Felles innsatsområder

Områdeløft Saupstad og Kolstad

Områdesatsing er et virkemiddel for å bedre miljø, boforhold og levekår i et geografisk avgrenset område. Områdesatsingen på Saupstad-Kolstad ser flere virkemidler i sammenheng og medvirker til å skape økt nytte gjennom felles bruk av statlige og kommunale midler, samt mobilisering av de mange ressursene i lokalsamfunnet.

Områdesatsingen på Saupstad-Kolstad har fire hovedmål – knyttet til livskvalitet og helse, barn og unges kompetanse, bærekraft og inkludering.

Mål 1: I 2020 er Saupstad-Kolstad en bydel som fremmer livskvalitet og helse

Områdesatsingen ser både på fysiske og sosiale sammenhenger for å legge til rette for en helsefremmende livsstil og et helsefremmende lokalmiljø.

Gjennomført i 2019:

  • Sosiale møteplasser etablerte informasjonstilbudet “Vaffel og Info-campingvogn” i samarbeid med Saupstad frivilligsentral. Dette er et vellykket tiltak som skal videreføres – og som også ble belønnet med Trondheim kommunes innovasjonspris for 2019.
  • Flere sosiale og fysiske møteplasser er tilrettelagt for også i 2019 – se under mål 2, 3 og 4.
  • Heimdal vgs har huset arrangement i samarbeid med Kammermusikkfestivalen og Kosmorama. Bydelen har fått oppleve den kulturelle forestillingen Fargespill og utekino på stort lerret.
  • Trygghetsskapende belysning og annen utbedring av infrastruktur er gjennomført for å gjøre det lettere å gå og sykle.

Mål 2: I 2020 har barn og unge i Saupstad-Kolstad kompetanse som styrker dem i møtet med framtidas utfordringer

Nye skoler og ny barnehage skal gi gode rammer for læringsmiljøet i bydelen. En langsiktig ungdomssatsing knyttet til nærmiljø og stedsidentitet skal gi læring, mestring og gode rollemodeller. Det satses samtidig på sosialt entreprenørskap for å skape en gründerkultur blant ungdom i bydelen. Musikk- og språksatsing i barnehagene skal gi bedre språkutvikling. Kunst- og kultursatsing skal gi bedre læringsresultater i skolen.

Gjennomført i 2019:

  • Bygginga av nye Huseby barneskole og Huseby ungdomsskole med kulturskolesenter startet i 2019, og blir ferdigstilt i 2021.
  • Bygginga av nye Kolstad barnehage startet også i 2019, og blir ferdigstilt i 2020.
  • 4-årig pilotprosjekt innen musikk og språk i Kolstad, Huseby og Saupstadringen barnehager ble avsluttet i 2019. Den gode praksisen videreføres i ordinær drift.
  • Kulturskolen utvidet sin satsing med teatersamarbeid med skolene, og startet sirkus og teatergrupper i tillegg til eksisterende undervisning i dans, musikk og visuelle kunstfag. Kulturskolesatsingen oppnådde 15% dekningsgrad i 2019, mot 7% ved oppstart (2013).
  • Ny, utvidet helsestasjon og familiesenter styrker tilbudet til barn og deres familier. Helsestasjonen er slått sammen med Kattem helsestasjon og forsterket med fysioterapeuter, sosialfaglige og psykologer.
  • Saupstad-Kolstad innovasjonshub har videreutviklet gründeridéer fra innovasjonscampene ved Heimdal vgs. og Huseby ungdomsskole.
  • Saupstad-Kolstad ungdomsråd har i 2019 fokusert på å utvikle sin egen medvirkningsplattform gjennom podcaster og dialogmøter. De har også deltatt i ulike medvirkningsfora som ekspertutvalg for Stein Saks Papir og fasilitert ‘kraftsamling’ for alle ledere i Trondheim kommune. Ungdomsrådet har produsert seks episoder av podcasten SKUR i samarbeid med Adresseavisen og Barne- og familietjenesten Heimdal i 2019.
  • Det er etablert samarbeidsnettverk for alle enhetsledere innenfor kultur og oppvekst (0-18) på Saupstad-Kolstad. Nettverket var på studietur i Århus i november 2019, med fokus på relasjoner i tjenestene, og fysiske og sosiale læringsmiljø.

Mål 3: I 2020 er Saupstad-Kolstad en bærekraftig bydel med variert boligsammensetning og høy kvalitet på infrastruktur og offentlige rom

Gjennomført i 2019:

  • Alle underganger har fått oppgradert og trygghetsskapende belysning.
  • Metrobusslinje og nye metrobusstasjoner er etablert i bydelen.
  • Saupstad senter totalrehabiliteres av Nærsenter utvikling AS (2019/2020).
  • Ny, utvidet helsestasjon og familiesenter er etablert sentralt i Saupstad lokale sentrum.
  • De langsiktige byutviklingsstrategiene Universell utforming og lysplan for Saupstad-Kolstad og Tilbud for gående og syklende på Saupstad-Kolstad er politisk behandlet og vedtatt i 2019.
  • En langsiktig plan for kunst på Saupstad utvikles i samarbeid med relevante aktører i bydelen.
  • Samarbeidsnettverk for tjenestene i Saupstad lokale sentrum er etablert. Nettverket var på studietur til Helsinki i oktober 2019, med fokus på virksomhetenes relasjoner til offentlige rom i et bydelssentrum, og hvordan offentlige og private virksomheter kan dele arealer.

Mål 4: I 2020 er Saupstad-Kolstad en inkluderende bydel med møteplasser og muligheter til deltakelse

Gjennomført i 2019:

  • De nye skolene og ny barnehage legges til rette for å bli gode møteplasser i bydelen. I 2019 pågikk medvirkningsprosessene knyttet til etablering av kunst i skolene, barnehagen og tilhørende uterom.
  • Bygginga av Dalen park startet sommeren 2019. Parken skal etter planen stå ferdig høsten 2020.
  • Saupstad bibliotek er utvidet, oppgradert og bygget om. For å møte den økte etterspørselen og utnytte et større potensiale, er det blant annet lagt til rette for meråpent bibliotek og utebibliotek. De nye lokalene er spesielt egnet for barn og unge.
  • Som ledd i den kommunale satsingen “Kunst i offentlig rom” startet et prosjekt med relasjonell kunst for videreutvikling av Blisterhaugen, et sentrumsnært parkområde i bydelen. Prosjektet satser på omfattende medvirkning. Prosjektet antas å fortsette inn i 2020 og 2021.

Ressursinnsats

Områdeprogrammet delfinansieres gjennom årlige bevilgninger fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og er forankret i statsbudsjettets kap. 581, post 74 – ”Tilskudd til bolig-, by- og områdeutvikling”.

I 2019 fikk Trondheim kommune 3,1 millioner kroner fra dette tilskuddet til Områdeløft Saupstad-Kolstad gjennom ordinær bevilling. Senere på året fikk alle områdesatsingene en tilleggsbevilling, og Trondheim fikk her kr 800 000. Totalt fikk Områdeløft Saupstad-Kolstad 3,9 millioner kroner i 2019, med en tilsagnsramme over 3 år.

Trondheim kommunes egeninnsats i programmet er lønnsmidler og drift til programledelse, totalt 2,1 millioner kroner. I tillegg kommer ressursinnsatsen i de enkelte prosjektene både fra Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune og private aktører.