2015

Rapport från Suzuki Södertörns Musikläger i Dalarna augusti 2015

För 26:e året i rad ordnade Södertörns Suzukiförening arrangerat sommarläger på Vikarbygården i Dalarna. I år var vi rekordmånga, 48 personer där hälften var barn som deltog under lägret. Precis som föregående år var en handfull av familjerna förstagångsbesökare på lägret. De fick och fann sig snabbt tillrätta tack vare de mer rutinerade föreningsmedlemmarna.

Vi har nästan ”växt ur” Vikarbygården och familjer med lite äldre barn bodde på intilliggande Kajsas värdshus, där förutom fina stugor även en uppskattad liten pool fanns. På de längre rasterna var promenad till Kajsas ett populärt alternativ. Tyvärr fick vi genomföra lägret utan Dan Gidlöf som annars är vår uppskattade folkmusiklärare. Det betydde att våra två andra lärare, Kenneth Beinerfelt och Jacob Engels fick dra ett stort lass med våra tre grupper. Som stöd och för att barnen skulle få lite variation höll vi även föräldraledda lektioner. I suzukimetoden som bygger på att lära genom att lyssna spelar förälderns aktiva roll en viktig del i lärandet, vi föräldrar är också lärare för barnen hemma och vi har för vana ade gånger vi inte har ordinarie lärare på plats. Nu tog vi alltså den traditionen till årets sommarläger och det fungerade bra, även om vi alla saknade folkmusiken med Dan mycket.

Som vanligt inleddes dagarna med sommarpsalmer i kapellet, efter veckan fick de som deltagit ett häfte med 11 sommarpsalmer som de lärt sig under veckan. En de helt nya, andra psalmer och somarvisor vi spelat tidigare år. Efter frukost satte lektionspassen igång. Grupperna växlade lärare och undervisningssal och fram till tidig eftermiddag var det mer eller mindre ihållande spel. Kenneth och Jacob, lägrets lärare, höll i verksamheten med bibehållen lekfullhet och entusiasm. Lek, fotboll och buskspel för de vuxna kännetecknade våra raster. Under eftermiddagarna gjorde vi badutflykter. På kvällarna var det konsert för båda barn och vuxna.

Veckan bjöd på fint väder, denna annars rätt regniga och kalla sommar. Men som sig bör regnade det mycket på utflyktsdagen. För många är lägret en viktig del av sommaren, där fiolspel, bad och lek blandas med ännu mer fiolspel. Dagarna är fyllda av lektioner från tidig morgon till sen kväll och utflyktsdagen mitt i veckan är ett avbrott vi alla uppskattar. Zorngården i Mora, med atelje för barn, Carl Larssongården i Sundborn, vattenleklandet Aqua Nova i Borlänge, Tomteland i Mora och promenad i Rättvik och stopp i Nusnäs och Nittsjö, ja många av Dalarnas attraktioner fick besök av oss.

För att avlasta ”föräldragänget” lite och ge mer tid att vara med på lektionerna, hade vi år anlitat Cajsas världshus för inköp av mat och med viss del av tillagning. Agnes hade planerat menyn och Robin från Cajsas värdshus kom med mat eller råvaror. De flesta måltiderna lagades, som vanligt, av matlag i gårdens kök och serverades i den gemensamma matsalen.

En sommar utan sommarlägret i Rättvik, det är ingen riktig sommar. Det är vi nog överens om vuxna som barn. Här vävs vänskapsband som håller år efter år, det uppstår kamratskap som gör det roligt att spela och komma till lektionerna även den tristaste novemberdag och solig lördag i maj. Det är något särskilt att få se sitt och andras barn växa i musik. När fem av de yngsta uppträder med en egen skriven låt och de gjort den för att visa sin lärare att de kan, då är lyckan stor. Eller när den där efterlängtade stjärnan sätts bredvid en melodi och det är grönt ljus att ge sig an med nästa stycke. Sommarlägrets hemlighet är kanske att allvar och lek blandas och att alla får vara med.

Birgitta Norberg

Stort tack till årets sponsorer!

Gålöstiftelsen

Helge Ax:on Johnsons bidragsfond