2014

Rapport från Suzuki Södertörns Musikläger i Dalarna 3-9 augusti 2014

Suzukiläger 2014

I år var det 26:e året i rad som Södertörns Suzukiförening arrangerat sommarläger på Vikarbygården i Dalarna. Vi var ca 35 personer varav ungefär hälften barn som deltog under lägret. En handfull av familjerna var förstagångsbesökare på lägret och fann sig snabbt tillrätta tack vare de mer rutinerade föreningsmedlemmarna.

Vilken stämning det var! Hettan var tropisk i Dalarna och vi gästades av åska och spöregn under flera dagar. Doften från skogsbranden i Västmanland färdades till oss över Siljan. De flesta av barnen hade redan träffats och spelat ihop. Som vanligt inleddes dagarna med sommarpsalmer i kapellet för de morgonpigga. Efter frukost satte lektionspassen igång. Grupperna växlade lärare och undervisningssal och fram till tidig eftermiddag var det mer eller mindre ihållande spel. Precis som förra året gästades lägret av folkmusikern Dan Gidlöf som med stor charm trollband oss.

Kenneth och Jacob, lägrets lärare, höll i verksamheten med bibehållen lekfullhet och entusiasm. Lek, fotboll och buskspel för de vuxna kännetecknade våra raster. Under eftermiddagarna gjorde vi badutflykter. På kvällarna var det konsert för båda barn och vuxna.

Precis som vanligt lagades måltiderna av matlag i gårdens storkök och serverades i den gemensamma matsalen. Birgitta och Micke hade (igen!) satt samman en mycket uppskattad meny och planering för veckans alla middagar. Micke fick stöd av oss vuxna enligt ett schema för inköp av maten. Det mesta av maten var dessutom ekologiskt odlad. Ett storartat jobb igen av Birgitta och Micke! Det blev också klart att någon annan måste ta över detta arbete nästa år.

För oss deltagare var det en vecka med många av de där lyckliga stunder som kan uppstå när man får uppleva ynnesten i att skapa musik tillsammans med sina barn, eller för den delen när man får nya vänner eller för den delen när man ser något tändas i ett barns blick för att det erövrat en del av en ny melodi eller bara diggar svänget i en polska.

Min uppfattning är att lägret i Dalarna utgör många av föreningsmedlemmarnas mest säkra semestervecka. Redan nu har jag själv gjort ett kryss för vecka 31 nästa sommar. Lägret är en given plats för lärande, kontemplation och musikskapande.

Svenne Junker

Stort tack till årets sponsorer:

Gålöstiftelsen

Helge Ax:son Johnssons stiftelse

Åke Wibergs stiftelse

Antal deltagande familjer: 10 st

Antal barn/ungdomar: 17 st

Antal lärare/ledare: 3 st