Idrett og friluftsliv

Mål og resultater

Tjenesteområdet idrett og friluftsliv tilhører virksomhetsområdet Kultur og næring. I kommuneplanens samfunnsdel har Kultur og næring hovedansvar for følgende delmål:

  • 1.3: I 2020 er Trondheim Norges mest attraktive by for studenter og forskere
  • 1.4: I 2020 er rammevilkårene for byens utdannings- og forskningsmiljøer styrket
  • 1.5: I 2020 skjer Trondheimsregionens vekst og verdiskaping i et samvirke mellom forskning, kultur, næringsliv og offentlig sektor
  • 3.7: I 2020 er byens ulike arenaer tilrettelagt for mangfoldet i befolkningen
  • 4.6: I 2020 deltar kulturlivet, næringslivet og frivillige organisasjoner sammen med kommunen i utviklingen av bysamfunnet

I tillegg er tjenesteområdet bidragsyter til flere av de øvrige delmålene i kommuneplanens samfunnsdel.

Mål: Trondheim – En attraktiv by for store idrettsarrangement

Trondheim har lange tradisjoner innen idrett, og har gjennomført mange store idrettsarrangement. Idretten og kommunen vil intensivere innsatsen for å få flere store arrangement lagt til Trondheim. Ved å bygge ut anlegg og infrastruktur styrker byen mulighetene for fortsatt å være attraktiv som vertsby for slike arrangement. Kommunale anlegg skal tilrettelegges slik at det blir enkelt å gjennomføre både store bredde- og toppidrettsarrangement.

Indikatorer

  • Ferdigstilling av Trondheim Spektrum høsten 2019
  • Utbygging av Granåsen idrettspark som arena for Tour 2020 og et framtidig VM på ski
  • Trondheim tildeles VM på ski
  • World Cup hopp og kombinert gjennomføres hvert år i Trondheim
  • Puljespill EM i håndball for damer og herrer i 2020 gjennomføres i Trondheim
  • Sidearrangement med fysisk aktivitet for barn og unge gjennomføres ved utvalgte store idrettsarrangement
  • Mid-Scandinavian Ski Tour for senior i 2020 gjennomføres i Trondheim
  • Trondheim kommune støtter opp om idrettens gjennomføring av store breddearrangement, med særlig fokus på barne og unge

Resultat

Trondheim Spektrum ble åpnet i oktober 2019. 7013 tilskuere var på plass 2. november da Byåsen og Molde, Kolstad og Drammen utkjempet dueller om eliteseriepoeng. Det er norsk publikumsrekord for en eliteseriekamp i håndball i Norge. Kampene var testarrangement for EURO 2020. Trondheim Spektrum er et spesialanlegg for breddeidrett, toppidrett, messe- og kulturarrangementer.

Trondheim søker om VM på ski i 2025. Avgjørelse kommer våren 2020.

World Cup hopp/Raw Air og kombinert ble arrangert i Granåsen. Det ble også arrangert Youth Cup i kombinert. I 2019 (som tidligere år) var Aktivitetsdagen sidearrangement.

I 2019 pågikk det et omfattende planleggingsarbeid knyttet til den videre utviklingen av Granåsen idrettspark. Byggearbeidene med et nytt Helse- og arenabygg Granåsen, ny skibru over Smistadveien og rulleski- og skiløyper har pågått gjennom året.

Andre resultater

Toppidrettsveka ble gjennomført også i 2019. Sikkerhet for utøvere og publikum er utfordrende med aktiviteter i bygatene, og 2019 leverte Toppidrettsveka den beste tekniske gjennomføringen noensinne. Verdenseliten på ski var tilstede, utøvere fra 15 ulike nasjoner stilte med totalt 150 dame- og herreløpere fra World Cup i langrenn. På motbakkeløpet Kvilhaugen Opp deltok det nærmere 600 løpere. Målet fremover er videre utvikling av Toppidrettsveka sammen med Strindheim IL. Toppidrettsveka 2019 hadde sitt nest beste “TV-år” på NRK med 1,4 millioner TV-seere. Med 20 000 publikummere i Trondheim i 2019 er dette et unikt arrangement i Trondheims gater.

Det årlige arrangementet Skandia Cup ble gjennomført. Trondheim kommune er en sentral støttespiller for Sportsklubben Freidig som er arrangør. Skandia Cup setter Trondheim på kartet med om lag 10 000 deltagere, og 700 frivillige som tilretteleggere. Skandia Cup er Norges nest største idrettsarrangement etter Norway cup, målt i antall deltakere.

Studentlekene, Norges største studentidrettsfestival, ble arrangert i Trondheim i februar 2019. Arrangementet har over 2000 deltakere fordelt på mer enn 20 forskjellige idrettsgrener. Trondheim kommune er en viktig støttespiller og bistår arrangøren med blant annet utleie av skoler til overnatting, tilgang på anlegg og tilrettelegging for gode fasiliteter under arrangementet.

Mål: Trondheim – Byen med hverdagsanlegg for alle

I perioden er målet at flere idretter med aktivitet i Trondheim får tilgang til anlegg, enten i kommunen eller i nabokommunene.

Indikatorer

  • 9 kunstgressflater og 5 nye hallflater etableres i planperioden
  • Det er bygd to nye idrettens basishaller i løpet av perioden
  • Idrettsanlegg på Tillertomta er planlagt og tomta regulert
  • Skianlegg Øst, reguleringsarbeid ferdigstilt og anlegg igangsatt
  • Kunstgressbane og delanlegg friidrett på Breidablikk er ferdig planlagt
  • Leangen bydelshall har erstattet tidligere plasthall
  • Nytt tennisanlegg på Dalgård er etablert
  • Huseby idrettsanlegg er rehabilitert

Resultat

Bystyret vedtok 13. juni 2019 i sak 84/19 Årsoppgjøret 2018 å avsette 0,5 millioner kroner til kunstgress/granulatutfordringer. Formannskapet behandlet 5.11.19 sak 220/19 Bistand til fotballklubbene vedrørende håndtering av gummigranulat på kunstgressanlegg, der kommunedirektøren orienterte om disponering av disse midlene

Reguleringsarbeid for Næranlegg Øst, Strindmarka Næranlegg, har pågått over lengre tid. Arbeidet ble imidlertid midlertidig stoppet da formannskapet 3. mars 2020, gjennom behandling av sak 35/20 Fordeling av utredningsmidler i 2020 ikke bevilget midler til dette utredningsarbeidet.

Kommunedirektøren igangsatte arbeidet med mulighetsstudie for idrettstomta på Tiller på slutten av 2018. Det ble da gjennomført en minikonkurranse blant rammeavtalepartnere og inngått en avtale med Norconsult. I 2019 ble det arbeidet med en konseptutredning, men arbeidet fikk et annet fokus knyttet til spørsmål om etablering av en biogassfyllestasjon på området gjennom formannskapssak 217/19, 12.11.2019, Midlertidig biogassfyllestasjon i Isdamvegen. Formannskapet bevilget 3. mars 2020, i sak 35/20 0,5 millioner kroner til videre utredningsarbeid.

Kommunen har igangsatt prosjektutredning/forprosjekt for rehabilitering av Huseby idrettsanlegg. Huseby idrettsanlegg består av Husebybadet, som rommer et 25 meters idrettsbasseng og et terapibasseng, og Husbyhallen som er en ordinær idrettshall. Hele idrettsanlegget skal rehabiliteres, men det er bassengdelen av anlegget som har størst behov for tiltak. Som et ledd i effektiviseringen av arealer i anlegget er overskuddsarealer i bygget omdisponert til Boxåpner fritidsklubb. Finansiering av Boxåpners tilrettelegging i anlegget dekkes av at finansieringen av leiekostnader omdisponeres til å heller betjene investeringslån.

Leangen bydelshall skulle vært ferdig sommeren 2019. Kommunedirektøren orienterte 10.12.19 formannskapet om forsinkelsen, FO 167/19.

Formannskapet vedtok 22.1.19 i sak 262/18 Regnbueparken som forslag for plassering av skatepark at det må arbeides videre med formål om å etablere ny skatepark i Regnbueparken. I Handlings og økonomiplan 2019-2022 var det lagt inn 20 millioner kroner i 2022 til dette formålet. Kommunedirektøren fant ikke rom for å prioritere bygging av en skatepark i Handlings- og økonomiplanen for 2020-23, men vil komme tilbake til tiltaket i fremtidige handlings- og økonomiplaner

Formannskapet behandlet 01.10.19 sak 212/19 Huseby idrettsanlegg og utsettelse av investeringen etter forprosjektet. I saken redegjorde kommunedirektøren for forprosjekteringen av Huseby idrettsanlegg og forprosjektets kostnadsestimat, som ble vesentlig forhøyet siden konseptvalgutredningen. Samtidig synes behovet for istandsetting av bygningsmassen rundt selve bassenget noe mindre prekært enn tidligere antatt. I saken anbefalte kommunedirektøren å gjennomføre hele investeringen, men at den utsettes til en senere handlings- og økonomiplanperiode.

Aktivitetsanleggene knyttet til Skjermvegen aktivitetspark er så og si ferdigstilt. Gjenstående arbeid som asfaltering av ballbane, etablering av informasjonsskilt samt noe beplantning vil ferdigstilles våren 2020.

Arbeidet med Dalen aktivitetspark ble igangsatt våren 2019, og er planlagt ferdigstilt høsten 2020.

Følgende nye eller rehabiliterte idrettsanlegg ble åpnet i 2019:

Mål: Trondheim – Tidlig innsats knyttet til anlegg for fysisk aktivitet gir bedre folkehelse og livskvalitet

Å legge til rette for fysisk aktivitet for alle vil gi positive effekter for folkehelse og trivsel. Kommunen har en viktig oppgave i å sikre arealer og etablere infrastruktur som gjør friluftsliv og fysisk aktivitet lettvint og naturlig.

Indikatorer

  • Det etableres gode digitale publikumsløsninger for å stimulere til rekreasjon og friluftsliv.
  • Det er utarbeidet en overordnet skiltstrategi for friluftsliv i Trondheim.
  • Det er etablert 8 godt merkede nærturer i kort avstand fra befolkningens bosted.
  • Etablere ny skilting i de overordnede grøntkorridorene og i marka.
  • Badeplasser er opprustet med gode publikumsfasiliteter.
  • Nye trimstasjoner er etablert i områder med mye aktivitet.
  • Markaportaler er etablert som attraktive leke- og rekreasjonsområder.
  • Leirsjøvassdraget utvikles som attraktivt friluftsområde.
  • Nidelvstien er etablert og bygging av turvei og skiløype fra Tiller til Skjøla er ferdigstilt.
  • Ny utfartsparkeringsplass og skiløype er etablert på Hammersborg.
  • Dalen aktivitetspark er etablert.
  • Skjermvegen aktivitetspark er etablert.
  • Storheiastien er oppgradert.
  • Utfartsparkering og markaportal ved Vikarauntjønna er påbegynt .
  • Flere nærmiljøanlegg er etablert.

Resultat

Kartløsningen til Plan for friluftsliv og grønne områder er basert på kommunens digitale kartgrunnlag for stier, løyper og andre anlegg for rekreasjon og friluftsliv. Kartet benyttes mye av kommunen selv og andre i forbindelse med planlegging og gjennomføring av aktiviteter.

Grunnlaget for en overordnet skiltstrategi er utarbeidet med målpunkt for friluftslivet og hovedtraseene til disse både sommer og vinter. Dette gir grunnlag for planlegging av delområder i marka/overordnet grønnstruktur.

Nærturene Forsvarsrunden, Ranheimsrunden og Sentrumsrunden i Klæbu ble ferdigstilt. Nærturene Leirfossrunden og Tillerrunden ble påbegynt og var nær ferdigstillelse ved årsslutt.

Det er utredet og utarbeidet overordnede skiltmaler for skilting i grønnstrukturen i Trondheim. I forbindelse med bygging og oppgradering av stier og løyper, utarbeides det skiltplaner for det enkelte prosjekt. Skiltene settes ut i forbindelse med ferdigstilling av prosjektene. Disse skiltmalene er i første omgang tatt i bruk til skilting langs Bekkvollstien fra Valentinlyst til Lohove og fra Tjønnstuggu til Vulusjøhytta i Malvik.

Arbeid med å etablere vesentlig forbedret toalettfasiliteter i Rotvollbukta ble påstartet og forventes ferdigstilt i løpet av 2020.

Serveringshyttene i marka er viktige målpunkt for folks ferdsel. Arbeidet med oppgradering av toalettene fortsetter - nytt toalett på Rønningen er ferdigstilt.

Arbeid med totalrehabilitering av kjøkken som stilles til disposisjon for driver på Munkholmen ble påstartet. Årsaken er at det ble funnet muggsopp i veggene, og at det eksisterende kjøkkenutstyret på Munkholmen er utslitt.

Reguleringsplanarbeid for ny kai med molo på Østmarknesset er startet opp og er i sluttfasen.

Et skisseprosjekt for Markaportal Skistua er utarbeidet og beskriver ønsket utvikling av området.

Utfartsparkeringsplass på Hammerssborg er under bygging. På grunn ustabile masser med behov for setning gjennom vinteren, vil anlegget først bli ferdigstilt i juni 2020

Prosjektet med omlegging av Ladestien i Leangenbukta er ferdigstilt. Prosjektet har gitt sjøfugl i Leangenbukta vesentlig bedre betingelser med mindre forstyrrelser og en nyetablert brakkvannsdam som vinterbeiteområde. Ladestien er nå lagt om slik at den går på høydedraget mot Rotvoll, før man går ned mot sjøen igjen. Det er også etablert informasjonstavler som informerer publikum om sjøfuglområdet.

Det pågår utrednings- og reguleringsarbeid for Nidelvstien, og utredningsarbeider og valg av trasealternativer for Vassfjelløypa. Storheiasatien er under planlegging/prosjektering. Byggestart blir etter planen sommer 2020. Arbeidet med planlegging av Vikarauntjønna er satt på vent pga av mangel på midler.

Mål: Trondheim – Byen der kommune, kunnskapsmiljøer og frivilligheten/idretten samhandler til beste for fellesskapet

Lag og foreninger deltar i et aktivt samarbeid med kommunen for å etablere flere idrettsanlegg og annen infrastruktur for idrett og friluftsliv. Frivilligheten deltar også aktivt med drift og skjøtsel av arealer og anlegg for idrett og friluftsliv.

Indikatorer

  • Kommunen har et enklere og mer forutsigbart tilskuddssystem for byens idrettslag.
  • Kommunen har inngått en samarbeidsavtale med utdanningsinstitusjonene, Studentsamskipnaden, NTNUI og andre aktuelle partnere som legger til rette for felles utbygging og drift av idrettsanlegg, for å styrke Trondheim som utdanningsby.
  • Samarbeidet med Olympiatoppen og de to forskningssentrene for idrett ved NTNU er styrket.
  • Frivilligheten er i større grad involvert i drift og vedlikehold av grønne områder og markaområdene.
  • Kommunen inngår samarbeidsavtaler med idrettslagene om finansiering, bygging og drift av anlegg, når bygging skjer i regi av lagene selv.

Resultat

Formannskapet behandlet 7. juni 2017, sak 132/17, Gjennomgang og vurdering av kommunens tilskuddsordninger innenfor idrettsområdet. Vedtaket bidrar til en forenkling av kommunens tilskuddsordninger. Kommunedirektøren arbeider videre med å utvikle Tilskuddsbasen.

Kommunedirektøren har videreført ordningen med faste møtepunkt med SiT, studentidretten og velferdstinget om idrett, rekreasjon og friluftsliv for studentorganene. Møtene arrangeres en gang i halvåret og har en fast møteagenda. Møtene er en oppfølging av vedtatt mål i Trondheim kommunes Plan for Idrett og fysisk aktivitet om å ha et koordinert samarbeid med SiT og studentidretten.

Bystyret behandlet behandlet 27.10.16, sak 153/16, Avtaler mellom Trondheim kommune og idrettslag ved bygging av idrettshall i regi av idrettslag. Kommunedirektøren fremla i saken forslag til avtaler mellom Trondheim kommune og idrettslag ved bygging av idrettshall i regi av idrettslag. Formålet med avtalene er å regulere forholdet mellom partene hva angår bygging, finansiering, drift og bruk av idrettshall, og å sikre en balanse mellom plikter og rettigheter mellom partene. Dette for å gjøre det lettere og mer forutsigbart både for kommunen og idrettslagene ved planlegging av nye anlegg, og samtidig skape et bedre grunnlag for arbeidet med kommunens handlings- og økonomiplaner. Kommunedirektøren har også i 2019 hatt dialog med idrettslag om framtidige avtaler med utgangspunkt i bystyrets vedtatte maler.