de 12 gijzelaars

Gijzelaars meegevoerd naar Arnhem

Om zeker te zijn van de betaling van de resterende f 28.000, - gijzelden de Fransen zestien Kampenaren in het Raadhuis. Uiteindelijk namen zij op 10 december 1673 twaalf vooraanstaande Kampenaren mee als gijzelaar. In Arnhem aangekomen werden zij opgesloten in een kelder onder het Raadhuis. Uit medelijden reikte een Arnhemse weduwe hen door de tralies brood en wijn aan. Op voorspraak van aanzienlijke burgers uit Arnhem werden de Kamper gijzelaars 's middags naar een beter vertrek in het Prinsenhof overgebracht. Ook werd er door de Arnhemmers voor bedden en beddengoed gezorgd.

Gijzeling tot 7 maart

Aangezien het Kamper stadsbestuur was afgezet en vervangen door een tijdelijk bestuur van enkele hopmannen met een beperkte bevoegdheid, kon het resterende losgeld niet bijeen worden gebracht. Om een einde te maken aan de inkerkering, brachten de families en vrienden van de gijzelaars het benodigde bedrag bijeen. Dit losgeld werd door de stad Kampen aan de Fransen overgemaakt, waarna de gijzelaars op 7 maart 1674 weer werden vrijgelaten.


Herinneringspenning

Na de installatie van een nieuw stadsbestuur met volledige bevoegdheid werd het voorgeschoten geld door de stad aan de gijzelaars terugbetaald.

Als herinnering aan hun verblijf van 12 weken in Arnhem ontvingen de gijzelaars van de stad een gouden herinneringspenning. Het randschrift (in Latijn) luidde: ''Nadat de gijzelaars aan de vijand betaald hadden hetgeen Kampen hem schuldig was, heeft de geredde stad hen deze penning gegeven''. Deze penningen met een waarde van 70 tot 80 gulden werden nog generaties later per testament in de families doorgegeven.

Het ontwerp van de penning werd gemaakt door schilder/dichter/burgemeester Bernhard Vollenhove. Muntmeester Nicolaas Sluyter van de Kamper Munt werd belast met de uitvoering.


De Gijzelaars

In volgorde van de namen op de herdenkingspenning werden de volgende Kampenaren door de Fransen meegenomen naar Arnhem:

Everardus Ram, burgemeester/medisch doctor/kapitein van de burgerwacht - 59 jaar

Peter Eekhout, burgemeester/eigenaar eekmolen - 56 jaar

Anthony Beeldsnijder Steenbergen, burgemeester/ontvanger der stad Kampen - 32 jaar


Rutger van Breda, stadssecretaris - 45 jaar


Aper Herweijer, raadslid/chirurgijn - 48 jaar

Severijn Hoemaker, raadslid/staatse militair - 33 jaar

Reijner van Marle, raadslid/brouwer - 37 jaar

Francois van Ingen, raadslid - 34 jaar


Arent van den Veene, burger - 44 jaar

Abraham van der Gronden, burger/medisch doctor - 33 jaar

Hendrick Wolthuijs, burger - 44 jaar

Jan Petersz Oedekerken, burger - 44 jaar

©cultuurZIEN 2022