Doelgroep jongeren

In november 2018 legden we binnen het netwerk van de centra voor basiseducatie de lijnen voor het impactbeleid vast. We engageerden ons om dit beleid voor 100% te realiseren.


Uitgangspunt voor het impactbeleid is het effect dat we als sector willen bereiken in de maatschappij. We focussen op de meest kwetsbaren, diegenen voor wie we met ons aanbod het verschil kunnen maken.


We formuleerden impacten voor de cursist die nood heeft op het vlak van leervaardigheid én nood heeft op het vlak van geletterdheid én geen diploma secundair onderwijs heeft, tenzij een diploma BSO (Beroeps Secundair Onderwijs)

Om die kwetsbare volwassenen te kunnen bereiken, willen we verder kijken dan de cursisten die we nu al bedienen.

Jaarlijks volgen heel wat cursisten lessen taal, wiskunde, computer of algemene vorming in Leerpunt. Het blijft moeilijk om de doelgroep jongeren in de regio te bereiken. Daarom willen we graag cursussen ontwikkelen voor jongvolwassenen in ons werkingsgebied. We bekijken eveneens of we deze cursussen op locatie of in een samenwerking kunnen organiseren.


We contacteren daarom organisaties die met en voor jongeren werken. We maken een afspraak om langs te gaan voor een uitwisseling: een korte voorstelling van Leerpunt en van het nieuwe cursusaanbod. De gesprekspartner stelt zijn organisatie voor en geeft tips over hoe we ons cursusaanbod beter op de doelgroep kunnen afstemmen. Organisaties zoals Jip, Groep Intro, De Sloep en Justitiehuis gaven ons al feedback.


We werkten al twee nieuwe cursussen uit nl. ‘Jong en op eigen benen’ en ‘Jong en zeker van jezelf’ die we graag willen organiseren in Deinze, Eeklo en Gent.


Op 20 mei starten we in Gent met de cursus ‘Jong en op eigen benen’. Deze cursus richt zich tot jongvolwassenen die net alleen wonen of van plan zijn om dit te doen. Er wordt zoveel mogelijk vanuit reële contexten van de cursisten vertrokken.