2012

Ett härligt och inspirerande Suzukiläger – igen!

5-11 augusti 2012 på Vikarbygården i Rättvik

Var sommaren bra, på den frågan kan alla vi suzukifamiljer som var med på Södertörns Suzukiförenings sommarläger i Vikarbyn utanför Rättvik svara ja. I år var vi drygt 30 barn och vuxna som under en vecka spelade, lekte, åt och umgicks.

”Fiollägret” är en av sommarens höjdpunkter och en värdig avslutning på sommarlovet innan förskola, skola och jobb tar vid igen. Musiken står i centrum och varje dag börjar med morgonsamling före frukost och avslutas med kvällskonsert.

Det är fascinerande att se hur barnens musikaliska intresse och förmåga utvecklas i ett rasande tempo, alltmedan pauserna mellan lektionerna fylls av lek. Visste ni hur många kannor saft femton barn hinner göra av egenplockade bär, socker från det gemensamma köket och vatten? Det visste inte vi vuxna heller… Eller hur många spontanta fotbolls- och badmintonmatcher som hinner spelas?

Södertörns Suzukiförening tradition att åka på läger i Dalarna är inne på sitt tjugofjärde år. I år, som de senaste åren har lägret hållits i Vikarbyn utanför Rättvik. Familjelägret innebär att barn och vuxna lagar mat, äter, spelar fiol, lär oss mer och umgås intensivt. Barnen får nya kompisar och starkare relationer till dem de redan känner, vi vuxna får tid att prata om utmaningarna att vara suzukiförälder. Lägret är ett ovärderligt kitt som håller föreningen samman.

Dagar fyllda av musik och lek

Cristina Beinerfelt har rytmik och sång med de mindre barnen och Kenneth Beinerfelt och Jakob Engelstoft fiolspel med alla barn och vuxna. Jakob som varit med många år tyckte att ”just i år var det en alldeles särskilt fin grupp att jobba med”. Att döma av Kenneths glada leende hela veckan tror jag han instämmer. Vi har turen att ha personliga och engagerande lärare som ger allt för att vi ska utvecklas tillsammans. Det är fantastiskt att se hur glädjen till musiken bara växer. Det är också en trygghet att veta att det finns andra som kan och vill vara med och utveckla utforskandet av musiken när barnen ”springer fortare än mamma eller pappa” – vilket händer allt som oftast.

Folkmusiktraditionen ligger nära suzukimetodens idé om att lära sig genom att lyssna. I år gästade riksspelmannen Paula Testad. oss under tre eftermiddagar. Resultatet blev att repertoaren utökades med ytterligare ett par folkmusiklåtar.

Kvällarnas konserter ger alla barn möjlighet att visa upp vad de lärt sig och avdramatiserar tröskeln att uppträda. En konsert under veckan bjuder vi in allmänheten. Den konserten deltog också Paula i. Bästa konserten var nog ändå fredagens avslutande konsert. Glädjen över att få spela inför andra och sig själv var denna kväll så stor att konserten aldrig höll på att ta slut… Alla, från de minsta till de som spelat längst, i princip spelade alla låtar i ”Små Låtar”-boken och fyllde sedan på med ett de egna önskelåtarna. När vi föräldrar faktiskt sa att det nu var dags förkväll var det flera av barnen som inte var riktigt nöjda eftersom de inte fått spela vare sig Etude eller tillräckligt många folklåtar!

Att årets vecka var mindre varm vädermässigt gör inte så mycket när själen fyllts av värme från barnaskratt, god mat, vackra melodier, lek och äventyr och magnifik utsikt över Siljan varje dag.

Arrangör: Södertörns Suzukiförening och Studieförbundet Bilda.

Sponsorer: Gålöstiftelsen samt Helge Ax:on Johnssons stiftelse.