Tomat

Bij het klaarmaken van een maaltijd of dessert blinken alle cursisten uit. Deze keer worden ze niet beoordeeld op wat ze zouden moeten kunnen, of in welk taalniveau we ze nu zouden kunnen plaatsen. Hier ligt de focus op hun talenten en op wat ze graag doen, iets wat ze vaak aan de kant moeten schuiven tijdens de taallessen. Een cursist tijdens zijn leerproces een goed gevoel en zelfvertrouwen geven is even belangrijk! Het geeft zowel de lesgever als de cursist veel voldoening. De taal is op zich geen doel, maar een middel om tot een lekker resultaat te komen. Het feit dat het resultaat tastbaar is (en gesmaakt kan worden) leidt tot waardering in plaats van frustratie.

We vergroten de bril waarmee we naar elkaar kijken. 

Uit die ervaring groeide de module Tomat. We brachten kandidaten samen die allemaal interesse toonden in moestuinieren en koken. Veel onder hen hebben al een ruime kennis van groenten telen door de ervaring die ze hebben van in hun thuisland. Vaak hebben ze hier de kans niet om dit verder te zetten, omdat ze bijvoorbeeld klein wonen en geen tuin hebben. Samen koken en meer nog, samen groenten telen werkt verbindend. 

We vonden een ideale partner in de buurt om mee samen te werken: het Sint-Antoniushof, een buurt van assistentiewoningen, zocht iemand om de fruitbomen en de moestuin mee te helpen onderhouden. En één keer per maand kunnen we gebruik maken van de keuken van Victoria Deluxe, een sociaal-artistiek Gents cultuurhuis.

In de boomgaard appels en peren plukken, een wandeling tussen de groenten van een moestuin, het bereiden van een maaltijd, je staat op een hele andere manier in verbinding met elkaar. We luisteren naar elkaar, we zijn nieuwsgierig naar de expertise van de ander en ondertussen zorgen we ervoor dat we iets aan het maken zijn: van zaaien over oogsten naar groenten snijden en verwerken tot een heerlijk gerecht. Samen tuinieren heeft alleen maar voordelen. Je kan planten en oogsten en je oogst ook nog eens de gezonde buitenlucht.

Door veel organisaties en initiatieven in het Gentse te bezoeken, leren onze cursisten om te gaan met nieuwe sociale contacten, wat in een klascontext minder snel gebeurt. Je opent een deur naar nabije lokale initiatieven, wat de participatie aan buurtprojecten vergroot.

Kortom: je vergroot de bril waarmee we naar elkaar kijken en de appetijt om elkaars keukengeheimen te leren kennen!