2011

Nu är vi hemma igen efter vårt Suzukiläger 7-13 augusti 2011 på Vikarbygården i Rättvik

Eleverna och lärarna

En tradition med variation

Södertörns Suzukiförening har som tradition att åka på läger i Dalarna. De senaste åren har lägret hållits i Vikarbyn utanför Rättvik. Vecka 32 intogs därför Vikarbygården av familjer som alla har det gemensamt att barn och vuxna delar en musikalisk gemenskap. Lägret är en av årets höjdpunkter för alla som är med och det betyder mycket för hela föreningens verksamhet.

Lägret är just ett familjeläger, vilket innebär att barn och vuxna umgås intensivt. Barnen lär känna varandra och blir verkligen kompisar. Detta gör att lektionerna under terminerna blir extra roliga. Vem vill inte träffa sina kompisar? Föräldrarna får också tid att prata med varandra och kan utbyta erfarenheter kring vad det innebär att vara ”suzuki-förälder”. Som helhet blir alltså lägret ett ovärderligt kitt som håller föreningen samman.

På lägret spelar barnen musik flera timmar varje dag. Dagarna börjar med en morgonsamling före frukost och avslutas med en kvällskonsert. Däremellan är det lektioner med flera olika lärare. I år var läraruppsättningen inte samma som de senaste åren. Dessvärre blev den pianolärare som skulle varit med på lägret sjuk, så det saknades en lärare. Roligt var dock att se att några av de äldre barnen faktiskt tog på sig rollen som pianolärare för några av de mindre barnen.

Förmiddagarna var intensiva! De mindre barnen börjar sina dagar med rytmik med Cristina Beinerfelt. De lite större barnen hade lektioner med Kenneth Beinerfelt och Jakob Engelstoft. Schemat varierade över dagarna, vilket gjorde att ingen – vare sig barn eller vuxna – kunde tycka att det blev tråkigt.

Eftermiddagarna var lugnare, inte minst för de som inte spelade i orkestern. Lunchpausen är lång i schemat, vilket ger tid för bad och andra utflykter. Det här året var det dessvärre ofta så kallt att bad inte kändes som något alternativ. Leka kan barn dock göra oavsett väder och lekte gjorde de. Det genomfördes också olika projekt, såsom att göra saft till fredagens födelsedagskalas.

Tre av dagarna kom Dan Gidlöf på eftermiddagen och spelade folkmusik med alla som ville vara med. Det är fantastiskt att uppleva att alla kan vara med, alla kan spela folkmusik tillsammans. Det handlar bara om att anpassa stämmor till olika kunskapsnivåer och att förklara så att alla kan förstå. Visst kan väl alla spela hålla takten i ”Coca-Cola-takt”? Folkmusiktraditionen ligger också nära suzukimetodens idé om att man skall lära sig genom att lyssna.

Kvällarnas konserter ger alla barn möjlighet att visa upp vad de lärt sig. En konsert under veckan var öppen för allmänheten. Den konserten deltog också Dan Gidlöf i. Alla konserter präglades av musikalisk glädje. En del av barnen hittade också på egna nummer att framträda med, en del i grupp och en del själva.

En veckas intensivt spelande gör mycket för barnens utveckling. En veckas vistelse med att se ut över Siljan varje dag gör mycket för själen, något som vi alla bär med oss under resten av året.

Lägret medfinansierades av

- Skandias stiftelse Idéer för livet

- Stiftelsen Lars Hiertas Minne

- Gålöstiftelsen

- Åke Wibergs stiftelse