Wie mag naar de LWP komen?

Iedereen, vanaf niveau 1.2, die extra wil oefenen op lezen en schrijven kan komen. Er wordt wel voorrang gegeven aan mensen die door lesgevers of intakers zijn doorverwezen.


Wat doen jullie in de LWP?

In de leeswerkplaats geven we de cursisten zoveel mogelijk kansen om te oefenen en dat doen we door verschillende soorten teksten aan te bieden. We werken zowel met verhalende teksten zoals verhalen en boekjes, als met informatieve teksten zoals brochures, folders, brieven, … Het zijn allemaal teksten die het leesplezier kunnen vergroten. Als cursisten graag lezen, zullen ze misschien meer lezen en zullen ze door de oefening ook beter lezen. Zo werken we ook aan de leesstrategieën.

We geven ook aandacht aan het verbeteren van het technisch lezen en schrijven. En ondertussen kunnen we extra oefenen op de verklanking van Nederlandse woorden die moeilijk zijn voor sommige taalgroepen.

We proberen ook elke les wat tijd te besteden aan de functionele schrijfvaardigheid zoals een berichtje schrijven, een boodschappenlijstje maken, notities nemen…


Hoelang duurt de module en hoeveel keer per week is het les?

De Leeswerkplaats is een open module van 40 uur, ongeveer 14 lessen van telkens drie uur. De cursisten komen 1 extra les per week.


Krijgen de cursisten ook een diploma of certificaat?

De LWP is echt wel een nuttige ondersteuning om de schriftelijke vaardigheden te verbeteren. De cursisten worden geëvalueerd op basis van permanente observatie.”


Lesgevers in NT2-klassen merken dat hun cursisten veel hebben aan de ondersteuning in de LWP. Vaak vertellen ze vrolijk en voldaan wat ze daar hebben gelezen en zet deze positieve ervaring hen aan om met minder faalangst aan een schriftelijke opdracht te beginnen. Graag lezen leidt tot meer lezen en dit leidt tot beter lezen zowel in het Nederlands als in de eigen taal.


Tina i.s.m. Els C. en Katrien V., leraars Ligo