2010

Musik med Siljan i bakgrunden

Det finns få saker som kan avsluta en härlig sommar så bra som ett musikläger i Dalarna.

Södertörns Suzukiförening har en lång tradition av att ha ett sommarläger i Dalarna under vecka 32, så även denna sommar. Lägret blir en härlig avslutning på sommarlovet för pianister och violinister.

Lägret har de senaste åren hållits på Vikarbygården utanför Rättvik, som ligger med fin utsikt över Siljan. Barnen kan springa runt i daggvått gräs, hitta goda hallon i skogen och även hinna fiska. Barnen som var med på lägret var i alla åldrar, från riktigt små till stora tonåringar. De har inte alltid så mycket gemensamt i övrigt, men musiken förenar.

Dagarna ägnades lektioner med flera olika lärare. Pianoundervisningen hölls av föreningens pianolärare, Dunja Hollblad. Många av barnen har hon undervisat i flera år, men några av barnen tog sina allra första pianolektioner på lägret. På kvällarnas konserter var fantastiskt att se hur barnens pianospel under Dunjas handledning kunde utvecklas på en enda vecka.

Undervisningen i fiol innehöll flera olika moment, anpassade efter barnens nivå. Det var allt från jazzig improvisation till orkesterspel. Ansvariga lärare var Lars Wixner och Lena Wallenbrand (från Kulturskolan i Hudiksvall) och Kenneth Beinerfelt (Södertörns Suzukiförening).

Under tre eftermiddagar hade vi också förmånen att spela folkmusik med Dan Gidlöf från Leksand. Han hade även skrivit musik speciellt för barnen som de fick lära sig spela. Vilken energi och musikglädje han delade med sig av!

En dag gjordes ett besök hos en fiolbyggare, Per Klinga i Mora. Både barn och föräldrar fascinerades av det hantverk som ligger bakom en fiol. Inte minst var det härligt att höra Per tala om sina fioler och deras klang.

Varje kväll hölls konserter, varav en var öppen för allmänheten. Det blir fina musikaliska sammanfattningar av vad som hänt under dagen. Barnen fick också höra vad de andra har gjort, så att alla fick möjlighet att visa upp sina nya färdigheter.

Christina Wainikka