Abraham van der Gronden, burger

grafsteen in de Buitenkerk, waar de familie van der Gronden meerdere graven bezat

Familie van der Gronden

De familie van der Gronden beklede lang een vooraanstaande positie in Kampen, maar is nu vrijwel vergeten. Rond 1500 vestigde Saris Janz. zich in Kampen en trouwde met Catharina Jans Maeler, een dochter uit de bekende schildersfamilie Maeler. Zoon Jan Sarisz. was eerst raadgever van Amelia, keurvorstin van de Pals, hertogin van Beijeren en gravin van Bentheim. Na zijn trouwen keerde hij terug naar Kampen, waar hij burgemeester werd en gecommitteerde bij de admiraliteit van Hoorn. De keurvorstin zond hem verschillende zilveren ''presenten'' en legateerde hem al haar meubels na haar overlijden. Kleinzoon Saris Janz. (1607-1680) nam de naam Van der Gronden aan, ook geschreven als Van der Grunden. Hij trouwde met Suzanna de Meijne (1606-1696), een dochter van de directeur van de Bank van Lening in de Broederweg. Samen kregen zij acht kinderen, waarvan Abraham het vierde kind en de derde zoon was.


Abraham van der Gronden (1639-1700)

Abraham volgde een opleiding tot medisch doctor. Als arts verzorgde hij in 1669 Lambert Veene, die door Jan Meeuwsen Schinkel in de rug was gestoken. Ondanks de medische zorg overleed Lambert Veene een dag later. Op verzoek van de weduwe werden Abraham van der Gronden en chirurgijn Coendert Coendertsen als getuigen opgeroepen.

Abraham van der Gronden trouwde met Johanna van Santwijck, in 1669 komen we hen voor het eerst als echtpaar tegen. Johanna van Santwijck werd niet oud en liet Abraham met drie jonge kinderen achter. Abraham van der Gronden woonde aan de Oudestraat, nabij de Houtzagerspoort.

huis in de Oudestraat/hoek Houtzagerssteeg, waar Abraham van der Gronden woonde.

Na de gijzeling

Abraham hertrouwde met Alegonda van Coeverden (ca. 1640 - 1725), waarop nog eens vier zoons werden geboren. Alegonda was een dochter van Wolter van Coeverden tot Schelfhorst en Johanna van den Clooster. Via Alegonda raakte hij verwant aan de grootgruttersfamilie Storm. De familie Storm bezat 5 gruttenmolens in Kampen, waaronder dat van zijn buren Matthijs Dop en Itien Storm in het Gotisch Huis (Oudestraat 158).

Zelf werd Abraham van der Gronden voor de 100e penning aangeslagen voor een vermogen van f 15.000, -. Abraham overleed in 1700 en werd begraven in de Buitenkerk, bij zijn eerste vrouw. Zijn weduwe overleefde hem nog 25 jaar.

©cultuurZIEN 2022