de poetshulpen in Ligo: Amina, Gülsüm, Güler en Ana voeren dagelijks hun taak met zorg en toewijding uit. Met dit artikel willen we de mens achter het werk van de poetshulp in de spotlights zetten.

Lees verder

Het Open Leercentrum in Ligo

OLC in Ligo Eeklo

OLC in Ligo Eeklo

OLC in Ligo Gent

31 januari: dag van de directeur

Dag van de directeur.


‘Onze directeur’ 

we moeten het met een gender neutrale term zeggen,

of liever ‘Rein’ 

veel makkelijker in de mond te leggen,

verzet werk binnen, buiten, voor en achter de Ligo-schermen,

om zich zo over het beleid, het personeel en de cursisten te ontfermen.


Dat doet ze meelevend, begripvol, empathisch en soms strak,

het liefst ‘live’, wat minder ‘online’ op haar gemak.

Ze is steeds een rots en anker van vertrouwen, 

ook als meerdere moeilijkheden zich ontvouwen.


Door staf en leden omringd, gesterkt,

én door haar wordt Ligo-GML niet beperkt,

tot één van de zovele scholen omgeving Gent

‘t Centrum ontsluit zich als één uit duizend, overal gekend.


Tina 

En de winnaars zijn ...



Nieuws van LIgoLeest!: we hoopten op het onmogelijke... en moesten er ons uiteindelijk bij neerleggen dat we toch geen voorleessessie aan huis mochten houden. Maar... collega Nele had een beter plan en trok met de winnaars  (Nadia en haar dochter Ata, Letekidan en Sabahete) naar boekhandel Paard van Troje om zelf een boek uit te kiezen!  

Lore is onze cursist in de kijker voor de maand december. Deze 33-jarige dame volgt les in onze lesplaats te Deinze.

Ontdek hier het verhaal van Lore


Kunst en Culturen in Eeklo en Gent

De cursisten van Culturen in Eeklo maakten in Antwerpen kennis met verschillende culturen.  Ze bezochten ook het Red star line museum.                         Klik hier voor een beeldverslag.

In Gent werkten de cursisten van Kunst & Cultuur in twee groepen: een groep had het over design en een andere over graffiti: 

meer over Design

meer over Graffiti

Voorleesweek in Ligo

Van 20 tot 28 november riep 'Iedereen Leest' jong en oud op om iedere dag (minstens) een kwartier voor te lezen. Ondertussen is Voorleesweek 2021 achter de rug. Het was - ondanks de kwakkelende coronacijfers - weer een groot succes. 'Iedereen leest' kwam langs in Ligo om te zie hoe onze Voorleesweek 2021 eruit zag en schreef er een artikel over.       Lees verder

De groep 'Opkomen voor jezelf' maakte kennis met BlinkOut, een huis waar de deur alle dagen open staat. Een plek midden in de stad waar je welkom bent als je het noorden even kwijt bent. Waar je mag tonen wat je in beweging brengt en ontroert. Waar je de stilte en de rust kan opzoeken als je overprikkelt geraakt. Heb je nood aan een babbel? Wil je een workshop volgen? 

"Hier moet je je kwetsbaarheid niet uitleggen, hier mag je het gewoon zijn". 

Wil je het Klink-traject volgen, een traject waar jij de deur open zet naar werk?
Surf dan naar www.blinkout.be/klink voor meer info. Mailen kan naar: info@blinkout.be of ga langs op een werkdag tussen 9u en 18u in de Vlaanderenstraat 53 - 9000 Gent

Hadeel, Thérèse, Christina, Digno, Arne, Zubaïda, Eline en Marieke

Brievenpost in de klassen NT2-waystage 1 

Lezen en schrijven in het Nederlands is niet makkelijk, zeker niet als je anderstalig bent. En toch is het heel leuk! Dat mochten de klassen van Els, Sofie en Tina zelf ervaren! 

Lees verder

Cursist in de kijker

Palwasha is in oktober onze cursist in de kijker. Deze 37-jarige dame is geboren in Afghanistan, maar verblijft ondertussen al 16 jaar in België. Ze heeft zeker niet stilgezeten tijdens die periode. 


Ontdek het verhaal van Palwasha


Naar de kringloopwinkel




Juan (rechts op de foto hiernaast),  cursist bij Isabelle èn acteur in onze
'Wij, mens', organiseerde als verrassing voor zijn klas een rondleiding achter de schermen bij Ateljee.
Iedereen was super enthousiast. Bedankt Juan! 

Cadeau



Dit is de bron van de kennis.

Op de tak bovenaan staan de initialen van de lesgevers van Ligo.

De leraars en leraressen van Ligo halen kennis uit de bron (vb. letters) en geven dit door aan de cursisten.

De cursisten van Ligo kunnen zo Nederlands leren en bloeien en worden wie ze zijn.







Hasan, LSBT4 - 05/10/2021 

dag van de leerkracht

Het mag terug normaal

Je mag niet, je moet, je mag

knuffelen, afstand houden, handen wassen,

achter een masker, verbergen je lach

alleen met sprekende ogen, mensen verrassen.


Het mag terug! Nog steeds mèt, maar ook zonder.

wel nog mèt afstand, toch ook wat meer vrij

gewoon kunnen ademen, voelt zo gezonder

deze versoepelingen keren ten goede het tij.


Opgelucht terug naar het oude of is het het nieuwe normaal

best ook voor ieder verschillend en anders.

in Ligo komt aan bod, elk eigen corona verhaal

verbindend als warme meanders.


Tina, Leraar Basiseducatie



En of zo'n buitenklas leuk is!
De cursisten van Tina oefenen het lezen van authentieke verpakkingen van medicijnen en maken het fotoverhaal 'Hassan is ziek'. 


foto's van de buitenles


Leerpunt in Deinze, Gent en Eeklo, Basiseducatie in de Kempen, Open School in Antwerpen... vanaf 6 mei is het overal Ligo. 

Een eenvoudige naam die in het taalneutrale Esperanto ‘verbinden’ betekent en meteen goed weergeeft wat de Centra voor Basiseducatie doen. 


In Ligo dragen alle medewerkers hun steentje bij om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk cursisten in de beste omstandigheden les kunnen volgen en leren. Directie en staf, maar uiteraard ook leraars, mensen die de gebouwen en klassen onderhouden en onthaal- en secretariaatsmedewerkers zijn elke dag in de weer .  Vandaag zijn het die laatsten met wie we in gesprek gaan.   





maak kennis met de onthaal- en secretariaatsmedewerkers

Op 20 mei starten we in Gent met de cursus ‘Jong en op eigen benen’. Deze cursus richt zich tot jongvolwassenen die net alleen wonen of van plan zijn om dit te doen. Er wordt zoveel mogelijk vanuit reële contexten van de cursisten vertrokken. Een groep jongvolwassenen gaat onder begeleiding actief op zoek op naar antwoorden op vragen zoals:



Lees meer over hoe de cursus tot stand kwam


Dit is Els, zij is 48 jaar.

Deze straffe madam volgt momenteel wiskunde- en computerles in Ligo in Eeklo.
Maar ze heeft nog plannen om verder te studeren. 

Els wil haar diploma secundair onderwijs behalen  om eventueel bureauwerk te doen of onthaalmedewerker te worden.


Lees het verhaal van Els

mail van een collega

"Gisteren begon mijn werkdag echt als een regelrechte pechdag: lekke fietsband, fietslampje achteraan kwijt en regenbroek thuis vergeten.

Mijn ochtendhumeur had een absoluut dieptepunt bereikt, tot ik al die gedichtjes op de ramen, op papieren stroken of in de lift of op het toilet in Leerpunt kon lezen. Zelden zo snel opgebeurd! You made my day, en hartelijk bedankt daarvoor! "


Een greep uit de activiteiten vind je hier.

Mijn droom voor 2021 heeft ook met leren te maken… 


De cursisten van de groep 'Met plezier lezen en schrijven' uiten hun droom/wens voor het nieuwe jaar, vooral met zicht op leren en groeien...

Hun teksten werden opgenomen in de nieuwsbrief geletterdheid.

Ook Jan Vanderhaeghen heeft - als ambassadeur - iets geschreven voor de nieuwsbrief.

lees hier verder

Postmobiel Wonen

De stad Gent voorziet vanaf november op de Lübecksite een opvanginitiatief voor mensen die recent nog in illegale kampementen woonden. Aan de opvang is een begeleidings-/integratietraject van 3 jaar gekoppeld. In dat traject staat Leerpunt in voor een aanbod alfabetisering NT2. Kathleen en Erika, twee leraren van Ligo zijn in totaal zes dagdelen per week op het terrein aanwezig om aan ongeveer 70 cursisten les te geven.
                                                                                                                                                                    lees hier verder

Caritas Vlaanderen staat in voor het beheer van het opvanginitiatief 'Postmobiel wonen' te Gent. Zij hadden een gesprek met onze collega.

je leest het hier

Leukedingendoedag

Geen nieuwjaarsreceptie in Leerpunt dit jaar, maar  een leukedingendoedag! Een online kookworkshop, luilekker lezen,  wandelen, opruimen, oproepen tot actie of genieten van koffie en kunst. Alles was mogelijk. 

Coronaproof natuurlijk. 

Het is voorleesweek !

De focus van de voorleesweek (21-29 november) ligt dit jaar op ouderbetrokkenheid.

Met de voorleesfilmpjes willen we onze collega’s en cursisten prikkelen om voor te lezen, want ‘Lezers maak je samen’.                                                             
                                                                                                                              Naar de voorleesfilmpjes! 

Onze deur staat open

Het Open Leercentrum op Leerpunt is al vele jaren een plek waar cursisten uit elk leergebied kunnen langskomen om, buiten hun lesmoment, extra te komen oefenen.
De meeste cursisten komen extra oefenen met leerstof waarmee ze nog moeite hebben.
In samenspraak met hun leerkracht worden er dan extra oefeningen voorzien om de cursisten, die wat meer tijd nodig hebben, de kans te geven om de leerstof onder de knie te krijgen. We zien er ook enthousiaste cursisten die buiten hun lesmomenten nog extra willen oefenen om zo sneller vooruit te gaan. Dit is mogelijk gedurende anderhalf uur op elk dagdeel van de week. 

Het OLC is er ook voor cursisten die ondersteuning nodig hebben bij het gebruik en het aanleren van digitale middelen. Zo kan een cursist in het OLC terecht met zijn digitaal toestel (laptop, tablet, smartphone) wanneer hij of zij daar een korte vraag over heeft, of wanneer een instelling moet goed gezet worden. 

lees verder

Cursist in de kijker: Zohra

"Durf maar, doe maar, praat maar, kom naar buiten, maak contact!"

lees verder

In september zijn we in Leerpunt vol goede moed en onder code geel gestart. 

Aan die start ging een intensieve voorbereiding vooraf door directie, staf en zo veel andere personeelsleden. Veiligheidsanalyses moesten gemaakt worden, draaiboeken geschreven, bijgewerkt en praktisch uitgevoerd worden. Overleg met onderwijs was een constante. 

Doel was om zoveel als toegelaten, cursisten les te laten volgen in een zo veilig mogelijke schoolomgeving.  

Eenvoudige en duidelijke communicatie zorgde ervoor dat onze cursisten snel begrepen dat onze veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is. Ontsmetten van handen, dragen van mondmasker in en rond het schoolgebouw, afstand houden in de klaslokalen, in de buitenlucht pauzeren in kleine groepjes terwijl de klaslokalen verlucht worden ...  Dit zijn ondertussen ingeburgerde praktijken waarmee zowel lesgevers als cursisten enthousiast hun steentje bijdragen om de coronaperiode zo gezond mogelijk door te brengen en naar Leerpunt te blijven komen. 

lees verder

Smartschool sessies in SP de Wonderboom

Naar aanleiding van het opstarten van Smartschool (in september 2020) op SP de Wonderboom werd bekeken welke ondersteuning Leerpunt kan bieden.
In de school is een grote groep ouders die weinig tot geen digitale vaardigheden heeft (of althans zeer beperkt). Door de coronacrisis zijn de ouders genoodzaakt om aan de slag te gaan met computer/tablet, ...  Daarbij valt op dat niet iedereen over de juiste middelen beschikt of het gebruik van educatieve apps kent . Of het internet werkt niet goed genoeg of ze zijn met teveel in huis.  Geen evidentie om alles vlot te laten verlopen.

lees verder

Week van de smaak  (12-22/11/2020)

Het is Week van de smaak.
Dit jaar is het thema 'de smaak van geluk'.
De Leerpuntreporters dachten na over wat geluk betekent...
In de les verzamelden ze ideeën.
Daarna gingen ze noodgedwongen thuis digitaal aan de slag.
De klas-Padlet leent zich daar goed toe.
Onze Leerpuntreporters wensen iedereen veel geluk! 🍀 

Heb jij ook een Smaak van Geluk? 

Waar word jij gelukkig van? 

Wat is jouw geluksmomentje?

De klasapp van Janique

Dat het geen gewoon schooljaar zou worden, wisten we vrij vlug.

Code geel, code oranje, code rood, … De kans dat onze cursisten ook dit schooljaar afstandsonderwijs zouden krijgen was in september niet ondenkbaar.

Maar hoe pak je dat het best aan met een nieuwe groep?

Hoe kan je de cursisten makkelijk bereiken 'op afstand'?

lees verder


Wat hebben we geleerd vandaag?

Collega Janique leerde ons een klasapp maken. Interessante online workshop met handige tips en tricks. 

Bedankt Janique! 👍 





Code oranje in Leerpunt.
Je krijgt minder of eventjes geen les.
Je leraar of lerares heeft je ondertussen alle info gegeven.
Hou het veilig en draag goed zorg voor elkaar ♥️ 

code oranje in Leerpunt

Toen de wereld stil was.

Kijk en luister hoe het beeldverhaal tot leven komt.

Animatie: Pieter-Jan Vandenberge

Verhaal: Liesbet Jakob

Illustraties @byliesbetjakob & SRArt_ 





Tijdens de week van het Nederlands (3-10/10/2020) gingen de cursisten BT2 van Liesbet aan de slag met KLEURRIJK NEDERLANDS.
Ze tonen hun beeld van 'kleur in mijn stad'. 

Wat is beter dan beweging en eens buitenkomen voor cursisten die drie uur lang les volgen met een mondmaskermasker op?
Een vrolijke start van het schooljaar. 

Week van de geletterdheid 2020

De Week van de Geletterdheid loopt van 7 tot 11 september 2020. 

32% van de Belgische burgers heeft zwakke digitale vaardigheden en 8% van de bevolking gebruikt het internet niet.

Zo lopen 4 burgers op 10 risico op digitale uitsluiting. En digitaal uitgesloten zijn betekent ook sociaal uitgesloten zijn in onze digitaliserende maatschappij. 

Meer en meer lokale overheden willen hun schouders zetten onder een e-inclusief beleid en hopen zo al hun burgers digitaal mee te krijgen.

Maar hoe begin je daaraan? Welke stappen kan je als lokaal bestuur nemen? En waar kan je ondersteuning krijgen?

De Week van de Geletterdheid 2020 focust op het belang van e-inclusie bij lokale besturen. 






Het nieuwe schooljaar is gestart en Corona is er nog steeds.

We doen er in Leerpunt alles aan om jullie in alle veiligheid te ontvangen. We komen er samen door als we ons aan deze richtlijnen houden.

Eerste dag WhatsAppen met mijn cursisten:  een verslag.

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: wat ben ik fier op mijn prachtige alfa cursisten! Het zijn mensen die net klaar zijn met Alfa Mondeling 6 en die in normale tijden op dit moment Alfa Technisch Lezen en Schrijven 5 zouden moeten volgen. 'Zouden moeten' geldt niet meer in tijden van Corona...

voel je goed week

Van 10 tot 14 februari waren er niet enkel hartjes te vinden in Leerpunt, maar was het ook de 'Voel je goed' week.

We startten de week met een muzikale complimentendag. Iedereen werd voor de les begroet door een kleurrijk koor dat het complimentenlied zong. Natuurlijk werd je door de hostess ook getrakteerd op een gratis complimentje.

Dinsdag was het tijd om gezond te eten. Appels en water aan de top, rondgebracht door de roodlippige hostessen van dienst.

Na gezonde voeding... tijd voor sport. Woensdag was er kleine warming up voor de les startte: racen tegen je medecursisten, het snelst de trap omhoog, stretchoefeningen, ochtendgymnastiek. Het kwam allemaal aan bod.

Donderdag hadden we extra aandacht voor respect. De lift nemen is een pak leuker als je ieders naam kent en elkaar eens begroet hebt! Met niet te veel in de lift, zodat het een heerlijk ritje naar boven is voor iedereen.

En dan na een week vol inspanning, was het tijd om te relaxen. Op de laatste dag was er yoga voorzien, rustige muziek en lekkere theetjes. Ook de collega's hebben zich tussen het vergaderen door lekker kunnen ontspannen.

We konden de week tevreden afsluiten, want als je vroeg: "hoe gaat het?", zei iedereen: IK VOEL ME GOED!

Benieuwd naar foto's?  Klik hier

Valdete en Qamil Peci volgen sinds maart 2019 les in Leerpunt.

Ze komen uit Kosovo en zijn al 20 jaar in België. Ze woonden vooral in Wallonië, in Libramont. Ze voelden zich daar eenzaam, er waren geen andere vluchtelingen waar zij woonden.  Ze hebben eerst in Oosterzele gewoond, maar sinds kort wonen ze in Erpe-Mere. Valdete en Qamil vinden het er goed wonen. Ze hebben veel contact met de buren. 

Vooral Qamil vindt Nederlands leren een beetje moeilijk. Hij spreekt Albanees, Frans en nu nog Nederlands... 

“Hilde, mijn lerares, zegt dat ik het Frans achteraan in mijn hoofd moet stoppen en vooraan plaats moet maken voor Nederlands”, grapt Qamil. “Maar ik ben goed in schrijven, ik kopieer mijn huiswerk wel 10 keer,  zo kan ik het beter onthouden.

Wanneer Valdete en Qamil thuis zijn, oefenen ze samen Nederlands.

Valdete vindt Nederlands leren leuk. Ze komt altijd naar de les  en ze is altijd blij. Dat is niet altijd makkelijk want om de drie weken moet Valdete naar het ziekenhuis voor een chemobehandeling.Ze komt ‘s morgens naar de les en dan snel naar het ziekenhuis …  

Valdete is een sterke vrouw.


De Leerpuntreporters startten de 1e les van 2020 op het Veerleplein in Gent.  Zij maakten een boeiende wandeling door het Patershol.

3 studenten die de gidsenopleiding in Het Perspectief volgen lieten hen stilstaan op plaatsen waar we anders zomaar voorbij wandelen.

Er werden veel foto's en notities genomen. Volgende week maken ze er mooie digitale verhalen van!

Lees het verslag van Jan.

Allez chantez!

De cursisten zijn altijd enthousiast wanneer we op uitstap gaan. Zo ook bij Allez chantez. Grootmoeders zijn tijdens het gebeuren aan het skypen met de kleinkinderen zodat zij live kunnen meevolgen. De liedjeskeuze blijft moeilijk , maar de cursisten genieten volop van het aanwezig  zijn en andere mensen bezig te zien. 

Collega Stien vertelt in Klasse Magazine over het theaterproject.

 De buurt rondom het schoolgebouw ligt er vaak (heel) vuil bij, en daar willen we iets aan doen. We hebben onze school ingeschreven voor een netheidscharter, waarin we beloven de schoolomgeving proper te houden. 

Juiste meterstand, geen misverstand.

Op maandag 4 en dinsdag 5 november nestelden medewerkers van OCMW Gent zich gezellig in  de cafetaria van Leerpunt met hun project ‘Juiste meterstand, geen misverstand!’. Nathalie en Roel bouwden in samenwerking met energiemaatschappij Fluvius een mobiele kelder na, compleet met meters voor elektriciteit, gas en water, en niet te vergeten: ook een budgetmeter werd opgesteld. Lisa, Rik en ik namen die maandagmorgen een kijkje in deze kelder, samen met onze cursisten uit de rekenmodules.                                                                                                             lees verder

Falen mag!

'Koken met culturen' is een nieuwe cursus in Leerpunt Gent. Met een dertigtal cursisten (in 2 groepen) verkennen we een cultuur gedurende drie lessen. Tijdens de vierde les gaan we aan de slag in de keuken van Trafiek en bereiden we eten uit die cultuur/dat land.  Als eerste cultuur kozen de cursisten voor Griekenland. Bij het koken waagden enkelen zich zelfs aan een bescheiden sirtaki ...

Voor de keuze van de volgende cultuur gingen we op bezoek bij een WS2 klas in het centrum. De cursisten stelden hun thuisland voor. 10 landen waren dat: Afghanistan, Syrië, Turkije, Somalië, Tibet, Palestina, Angola, Bulgarije, Ghana en Albanië.

De cursisten van 'koken met culturen' kozen Somalië als volgende cultuur. We verdiepen ons in de rijke geschiedenis van dat land en kijken uit naar het kookmoment.  Binnenkort hebben sabayad, lahoh, injera, halva, sambuusa, basbousa en ful medames   geen geheimen meer voor ons.

Benieuwd wat de volgende cultuur wordt...

De Leerpuntreporters gingen in interactie met cursisten en collega's. Samen maakten ze foto's om diversiteit èn eenheid in Leerpunt in beeld te brengen. Dat zorgde voor heel mooie momenten.




Dit schooljaar (2019-2020) starten we een uitwisselingsproject met het Industriemuseum binnen onze NT1-werking. We onderzoeken hoe we onze cursisten laagdrempelig kunnen laten kennismaken  door het uitschrijven van rondleidingen, organiseren van losse workshops, allerlei (les)activiteiten en participatieve trajecten. Tijdens het eerste NT1-overleg kregen we reeds een rondleiding door Lize, coördinator van de gidsen en educatieve werking van het Industriemuseum. 

Collega Nele ging met haar WS2 groep naar het MSK .  

Ze werden er geïnterviewd door AVS en het Nieuwsblad. 

Nederlands oefenen aan de hand van enkele kunstwerken uit de vaste MSK-collectie?

Hier vind je er alles over.

In VBS 't Klimrek waren er enthousiaste kleuters! Ze gingen samen met hun mama aan de slag op de tablet.  Met Digikriebels willen we de ouders in de digitale wereld onderdompelen en meer inzicht geven in het leerproces van hun kind. Zo leren ze de school beter kennen en helpen we hen om de stap zetten naar het eerste leerjaar. 

Zou 'fake news' ook aan bod komen in de cursus 'Mee met het nieuws'?    Of de Brexit?  In elk geval brachten de deelnemers van Leerpunt Eeklo  een bezoek aan de Europese wijk in Brussel. Ze kregen er een inkijk in de gebouwen en structuren.                                                                                                          En of het interessant was! 

Verslag 'De bruine kroeg’

Naar goede gewoonte brengen de Leerpuntreporters verslag uit van een of ander evenement.

Daar worden dan ook steeds verschillende foto's genomen. Achteraf worden de belevenissen ook met tekst verwerkt.

Maar wat wanneer de zaken eens omgekeerd zijn …? 

Lees verder

Looking beyond borders

Deze NT2 module 3 cursisten beleefden een bijzondere laatste ‘les’ dit schooljaar. 

Ze ontmoetten ‘autochtone Belgen’ zonder woorden.  

4 minuten oog-in-oog kijkend, met hier en daar wat ongemakkelijk gegniffel, werd een ontmoeten van hart tot hart, met warme gesprekken nadien.   

‘Looking beyond borders’ (© Amnesty International) op kleine schaal in Leerpunt.

Nadien vierden we in het park samen met de rest van de klas het einde van het schooljaar.

Met een warm hart gingen we de zomervakantie in. 

Op stap met de smartphone

De les van de cursus ‘Ontdek je smartphone’ was eens niet in het lokaal maar in openlucht. Op wandel door het centrum van Gent ondervonden we hoe de smartphone ons leven gemakkelijker maakt. Een route volgen met GPS-functie, een foto maken en delen in Whatsapp, een QR-code scannen, een vertaling maken, informatie opzoeken,... en allemaal met dat ene kleine toestel dat we altijd bij de hand hebben.  Het schijnt dat je er zelfs mee kan bellen. 

Iftar in Eeklo: aan tafel met andere culturen

Op donderdagavond 9 mei lieten de cursisten van de groep Beter lezen en schrijven in Eeklo uitzonderlijk schrijfpapier en pennenzakken thuis. In de plaats daarvan namen ze deel aan een iftar, de maaltijd waarvoor moslims elke dag van de ramadan – dit jaar van  5 mei tot 4 juni – na zonsondergang aanschuiven. 

Alle deelnemers werd gevraagd om iets zoets of hartigs mee te brengen dat tijdens de maaltijd kon worden gedeeld met alle aanwezigen. Voor sommigen was het een eerste kennismaking, voor anderen een traditie die ze graag deelden met hun collega’s van Leerpunt. Twee cursistes brachten zelfs hun gezin en een paar vrienden mee naar de refter van College Ten Doorn, waar de avond werd georganiseerd. 

Omdat de zon pas zou ondergaan om 21u18 werd samen afgeteld met muziek, filmpjes en voorleesmomenten maar eigenlijk vooral met babbelen met oude en nieuwe kennissen.  In deze missie was de iftar dus al voor een stuk geslaagd: gezellig was het wel aan die lange tafels.

Opruimwandeling

In het kader van 'Mei, plastcvrij' deden de cursisten van de leesgroep in de bib van de Brugse poort een opruimwandeling. Zij vonden het een leuke activiteit om samen te doen.  Alleen zouden ze dat nooit doen.

Ze vonden het jammer dat er zoveel vuil lag. Ontzettend veel sigarettenpeuken, blikjes en papiertjes. 

Bij het afdak voor de rokers werd er gevraagd om de asbakken te gebruiken. Eén van de rokers toonde op zijn smartphone een foto  van zijn klasgroep. Zij hadden ook een opruimwandeling gemaakt.                          

meer foto's van de actie

De Leerpuntreporters gingen naar de expo Lang leve de muziek.

Ze ontdekten een mooi overzicht van Nederlandstalige muziek.

Op dit digitaal prikbord kan je kennismaken met muziek uit de jaren 50 tot nu.

Klik op de foto's om de presentaties of filmpjes te zien.

Wie, wat, waar, wanneer, waarom?

De cursisten van WS2 MP gingen op uitstap naar "het Museum van de Misdaad" in het STAM. Wat is er gebeurd? Wie heeft het gedaan? Waar, wanneer, waarom? Op deze vragen zochten we een antwoord in de verschillende zalen. We keken naar vingerafdrukken, robotfoto's en allerlei dingen die verboden zijn. En op het einde van de expo mochten we zelf even detective zijn! 

alle foto's van onze uitstap

Cursiste in de kijker: Diana

“Het zijn er 13”, zegt ze trots. Voor mij zit Diana (56), cursiste bij CBE leerpunt. Die 13 is het aantal certificaten dat ze behaalde. Een certificaat is een papier dat bewijst dat je slaagde voor een cursus in Leerpunt. Diana toont mij welke cursussen ze allemaal al deed.

"Nochtans was ik als kind geen goede leerder”, vertelt ze. “Ik kon niks onthouden. ’s Avonds leerde ik. De dag nadien was alles uit mijn hoofd verdwenen.” 

Lees verder