Főoldal

magyarul
németül
franciául
angolul

Sokan a magyar nyelvet a kínai és az izlandi mellett (az előbbit a kiejtése, az utóbbit a nyelvtana miatt, a magyart pedig a kettő összekapcsolása végett) a világ egyik legnehezebb nyelvének tartják. Ennek ellenére magyarul tanulni nem kell feltétlenül nehéznek lennie, mint inkább érdekesnek…

Annak pedig még érdekesebb, aki már tud magyarul. Ha jól tud, vagy magyar az anyanyelve, akkor a honlap böngészése közben végre megértheti, hogy miben és mennyire különbözik a magyar nyelv a szomszédaitól. Ha meg nem beszél még valaki tökéletesen, akkor itt mint haladó pótolhatja az ismereteit.

A fő indok a honlap elkészítésére éppen az volt, hogy a nyelv felől érdeklődők néha még a legelemibb kérdéseikre sem kapnak kielégítő választ se a tankönyvekből, se magyar ismerőseiktől – ami persze nem csoda, hiszen az ilyesmit nem tanítják az iskolában. Pedig kérdés a magyar nyelvvel kapcsolatban van bőven, az eredetétől kezdve a rengeteg sajátosságáig. Majd mindenki tudja, hogy a magyar nehéz, de azt már nagyon nehéz pontosan megmagyarázni, hogy mi a nehéz benne és miért.

Pedig a válasz a legtöbbször teljesen észszerű, csak éppen nem kézenfekvő. Magunk is rájönnénk, ha lenne időnk gondolkozni rajta. Ha nincs, akkor itt legalább utánanézhetünk!

Kezdésnek olvassuk talán el egy magyar nyelvész – Nádasdy Ádám – véleményét az anyanyelvéről: Ungarisch – ein goldener Käfig? (.deu) vagy Hungarian – A Strange Cake on the Menu (.eng).

A magyar nyelv elsajátíthatósága mellett szól ez a sikerélmény is. Haladóknak ajánljuk Bencze Imre: Édes, ékes apanyelvünk című versét megértési gyakorlatképpen (ez a vers még magyar anyanyelvűeknek sem alábecsülendő, mint azt a felvétele is mutatja).

De mielőtt idáig eljutnánk, nézzük csak meg, hogy mik is a magyar nyelv bukkanói a nyelvtanulók számára.

Tehát lássuk ezek részleges leírását…

Bár sokkal lényegesebb az, ami az iskolai nyelvtanból kimaradt…

joomla analytics
Creative Commons License