SKOLER

Årsrapporten rapporterer primært på kvantitative mål innenfor oppvekst og utdanning brutt ned på områdene skole, barnehage og barne- og familietjenesten. Årsrapporten er ikke egnet til å rapportere på implementeringen av oppvekststrategien SteinSaksPapir. En vurdering av arbeidet med realiseringen av SteinSaksPapir gis i Kvalitetsmeldingen. Manglende måloppnåelse innenfor noen områder har sammenheng med at vi pr i dag ikke har kommet langt nok i realiseringen av SteinSaksPapir.

Kommunedirektøren vurderer at skolene jobber systematisk og målrettet med å skape gode læringsmiljø, men at det fortsatt er store variasjoner i kvalitet mellom skolene. Felles mål for oppvekstfeltet gir mulighet for tettere og mer forpliktende samarbeid mellom skole, barnehage og BFT. Det jobbes systematisk med videreutdanning av lærere for å møte kompetansekravet, og med implementering av fagfornyelsen blant annet gjennom etterutdanning i desentralisert kompetansemodell.

Økonomi

Tabell 1. Resultat skole 2019

Resultatet for skoleområdet ble et merforbruk på 35,4 millioner kroner, som utgjør 2,0 prosent av driftsbudsjettet på 1 837 millioner kroner. Årsaken til merforbruket er at mange skoler ikke har gjennomført nødvendige og planlagte omstillingstiltak. Lærernormen har medført behov for omstilling ved at andre årsverk må ut av skolene. Dette er igangsatt, men ikke i det omfanget som har vært nødvendig for å balansere driften. Omstillingen på skolene har ikke vært tilstrekkelig høsten 2019, noe som har gitt flere skoler med merforbruk og færre skoler med mindreforbruk. Store deler av merforbruket skyldes fem skoler, som til sammen går med 33 millioner kroner i merforbruk.

Personal

Skolesektoren er det området med kraftigst økning i sykefraværet i 2019, med en oppgang fra 7,0 prosent i 2018 til 8,6 prosent i 2019. Det er stor variasjon mellom enhetene, med et spenn fra 2,4 til 14,6 prosent.

Les mer om personal

Mål og resultater

Skole har et særlig ansvar for følgende delmål i Kommuneplanens samfunnsdel:

  • 1.1: I 2020 har barn og unge i Trondheim kompetanse som styrker dem i møtet med framtidas utfordringer
  • 1.2: I 2020 er kompetanseutvikling og livslang læring en mulighet for alle
  • 2.1: I 2020 er barn og unge aktive i miljøarbeidet og utviklingen av Trondheim som bysamfunn
  • 3.1: I 2020 opplever barn og unge i Trondheim trygghet i hjem, barnehage, skole og fritid
  • 3.6.: I 2020 er sosiale helseforskjeller i Trondheim redusert

Les mer om mål og resultater

Nøkkeltall (KOSTRA)

Skole