Επιστολή Σωματείου Προς Τον Πρωθυπουργό 20-11-2019

ΠΡΟΣ: Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό

           κ. Κυριάκο Μητσοτάκη 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,  

Απευθυνόμαστε προς εσάς διότι σε όλες μας τις επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς μας γνωστοποιείται ότι το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά το χειρίζεστε πλέον εσείς.

Για να έχετε επομένως μια πλήρη εικόνα της κατάστασης και για να λάβετε- όπως ελπίζουμε - και τις δικές μας θέσεις στην διαμόρφωση των αποφάσεών σας , επιχειρούμε με την παρούσα επιστολή μας να σας ενημερώσουμε επ’ αυτών. 

Όπως γνωρίζετε η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ , από τις 8 Μαρτίου 2018 έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 επ. του Ν. 4307/2014.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πώληση όλων των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας που αφορούν το εμπορικό τμήμα της εταιρείας, εντός δε των αμέσως επομένων μηνών αναμένεται να δημοσιευθεί από τους διαχειριστές η δημόσια πρόσκληση για την πώληση και των στοιχείων ενεργητικού του στρατιωτικού τμήματος.

Διανύοντας ήδη την τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας , θέτουμε υπόψη σας τα πολύ μεγάλα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, την επίλυση των οποίων προσδοκούμε από σας.

1)   Όπως είναι γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ή από κακή εφαρμογή της στρατιωτικής απόφασης της ΕΕ του 2010 όπως έχει κρίνει το ICC), έχει προκύψει απαγόρευση κατασκευής από τα Ελληνικά Ναυπηγεία στρατιωτικού υλικού για ξένα Πολεμικά Ναυτικά. Αιτία ήταν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε προχωρήσει σε ανάκτηση των επιδοτήσεων προς την ΕΝΑΕ που είχαν κριθεί ως μη νόμιμες.

Από την απελθούσα  ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και από τους διαχειριστές, υπήρχε η διαβεβαίωση ότι μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του εμπορικού τμήματος (ήδη ολοκληρώθηκε) θα αρθεί η απαγόρευση και θα μπορεί πλέον το νέο Ναυπηγείο που θα προκύψει μετά την πώληση του στρατιωτικού τμήματος να κατασκευάζει στρατιωτικό υλικό και για ξένα Πολεμικά Ναυτικά.

Το ερώτημα είναι αν έχει προχωρήσει η διαδικασία με την ΕΕ και αν πράγματι αίρεται η εν λόγω απαγόρευση. Η απάντηση είναι καθοριστική εν όψει της άμεσης δημοσίευσης της προκήρυξης για την πώληση, αφού είναι προφανές ότι η αξία του νέου ναυπηγείου συναρτάται ευθέως από τις δυνατότητες που θα έχει ως προς το εύρος των δραστηριοτήτων του. 

2)   H  εταιρεία μας οφείλει τις αποδοχές μας (στο σύνολο των εργαζομένων) από τον Απρίλιο του 2012, ενώ σε 160 εργαζόμενους τους οφείλει από τον Μάιο του 2009. Παράλληλα οφείλει τις αποζημιώσεις σε περισσότερους από 150 εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα. Το ύψος όλων των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους υπερβαίνει σήμερα τα 170 εκατ. ευρώ.

Λόγω της υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης η πληρωμή των οφειλομένων θα γίνει, μέσω της διαδικασίας των αναγγελιών και των επαληθεύσεων, από το ποσό που θα εισπραχθεί από την πώληση του στρατιωτικού τμήματος. Μέσω αυτής της διαδικασίας και από το ίδιο ποσό θα επιδιώξουν την πληρωμή τους η Τράπεζα Πειραιώς, το Δημόσιο, το ΙΚΑ και πολλοί άλλοι πιστωτές που έχουν απαιτήσεις κατά της  εταιρείας. 

Εκτιμάται ότι με το τίμημα που θα εισπραχθεί από την πώληση δεν θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων, παρά μόνο ως προς ένα μέρος τους, ανάλογο με το τίμημα και το σύνολο των απαιτήσεων που θα αναγγελθούν και θα επαληθευτούν.

Με την απόφαση του ICC που εκδόθηκε με διαδίκους το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΝΑΕ, υποχρεώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό προς την ΕΝΑΕ. Κατά της απόφασης του ICC το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αγωγή ενώπιον του Εφετείου Αθηνών, ζητώντας την ακύρωσή του. Το Εφετείο απέρριψε την αγωγή του ΕΔ. Κατά της απόφασης του Εφετείου, το ΕΔ άσκηση αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

Η απόφαση του εφετείου, είναι άμεσα εκτελεστή και σύμφωνα με τον ν. 3885/2010 αμετάκλητη. Παρά επομένως το γεγονός ότι το ΕΔ άσκησε αγωγή ακύρωσης και στη συνέχεια αίτηση αναίρεσης, το ΕΔ θα πρέπει να προχωρήσει σε καταβολή των ποσών που επιδικάζει το ICC υπέρ της εταιρείας. Ευνόητο είναι ότι η καταβολή πλέον, δεν θα γίνει προς την ΕΝΑΕ προς όφελος των μετόχων της, αλλά προς τους διαχειριστές, οι οποίοι θα το αθροίσουν με το ποσό που θα εισπραχθεί από την πώληση και στη συνέχεια θα το διανείμουν προς τους πιστωτές της εταιρείας. Με τον τρόπο αυτό, εάν στο ποσό της διανομής συμπεριληφθεί και το ποσό αυτό, θα υπάρξουν καλύτεροι όροι για την ικανοποίηση των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε την εφαρμογή και εκτέλεση της απόφασης του ICC από το ΕΔ, πριν από την δημοσίευση της προκήρυξης για την πώληση του στρατιωτικού τμήματος του Ναυπηγείου, ώστε να ενισχυθεί ποσοτικά το προς διανομή ποσό προς τους πιστωτές της εταιρείας.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο βάσιμος φόβος (αφού δεν έχει αποκλειστεί από τους διαχειριστές) ότι η απαίτηση αυτή, ύψους μαζί με τους τόκους περί τα 120 εκατομ. ευρώ θα τεθεί προς πώληση ως στοιχείο του ενεργητικού, με πιθανό αποτέλεσμα αντί των 120 εκατομ. που θα καταβάλει κάποια στιγμή το Δημόσιο, αφού η απόφαση του ICC δεν μπορεί να ανατραπεί,  ο υποψήφιος επενδυτής να προσφέρει ένα ποσό της τάξης των 5, 10, 20, 30 εκατομμυρίων και με το ποσό αυτό να αγοράσει τα 120 εκατομμύρια. .... Το όφελος για τον επενδυτή θα είναι τεράστιο, η ζημία  για τους εργαζόμενους (ως πιστωτών της εταιρείας) αντιστοίχως τεράστια.

3)   Από την απελθούσα  ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχαμε λάβει την διαβεβαίωση ότι με την επικείμενη πώληση του στρατιωτικού τμήματος του Ναυπηγείου, θα διασφαλιστούν τόσο οι θέσεις εργασίας μας, όσο και οι αποδοχές μας.

Είχαμε ζητήσει -και το επαναλαμβάνουμε- ότι για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών μας θα πρέπει στην ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή και πρόσκλησή του για υποβολή δεσμευτικών προσφορών, να υπάρχει σαφής ρήτρα ότι οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων που συνδέονται με την εταιρεία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, συνεχίζονται χωρίς διακοπή στον νέο φορέα. Παρόμοια ρήτρα έχει συμπεριληφθεί σε ανάλογες περιπτώσεις.

Οι διαχειριστές δεν συμφωνούν στην δημοσίευση παρόμοιας ρήτρας, παρά μόνο εάν υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη που να το επιτρέπει.

Θεωρούμε την επίλυση του θέματος ως ζήτημα κεφαλαιώδες για την παραγωγική  και προς όφελος της εθνικής οικονομίας , αλλά και της Εθνικής Άμυνας, συνέχιση λειτουργίας του ναυπηγείου, αφού το μόνο ουσιαστικό κεφάλαιο που διαθέτει σήμερα το βιομηχανικό αυτό συγκρότημα, είναι το εξειδικευμένο προσωπικό του.

Κατόπιν αυτού παρακαλούμε πολύ να συμφωνήσετε με την πρότασή μας αυτή και να την προωθήσετε για νομοθετική ρύθμιση. 

4)   Από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2013 οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο δεν έχουμε καλυφθεί ασφαλιστικά, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που μας επιδικάζουν το σύνολο των αποδοχών μας, οι δε αποφάσεις αυτές έχουν κοινοποιηθεί στο ΙΚΑ.

Από την απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είχαμε λάβει την δέσμευση ότι το πρόβλημα θα λυθεί με κάλυψη της δαπάνης από τον ΟΑΕΔ, είχαμε δε προτείνει και σχετικό κείμενο για νομοθετική ρύθμιση, το οποίο συμφωνήθηκε με τον τότε Υπουργό. 

Επαναφέρουμε το αίτημά μας και ζητούμε την προώθησή του, με την επισήμανση ότι εάν καλυφθεί ασφαλιστικά το παραπάνω διάστημα των 18 μηνών, δεκάδες εργαζόμενοι θα θεμελιώσουν άμεσα προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, γεγονός που θα διευκολύνει την διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους υπολοίπους εργαζόμενους.

5)   Από τον Μάιο του 2014 οι εργαζόμενοι , στα πλαίσια των διατάξεων του άρθρου 26 του Νόμου 4258/2014 για την συνέχιση του προγράμματος κατασκευής των Υποβρυχίων, παρέχουμε τις υπηρεσίες μας προς το Πολεμικό Ναυτικό και αμειβόμαστε από το Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς να έχει διακοπεί η εργασιακή μας σχέση με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ. Τότε, προκειμένου να γίνει δυνατή η επανέναρξη λειτουργίας των Ναυπηγείων, αποδεχθήκαμε την πρόταση του ΠΝ να αμειβόμαστε με το 65% των αποδοχών μας . Η έννοια της “αποδοχής” αυτής ήταν ότι η διάρκεια αυτής θα είναι προσωρινή και ότι μετά από κάποιους μήνες οι αποδοχές μας θα αποκατασταθούν στα πραγματικά τους επίπεδα. Από τότε όμως έχουν παρέλθει πάνω από πέντε χρόνια και οι αποδοχές μας εξακολουθούν να παραμένουν στο 65%. Επανειλημμένα μέχρι σήμερα έχουμε ζητήσει από κάθε αρμόδιο (Υπουργούς, Πολεμικό Ναυτικό, Διαχειριστές) την αποκατάσταση των αποδοχών μας, όμως το μόνο που αντιμετωπίζουμε είναι η συμπάθειά τους. 

Ελπίζουμε κ. Πρωθυπουργέ ότι , αντιλαμβανόμενος ότι η κατάσταση αυτή  δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί, θα δώσετε λύση. Είμαστε στη διάθεσή σας να σας προτείνουμε λύσεις στα πλαίσια του υπάρχοντος προϋπολογισμού.

6)   Προκειμένου να καταστεί δυνατή η πώληση του στρατιωτικού τμήματος του Ναυπηγείου και η συνέχιση λειτουργίας του από τον νέο φορέα , είναι αναγκαίο να ρυθμιστούν προηγουμένως κάποιες νομικές και πολεοδομικές εκκρεμότητες. Για την ρύθμιση αυτών είχε εισαχθεί στο προσφάτως ψηφισθέν αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο σχετική τροπολογία ως άρθρο 81, η οποία αντιμετώπιζε όλα αυτά τα εκκρεμή ζητήματα. Όμως στο τελικό κείμενο του νόμου η σχετική ρύθμιση δεν υπάρχει.

Δεδομένου ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο 4307/2014 η ειδική διαχείριση λήγει στις 8 Μαρτίου 2020 (και μάλιστα μετά από παράταση), είναι προφανές ότι όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων θα πρέπει να έλθουν πολύ σύντομα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως ίσως γνωρίζετε, από τον Απρίλιο του 2012 η διοίκηση της εταιρείας έχει εγκαταλείψει τα Ναυπηγεία στην τύχη τους και τα υπό κατασκευή τότε Υποβρύχια χωρίς καμιά συντήρηση. Το γεγονός ότι μέχρι την επανέναρξη των εργασιών τον Μάιο του 2014 από το Πολεμικό Ναυτικό, τόσο οι εγκαταστάσεις όσο και τα Υποβρύχια διατηρήθηκαν σε κατάσταση σχετικής ετοιμότητας και δεν κατεστράφησαν, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους, οι οποίοι χωρίς να έχουμε πάρει ούτε ευρώ μισθό από τον Απρίλιο του 2012, βρισκόμαστε καθημερινά στο Ναυπηγείο και με δικά μας μέσα συντηρήσαμε όσο μπορούσαμε εγκαταστάσεις και υποβρύχια. Το γεγονός αυτό μας το έχουν αναγνωρίσει όλοι οι διαχρονικά αρμόδιοι, όμως λύση στα προβλήματα μέχρι σήμερα δεν είδαμε.

Ελπίζουμε ότι εσείς θα δώσετε λύση..

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή επεξήγηση.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

                                                                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.                                              ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.