Sint-Jozefkerk, Wondelgemstraat 

Onze gids voor de rondleiding was Justine. Zij werkt voor vzw Ocup en gaf ons meer uitleg over de geschiedenis. De kerk dateert al van het jaar 1800. Koen Blieck was de laatste pastoor. Hij werkte nauw samen met de moslimgemeenschap. Iedereen was welkom in zijn “huis”. Hij deed veel goede werken. Ik kende hem goed. Toen hij overleden was had de kerk geen toekomst meer. 


Sinds 29 maart 2019 is de Sint-Jozefkerk eigendom van de stad Gent. Die heeft de kerk gekocht om deze terug te geven aan de buurt. Er kwamen allerlei voorstellen om de kerk nuttig in te vullen. Uiteindelijk werd de kerk ontwijd.


Het interieur is intussen grondig veranderd. Het altaar en de biechtstoelen zijn nog aanwezig. Maar er is nu een volledig andere invulling. Er was al een kruidenier en nu zijn er ook allerhande activiteiten. Het is laagdrempelig. Mensen die klein wonen kunnen er binnen stappen om sociale contacten te maken. Op zaterdag is het “meisjesdag” want de mannen gaan dan op café of naar het voetbal. De vrouwen kunnen in de kerk naailessen volgen.
De kinderen kunnen daar volop spelen. Er staat zelfs een wipplank. Ze kunnen ook schaken, pingpong en PlayStation spelen.

Er is ook een bar. Verschillende drankjes zijn gratis, andere tegen een kleine vergoeding.

De vzw heeft al veel gekregen, ondermeer een glazen box waarin je kan vergaderen. Dit helpt om op verwarmingskosten te besparen.

Er is ook een etalage waar je trouwfoto's kan zien, gemaakt door een Bulgaarse fotograaf.

Ook een weggeefhoek mag niet ontbreken. Verschillende spullen en boeken kan je zomaar meenemen.

De bezoekers vinden de ruimtes leuk en verbindend.

Er was daar ook al een dansavond met dj. Zo kunnen ze anderen leren kennen alhoewel dit toch moeilijk blijkt want het blijft een kerk.


Na de rondleiding werden we in 3 groepen verdeeld. We kregen 2 vragen. De eerste luidde: “Wat doe je thuis als je je goed voelt?”. Koken, telefoneren, slapen, wandeling maken met de kinderen, gaan zwemmen, contacten leggen, … De andere vraag was "Wat kunnen we nog meer organiseren in deze grote ruimte hier?". Ontbijt, een plek om te studeren voor de kinderen, extra Nederlandse les, gratis wifi,  yoga, een opvang voor daklozen, het organiseren van een verjaardagsfeest, een repaircafé, spelletjes, turnen, elkaars cultuur leren kennen. Ceylan gaf ons wat meer uitleg over wat in de groep aan bod kwam.

Tijdens de Gentse Feesten zal er ook een modeshow plaatsvinden in de kerk georganiseerd door een Surinaamse ontwerpster.

Op 7 april was er een grote activiteit. 500 mensen namen deel aan de Iftar.

Deze projecten maken deel uit van het programma “Bruggen naar Rabot”.

Vzw Ocup ontvangt ook subsidies van de stad Gent.


Dit is ons verslag van een zeer aangenaam bezoek aan de Sint-Jozefkerk.

Volgende keer een bezoek aan een moskee?


Verslag: Jacqueline Foto's: Martine