Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά "Η Τρίαινα"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28-04-2021

Συναδέλφισσες –οι

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας! Είναι ημέρα τιμής των εργαζομένων και των κοινωνιών για την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές διεκδίκησης των εργαζόμενων για κοινωνική και οικονομική προκοπή.

Ημέρα παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια.

Οι εργαζόμενες, oι εργαζόμενοι, αγωνιζόμαστε για Υγεία, Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ισότητα, Σεβασμό στα Εργατικά Δικαιώματα και τις Εργατικές Κατακτήσεις.

Έχουμε υποστεί τις οικονομικές συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου και διαδοχικών κρίσεων σε καιρό ειρήνης, έχουμε πρωτοστατήσει και στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία.

Απαιτούμε σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και την ασφάλειά μας, σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Αντιστεκόμαστε στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το εργασιακό , στεκόμαστε απέναντι στην κατάργηση του 8ώρου και στις ευέλικτες μορφές εργασίας, στην αδήλωτη εργασία και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που σκοπό έχουν την κατάργηση των συνδικαλιστικών πράξεων.

Από την πλευρά μας σαν εργαζόμενοι του Ναυπηγείου παραμένουμε ανυποχώρητοι στα αιτήματά μας που είναι :

· Διατήρηση των θέσεων και των συμβάσεων εργασίας.

· Πλήρης εξόφληση όλων των οφειλομένων.

· Ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας.

· Λειτουργία του ναυπηγείου με πλήρεις δραστηριότητες

Απεργούμε στις 4 Μαΐου 2021 συμμετέχοντας στην 24ώρη Γενική Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον εορτασμό της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ.

Συναδέλφισσες –οι

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας σας εύχεται σε αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε εν μέσω πανδημίας για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα ολόψυχα Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά.

Το Άγιο Φως της Ανάστασης να φέρει σε όλους μας Χαρά – Ελπίδα – Αισιοδοξία.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


Η ευχαριστήρια επιστολή του ΄΄Γ.ΝΑ. Η ΕΛΠΙΣ΄΄ για την εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε 22 & 23/4/2021 στον χώρο του Σωματείου εδώ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27-04-2021

Η επίσημη ενημέρωση του δικηγόρου του Σωματείου μας κύριου Β.ΠΗΤΤΑ εδώ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23-04-2021

Η επίσημη ενημέρωση του δικηγόρου του Σωματείου μας κύριου Β.ΠΗΤΤΑ εδώ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21-04-2021

Συναδέλφισσες –οι

Μετά από τις έντονες πιέσεις μας προς κάθε κατεύθυνση και το Δελτίο Τύπου στις 7-4-2021, τελικά την Πέμπτη 15 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Καραπλής, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τσακλόγλου, η Γεν. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Καρασιώτου, παράγοντες και συνεργάτες των Υπουργών, καθώς και οι ειδικοί διαχειριστές κ. Σεφέρης και κ. Μαράντος.

Στην τηλεδιάσκεψη θέσαμε και πάλι τα θέματα που σας είναι γνωστά από προηγούμενες ανακοινώσεις μας. Οι απαντήσεις στα θέματα αυτά , περιληπτικά ήταν:

· Για το θέμα (όπως διαμορφώθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του σωματείου μας) να παραμείνουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπό κρατικό έλεγχο, ούτε καν απάντησε. Παρέμεινε ωστόσο σταθερός στη θέση του ότι θα συνεχιστεί η διαγωνιστική διαδικασία από τους διαχειριστές για την πώληση του ενεργητικού.

· Το θέμα, να τεθεί στην προκήρυξη των διαχειριστών ο όρος οι εργαζόμενοι να μεταφερθούν χωρίς καταγγελία συμβάσεων στο νέο φορέα, το απέκλεισε. Στην παρατήρησή μας ότι αυτό δεν το απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από την απάντηση που δόθηκε σε ερώτηση Ευρωβουλευτή, μας είπε ότι αυτό αποτελεί ερμηνεία δική μας.

· Για την πληρωμή του ποσού που έχει επιδικαστεί από το ICC , η απάντηση ήταν ότι, όταν εκδοθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, εφόσον αυτή θα είναι αρνητική για το Δημόσιο, το Δημόσιο θα εκτελέσει την απόφαση, σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

· Στα ζητήματα που θέσαμε σε σχέση με το διαγωνισμό για την πώληση του ενεργητικού, όπως να υπάρχει τιμή πρώτης προσφοράς και να παρασχεθεί η δυνατότητα στη συνέλευση των πιστωτών να απορρίπτει κάθε προσφορά που δεν θα κρίνεται συμφέρουσα, η απάντηση ήταν ότι την αξία του κάθε περιουσιακού στοιχείου, επομένως και των Ναυπηγείων, δεν την προσδιορίζουν οι εκτιμητές, αλλά η αγορά.

· Για το θέμα της ασφαλιστικής μας τακτοποίησης για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δήλωσαν ότι εντός του επόμενου μήνα, το θέμα θα λήξει.

Συναδέλφισσες –οι

Ένα από τα θέματα των ημερών είναι και η κατάθεση της τροπολογίας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Πολεμικού Ναυτικού, για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχαμε από το Γεν. Γραμματέα του Υπουργείο Άμυνας κ. Οικονόμου και το διευθυντή του Υπουργού κ.Βάλαρη η χρηματοδότηση θα είχε διάρκεια έξι μηνών, όμως τελικά λόγω άρνησης των συναρμοδίων υπουργών, η τροπολογία αποσύρθηκε λόγω οικονομικών δεδομένων και ζητήθηκε να κατατεθεί νέα όπως και έγινε, η οποία θα έχει διάρκεια για τρεις μήνες (παρόλο που στην ειδική διαχείριση δόθηκε εξάμηνη παράταση).

Η τροπολογία αυτή θα περιληφθεί σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται αύριο Πέμπτη .

Συναδέλφισσες –οι

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας κατά του covid 19 και τα rapid test, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ισχύουν όλα όσα έχουμε αναφέρει στις σχετικές από 13-03-2020, 26-11-2020 και 13-1-2021 ανακοινώσεις μας.

Από την ειδική διαχείριση και το Πολεμικό Ναυτικό απαιτούσαμε μέσα από επιστολές μας, ανακοινώσεις και συσκέψεις την άμεση λήψη όλων των μέτρων που τους επισημαίναμε. Αρκετά από αυτά τα αιτήματά μας υλοποιούνται .

Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο για τη διασφάλιση της υγείας όλων μας και των οικογενειών μας.

Καλούμε το Πολεμικό Ναυτικό και την Ειδική Διαχείριση και για την εκ μέρους τους πιστή τήρηση όλων των υποχρεώσεων τους, τόσο για την παροχή όλων των ατομικών μέσων προστασίας προς τους εργαζόμενους, όσο και για τη διαμόρφωση ασφαλούς, από υγειονομικής απόψεως περιβάλλοντος εργασίας, να συνεχίσουν τη συνεργασία και την παροχή όλων των αναγκαίων διευκολύνσεων.

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποδείξαμε ότι εκτός από υπεύθυνοι εργαζόμενοι, είμαστε και υπεύθυνοι πολίτες, οι οποίοι με πλήρη συναίσθηση της προσωπικής ευθύνης που βαρύνει όλους μαζί και τον καθένα μας ξεχωριστά, αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον και τηρούμε όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας μας και την προστασία της υγείας των μελών των οικογένειών μας, χωρίς ελεγκτές, χωρίς ελέγχους και χωρίς πειθαρχικές απειλές, αλλά απλά επειδή έτσι πρέπει να ενεργούμε.

Μέχρι σήμερα, μετά από σχετικά αιτήματά μας προς τον ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιηθεί εντός του χώρου των Ναυπηγείων rapid test, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνεται και σε κάθε νέο test που θα προγραμματίζεται.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13-04-2021

Η σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου του Σωματείου μας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής Και Εμπορίου στην Βουλή για την Απλούστευση του πλαισίου ασκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για την μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της Ανάπτυξης. Καθώς και η δευτερολογία στις ερωτήσεις των βουλευτών του Κινάλ κ. Κατρίνη και του ΜΕΡΑ25 κ. Αρσένη εδώ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10-04-2021


Συναδέλφισσες –οι

Έπειτα από επίμονες προσπάθειες, αποφασίστηκε για την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 και ώρα 10:00 να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα αρμόδιο για θέματα του Ναυπηγείου μας.

Αισιοδοξούμε αυτήν την φορά ο Υπουργός να είναι συνεπής και να απαντήσει στα αιτήματα μας, όπως αυτά αναφέρονται και στην επιστολή μας στις 21-1-2021, καθώς και σε ό,τι επιπλέον ερωτηθεί.

Σχετικά με την τροπολογία για επέκταση της χρηματοδότησης, αυτή θα κατατεθεί σε επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Τέταρτη 14 Απριλίου και αφορά το επόμενο εξάμηνο, έως δηλαδή το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με τα λεγόμενα κατά τη συνάντηση του Προεδρείου με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείο Άμυνας κ. Οικονόμου και τον διευθυντή του Υπουργού κ.Βάλαρη στο Υπουργείο Άμυνας .

Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν θέματα, όπως η κατασκευή νέων φρεγατών και Υ/Β , ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις 68 θέσεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη εργασιών των Υ/Β , καθώς και η υπόσχεση που είχε δώσει ο Υπουργός για τη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς τους εργαζόμενους με κάθε δυνατό μέσο, σε αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των φρεγατών μας απάντησαν, ότι υπάρχουν αρκετές προσφορές και το επιτελείο του πολεμικού ναυτικού θα αποφασίσει μέσα στο Μάιο, τελικά ,σχετικά με την αγορά / κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών.

Η κυβέρνηση γενικότερα προτίθεται να αποφασίσει σύντομα το θέμα των φρεγατών και όπως μας διαβεβαίωσαν, το ναυπηγείο μας θα παίξει καθοριστικό ρολό χάρη στην τεχνογνωσία που μας διακατέχει, αλλά και την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή του.

Για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τις 68 θέσεις τακτικού προσωπικού για την κάλυψη εργασιών των Υ/Β εκφράσαμε τη διαφωνία μας για τους όρους που έχουν τεθεί, και του εκφράσαμε τη θέση μας για άλλη μια φορά, που είναι, η κάλυψη των θέσεων αυτών από τους 68 συναδέλφους μας που έχουν υπογράψει τη συμφωνία με το Π.Ν το 2014.

Η απάντηση τους ήταν η ίδια που είχε δώσει ο Υπουργός σε ερώτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Για την συνδρομή - οικονομική στήριξη απέφυγαν να απαντήσουν, διότι το αίτημα είναι θέμα του ίδιου του Υπουργού.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Κατρίνη προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την επομένη της κινητοποίηση μας στο Υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε και μας έγινε πρόσκληση να συμμετέχουμε σε συνεδρίαση της ανωτέρω Επιτροπής, την Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 και ώρα 10.00, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτή δίνεται η δυνατότητα για μια πεντάλεπτη τοποθέτηση, που θα γίνει από τον πρόεδρο του Σωματείου, εκφράζοντας τα αιτήματά μας, τη θέση μας για τις άδειες λειτουργίας του ναυπηγείου και το πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07-04-2021


Με αγανάκτηση οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Το Σωματείο μας με σειρά επιστολών και άλλων παρεμβάσεων προσπαθεί από τον Ιούνιο του 2020 να συναντηθεί ή έστω να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό και να του αναπτύξει τα φλέγοντα και ιδιαίτερα επείγοντα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, δεδομένου του καθεστώτος της ειδικής διαχείρισης που βρίσκονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της σε εξέλιξη διαδικασίας για την πώληση του ενεργητικού τους, την αρμοδιότητα των οποίων έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

Την τελευταία περίοδο, στις αρχές Μαρτίου 2021 , μετά από ενημέρωση του Υπουργού μέσω επιστολής μας, ότι το 11 μελές του Δ.Σ του Σωματείου μας, αποφάσισε ομόφωνα, να επισκεφτεί (και τα ένδεκα μέλη) το Υπουργείο Οικονομικών για να συναντηθούμε μαζί του, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι εντός των δύο επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό και ότι ο ίδιος ήθελε να μας μιλήσει.

Δυστυχώς όμως η τηλεδιάσκεψη δεν έγινε, ούτε λάβαμε κάποια νέα δέσμευση για συγκεκριμένη ημερομηνία. Μάλιστα δε, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού, η τελευταία του απάντηση ήταν ότι δεν έχει κάτι να μας πει ο Υπουργός!!!

Την ίδια στιγμή όμως που ο Υπουργός, μέσω του Διευθυντή του γραφείου του, δηλώνει ότι δεν έχει να μας πει κάτι και αρνείται την συζήτηση μαζί μας, στη Βουλή εισάγεται νομοσχέδιο που περιέχει ειδικό άρθρο που αφορά ζητήματα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και μάλιστα θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, όπως είναι η άδεια λειτουργίας των Ναυπηγείων!!!.

Μόλις πληροφορηθήκαμε την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, και τα ένδεκα μέλη του ΔΣ του Σωματείου μας σήμερα 7-4-2021 μεταβήκαμε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με πανό διαμαρτυρίας και ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό.

Δυστυχώς όμως, παρά του ότι περιμέναμε επί ώρες, η συνάντηση με τον Υπουργό δεν έγινε. Θεωρούμε τη στάση του Υπουργού Οικονομικών εντελώς απαράδεκτη.

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης, έχουν να πληρωθούν τους μισθούς τους και τις αποζημιώσεις τους όσοι αποχώρησαν, από τον Απρίλιο του 2012. Και, με αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης που έθεσε την εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και δεν την ολοκλήρωσε, αλλά και της σημερινής που συνεχίζει την ίδια πορεία, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα αυτά που μας χρωστάει η εταιρεία.

Διότι με τη διαδικασία αυτή, όλοι οι πιστωτές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι για τους μισθούς και τις αποζημιώσεις μας θα πληρωθούν από το τίμημα της πώλησης.

Το οποίο τίμημα στον διαγωνισμό του Δεκεμβρίου, που κηρύχθηκε άγονος, έφθασε μόλις στα 15 εκατομμύρια. Όταν μόνο οι οφειλές προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν τα 180 εκατομμύρια ευρώ!

Παράλληλα, με την μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρείας μέσω της ειδικής διαχείρισης, οι εργαζόμενοι θα χάσουμε και τη δουλειά μας, αφού οι συμβάσεις εργασίας μας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, δεν θα μεταφερθούν στο νέο φορέα και οι εργαζόμενοι θα απολυθούμε.

Αυτά είναι τα δύο βασικά προβλήματα που έχουμε θέσει στον Υπουργό Οικονομικών και αυτός αρνείται να μας δεχτεί. Δεν τα θεωρεί, φαίνεται, ο Υπουργός Οικονομικών σοβαρά θέματα για να ασχοληθεί.

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καταγγέλλουμε μέσω των ΜΜΕ τον Υπουργό Οικονομικών και του γνωστοποιούμε ότι δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να περιμένουμε άλλο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να αδιαφορεί τόσο προκλητικά για τη δουλειά μας, για τους οφειλόμενους μισθούς και αποζημιώσεις μας, για την επιβίωση των οικογενειών μας.

Για το λόγο αυτό αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στο έσχατο μέσο που διαθέτουμε. Να συγκεντρωθούμε όλοι, οι επτακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι , έξω από το Υπουργείο την επόμενη εβδομάδα και να απαιτήσουμε να δεχτεί ο Υπουργός τους εκπροσώπους του Σωματείου μας.

Είμαστε σε πλήρη επίγνωση των κινδύνων που συνεπάγεται η συγκέντρωσή μας αυτή εν μέσω πανδημίας και μάλιστα στην κορύφωσή της για τη δημόσια υγεία. Δεν έχουμε όμως άλλες επιλογές. Επίκειται η δημοσίευση της νέας προκήρυξης για την πώληση των Ναυπηγείων, οπότε πλέον τα ίδια τα γεγονότα και οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση ή έστω η τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό, ώστε να μην μας αναγκάσει να κατεβούμε στους δρόμους.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29-3-2021

Η επίσημη ενημέρωση του δικηγόρου του Σωματείου μας κύριου Β.ΠΗΤΤΑ εδώ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18-3-2021


Συναδέλφισσες –οι

Το θέμα της ανακοίνωσή μας αφορά και πάλι την ασφαλιστική μας τακτοποίηση του 18μήνου της εκ περιτροπής εργασίας.

Από τον Ιούνιο του 2020 έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση από τους συναρμόδιους Υπουργούς, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας ότι το θέμα της ασφαλιστικής μας τακτοποίησης του 18μήνου αυτού θα επιλυθεί.

Από τότε λαμβάνουμε συνεχώς την ίδια διαβεβαίωση, από όλους τους πολιτικούς αξιωματούχους . Τα ίδια διαβεβαιώνουν και στην Βουλή οι αρμόδιοι Υπουργοί , απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Παρά όμως τις συνεχείς αυτές διαβεβαιώσεις , η λύση ακόμη δεν έχει φανεί. Για το λόγο αυτό την τελευταία περίοδο επαναφέραμε το θέμα με μεγαλύτερη ένταση. Στείλαμε επιστολή στον Διοικητή του ΕΦΚΑ με την οποία του ζητούσαμε άμεση συνάντηση μαζί μας, με την προειδοποίηση ότι εάν αρνηθεί να προγραμματίσει άμεσα στη συνάντηση, θα τον επισκεφτούμε στο γραφείο του σύσσωμο το 11μελές Διοικητικό μας Συμβούλιο.

Πράγματι, στις 3 Μαρτίου έγινε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν από μεριάς ΕΦΚΑ ο Διοικητής κ. Χάλαρης, ο Διευθυντής Εσόδων του ΕΦΚΑ, η Διευθύντρια του ΕΦΚΑ Ελευσίνας και εκπρόσωποι του Σωματείου μας με τον νομικό μας σύμβουλο κ. Βασίλη Πήττα.

Από τη συνομιλία μας αυτή φάνηκε ότι η υπηρεσιακή δομή του ΕΦΚΑ αντιμετωπίζει το όλο θέμα μάλλον γραφειοκρατικά και δεν έχει τη διάθεση να το προχωρήσει. Με το βασικό επιχείρημα ότι από την εταιρεία δεν έχουν υποβληθεί ΑΠΔ και ότι δεν προκύπτει από επίσημα στοιχεία της εταιρείας η πραγματική απασχόλησή μας.

Αμέσως την επομένη απευθύναμε επιστολή στον Υφυπουργό Εργασίας αρμόδιο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης κ. Τσακλόγου ,με την οποία αφού τον ενημερώνουμε για την τηλεδιάσκεψη με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, τον καλούμε σε άμεση συνάντηση, με την προειδοποίηση ότι εάν δεν οριστεί άμεσα αυτή η συνάντηση θα τον επισκεφτούμε στο γραφείο του σύσσωμο το 11μελές Διοικητικό μας Συμβούλιο.

Ορίστηκε τηλεδιάσκεψη για την Τρίτη 16 Μαρτίου. Εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας έλαβαν μέρος ο Υφυπουργός κ. Τσακλόγλου, η Γενική Γραμματέας κ. Καρασιώτη, η Γενική Γραμματέας κ. Στρατηνάκη , ο Διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Χάλαρης και εκπρόσωποι του Σωματείου μας με τον νομικό μας σύμβουλο κ. Βασίλη Πήττα.

Στη συνομιλία αυτή εξηγήσαμε για πολλοστή φορά το θέμα.

Επισημάναμε ότι για όλο το διάστημα του 18μήνου οι εργαζόμενοι είμαστε καθημερινά στο χώρο των Ναυπηγείων ασχολούμενοι με τη συντήρηση των υποβρυχίων και τη συντήρηση των υποδομών και εγκαταστάσεων. Ότι το γεγονός αυτό το έχει αναγνωρίσει με διαρκείς αναφορές στο θέμα ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίσαμε ότι έχουν εκδοθεί πέντε δικαστικές αποφάσεις που όλες κρίνουν την εκ περιτροπής εργασία παράνομη και καταχρηστική και καταδικάζουν την εταιρεία στην καταβολή των αποδοχών μας , για πέντε ημέρες εργασίας την εβδομάδα. Εξηγήσαμε για μια ακόμη φορά ότι ναι μεν οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων δεν είναι δεσμευτικές για το ΙΚΑ/ΕΦΚΑ, όμως έχουν γίνει καταγγελίες στο ΙΚΑ Ελευσίνας και θα πρέπει να δοθεί απάντηση επί των καταγγελιών αυτών και ότι στην περίπτωση που ο ΕΦΚΑ δεν δέχεται τις δικαστικές αυτές αποφάσεις θα πρέπει να αιτιολογήσει πειστικά την άρνησή του.

Επισημάναμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ και το ΝΑΤ έχουν δεχτεί την ασφάλιση των μηχανικών και των ναυτικών για το 18μηνο αυτό . Ότι και το ίδιο το ΙΚΑ για το αμέσως επόμενο διάστημα του 7μήνου μετά την λήξη της εκ περιτροπής εργασίας , έχει δεχθεί την ασφάλισή μας. Ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στο Ναυπηγείο ήταν οι ίδιες και απαράλλαχτες τόσο από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 (εκ περιτροπής εργασία) , όσο και για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2014. Και ότι υπό τα δεδομένα αυτά, είναι, εκτός από άδικη, εντελώς ακατανόητη η στάση του ΕΦΚΑ που ουσιαστικά αρνείται να αποδεχτεί την ασφαλιστική μας τακτοποίηση.

Τονίσαμε με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση ότι όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε καθημερινά στο Ναυπηγείο και ότι το γεγονός ότι τα υποβρύχια δεν καταστράφηκαν και παραδόθηκαν στη συνέχεια σε ελάχιστο χρόνο στο Πολεμικό Ναυτικό, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους.

Και αφού εξηγήσαμε ότι για την παρουσία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία της εταιρείας, αφού η διοίκηση της εταιρείας από τον Απρίλιο 2012 και στη συνέχεια για όλο το διάστημα είναι εξαφανισμένη, καλέσαμε τον Υφυπουργό κ. Τσακλόγλου να σταθεί πάνω από γραφειοκρατικές αντιλήψεις και, σεβόμενος τον ίδιο του τον εαυτό και διαφυλάσσοντας την αξιοπιστία του, αφού πολύ πρόσφατα ο ίδιος στη Βουλή διαβεβαίωνε ότι το θέμα της ασφαλιστικής μας τακτοποίησης θα λυθεί, να μας δώσει σαφή και ξεκάθαρη απάντηση .

Ο Υφυπουργός πράγματι, έχοντας ακούσει όλα μας τα επιχειρήματα , ακούγοντας παράλληλα και τον Διοικητή του ΕΦΚΑ, μας έδωσε την σαφή και κατηγορηματική διαβεβαίωση, χωρίς να το εξαρτά από καμιά αίρεση, ότι πολύ σύντομα και πάντως πριν από την ολοκλήρωση της ειδικής διαχείρισης το θέμα θα έχει επιλυθεί. Ότι ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου θα ασφαλιστούν.

Συναδέλφισσες –οι

Ο υφυπουργός Εργασίας φάνηκε ειλικρινής. Είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε μια τόσο άμεση και ξεκάθαρη απάντηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή του και ότι το θέμα της ασφαλιστικής μας τακτοποίησης επιτέλους θα τελειώσει. Κρατάμε όμως τις επιφυλάξεις μας, γιατί από υποσχέσεις για λύσεις έχουμε χορτάσει τόσα χρόνια. Γι’ αυτό είμαστε πάντα σε ετοιμότητα. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά το όλο θέμα και θα συνεχίσουμε καθημερινά να πιέζουμε.

Στο Διοικητή του ΕΦΚΑ και στον Υφυπουργό, στις προαναφερόμενες τηλεδιασκέψεις μας, θέσαμε και το θέμα της αντιμετώπισης από κάποια υποκαταστήματα του ΙΚΑ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ως δημόσιο τομέα, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για τους συνταξιούχους που συνέχισαν να εργάζονται. Η απάντησή τους ήταν ότι θα μελετήσουν το θέμα και θα δώσουν λύση.

Συναδέλφισσες –οι

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, έχουμε πολλές φορές ζητήσει συνάντηση και με τον Υπουργό Οικονομικών. Τελευταία του στείλαμε επιστολή με την οποία του ζητάμε άμεση συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε τα αιτήματά μας ,για τα οποία έχει την αρμοδιότητα και για τα οποία ήδη σας έχουμε ενημερώσει.

Επειδή η συνάντηση αυτή καθυστερούσε , το ΔΣ του Σωματείου μας είχε ομόφωνα αποφασίσει για σήμερα Πέμπτη 18 Μάρτιου να τον επισκεφτεί σύσσωμο το 11μελές Διοικητικό μας Συμβούλιο, χωρίς ραντεβού και να απαιτήσουμε να μας δεχτεί για να συζητήσουμε.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες Τέταρτη 17 Μάρτιου με την γραμματέα του υπουργού, μας ζητήθηκε εκ μέρους του, να γίνει τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα. Η ακριβής ημέρα και ώρα θα οριστεί την Παρασκευή μετά από νέα τηλεφωνική επικοινωνία.

Θα σας ενημερώνουμε τακτικά για όλες τις εξελίξεις.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 08-03-2021


8 ΜΑΡΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η σημερινή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Παρ΄όλο που η γυναίκα έχει επιτέλους κατακτήσει νομοθετικά τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας, η ανεργία των γυναικών και ιδιαίτερα των νέων έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και η εργαζόμενη γυναίκα εξακολουθεί να θεωρείται από την εργοδοσία «βάρος».

Η διοίκηση του Σωματείου Τρίαινα στέκεται στο πλευρό όλων των γυναικών που μάχονται μέσα στην καθημερινότητα από την όποια θέση τους και πολλές φορές με παράλληλες ιδιότητες ταυτόχρονα: της εργαζόμενης, της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς …

Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα τους και εμείς ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους στις διεκδικήσεις τους.

Καταδικάζουμε επίσης, κάθε μορφής βίας σε βάρος τους, στεκόμαστε στο πλευρό όλων των γυναικών και είμαστε αρωγοί στην πάλη τους για ένα καλύτερο μέλλον.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΤΡΙΤΗ 16-2-2021

Μετά από συνεννόηση του Διοικητή Ν.Κ.Σ. και Διευθυντικών Στελεχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε.» αποφασίστηκε - για λόγους ασφαλείας των Εργαζομένων, η λειτουργία των Ναυπηγείων – αύριο Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021 – να γίνει μόνο με το απαραίτητο Προσωπικό Ασφαλείας.

Παρακαλώ για την άμεση ενημέρωση του Προσωπικού των Διευθύνσεών σας.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12-2-2021

Συναδέλφισσες –οι

Με σειρά ανακοινώσεών μας, Σωματείου και Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα για την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ατομικών μέτρων προστασίας που προβλέπονται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Και πράγματι, το σύνολο των εργαζομένων εφαρμόζει με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής προστασίας, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε περαιτέρω μετάδοση από επιβεβαιωθέντα κρούσματα στο χώρο εργασίας μας ή στις οικογένειες κάποιων εργαζομένων.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τον πιο επίσημο τρόπο από τα RAPID TEST που διενήργησε ο ΕΟΔΥ στο Ναυπηγείο το τριήμερο από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη και στο οποίο έλαβε μέρος το σύνολο των παρόντων τις μέρες αυτές εργαζομένων. Ούτε ένα θετικό ΤΕΣΤ δεν προέκυψε μεταξύ των 550 εργαζομένων που εξετάστηκαν. Ποσοστό που αγγίζει περίπου το 95% των παρόντων εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποδείξαμε ότι εκτός από υπεύθυνοι εργαζόμενοι, είμαστε και υπεύθυνοι πολίτες, οι οποίοι με πλήρη συναίσθηση της προσωπικής ευθύνης που βαρύνει όλους μαζί και τον καθένα μας ξεχωριστά, αντιλαμβανόμαστε τις υποχρεώσεις που έχουμε ο ένας απέναντι στον άλλον και τηρούμε όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας μας και την προστασία της υγείας των μελών των οικογένειών μας, χωρίς ελεγκτές, και χωρίς πειθαρχικές απειλές, αλλά απλά επειδή έτσι πρέπει να ενεργούμε.

Καλούμε το Πολεμικό Ναυτικό και την Ειδική Διαχείριση και για την εκ μέρους τους πιστή τήρηση όλων των υποχρεώσεων τους, τόσο για την παροχή όλων των ατομικών μέσων προστασίας προς τους εργαζόμενους, όσο και για τη διαμόρφωση ασφαλούς από υγειονομικής απόψεως περιβάλλοντος εργασίας.

Για την διενέργεια των TEST ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους του ΕΟΔΥ που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Σωματείου μας. Ευχαριστούμε και όλους εσάς, τους εργαζόμενους, που λάβατε μέρος.

Συναδέλφισσες –οι

Συνεχίστε με την ίδια υπευθυνότητα να τηρείτε όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας και για το επόμενο διάστημα, μέχρι να έρθει η πολυπόθητη στιγμή που θα περάσει η πανδημία. Ελπίζουμε, με τα εμβόλια, η στιγμή αυτή να είναι κοντά. Μέχρι τότε, θα προσπαθήσουμε τα ΤΕΣΤ από τον ΕΟΔΥ να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα..

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12-2-2021

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα ''Αβεβαιότητα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τους εργαζομένους'' εδώ

Η απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου με θέμα ''Αβεβαιότητα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τους εργαζομένους'' εδώ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 8-2-2021

Η επιστολή που εστάλει την 21-01-2021 στους Υπουργούς Οικονομικών , Εθνικής Οικονομίας , Εργασίας , Αναπληρωτή Εργασίας , Εθνικής Άμυνας και κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Παρά Τω Πρωθυπουργώ εδώ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 5-2-2021

Συναδέλφισσες –οι

Μετά από επίπονες και συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης του σωματείου μας, την ερχόμενη εβδομάδα ( Τρίτη 9/2 , Τετάρτη 10/2 & Πέμπτη 11/2) , κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα επισκεφθεί τους χώρους των ναυπηγείων για να πραγματοποιήσει rapid test σε όλους τους εργαζόμενους (εντελώς δωρεάν). Η διενέργεια των test θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα λάβουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι που το επιθυμούν.

Θεωρούμε ότι η μαζική προσέλευση είναι υποχρέωση όλων των εργαζομένων και αποτελεί μια πράξη ευθύνης στην προσπάθεια όλων μας να διαφυλάξουμε την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας.

Για τις ημέρες και ώρες και για τη διαδικασία πραγματοποίησης των test θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τη διαχείριση.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22-1-2021

Συναδέλφισσες –οι

Όπως γνωρίζετε πλέον όλοι ο διαγωνισμός για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κηρύχθηκε άγονος με απόφαση της συνέλευσης των πιστωτών, λόγω των εξευτελιστικά χαμηλών τιμών που προσφέρθηκαν.

Η συνέχεια, όπως οι διατάξεις του Νόμου περί ειδικής διαχείρισης προβλέπουν, είναι ο διαχειριστής να προβεί σε νέα προκήρυξη για τη διενέργεια νέου διαγωνισμού.

Το σωματείο μας, όπως είναι γνωστό, από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε τόσο στην υπαγωγή της εταιρείας σε ειδική διαχείριση, όσο και στους όρους του διαγωνισμού.

Σήμερα, μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού, μας δίνεται η ευκαιρία να επαναδιατυπώσουμε τις θέσεις μας. Έτσι, χθες 21-1-2021 συνεδρίασε το Διοικητικό μας Συμβούλιο και ΟΜΟΦΩΝΑ διαμόρφωσε το επικαιροποιημένο πλαίσιο των θέσεών μας όπως παρακάτω αναλύονται.

· Είναι μάλλον φανερό ότι αν επαναληφθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανοποιητικό. Οι μόλις δύο συμμετοχές μέχρι τώρα και οι εξευτελιστικές τιμές που προσφέρθηκαν, δεν προοιωνίζουν ότι με την επανάληψη θα προκύψει κάτι καλύτερο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η παραμονή των Ναυπηγείων υπό Κρατικό έλεγχο, λύση που πλέον είναι εφικτή με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λύση αυτή θα είναι προς όφελος και της εθνικής οικονομίας και των πιστωτών , αφού εάν παρασχεθεί η δυνατότητα στα ναυπηγεία να ασχοληθούν με όλο των εύρος του αντικειμένου εργασίας τους γρήγορα θα εμφανιστούν τα καλά αποτελέσματα, αλλά θα είναι κυρίως και προς όφελος της Εθνικής Άμυνας, λόγω της ιδιαίτερης τεχνογνωσίας των Ναυπηγείων και των ιδιαιτέρων ικανοτήτων των εργαζομένων στην παραγωγή, συντήρηση και επισκευή πολεμικού υλικού.

· Διασφάλιση των θέσεων και των συμβάσεων εργασίας μας. Επίμονα τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και από την προηγούμενη ζητούσαμε στην προκήρυξη για την πώληση να υπάρχει ο όρος ότι όλες οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θα μεταφερθούν αναλλοίωτες στο νέο φορέα (χωρίς δηλαδή απολύσεις). Η απάντηση που λαμβάναμε ήταν ότι ο όρος αυτός δεν μπορεί να τεθεί διότι υπάρχει σχετική απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως, από την απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου της ΕΕ κας Vestager εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11.1.2021) προς τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αρβανίτη, προκύπτει ότι παρόμοια απαγόρευση δεν υπάρχει .

Κατόπιν αυτού, στην περίπτωση που παρά και τις δυσμενείς συνθήκες αποφασιστεί η διεξαγωγή νέου διαγωνισμού, επαναφέρουμε το πάγιο αίτημά μας και ζητάμε στη νέα προκήρυξη για την πώληση, να περιλαμβάνεται ρητός όρος ότι οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία , μεταφέρονται χωρίς διακοπή στο νέο φορέα. Ο όρος αυτός είναι σύμφωνος και με τη ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη για την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας μας.

· Πληρωμή των οφειλομένων. Το σύνολο των οφειλομένων από την εταιρεία μέχρι σήμερα προς τους εργαζόμενους, μαζί με τις οφειλές προς τους εργαζόμενους της πρώην διεύθυνσης τροχαίου υλικού και τις αποζημιώσεις όλων όσων έχουν ήδη αποχωρήσει, υπερβαίνει τα 180 εκατομμύρια, είναι δε βέβαιο ότι με βάση το τίμημα που θα προκύψει από την μεταβίβαση, μικρό μόνο μέρος των απαιτήσεων αυτών θα ικανοποιηθεί.Για την πληρωμή μέρους των οφειλομένων έχουμε κάνει κατάσχεση στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου των απαιτήσεων που έχει η εταιρεία από το Ελληνικό Δημόσιο με αιτία το πρόγραμμα των υποβρυχίων και οι οποίες προσδιορίστηκαν από το ICC στα 75 εκατομμύρια συν τόκους. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει προσφύγει στο Εφετείο και στη συνέχεια στον Άρειο Πάγο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης τουICC. Η υπόθεση στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε στις 12-10-2020.Ζητάμε, με την έκδοση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, να αποδοθούν τα χρήματα αυτά από το Ελληνικό Δημόσιο απ΄ευθείας στους εργαζόμενους, σε αποδοχή της κατάσχεσης στα χέρια του ως τρίτου, προκειμένου να πληρωθούν οι απαιτήσεις τους κατά της ΕΝΑΕ.

· Αφαλιστική τακτοποίηση για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας το θέμα εκκρεμεί ακόμη. Παρά τις καταγγελίες μας, παρά και την προσκόμιση στο τέως ΙΚΑ (υπ/μα Ελευσίνας) των δικαστικών αποφάσεων που επιδικάζουν τις αποδοχές μας για το εν λόγω διάστημα , και παρά ακόμη το γεγονός ότι εκδόθηκε γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με την δυνατότητα αυτή εκ μέρους του τέως ΙΚΑ, το θέμα δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Συνεχώς λαμβάνουμε τη διαβεβαίωση ότι επίκειται η λύση του, όμως φαίνεται ότι τούτο κάπου χάνεται στους δαιδάλους των αρμοδιοτήτων και συναρμοδιοτήτων και ακόμη δεν υπάρχει ορατή λύση.

· Παροχή προσυνταξιοδοτικών κινήτρων. Από το καλοκαίρι έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση από τους αρμόδιους Υπουργούς ότι βλέπουν ευνοϊκά το θέμα της παροχής της δυνατότητας σε εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στο στάδιο της συνταξιοδότησής τους, να αποχωρήσουν από τα Ναυπηγεία με τη θέσπιση κάποιων κινήτρων. Και το θέμα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά την αρχική αλλά και επαναλαμβανόμενη δήλωση ότι θα προχωρήσει.

Συναδέλφισσες –οι

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ και τη ομόφωνη διαμόρφωση του νέου διεκδικητικού μας πλαισίου, στείλαμε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με την οποία ζητάμε την άμεση παρέμβασή του για την προώθηση και ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μας.

Την ίδια περίπου επιστολή απευθύναμε και προς όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς με την οποία τους καλούμε να ορίσουν το συντομότερο δυνατό συνάντηση μαζί μας, προκειμένου να συζητήσουμε αναλυτικότερα και να τους πιέσουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας αυτών. Τους καλούμε, επίσης, εάν τελικά επαναληφθεί η διαδικασία του διαγωνισμού να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις στο νόμο, όπως να υπάρχει τιμή εκκίνησης, να μπορεί η Συνέλευση των πιστωτών να μην αποδέχεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, να μπορεί να προκηρύσσει νέους διαγωνισμούς κλπ.

Για όλες τις εξελίξεις θα σας ενημερώνουμε άμεσα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13-1-2021

Συναδέλφισσες – οι

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της εμφάνισης του κορωνοϊου Covid-19 το Σωματείο μας έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (επιστολές και συναντήσεις) προκειμένου να επισημάνουμε τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που πρέπει να λάβουμε όλοι, με σκοπό τον περιορισμό των κινδύνων που απειλούν την υγεία όλων μας από τη διάδοση του στο χώρο εργασίας.

Για άλλη μια φορά θέλουμε μέσα από την ενημέρωση αυτή να τονίσουμε την εφαρμογή όλων των μέτρων και την τήρηση των κανόνων που προτείνουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ και το αρμόδιο Υπουργείο.

Από το Ναυτικό κλιμάκιο, τον διαχειριστή και τους υπευθύνους της διεύθυνσης προσωπικού ζητήσαμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων. Μέτρα όπως τα παρακάτω:

· συχνή απολύμανση των χώρων εργασίας και του ευρύτερου εργασιακού περιβάλλοντος

· εφαρμογή του μέτρου της εξ αποστάσεως εργασίας για το προσωπικό

· εφαρμογή του μέτρου αποχώρησης ευπαθών ομάδων αλλά και ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών

· αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς και περιορισμένους χώρους

· πιστή τήρηση όλων των οδηγιών και πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και των οδηγιών γενικά της πολιτείας

· δειγματοληπτικά TEST σε ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται καθημερινά όπως γιατρός, νοσηλευτές, οδηγοί, καθαριστές, προσωπικό ασφάλειας και πυρασφάλειας κ.λ.π.

· παροχή όλων των απαιτούμενων μέσων προστασίας και υγιεινής

· διενέργεια TEST (ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και ένταξη τους σε καραντίνα 14 ημερών) με παράλληλη παραπομπή τους σε ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία και σε κάθε περίπτωση με έξοδα της Διαχείρισης ή του Πολεμικού Ναυτικού

Η κατάσταση που βρισκόμαστε δεν επιτρέπει εφησυχασμούς και αδιαφορία από κανέναν.

Γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος την υποχρέωση να εφαρμόζει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και να φροντίζει ανάλογα με τις δυνατότητές του για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και για την ασφάλεια και την υγεία των άλλων ατόμων που επηρεάζονται από τις πράξεις του.

Για την πραγματοποίηση αυτών των στόχων, οι εργαζόμενοι οφείλουν ειδικότερα, σύμφωνα με τις κατάλληλες οδηγίες, μεταξύ άλλων, να αναφέρουν αμέσως σε όσους ασκούν αρμοδιότητες υπεύθυνου τμήματος ή ιατρού εργασίας, όλες τις καταστάσεις που μπορεί να θεωρηθεί εύλογα ότι παρουσιάζουν άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία, καθώς και κάθε έλλειψη που διαπιστώνεται στα συστήματα προστασίας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την τήρηση των μέτρων προστασίας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο για την διασφάλιση της υγείας όλων μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.

Η απάντηση της εκτελεστικής Αντιπροέδρου κας Vestager εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αναπλ. μέλος της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) κ. Κ. Αρβανίτη εδώ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29-12-2020


Συναδέλφισσες –οι

Σήμερα 29-12-2020 μετά από πρόσκληση του ειδικού Διαχειριστή, συνήλθε στο χώρο των Ναυπηγείων, η Συνέλευση των πιστωτών της εταιρείας, προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με την τύχη της προσφοράς των 15.100.000 που κατατέθηκε από τον όμιλο του κ. Πριόβολου για την εξαγορά του ενεργητικού της εταιρείας.

Στη συνέλευση έλαβαν μέρος ως πιστωτές το Ελληνικό Δημόσιο, η Τράπεζα Πειραιώς και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο μας Βασίλη Πήττα, παρισταμένων και του Προέδρου και Γ.Γραμματέα του Σωματείου μας. Εκπροσωπήθηκαν 1042 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων 67 εργαζομένων από την ομάδα των 90 της πρώην Διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού, οι οποίοι έχουν υπογράψει και έχουν καταθέσει στο Σωματείο σχετικές εξουσιοδοτήσεις.

Η Συνέλευση ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να απορρίψει την προσφορά του Ομίλου Πριόβολου, ως μη συμφέρουσα.

Το σκεπτικό της απόρριψης είναι περίπου αυτό που έχουμε ήδη από την πρώτη στιγμή αναπτύξει με το Δελτίο Τύπου που εκδόσαμε, σχεδόν αμέσως μετά το άνοιγμα των προσφορών. Ότι δηλαδή η προσφορά της ONEX ( 1 εκατ.) δεν είναι πραγματική και δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη και ότι η Συνέλευση των πιστωτών νομιμοποιείται να εκλάβει την προσφορά ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ ως μοναδική προσφορά και να την απορρίψει ως μη συμφέρουσα.

Η Συνέλευση έκρινε πράγματι ότι υπήρξε μόνο μια προσφορά, αυτή των 15 εκατ. του Ομίλου ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ, η οποία κρίνεται ως απογοητευτικά χαμηλή , μη ανταποκρινόμενη ούτε στο ελάχιστο στην πραγματική αξία του Ναυπηγείου, και για το λόγο αυτό την απορρίπτει.

Μετά από την απόρριψη αυτή θα γίνει νέος διαγωνισμός με νέα προκήρυξη που θα δημοσιευθεί από τον Διαχειριστή εντός μάλλον του Ιανουαρίου.

Για τους όρους του νέου διαγωνισμού έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ ήδη έχουμε επισημάνει τόσο προς τους διαχειριστές όσο και προς την Κυβέρνηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη τιμή προσφοράς και παράλληλα δυνατότητα της Συνέλευσης των πιστωτών να αποφασίζει για την αποδοχή ή όχι της ανώτερης προσφοράς, ακόμη και στην περίπτωση που θα υπάρχουν δύο ή περισσότερες προσφορές (σήμερα κατά τον Νόμο η Συνέλευση έχει λόγο μόνο αν υπάρχει μόνο μία προσφορά).

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών θα ζητήσουμε και πάλι να τεθεί ρητός δεσμευτικός όρος στην νέα προκήρυξη του διαγωνισμού για την μεταφορά των εργαζομένων στο νέο φορέα, και θα ξαναθέσουμε το θέμα της πληρωμής των οφειλομένων στους εργαζόμενους από τα ποσά που επιδικάστηκαν από το ICC.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η τροπολογία για επέκταση της χρηματοδότησης ψηφίστηκε στις 21-12-2020 και αφορά το επόμενο τρίμηνο έως δηλαδή το τέλος Μαρτίου 2021.

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας εύχεται Καλή Πρωτοχρονιά σε εσάς και την οικογένειά σας. Ας είναι το ξεκίνημα του 2021 αφετηρία μίας δημιουργικής εποχής.

Χρόνια πολλά!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16-12-2020

Η χθεσινή επίκαιρη ερώτηση της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ κας. Φώφης Γεννηματά και των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ εδώ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14-12-2020


Συνάδελφισσες-οι,

Σε συνέχεια όσων αναφέρουμε στο προχθεσινό Δελτίο Τύπου, σας γνωρίζουμε ότι οι εξευτελιστικές προσφορές των 15 και 1 εκατομμυρίου για την εξαγορά του Ναυπηγείου, βαίνουν προς ακύρωση.

Η ακύρωση θα γίνει με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των πιστωτών η οποία θα συγκληθεί από τον διαχειριστή εντός των επόμενων ημερών.

Η αιτιολογία για την ακύρωση των προσφορών κινείται στα πλαίσια που έχουμε περιγράψει στο δελτίο τύπου.

Συνάδελφισσες-οι,

Στη γενική Συνέλευση των πιστωτών θα λάβουμε μέρος, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου μας, τον οποίο έχουμε εξουσιοδοτήσει με ειδικό πληρεξούσιο που έχουμε υπογράψει.

Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που είτε έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης, είτε δεν έρχονται για άλλους λόγους στο χώρο των Ναυπηγείων, οι οποίοι δεν έχουν υπογράψει αυτό το πληρεξούσιο.

Υπενθυμίζουμε ότι το πληρεξούσιο είναι απολύτως απαραίτητο για τη συμμετοχή στη γενική Συνέλευση, για την αναγγελία των απαιτήσεων στον διαχειριστή, για την επαλήθευση των απαιτήσεων, για τον πίνακα διανομής και γενικά για όλα τα στάδια και διαδικασίες της ειδικής διαχείρισης μέχρι την τελική διανομή. Εάν δεν υπάρχει αυτό το πληρεξούσιο υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων. Για το λόγο αυτό, όσοι δεν έχουν υπογράψει πληρεξούσιο, να επικοινωνήσουν με το σωματείο το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, για να το υπογράψουν.

Συνάδελφισσες-οι,

Το ξεπούλημα του Ναυπηγείου, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, δεν πέρασε και δεν θα περάσει. Θα το εμποδίσουμε με κάθε μέσο και τρόπο σύμφωνα και με την απόφαση του Δ.Σ. του Σωματείου που συνεδρίασε σήμερα.

Για τις εξελίξεις που θα επικρατήσουν αλλά και τις κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, θα σας κρατάμε ενήμερους μέσα από ανακοινώσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις Άγιες ημέρες των γιορτών.

Τα πληρεξούσια θα τα βρείτε εδώ


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12-12-2020

Σε μια απροκάλυπτη κοροϊδία εξελίχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που έληξε χθες 11 Δεκεμβρίου.

Εμφανίστηκαν δύο “επενδυτές”. Ο όμιλος ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ και ο όμιλος της ONEX. O πρώτος προσέφερε 15.100.000 ευρώ και ο δεύτερος 1.000.000 ευρώ.

Η εξέλιξη της διαδικασίας προκαλεί τεράστια ερωτηματικά και εύλογα δημιουργεί την πεποίθηση ότι πρόκειται για διαδικασία μεθοδευμένη. Διότι, δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται πραγματικός επενδυτής, που ο ίδιος μέχρι χθες δήλωνε ή διέδιδε, ότι θεωρεί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως ατμομηχανή ανάπτυξης, ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν προοπτικές να καταστούν το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ευρώπης, ότι ο ίδιος προτίθεται να επενδύσει μέσα στα επόμενα δύο- τρία χρόνια 500, 600 και 700 εκατομμύρια ευρώ, και να δίνει προσφορά για την αγορά του, 15 εκατομμύρια ο ένας και 1 εκατομμύριο ο άλλος. Γιατί, σε μια καθαρή διαδικασία θα ήταν βέβαιος ότι παρόμοια προσφορά δεν θα είχε καμιά τύχη.

Διότι, δεν είναι δυνατόν σε μια λειτουργούσα ναυπηγική βιομηχανία, η αξία της οποίας σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να προσφέρει κάποιος 1 ή 15 εκατομμύρια και να περιμένει ότι μπορεί με το ποσό αυτό να την αποκτήσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το ακίνητο της ΕΤΑΔ, που μία ημέρα μόλις πριν δημοσιεύθηκε πρόσκληση για τη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, ορίστηκε τιμή εκκίνησης τα 55 εκατομμύρια.

Και όταν ένα απλό ακίνητο - και όχι βιομηχανική μονάδα - της ΕΤΑΔ ξεκινά με τιμή βάσης τα 55 εκατομμύρια, δεν είναι δυνατόν για την λειτουργούσα ναυπηγική μονάδα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με δεκαπλάσια τουλάχιστον αξία σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, να περιμένει κάποιος να την αγοράσει με ένα εκατομμύριο. Είναι παράλογο. Με τέτοιες τιμές δεν αγοράζεις ούτε περίπτερο στην Ομόνοια.

Για να καταδειχθεί το μέγεθος του παραλογισμού, σημειώνουμε ότι σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από ιδιώτη δανειστή και από το ΙΚΑ την περίοδο 2012-2013 , η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων εκτιμήθηκε σε πάνω από εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Οι εργαζόμενοι θεωρούμε ότι ο διαγωνισμός είναι άγονος. Ότι δεν υπήρξε καμιά πραγματική προσφορά.

Καλούμε τους διαχειριστές να μην αναδείξουν πλειοδότη. Να κηρύξουν άγονο το διαγωνισμό.

Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση. Δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη. Με Κρατική πρωτοβουλία (της τότε Κυβέρνησης) τέθηκε η εταιρεία σε ειδική διαχείριση. Για την οποία εμείς έντονα είχαμε διαφωνήσει και είχαμε επισημάνει τους κινδύνους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να διακόψει τη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης. Αποδείχθηκε ότι δεν οδηγεί σε λύση, παρά μόνο σε ξεπούλημα των Ναυπηγείων, απώλεια των οφειλομένων από την εταιρεία στους εργαζόμενους, απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση οι 750 εργαζόμενοι δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση όσο πιο καθαρά γίνεται:

Το Ναυπηγείο είναι η ζωή μας. Το έχουμε ποτίσει με τον ιδρώτα και το αίμα μας. Συνάδελφοί μας έχουν ξεψυχήσει μέσα στο Ναυπηγείο. Η εταιρεία μας οφείλει τους μισθούς μας από τον Απρίλη του 2012 μέχρι σήμερα και τις αποζημιώσεις σε πάνω από 200 εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει από το 2012 μέχρι σήμερα. Οφειλή πάνω από 170 εκατομμύρια. Δεν νομίζουμε ότι θα έχει κάποιος την απαίτηση όλα αυτά να τα χαρίσουμε στον οποιονδήποτε “επενδυτή”. Γιατί σύμφωνα με το νόμο της ειδικής διαχείρισης, όλες αυτές οι οφειλές συν οι οφειλές προς το Δημόσιο, προς το ΙΚΑ, τις Τράπεζες , προμηθευτές, εργολάβους κλπ, συνολικά πάνω από 250-300 εκατομμύρια, θα “εξοφληθούν” με τα 15 εκατομμύρια που προσέφερε ο νέος “επενδυτής”.

Οι εργαζόμενοι δεν θα παραδώσουμε το Ναυπηγείο στα χέρια κανενός “επενδυτή” .

Καλούμε την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό που ο ίδιος έχει δεσμευτεί για τις θέσεις εργασίας μας, τον Υπουργό Οικονομικών που χειρίζεται το θέμα, σε άμεση συνάντηση μαζί μας, προκειμένου να συζητήσουμε το όλο θέμα και να αναζητήσουμε όλοι μαζί μια λύση.

Σε διαφορετική περίπτωση οι αγώνες μας θα πάρουν άλλες διαστάσεις.

Γνωρίζουμε τους κινδύνους λόγω COVID 19. Αγωνιούμε και φοβόμαστε όλοι μας για την εξέλιξη της πανδημίας. Όμως εδώ πρόκειται για την ίδια τη ζωή μας. Τη ζωή των οικογενειών μας. Τους μισθούς μας οκτώ ολόκληρων ετών που είμαστε απλήρωτοι δεν μπορούμε να τους χαρίσουμε. Τη δουλειά μας δεν θα την πετάξουμε…...


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11-12-2020


Μετά από μια πολύωρη διαδικασία άνοιξαν οι προσφορές για την πώληση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Οι προσφορές ήταν απογοητευτικές.Από την πλευρά του Πριόβολου 15.100.000 ευρώ και από την πλευρά του Ξενόκωστα 1.000.000 ευρώ.

Ήδη ο νομικός μας σύμβουλος ο οποίος μας εκπροσωπούσε στην διαδικασία δήλωσε παρουσία όλων οτι το Ναυπηγείο με τις τιμές αυτές δεν πρόκειται να πουληθεί.

Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο για να μην περάσει η κοροϊδία αυτή.

Ελπίζουμε τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι Διαχειριστές θα είναι στην ίδια κατεύθυνση και δεν θα δεχτούν να ξεπουληθεί το Ναυπηγείο σε τιμή περιπτέρου.

Υ.Γ. Θα ακολουθήσει αναλυτικό Δελτίο Τύπου και Ανακοίνωση.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08-12-2020

Τα πρακτικά της χθεσινής συζήτησης στην Βουλή με την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριου Βίτσα εδώ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 07-12-2020

Προς: Διευθυντή εφημερίδος ¨Η Καθημερινή¨ κ. Αλέξανδρο Παπαχελά

Κύριε Διευθυντά

Με έκπληξη διαβάσαμε στην έγκριτη κατά τα άλλα εφημερίδα σας ένα άρθρο κάποιου κ. Κατσίμπρα με τίτλο “Η ιστορία των καινοτόμων «μαφιόζων» του Πολεμικού Ναυτικού που έδωσαν ζωή στα υποβρύχια 214”, το οποίο μάλλον ως προϊόν αντιεπιστημονικής φαντασίας ή ως κακό σενάριο μαφιόζικης ταινίας θα πρέπει να διαβάζεται.

Πέραν όμως αυτών επειδή σ’ αυτό το κείμενο περισσεύουν και τα ψεύδη, σε μια καταφανή προσπάθεια, μαφιόζικης τεχνοτροπίας ενδεχομένως , να δημιουργηθούν ψευδείς εντυπώσεις ή και να υπάρξουν κατευθύνσεις σε “λύσεις” υποβολιμαίες, καλούμε τον συντάκτη του κειμένου να μας απαντήσει:

Πότε οι συνδικαλιστές και με ποιό τρόπο πίεσαν το πολεμικό ναυτικό για “εξωφρενικά ποσά” και για ποιούς “διαλεκτούς”;

Γιατί βέβαια, θα έπρεπε να γνωρίζει ο συντάκτης, ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πίεσαν για υπερβολικούς μισθούς, αλλά αφού επί δύο και πλέον χρόνια αυτοί και μόνο αυτοί κράτησαν τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια “ζωντανά” χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ευρώ, στη συνέχεια απασχολήθηκαν για το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις το 65% των αποδοχών τους.

Σε άλλο σημείο του κειμένου, ο συντάκτης αναφερόμενος με μεγάλη απαξίωση στους εργαζόμενους και προσπαθώντας να τους μειώσει ακόμη περισσότερο, αναφέρεται σε μια δήθεν στρατιά διευθυντών και υπαλλήλων , οι οποίοι λόγω διαφορετικής “κουλτούρας” θα ήταν πολύ δύσκολο να τους διαχειριστεί κάποιος , ότι αυτός ο κάποιος θα είχε απέναντί του εκατοντάδες συνδικαλιστές και πολίτες των ναυπηγείων και ότι για την αντιμετώπισή τους θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι μαφίας ως μοναδική λύση. Και ότι αυτός ο κάποιος πράγματι χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία τις μεθόδους μαφίας και πέτυχε το σκοπό του!!!

Σε όλο το κείμενο εκθειάζεται απ΄το συντάκτη η “ικανότητα” του “μαφιόζου” διοικητή και η “ικανότητα” κάποιων αξιωματικών και στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι από μόνοι τους κατάφεραν το μεγάλο επίτευγμα της ολοκλήρωσης των υποβρυχίων, χωρίς ούτε μια λέξη- πέραν των πολλών απαξιωτικών - για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων.

Γνωρίζει όμως πολύ καλά ο συντάκτης του κειμένου ότι οι εργαζόμενοι είχαν την γνώση και την εμπειρία και ήταν αυτοί οι οποίοι με τα χέρια τους και την τεχνογνωσία τους από την αρχή μέχρι το τέλος κατασκεύασαν τα υποβρύχια, είτε υπό την εργοδοτική ευθύνη της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ, είτε υπό την εργοδοτική ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού.

Κύριε Διευθυντά,

Το εν λόγω κείμενο είναι τόσο κραυγαλέα προκλητικό που λόγω και της έκδηλης συμπάθειας και θαυμασμού του συντάκτη του προς τη μαφία και τις μεθόδους της, καταντά αποκρουστικό και εν πολλοίς αντιαισθητικό. Για το λόγο αυτό νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσουμε και να αντικρούσουμε τα επί μέρους στοιχεία του. Οι αναγνώστες μπορούν να κρίνουν τόσο το περιεχόμενο, όσο και το συντάκτη του, αλλά και τους σκοπούς που θέλει να εξυπηρετήσει.

Θα περιμένουμε όμως εκ μέρους σας μια συγγνώμη για λογαριασμό αυτού του “κυρίου” προς τους βαλλόμενους με τον απαράδεκτο αυτό τρόπο εργαζόμενους.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26-11-2020

Συναδέλφισσες – οι

Χθες δημοσιεύθηκε ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή της εταιρείας κ. Σεφέρη ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του ενεργητικού της εταιρείας, από τις 27 Νοεμβρίου 2020, παρατείνεται ως την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020.

Με παρέμβασή μας στο ειδικό διαχειριστή, ζητήσαμε ενόψει αυτής της ανακοίνωσης η οποία είχε προαναγγελθεί, να αλλάξει τους όρους της προκήρυξης έστω και την ύστατη στιγμή και να τεθεί ως δεσμευτικός όρος η μεταφορά των εργασιακών μας συμβάσεων στο νέο φορέα.

Η απάντηση ήταν για μια ακόμη φορά αρνητική, με την δικαιολογία ότι η μεταφορά των συμβάσεων θα θεωρείταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως συνέχεια του νέου φορέα με την ΕΝΑΕ και θα τίθεταν και πάλι το θέμα των ανακτήσεων των 600 εκατ. ευρώ.

Δεν γνωρίζουμε για ποιό λόγο αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και τον ειδικό διαχειριστή η παράταση της προθεσμίας. Η επίσημη αιτιολόγηση είναι ότι λόγω του κορωνοϊού και των απαγορεύσεων δεν μπορούσαν οι υποψήφιοι επενδυτές να έρθουν στην εταιρεία και να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Σε κάθε περίπτωση εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ούτε ένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά την επόμενη ημέρα. Έχουμε ζητήσει - και περιμένουμε απάντηση - την απ’ ευθείας απόδοση των χρημάτων του ICC στους εργαζόμενους. Περιμένουμε για τα δύο αυτά θέματα να συναντηθούμε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Έχουμε ζητήσει συνάντηση για τα θέματα της ασφαλιστικής μας τακτοποίησης για το 18μηνο και για την θεσμοθέτηση κινήτρων αποχώρησης των εργαζομένων που είναι κοντά στη σύνταξη, με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Τσακλόγου. Και οι δύο αυτές συναντήσεις με πρόσχημα τον κορωνοϊο καθυστερούν. Πιέζουμε για την άμεση πραγματοποίησή τους.

Συναδέλφισσες – οι

Μέσα από επιστολές και συναντήσεις μας με τους εκπροσώπους της Ειδικής Διαχείρισης και του ΝΚΣ σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά του COVID – 19 σύμφωνα και με τις οδηγίες Κ.Υ.Α και Π.Ν.Π για την αποσυμφόρηση του χώρου προτάθηκαν και ζητήθηκαν τα κάτωθι:

· συχνή απολύμανση των χώρων εργασίας και του ευρύτερου εργασιακού περιβάλλοντος

· εφαρμογή του μέτρου κατά 50% της εξ αποστάσεως εργασίας για το προσωπικό το οποίο δυνητικά μπορεί να ενταχθεί στο μέτρο

· εφαρμογή του μέτρου αποχώρησης ευπαθών ομάδων αλλά και ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών

· αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς και περιορισμένους χώρους

· πιστή τήρηση όλων των οδηγιών και πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και των οδηγιών γενικά της πολιτείας

· δειγματοληπτικά TEST σε ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται καθημερινά όπως γιατρός, νοσηλευτές, οδηγοί, καθαριστές, προσωπικό ασφάλειας και πυρασφάλειας κ.λ.π.

· διενέργεια TEST (ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και ένταξη τους σε καραντίνα 14 ημερών) με παράλληλη παραπομπή τους σε ιδιωτικά ή δημόσια νοσοκομεία και σε κάθε περίπτωση με έξοδα της Διαχείρισης ή του Πολεμικού Ναυτικού

· παροχή όλων των απαιτούμενων μέσων προστασίας και υγιεινής

Αυτά και πολλά άλλα ζητήθηκαν για την διασφάλιση της υγείας και της προστασίας των εργαζομένων.

Σε αρκετά από τα ανωτέρω αιτήματά μας πήραμε θετικές απαντήσεις και διαβεβαιώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται .

Παρόλα τα ανωτέρω είναι ατομική ευθύνη του καθενός η χρήση μάσκας, αντισηπτικού και γαντιών μιας χρήσης καθόλι την διάρκεια της εργασίας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο για την διασφάλιση της υγείας όλων μας και των οικογενειών μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20/11/2020

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριου Βιτσα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εδώ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19/11/2020

Το δελτίο τύπου της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ κας. Νάντιας Γιαννακοπούλου για τις απαντήσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ κας. Νάντιας Γιαννακοπούλου και κ. Μιχάλη Κατρίνη για το μέλλον των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εδώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17/11/2020

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Γίναμε μάρτυρες χθες Δευτέρα 16 Νοεμβρίου των απαντήσεων του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή των επίκαιρων ερωτήσεων που τέθηκαν από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κα. Νάντια Γιαννακοπούλου και κ. Μιχάλη Κατρίνη για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στις απαντήσεις του ο υπουργός ήταν απογοητευτικός. Καμιά απάντηση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, καμιά απάντηση για την απόδοση στους εργαζόμενους των ποσών που έχει επιδικάσει το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και στα οποία έχουν επιβάλει κατάσχεση οι εργαζόμενοι.

Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει από την κυβέρνηση η βούληση για την επίλυση των προβλημάτων που οι ίδιες οι Κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει. Θεωρούν τα Ναυπηγεία και τους εργαζόμενους βάρος και θέλουν να τους ξεφορτωθούν.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας το μοιραίο. Θα μας βρουν αντιμέτωπους. Με κάθε μέσο και τρόπο. Ακόμη και αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας και του απαγορευτικού.

Έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας μας σύμφωνα και με την Δημόσια Δέσμευση του Πρωθυπουργού. Και έχει υποχρέωση το Δημόσιο να μας αποδώσει τα χρήματα του ICC. ΄Εχουμε κάνει κατάσχεση αυτών των χρημάτων πριν εισαχθεί η εταιρεία σε ειδική εκκαθάριση και είχε υποχρέωση το Δημόσιο να δηλώσει ότι θα παρακρατήσει αυτά τα χρήματα και θα μας τα αποδώσει.

Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα σύσσωμοι εργαζόμενοι, συνδικάτα και ο πολιτικός κόσμος.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.



ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17/11/2020


Τα πρακτικά της χθεσινής συζήτησης στην Βουλή των απαντήσεων του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ κα. Νάντιας Γιαννακοπούλου και κ. Μιχάλη Κατρίνη εδώ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16/11/2020


Θα συζητηθούν σήμερα Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 οι επίκαιρες ερωτήσεις της Βουλευτού του ΚΙΝΑΛ κ. Νάντιας Γιαννακοπούλου με αρ.125/5-11-2020 με θέμα μείζον ζήτημα η ανησυχία των εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (αριθμός ερώτησης Νο 6) και του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλη Κατρίνη με αριθμό 127/6-11-2020 με θέμα ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (αριθμός ερώτησης Νο 7).

Οι επίκαιρες ερωτήσεις είναι προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του.

Οι απαντήσεις θα μεταδοθούν από το κανάλι της Βουλής μετά τις 18:00.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 11-11-2020

Συναδέλφισσες –οι

Γνωρίζετε όλοι τους αγώνες που κάνει το σωματείο μας, με τη δική σας στήριξη, για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι.

Οι αγώνες αυτοί κορυφώθηκαν και απέκτησαν μεγαλύτερη ένταση μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης του διαχειριστή για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων και με δεδομένο ότι στους όρους της προκήρυξης περιέχεται η μη μεταφορά των εργασιακών συμβάσεων στο νέο επενδυτή.

Με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ διαμορφώσαμε ένα ρεαλιστικό και εύκολα κατανοητό πλαίσιο των αιτημάτων μας προκειμένου να το θέσουμε υπόψη όλων όσων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθησή τους.

Το πλαίσιο αυτό είναι:

● Να υπάρξει επίσημη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή από την Κυβέρνηση με την κατάθεση επισήμων εγγράφων, εάν ο όρος για την μη μεταφορά των συμβάσεων εργασίας μας στο νέο φορέα, επιβλήθηκε από την Επιτροπή ή αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης ή του Ειδικού Διαχειριστή. Και σε περίπτωση που δεν υπάρχει απαγόρευση από την ΕΕ να επαναπροκηρυχθεί η πώληση με μεταφορά των συμβάσεων εργασίας μας.

● Σε κάθε περίπτωση να υπάρξει δέσμευση όλων των υποψήφιων επενδυτών και οπωσδήποτε του πλειοδότη για την πρόσληψη όλων των εργαζομένων σήμερα στα Ναυπηγεία, με τις ίδιες τουλάχιστον αποδοχές που λαμβάναμε από την ΕΝΑΕ. Η δέσμευση αυτή να επιδιωχθεί με την συνεργασία και συμμετοχή στις διαβουλεύσεις επενδυτών, εκπροσώπων της κυβέρνησης και του σωματείου μας.

● Η πρόσληψη των εργαζομένων από το νέο φορέα να γίνει την ίδια ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης.

● Να υπάρξει συνέχιση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης, ώστε να μη στερηθούν οι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά τις αποδοχές τους.

● Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζομένους για ένταξή τους σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή για μετάταξη σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπουργών κ. Σταϊκούρα και κ. Βρούτση.

● Να υπάρξει ρητή δέσμευση του Ελληνικού Δημοσίου ότι αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με την απόφαση του ICC, θα αποδώσει τα χρήματα που έχει επιδικάσει το ICC απευθείας στους εργαζόμενους, σε αποδοχή της κατάσχεσης στα χέρια του ως τρίτου, προκειμένου να πληρωθούν οι απαιτήσεις τους κατά της ΕΝΑΕ.

● Να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία για την ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας.

Το πλαίσιο αυτό το θέσαμε αμέσως υπόψη όλων των συναρμόδιων Υπουργών και των εμπλεκομένων κυβερνητικών παραγόντων με επιστολή μας, ενώ ζητήσαμε και άμεση συνάντηση μαζί τους.

Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με την παρουσία του Υφυπουργού

κ. Τσακλόγου, δύο Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Εργασίας και του Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ. Συζητήθηκε κυρίως το θέμα της παροχής κινήτρων για την εθελουσία έξοδο των εργαζομένων που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης του 18μήνου (έχουμε βγάλει ανακοίνωση για τη συνάντηση αυτή).

Συναντηθήκαμε με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας κ. Οικονόμου και τον διευθυντή του Υπουργού

κ. Βάλαρη. Τους ζητήσαμε την παράταση του προγράμματος των υποβρυχίων μέχρι τουλάχιστον την μεταβίβαση του ενεργητικού στο νέο φορέα και τους θέσαμε το θέμα της κατασκευής των δύο νέων υποβρυχίων καθώς και των φρεγατών.

Η απάντηση για την παράταση χρηματοδότησης ήταν ότι το βλέπουν θετικά, ενώ για τα δύο νέα υποβρύχια, των εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και την κατασκευή των νέων φρεγατών, ότι είναι θέμα ευρύτερης κυβερνητικής απόφασης.

Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον διοικητή του ΕΦΚΑ και με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ για το θέμα της ασφάλισης του 18μήνου. Το θέμα παραπέμφθηκε με εντολή από τον Διοικητή και πάλι στη διευθύντρια του ΕΦΚΑ Ελευσίνας, όπως μας ειπώθηκε, να ερευνήσει το ζήτημα εάν κατά το 18μηνο υπήρξε παροχή εργασίας από τους εργαζόμενους, σύμφωνα με την καταγγελία μας, λαμβάνοντας υπόψη της και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου οι οποίες αποτελούν ένα στοιχείο που αν δε το δεχθεί πρέπει να το αιτιολογήσει ειδικά.

Ζητήσαμε εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Συναντηθήκαμε με τον Διευθυντή του γραφείου του και περιμένουμε να γίνει σύντομα η συνάντηση με τον Υπουργό.

Εκτός από τις συναντήσεις μας με κυβερνητικούς παράγοντες επιδιώξαμε και πετύχαμε συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Συναντηθήκαμε, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεννηματά και ομάδα βουλευτών του, με το Γ. Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Βίτσα και τους Τομεάρχες της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις συναντήσεις μας αυτές με τα κόμματα προέκυψαν τα παρακάτω:

Κατατέθηκαν επίκαιρες ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αρβανίτη και από τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Ανδρουλάκη, σχετικά με την “απαγόρευση” μεταφοράς του προσωπικού στο νέο φορέα. Αναμένονται οι απαντήσεις.

Κατατέθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων αίτημα για σύγκλιση μιας ειδικής κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων διαρκών επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Εργασίας και Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με την παρουσία των αρμοδίως υπουργών και την πρόβλεψη ακρόασης εκπροσώπων των εργαζομένων

Κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Γ. Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με τα θέματα που αναφέρουμε στο διεκδικητικό μας πλαίσιο. Η ερώτηση συζητήθηκε και απαντήθηκε από τον Υφυπουργό

κ. Τσακλόγλου τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Η απάντηση ήταν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο σε όλα τους τα αιτήματα και ότι οι συναρμόδιοι Υπουργοί εργάζονται για την επίλυσή τους.

Κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Μ. Κατρίνη και της κ. Νάντια Γιαννακοπούλου προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα ίδια θέματα.

Κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Κεκέρογλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και το ρόλο του ΠΝ σε σχέση με τα Ναυπηγεία.

Κατατέθηκε αναφορά από τον πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Βελόπουλο προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας σχετικά με τα ίδια παραπάνω θέματα.

Κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση από πολυπληθή ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Άμυνας σχετικά με τους εργαζόμενους της πρώην διεύθυνσης ΤΥ .

Εκδόθηκαν δελτία τύπου στα οποία αναφέρονται οι συναντήσεις μας και η συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα μας από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεννηματά, από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το ΚΚΕ, από την ΓΣΕΕ και την ΠΟΕΜ.

Συναδέλφισσες –οι

Όπως έχουμε ενημερωθεί οι απαντήσεις (εκτός από την πρώτη που ήδη έχει συζητηθεί) από τους ερωτώμενους υπουργούς στις επίκαιρες ερωτήσεις θα δοθούν την ερχόμενη εβδομάδα..

Από πλευράς μας, παρ όλο που μεσολαβεί η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας. Συνεχίζουμε τις επαφές και τις πιέσεις μας προς όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και γενικά προς όλους τους εμπλεκόμενους. Θα σας κρατάμε συνεχώς ενήμερους ...

ΥΓ. Στο site του σωματείου μας υπάρχουν επισυναπτόμενες όλες οι επίκαιρες ερωτήσεις καθώς και όλα τα Δελτία Τύπου.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΜΕΑΡΧΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 21.10.2020 εδώ

ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΩΤΗΣΗ Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε 24-10-2020 εδώ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ εδώ

ΚΙΝΑΛ Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 6-11-2020 εδώ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ Γ.ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ 9-11-2020 εδώ

ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 26-10-2020 εδώ

ΚΙΝΑΛ ΑΙΤΗΜΑ Ν.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΠΡΟΣ Ε.Ε εδώ

ΚΙΝΑΛ Ν.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΛΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ 5-11-2020 εδώ

ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΙΕΥΘ. ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ εδώ

ΚΙΝΑΛ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ εδώ

ΚΚΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ εδώ

ΚΙΝΑΛ Γ. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 2-11-2020 εδώ

ΚΙΝΑΛ Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 2-11-2020 εδώ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29/10/2020

Η επίσημη ενημέρωση του δικηγόρου του Σωματείου μας κύριου Β.ΠΗΤΤΑ για τους εργαζόμενους της Πρώην Διεύθυνσης Τ.Υ. εδώ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27/10/2020

Η επίσημη ενημέρωση του δικηγόρου του Σωματείου μας κύριου Β.ΠΗΤΤΑ εδώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/10/2020

Πληθαίνουν τις τελευταίας μέρες τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην “πραγματική και νομική κατάσταση” των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εν όψει της μεταβίβασης του ενεργητικού της εταιρείας ,μετά την από 9-10-2020 δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης από τον ειδικό διαχειριστή.

Κοινό χαρακτηριστικό των δημοσιευμάτων αυτών είναι η εμφανής προσπάθεια εμφάνισης ως μειωμένης αξίας τόσο των περιουσιακών στοιχείων και των υποδομών του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, όσο και της προοπτικής του για το μέλλον. Προφανής στόχος η πώληση του Ναυπηγείου σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή, επ΄ωφελεία των νέων “επενδυτών”.

Είναι φανερό ότι τα δημοσιεύματα αυτά είναι κατευθυνόμενα είτε απ’ ευθείας από ενδιαφερόμενους “επενδυτές”, είτε από άλλους που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι τρίτων κερδοσκόπων .

Αν οι υπογράφοντες αυτά τα δημοσιεύματα ήθελαν να μεταφέρουν στο αναγνωστικό τους κοινό την πραγματική κατάσταση, θα αντλούσαν πληροφορίες είτε από τον ειδικό διαχειριστή, είτε από τους εργαζόμενους. Δεν το έκαναν και αυτό δείχνει το κίνητρό τους…

Ως εργαζόμενοι, λοιπόν που με τον ιδρώτα και το αίμα μας έχουμε ποτίσει κάθε σπιθαμή εδάφους των εγκαταστάσεων και των υποδομών των Ναυπηγείων, ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή και κάθε καλόπιστο δημοσιογράφο ή πολίτη, ότι η πραγματική και νομική κατάσταση των Ναυπηγείων είναι αυτή που περιγράφεται στην δημόσια προκήρυξη.

Και όσο για τις δυνατότητες των εργαζομένων και τις προοπτικές του Ναυπηγείου, απλά θυμίζουμε ότι το βασικότερο αμυντικό και αποτρεπτικό μέσο του Πολεμικού μας Ναυτικού, που πλέον το καμαρώνουν ως το υπερόπλο και αυτοί που μέχρι πρόσφατα το λοιδορούσαν, τα νέα υπερσύγχρονα υποβρύχια, κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21/10/2020

Το κοινό δελτίο τύπου ΓΣΕΕ - ΤΡΙΑΙΝΑΣ για την διασφάλιση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά:

Το δελτίο τύπου θα το βρείτε από την επίσημη σελίδα της ΓΣΕΕ εδώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21/10/20

ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

Το μείζον ζήτημα της διασφάλισης όλων των εργαζομένων και των εργασιακών δικαιωμάτων τους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Συνομοσπονδία με το προεδρείο του Σωματείου των εργαζομένων στα ναυπηγεία “Η ΤΡΙΑΙΝΑ” αλλά και την Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΜ).

Για τη ΓΣΕΕ, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι στην προκήρυξη για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν υπάρχει κανένας δεσμευτικός όρος για τη διασφάλιση των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί δημόσια γι΄ αυτό.

Ο νέος επενδυτής, πρέπει να δεσμευθεί πριν την αγορά για μεταφορά όλων των συμβάσεων εργασίας στο νέο φορέα, ενώ πρέπει να υπάρξει και ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να δοθούν από την Κυβέρνηση κίνητρα για εθελούσια αποχώρηση όσων εργαζομένων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Λύση πρέπει να δοθεί και για τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους, αφού προηγηθεί έγγραφη βεβαίωση για το σύνολο του ποσού το οποίο οφείλεται και το οποίο πρέπει να δοθεί με προαφαίρεσή του, από το συνολικό τίμημα.

Η Συνομοσπονδία, βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20-10-2020

Συναδέλφισσες –οι

Πραγματοποιήθηκε εχθές Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 (μετά και την απόφαση του ΔΣ του Σωματείου μας για παράσταση των 11 μελών στο υπουργείο οικονομικών με παράλληλο αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα ) συνάντηση με τον διευθυντή του τον κ. Καραπλή , την νομική του σύμβουλο κ. Παπαγεωργοπούλου και τον κ. Μπαλωμένο επίσης σύμβουλος του υπουργού.

Απαιτήσαμε να μας δοθεί έγγραφο που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, από τον προηγούμενο υπουργό που χειριζόταν τις εξελίξεις του ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Ζητήσαμε σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο να ανασταλεί η διαδικασία του διαγωνισμού, προκειμένου να ερωτηθεί η Ε Ε εάν έχει επιβάλλει απαγόρευση μεταφοράς του προσωπικού.

Στην περίπτωση δε που δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση από την Ε Ε να δημοσιευτεί νέα δημόσια πρόσκληση του διαχειριστή στην οποία θα υπάρχει η ρήτρα περί μεταφοράς των συμβάσεων εργασίας μας στο νέο φορέα.

Τους επισημάναμε την δήλωση του πρωθυπουργού αναφορικά με την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και τους ρωτήσαμε με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.

Όσον αφορά τα οφειλόμενα ζητήσαμε, με την έκδοση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο να αποδοθούν τα χρήματα αυτά από το Ελληνικό Δημόσιο απευθείας στους εργαζόμενους, σε αποδοχή της κατάσχεσης στα χέρια του ως τρίτου, προκειμένου να πληρωθούν οι απαιτήσεις τους κατά της ΕΝΑΕ.

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα και αιτήματα θέσαμε στους συμβούλους του υπουργού και περιμένουμε τις απαντήσεις του κ. Σταϊκούρα αφού οι ίδιοι ήταν αναρμόδιοι να απαντήσουν.

Δεσμεύτηκαν για την Πέμπτη να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία για να οριστεί η συνάντηση με τον υπουργό.

Χθες έγινε επίσης συνάντηση του Σωματείου μας με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την παρουσία του νομικού μας συμβούλου Βασίλη Πήττα, με παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας. Εκ μέρους του Υπουργείου παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός κ. Τσακλόγου, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κ. Στρατινάκη, η Γ. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Καρασιώτου, ο Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ κ. Τσαγκαρόπουλος, και αρμόδιοι Διευθυντές. Έλαβε επίσης μέρος ο εκ των διαχειριστών κ. Μαράντος μαζί με τον κ. Δίσκουρη.

Εκ μέρους του Σωματείου μας, από την αρχή ζητήσαμε και πάλι την ανάκληση της προκήρυξης του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του με την συμπερίληψη του όρου περί μεταφοράς των συμβάσεων εργασίας στο νέο φορέα.

Η απάντηση ήταν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα και εξουσιοδότηση για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Το θέμα που είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν – και αυτό συζητήθηκε- ήταν: η διερεύνηση της δυνατότητας θέσπισης μέτρων και κινήτρων για την εθελουσία αποχώρηση εργαζομένων από τα Ναυπηγεία , που είναι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης και έχουν ή θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για την συνταξιοδότησή τους, προκειμένου , σε συνδυασμό με την αποχώρηση των ήδη συνταξιούχων, να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των “ενεργών” εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, ζητήθηκαν από τους διαχειριστές στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν δυνητικά να ενταχθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα προσυνταξιοδοτικό , προκειμένου να εκτιμηθεί το κόστος και να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Σε παρατήρησή μας ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν την μεταβίβαση του ενεργητικού στο νέο φορέα, ώστε να μην παραμείνουν εργαζόμενοι “ξεκρέμαστοι” και ότι ίσως ο χρόνος δεν είναι αρκετός, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι ο χρόνος επαρκεί και ότι η όποια λύση θα θεσμοθετηθεί και θα υλοποιηθεί πριν την μεταβίβαση.

Συναδέλφισσες –οι

Όπως γράψαμε και στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας οι μέρες που έρχονται θα είναι κρίσιμες. Τα γεγονότα από εδώ και μετά θα τρέχουν γρήγορα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας συνεχίζεται και συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση.

Έχουν σταλεί προς τους πρόεδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων επιστολές που αναφέρουμε τις εξελίξεις και την δέσμευση του πρωθυπουργού για διασφάλιση των θέσεων εργασίας .

Απ΄ όλα τα πολιτικά κόμματα, προς τα οποία απευθυνόμαστε για μία ακόμη φορά, ζητάμε σήμερα όχι μόνο τη συμπαράστασή τους αλλά τη συμπαράταξή τους στο δίκαιο αγώνα μας.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και υπήρξε ενδιαφέρον για να προγραμματιστούν συναντήσεις .

Συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στη βουλή με την κοινοβουλευτική ομάδα παρουσία της πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ.

Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί συνάντηση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον γραμματέα του ΚΚΕ.

Είχαμε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο από την Ελληνική Λύση.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Κατρίνης αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης με κοινή ανακοίνωση των Τομεαρχών επισημαίνουν το πρόβλημα.

Αύριο τετάρτη θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και μέλη της ομοσπονδίας για ενημέρωση και τις πρωτοβουλίες που μπορεί η ομοσπονδία να πάρει. Το ίδιοι κάναμε και με την ΠΟΕΜ.

Αναμένουμε από το νομικό σύμβουλο του ευρωβουλευτή κ. Ανδρουλάκη την ερώτηση προς την Ε Ε σχετικά με την απαγόρευση ή μη της μεταφοράς του προσωπικού στο νέο φορέα.

Αναμένουμε επίσης, όπως ήδη αναφέραμε, συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα. Θα συνεχίσουμε με τον Υπουργό Άμυνας, τον Υπουργό Ανάπτυξης και μέχρι τον Πρωθυπουργό…

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9-10-2020

Από τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε ότι δημοσιεύθηκε σήμερα η προκήρυξη του ειδικού διαχειριστή για την πώληση του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Διαβάζοντας την προκήρυξη με αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόνοια για τους εργαζομένους. Είχαμε ζητήσει με παραστάσεις μας σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, να υπάρχει στην προκήρυξη δεσμευτικός όρος για τη διασφάλιση συνέχισης των εργασιακών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους.

Για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη με δημόσια δήλωσή του δεσμεύτηκε προσωπικά. Δυστυχώς όμως και αυτή η δέσμευση φαίνεται ότι ήταν χωρίς αντίκρισμα.

Με ποιό τρόπο διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας μας, για τις οποίες δεσμεύτηκε ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, όταν δεν υπάρχει κανένας όρος στην προκήρυξη που να δεσμεύει τον νέο επενδυτή;

Οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας ως θεατές τις εξελίξεις που άλλοι χωρίς τη συμμετοχή μας έχουν δρομολογήσει.

Απαιτούμε - και δεν το διαπραγματευόμαστε ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον διαχειριστή, ούτε με τον επενδυτή - κανένας εργαζόμενος να μην μείνει εκτός ναυπηγείου .

Ζητήσαμε διάλογο. Επέλεξαν την αντιπαράθεση. Θα απαντήσουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8-10-2020

Συναδέλφισσες –οι

Προχθές ,Τρίτη έγινε συνάντηση του Σωματείου μας, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την παρουσία του νομικού μας συμβούλου, με τους διαχειριστές.

Από τη συζήτηση και ενημέρωση που είχαμε στη συνάντηση αυτή, προέκυψαν τα εξής:

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για την πώληση του ενεργητικού των ναυπηγείων. Έχουν ρυθμιστεί τα θέματα της νομιμοποίησης των κτιρίων, της πυρασφάλειας και του αιγιαλού.

Το νέο ναυπηγείο θα έχει άδεια για τις ναυπηγικές εργασίες κάθε είδους, χωρίς περιορισμούς μόνο σε στρατιωτικό υλικό.

Όπως γνωρίζετε, πάγιο αίτημά μας ήταν και συνεχίζει να είναι, να υπάρχει όρος στην προκήρυξη ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στο νέο φορέα με τις ίδιες συμβάσεις εργασίας, χωρίς διακοπή.

Το αίτημά μας αυτό δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από τη διαχείριση, ούτε από τους Υπουργούς ,όπως μας έκαναν σαφές στη διυπουργική συνάντηση του Ιουλίου (για την οποία σας έχουμε ενημερώσει), λόγω σχετικού όρου από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην υπάρχει καμιά συνέχεια μεταξύ της ΕΝΑΕ και του νέου φορέα, όρο τον οποίο είχε αποδεχθεί και ο Υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, παρά τις αντίθετες τότε διαβεβαιώσεις του.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Έχουμε ζητήσει άμεση συνάντηση με τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών για να θέσουμε το θέμα εκ νέου.

Εάν τελικά η πρότασή μας αυτή δεν γίνει αποδεκτή, η πορεία των πραγμάτων θα είναι η εξής: Με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του διαχειριστή και του νέου επενδυτή, θα καταγγελθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων από το διαχειριστή. Οι αποζημιώσεις απολύσεως θα καταβληθούν από το τίμημα της πώλησης.

Για το θέμα της πληρωμής των οφειλομένων, δεν προέκυψε κάτι νέο. Η πληρωμή θα γίνει από το τίμημα, που σημαίνει ότι το ποσό που θα πάρει ο καθένας θα είναι ανάλογο με το ύψος του τιμήματος που θα εισπραχθεί.

Ζητήσαμε από το διαχειριστή, σχετικά με το 35% της περιόδου της ειδικής διαχείρισης (για το οποίο έχει προφορικά αποδεχτεί, ότι θα προαφαιρεθεί από το τίμημα μαζί με τα έξοδα και θα μας καταβληθεί πριν γίνει ο πίνακας διανομής) να μας δώσει έγγραφη βεβαίωση ότι μας οφείλει αυτό το ποσό και ότι θα μας καταβληθεί με προαφαίρεσή του από το τίμημα. Η απάντηση ήταν ότι θα το μελετήσει και θα μας απαντήσει τις επόμενες ημέρες.

Για την ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας, φαίνεται ότι τελικά οι πιέσεις μας προς κάθε κατεύθυνση πιάνουν τόπο και οδηγούμαστε σε λύση, μάλλον με την υποβολή από το διαχειριστή ΑΠΔ όπως μας ενημερώσει.

Συναδέλφισσες –οι

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία του δράματος που περνάμε όλοι μας. Τα πράγματα δεν είναι καλά. Κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας μας, κινδυνεύουν οι αποδοχές μας.

Για όλα αυτά σας είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή, όταν ακόμη σχεδιαζόταν η “λύση” της ειδικής διαχείρισης από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γνωρίζαμε όλους αυτούς τους κινδύνους. Γνωρίζαμε όλη αυτή την εξέλιξη, αφού αυτά προβλέπονται από νόμους. Γι’ αυτό και δεν συμφωνήσαμε στην ειδική διαχείριση , παρά τις πολλές πιέσεις προς το προεδρείο του Σωματείου μας, από την πολιτική ηγεσία της τότε Κυβέρνησης που έφθαναν στο σημείο του εκβιασμού, να συνυπογράψουμε την αίτηση ή να κάνουμε πρόσθετη παρέμβαση. Εμείς αρνηθήκαμε.

Μετά την υπαγωγή της εταιρείας σε ειδική διαχείριση προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ζητήσαμε την μεταφορά των συμβάσεων εργασίας όλων μας. Συνεχίζουμε να το παλεύουμε. Δέσμευσή μας είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένας εργαζόμενος να μείνει στο δρόμο. Απαιτούμε και θα απαιτούμε η δέσμευση του Πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας μας, την οποία εμείς με τον αγώνα μας επιβάλαμε, να υλοποιηθεί.

Για την πληρωμή των οφειλομένων καταφέραμε να επιβάλουμε στο διαχειριστή την άποψη μας που από την αρχή είχε διατυπωθεί, για την προαφαίρεση του 35% της περιόδου της ειδικής διαχείρισης και την καταβολή του χωρίς πίνακα διανομής.

Καταφέραμε, επίσης, να πείσουμε το διαχειριστή με την συμβολή του Δικηγόρου μας να μην θέσει προς πώληση το ποσό του ICC, όπως σκεφτόταν να κάνει, όπως μας είχε κάνει γνωστό, αλλά να το αφήσει στη διαδικασία της πτώχευσης.

Τώρα, όταν το ποσό καταβληθεί από το Δημόσιο, ο σύνδικος της πτώχευσης που θα διαδεχθεί την ειδική διαχείριση, θα κάνει νέα διανομή. Θα κάνει διανομή ολόκληρου του ποσού των 120 εκατ. και όχι μόνο μικρού μέρους ,όπως θα γινόταν αν έβγαινε προς πώληση.

Συναδέλφισσες –οι

Οι μέρες που έρχονται θα είναι κρίσιμες. Τα γεγονότα από εδώ και μετά θα τρέχουν γρήγορα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας συνεχίζεται. Και με τη δική σας συμμετοχή, με το δικό σας δυναμισμό, θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν.

Για όλα τα παραπάνω το Δ Σ του Σωματείου θα συνεδριάσει άμεσα ,για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να παρθούν αποφάσεις.

Τέλος, χθες σε μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Σωματείου μας παραβρέθηκαν στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών διαδηλώνοντας ενάντια στις φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές μιας εγκληματικής οργάνωσης. Μιας εγκληματικής οργάνωσης που η Δικαιοσύνη με μια ιστορική ομόφωνη απόφαση την καταδίκασε. Απόφαση που δείχνει τη μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας και που αποτελεί τη δικαίωση για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, αλλά και για όλα τα θύματα της βίας της Χρυσής Αυγής.

Υ.Γ. Αμέσως μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης για την πώληση θα ακολουθήσει ανακοίνωση - ενημέρωση από το νομικό μας σύμβουλο Βασίλη Πήττα ,για το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και μετά με βάση τις προβλέψεις του νόμου, καθώς και για τα σχετικά χρονοδιαγράμματα από την προκήρυξη μέχρι την πληρωμή και τον τρόπο πληρωμής των οφειλομένων.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2-10-2020


Μετά από 5,5 χρόνια η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει στο τέλος της.

Την τελική ετυμηγορία του για τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» θα ανακοινώσει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 το Δικαστήριο.

Το Σωματείο μας, όπως και όλα τα Συνδικάτα εναντιώνονται στις φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Εναντιώνεται στις απειλές και στους εκφοβισμούς, μιας εγκληματικής οργάνωσης.

«Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων μας. Να καταδικάσουμε το φασισμό και το ναζισμό».

Το αποτέλεσμα του Δικαστηρίου εκτός από δικαίωση για τους συγγενείς του Παύλου Φύσσα θα κρίνει την ποιότητα και την ουσία της δημοκρατίας στη χώρα μας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ''ΤΡΙΑΙΝΑ''


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29-07-2020

Συναδέλφισσες -οι

Μετά την άμεση αντίδραση και το αίτημα του Σωματείου μας, προς το Διοικητή του Ναυτικού Κλιμακίου Σκαραμαγκά σχετικά με τη συνέχιση των δρομολογίων μεταφοράς προσωπικού την περίοδο 3/8/2020 έως 21/8/2020 είμαστε στη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το αίτημα μας έγινε δεκτό και το δρομολόγιο για Ανθούπολη θα συνεχιστεί κανονικά, καθώς και του Πειραιά με τη μόνη διαφορά ότι στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, την εβδομάδα από Δευτέρα 10 Αυγούστου έως και Παρασκευή 14 Αυγούστου δεν θα εκτελείται.

Ευχόμαστε σε όσους κάνουν χρήση κανονικής αδείας, καλό καλοκαίρι, καλή ξεκούραση και καλή επιστροφή, γιατί από Σεπτέμβρη, θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο για το μέλλον μας, που όλοι μαζί ενωμένοι θα το αντιμετωπίσουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22-07-2020

Συναδέλφισσες –οι

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου έγινε πολυμερής σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η σύσκεψη αυτή έγινε μετά από επίμονο δικό μας αίτημα. Από πλευράς Υπουργείων έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Άμυνας κ. Οικονόμου, υπηρεσιακοί παράγοντες των τριών Υπουργείων, ο εκ των διαχειριστών κ. Μαράντος με το νομικό Σύμβουλο της DELOITE, κ.α. Το σωματείο μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, ο Γ. Γραμματέας και ο δικηγόρος του Σωματείου μας Βασίλης Πήττας.

Εκ μέρους του Σωματείου μας θέσαμε προς τους Υπουργούς και το διαχειριστή όλα τα γνωστά θέματα που μας απασχολούν όλους.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην πορεία της ειδικής διαχείρισης την οποία θεωρεί μονόδρομο για τα Ναυπηγεία. Είπε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι σοβαροί επενδυτές, ότι εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων θα λυθούν τα εκκρεμή νομοτεχνικά ζητήματα (αιγιαλός, αυθαίρετα, πυρασφάλεια κλπ) και ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για τον διαγωνισμό πώλησης των Ναυπηγείων.

Το θέμα της μεταφοράς των συμβάσεων εργασίας μας στο νέο επενδυτή, μας το απέκλεισε, διότι αυτό, όπως είπε, θα θεωρείται συνέχεια της ίδιας επιχείρησης, με συνέπεια να επανερχόταν το πρόβλημα των κρατικών επιχορηγήσεων και της ανάκτησης από το Δημόσιο των περίπου 600 εκατομμυρίων. Μάλιστα τόνισε ότι για το θέμα της απόλυσης όλων των εργαζομένων πριν την υπογραφή της πράξης μεταβίβασης στο νέο επενδυτή, είχε δεσμευτεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτό κείμενο και ο προηγούμενος αρμόδιος Υπουργός κ. Πιτσιόρλας.

Για την τύχη των εργαζομένων, επανέλαβε και αυτός ότι κατά πάσα πιθανότητα θα απορροφηθούν όλοι στη νέα επιχείρηση, και ότι αν υπάρξει πρόβλημα θα μελετηθεί το ενδεχόμενο κάποιοι εργαζόμενοι που είναι κοντά στη σύνταξη, να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς με καταβολή των εισφορών από τον ΟΑΕΔ. Ο Υπουργός Εργασίας ανέλαβε να μελετήσει το θέμα, με τη δέσμευση ότι θα καλέσει και το Σωματείο μας για ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Βρούτσης δεσμεύθηκε ότι θα μας καλέσει στο επόμενο δεκαήμερο.

Για το θέμα των οφειλομένων και το αίτημά μας να καταβληθούν από το Δημόσιο τα χρήματα του ICC, δεν υπήρξε καμιά δέσμευση. Θα περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά και πάλι , όπως είπε, τίθενται ζητήματα συμψηφισμών με τους καταλογισμούς που έχει κάνει το Δημόσιο σε βάρος της εταιρείας.

Για το θέμα του εύρους των εργασιών που θα μπορεί να κάνει το νέο Ναυπηγείο, είπε ότι εφ’ όσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία παρακολουθεί τις διαδικασίες , πεισθεί ότι δεν υπάρχει καμιά συνέχεια της παλιάς και της νέας επιχείρησης, θα μπορεί να κάνει και εργασίες που αφορούν εμπορικά πλοία.

Υπήρξε η εκτίμηση ότι η όλη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης, προκήρυξη, πώληση και μεταβίβαση της επιχείρησης στο νέο φορέα θα ολοκληρωθεί εντός πενταμήνου από τη δημοσίευση της προκήρυξης, ενώ υπήρξε και η κατ’ αρχήν δέσμευση ότι για το διάστημα αυτό θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ΠΝ για τη συνέχιση των εργασιών.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22-06-2020

Ανακοίνωση για κατασκηνώσεις ΕΦΚΑ για το καλοκαίρι 2020

Την Ανακοίνωση θα τη βρείτε εδω

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04-06-2020

Συναδέλφισσες –οι

Τη Τρίτη, 2-6-2020 αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου μας, με την παρουσία και του δικηγόρου μας Βασίλη Πήττα, είχε συνάντηση με το Διαχειριστή. Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούμε για την πορεία και τις προοπτικές της ειδικής διαχείρισης.

Δυστυχώς, μετά από δύο και πλέον χρόνια από την υπαγωγή της εταιρείας στην ειδική διαχείριση, πορευόμαστε ακόμη στο άγνωστο. Η ειδική διαχείριση προχωράει με βήμα χελώνας, η κυβέρνηση παρακολουθεί , το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει με τα όποια προβλήματα να λειτουργεί για τις δικές του ανάγκες το Ναυπηγείο, οι εργαζόμενοι αγωνιούμε για την επόμενη μέρα.

Από την αρχή είχαμε επισημάνει τους κινδύνους για τα συμφέροντα των εργαζομένων που εγκυμονεί η επιβολή της ειδικής διαχείρισης, γι’ αυτό και αρνηθήκαμε να συμπράξουμε στη διαδικασία, παρά τις εκβιαστικές πιέσεις που τότε δεχθήκαμε.

Στη συνέχεια, και αφού πλέον είχε διοριστεί ο ειδικός διαχειριστής, επισημάναμε , πέραν των άλλων κινδύνων, και τα νομοτεχνικά προβλήματα που θα προέκυπταν κατά το στάδιο της ειδικής διαχείρισης μέχρι και την πώληση.( Αιγιαλός, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, πυρασφάλεια).

Δυστυχώς και ως προς τα νομοτεχνικά αυτά προβλήματα, παρά του ότι πέρασαν πάνω από δύο χρόνια, αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο Διαχειριστής μας απάντησε ότι είναι στην τελική φάση της επίλυσης και εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων θα εκδοθούν οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την επίλυσή τους. Το έχουμε ξανακούσει…

Ο διαχειριστής μας “διαβεβαίωσε” ακόμη ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές και ότι η προκήρυξη για τον διαγωνισμό είναι πιθανό να δημοσιευτεί μέχρι τις 15 Ιουλίου και αν αυτό δεν γίνει στη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα γίνει τότε μέσα στο Σεπτέμβριο. Η διαχείριση θα πάρει επιπλέον παράταση για κάποιους μήνες.

Στο διαχειριστή επαναφέραμε φυσικά και τα βασικά θέματα των εργαζομένων, τα οποία τα επισημαίνουμε κάθε φορά. Οι απαντήσεις του είναι οι ίδιες, όπως και τις προηγούμενες φορές.

Για το θέμα της μεταφοράς των θέσεων εργασίας μας στον νέο επενδυτή, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση. Η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να τεθεί ρήτρα μεταφοράς στην προκήρυξη, γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ της ΕΝΑΕ και της νέας επιχείρησης και έτσι να επανέλθει το πρόβλημα της επανάκτησης των επιδοτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ότι εξ αντικειμένου ο νέος επενδυτής, αφού θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ναυπηγείο, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προσλάβει τους μέχρι σήμερα εργαζόμενους.

Του ξεκαθαρίσαμε ότι, εάν δεν λυθεί με τρόπο ικανοποιητικό το ζήτημα αυτό, το ναυπηγείο δεν θα πουληθεί. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες με κατεύθυνση τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ έχουμε

ζητήσει να συναντηθούμε όταν εκδηλωθεί επίσημα το ενδιαφέρον, με τους υποψήφιους αγοραστές. Απαιτούμε - και δεν το διαπραγματευόμαστε ούτε με την κυβέρνηση, ούτε με τον διαχειριστή, ούτε με τον επενδυτή - να μην μείνει κανένας εργαζόμενος εκτός ναυπηγείου. Και προειδοποιούμε ότι όχι μόνο δεν θα δεχτούμε να χειροτερέψουν οι όροι αμοιβής και εργασίας μας, αλλά θα απαιτήσουμε τη βελτίωσή τους, με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Για το 35% της διαφοράς των αποδοχών μας, ο διαχειριστής επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι αναγνωρίζει την οφειλή και ότι τη διαφορά για το χρόνο από την υπαγωγή της εταιρείας στην ειδική διαχείριση (Μάρτιος 2018), θα την εγγράψει στα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης ώστε να πληρωθεί μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα της ειδικής διαχείρισης, χωρίς να μπει στη διαδικασία του πίνακα διανομής.

Για το θέμα του ποσού της διαιτητικής απόφασης του ICC, ο διαχειριστής αποδέχθηκε τελικά την αρχική πρόταση που του είχαμε υποβάλει μέσω του νομικού μας συμβούλου ότι, εάν δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι την πώληση, θα αφήσει τα ποσά του ICC εκτός της πώλησης, ώστε να γίνει νέα διανομή μέσω άλλων νομίμων διαδικασιών, όταν αυτά εισπραχτούν.

Για τα οφειλόμενα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Θα πληρωθούν μέσω του πίνακα διανομής μετά την πώληση, από το ποσό που θα εισπραχτεί, και από τη διανομή του ποσού του ICC, όταν και αυτό εισπραχτεί. Επίσης μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται απόφαση του ICC 2, που κατά την εκτίμηση του διαχειριστή, θα επιφέρει άλλα 40 εκ. περίπου στο ταμείο του και αυτά θα τα αφήσει εκτός πώλησης και θα πάνε με τη διαδικασία του ICC.

Στο Διαχειριστή θέσαμε και τα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή λειτουργία του Ναυπηγείου. Κύρια του επισημάναμε την απαράδεκτη πρακτική που ακολουθούν, με την ανοχή της ειδικής διαχείρισης και του ΠΝ ή ακόμη και με επίκληση της ειδικής διαχείρισης ή του ΠΝ, κάποιοι διευθυντές, οι οποίοι διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε “καλούς” και “κακούς”. Του δηλώσαμε ότι παρόμοιες συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές και ότι εάν αυτή τη τακτική δεν σταματήσει , θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο.

Τέλος, για το θέμα των ενσήμων του 18μήνου της εκ περιτροπής εργασίας, σας γνωρίζουμε ότι πρόσφατα εκδόθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία - παρά τις μέχρι τώρα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ/ΕΦΚΑ μόνιμη άρνηση - γίνεται δεκτό ότι ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να προχωρήσει στην ασφάλισή μας, έστω και αν δεν υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις για την εργασία μας στην περίοδο αυτή, όπως από την αρχή εμείς, μέσω του νομικού μας συμβούλου, υποστηρίζουμε. Έχουμε στείλει τη γνωμοδότηση στο Διοικητή του ΕΦΚΑ και στο ΙΚΑ Ελευσίνας και περιμένουμε την υλοποίησή της. Για την εξέλιξη, θα σας ενημερώσουμε, μόλις έχουμε νεότερα.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22-05-2020

Συναδέλφισσες - οι

Συναντηθήκαμε σήμερα στη Βουλή με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, με επικεφαλής τον κ. Κεγκέρογλου, αλλά και τους υπόλοιπους βουλευτές, κ. Μπιάγκη, κ. Φραγγίδη, κ. Κατρίνη και την κυρία Γιαννακοπούλου.

Συζητήσαμε και αιτηθήκαμε, να ζητηθεί από τη γραμματεία της Βουλής, να επισπευτεί η ψήφιση της τροπολογίας, που αφορά τη χρηματοδότηση των ναυπηγείων.

Η εν λόγω τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη 20 Μάιου, θα ψηφιζόταν, την επόμενη εβδομάδα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ, ζήτησε η τροπολογία να έρθει στη Βουλή συμπεριλαμβανόμενη στο νομοσχέδιο του Τουρισμού, που θα ψηφιστεί σήμερα το βράδυ.

Η τροπολογία είναι στη Βουλή. Ο Υπουργός Άμυνας τοποθετήθηκε, όπως επίσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ ζήτησε η συγκεκριμένη τροπολογία να συζητηθεί εσπευσμένα στη βουλή σήμερα, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και θα έχει την πλήρη στήριξη τους .

Αναμένουμε λοιπόν, να ψηφιστεί επιτέλους η τροπολογία και να προχωρήσει το Υπουργείο Άμυνας στην πληρωμή της μισθοδοσίας μας.

Ενημέρωση για την ακριβή ημερομηνία που θα γίνει η πληρωμή θα έχουμε, αφού επικοινωνήσουμε με τους αρμοδίους του Υπουργείου Άμυνας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15-05-2020

Συναδέλφισσες –οι

Συναντηθήκαμε σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας με το διευθυντή του Υπουργού, κ. Βάλαρη. Ο κ. Βάλαρης, έχοντας την εξουσιοδότηση από τον Υπουργό, μας διαβεβαίωσε ότι η πολυαναμενόμενη τροπολογία, που τόσο καιρό περιμένουμε, θα έρθει στη βουλή για ψήφιση το αργότερο μέχρι την Τρίτη 19 Μαΐου και θα προβλέπει χρηματοδότηση για έξι μήνες, δηλαδή έως και το Σεπτέμβριο του 2020.

Η καθυστέρηση της τροπολογίας οφειλόταν σε νομοτεχνικά ζητήματα, τα οποία ξεπεράστηκαν την τελευταία εβδομάδα.

Η τροπολογία είναι πλέον στα χέρια του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα κάνει την οικονομοτεχνική έκθεση και θα την καταθέσει, όπως προαναφέραμε, μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη για ψήφιση σε νομοσχέδιο που θα επικυρώνει ΠΝΠ.

Όσον αφορά τη μισθοδοσία μας, αυτή θα γίνει αμέσως μετά την ψήφιση, σε εύλογο χρονικό διάστημα με εντολή Υπουργού.

Τέλος, ο κ Βάλαρης μας μετέφερε τη δέσμευση του Υπουργού ότι μετά το πέρας του δεκαημέρου ο Υπουργός θα συναντήσει το Σωματείο και θα συζητήσει μαζί μας τα αιτήματά μας, καθώς και τη δέσμευση του στην τελευταία συνάντηση με το προεδρείο για συνδρομή προς τους εργαζόμενους με κάθε δυνατό μέσο.

Συναδέλφισσες –οι

Εάν όλα αυτά, τα οποία μας ανακοίνωσαν, δεν πραγματοποιηθούν το Δ Σ του Σωματείου σε έκτακτη συνεδρίαση του θα αποφασίσει για τις περαιτέρω δράσεις μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13-05-2020

Συμπληρώθηκαν 6 ολόκληρα χρόνια από όταν με την ψήφιση του νόμου 4258/2014 έγινε κάλεσμα στους εργαζόμενους με μείωση κατά 35% του μισθού τους να συνεργαστούν με το Πολεμικό Ναυτικό για να ολοκληρωθούν τα Υ/Β κλάσης (214).

Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο ψηφίστηκαν αρκετές τροπολογίες, άλλοτε έγκαιρα και άλλοτε ετεροχρονισμένα, που έδωσαν τη δυνατότητα να ολοκληρωθούν τα Υ/Β και να παραδοθούν, να επισκευαστούν κάποια αλλά παλιότερης κλάσης (209), να επισκευαστούν φρεγάτες, κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι, περιπολικά ανοικτής θαλάσσης και οτιδήποτε άλλο το Π.Ν ήθελε να επισκευάσει ή να κατασκευάσει.

Όλες οι εργασίες των πλοίων πάντα ολοκληρώνονταν μέσα στο ορισμένο χρονοδιάγραμμα που το ΝΚΣ έθετε στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου, οι οποίοι αρκετές φορές υπερέβαλαν εαυτούς. Αυτό το αναγνώρισε και ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος κατά την συνάντηση με το Προεδρείο του Σωματείου το Φεβρουάριο. Ο ίδιος μάλιστα με δελτίο τύπου επαίνεσε τη συνεισφορά τους και τη προσπάθειας τους, και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα συνδράμουν προς τους εργαζόμενους με κάθε δυνατό μέσο κάτι που ακόμη περιμένουμε.

Κατά την διάρκεια των τροπολογιών αυτών, αρκετές φορές υπήρξε καθυστέρηση με την μισθοδοσία των εργαζομένων.

Για δεύτερη φορά με τη νέα κυβέρνηση δημιουργείται εκ νέου πρόβλημα στην μισθοδοσία των εργαζομένων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Τον Οκτώβριο του 2019, μετά από πιέσεις μας και με κάποια ανεκτή τότε καθυστέρηση, η κυβέρνηση ψήφισε την τροπολογία, αλλά στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ανάμεσα στα δυο Υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας δημιουργήθηκε μια μικρή καθυστέρηση της τότε μισθοδοσίας.

Η τροπολογία αυτή έδινε χρηματοδότηση στο Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα αποπεράτωσης των υποβρυχίων και συντήρησης των συνοδών πλοίων, για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2020.

Επειδή διαβλέπαμε μια δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και επειδή η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης δεν φαινόταν να λήγει στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον, από πολύ νωρίς οχλήσαμε τους αρμόδιους Υπουργούς να μεριμνήσουν για την επέκταση της χρηματοδότησης με νέα τροπολογία, πριν εξαντληθεί η περίοδος της τρέχουσας.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2020 θέσαμε επίσημα το θέμα στη συνάντησή μας με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. Κατηγορηματικά μας διαβεβαίωσε ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μέχρι να λήξει η ειδική διαχείριση. Την ίδια διαβεβαίωση είχαμε και από τον Υπουργό Άμυνας.

Στην περίοδο της λήψης των μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊου, επανειλημμένα προσπαθήσαμε να έλθουμε σε επαφή με τον Υπουργό Άμυνας. Μετά από πολλές προσπάθειες λάβαμε τη διαβεβαίωση από το γραφείο του ότι, ήδη, η τροπολογία είναι έτοιμη και θα εισαχθεί στην Βουλή για ψήφιση .

Ο Μάρτιος όμως πέρασε, πέρασε και ο Απρίλιος και το θέμα δεν λύθηκε. Και όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά ουσιαστικά κόπηκε και η επικοινωνία μας με τους αρμόδιους. Από τον ένα παραπεμπόμαστε στον άλλο, ο Υπουργός αποφεύγει να μας μιλήσει και να μας συναντήσει, ο διευθυντής του γραφείου του, μας λέει ότι η τροπολογία στάλθηκε στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και να επικοινωνήσουμε μαζί του.

Το Υπουργείο Οικονομικών όμως δεν απαντά, όπως ποτέ δεν έχει απαντήσει στις δεκάδες προσπάθειες που έχουμε κάνει, από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Σταϊκούρα μέχρι σήμερα.

Τελικά χθες 12/5 μετά από αρκετές παρεμβάσεις, μιλήσαμε τηλεφωνικά με το Διευθυντή του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μας είπε ότι το Σάββατο πήγε στο Υπουργείο η τροπολογία και ψάχνουν να βρουν νομοσχέδιο (!!!) που θα ψηφιστεί στη Βουλή για να την ενσωματώσουν.

Δυστυχώς καμία ουσιαστική απάντηση μέχρι στιγμής καμία μέριμνα για την μισθοδοσία των εργαζομένων που στις δύσκολες ημέρες της πανδημίας, αυτοί ήταν και είναι στο χώρο δουλείας κάτω από σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες και προσφέρουν εργασία στα πλοία του Π.Ν που τα έχει ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για μια ακόμη φορά βλέπουν τις ημερομηνίες πληρωμής τους να περνάνε και η πληρωμή των μισθών τους να μην έρχεται. Η υπομονή μας πλέον έχει εξαντληθεί. Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές μας. Για μια ακόμη φορά, από τις πολλές στα τελευταία χρόνια, οι οικογένειές μας αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης... Και οι αρμόδιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Παράλληλα με τα προβλήματα στη μισθοδοσία μας, δεν φαίνεται να προχωρεί και τίποτε στην διαδικασία της ειδικής διαχείρισης. Τα νομοτεχνικά προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί και αποτελούν προαπαιτούμενα της διεξαγωγής του διαγωνισμού για την πώληση, όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί, αλλά φαίνεται να έχουν βαλτώσει. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Απαιτούμε λύσεις εδώ και τώρα.

Να ψηφιστεί άμεσα η τροπολογία. Να πληρωθούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση τις αποδοχές μας του Απριλίου. Να δοθεί οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό ζήτημα. Να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας του ναυπηγείου με διασφάλιση των θέσεων και των συμβάσεων εργασίας μας. Να πληρωθούμε τα οφειλόμενα. Να γίνει επιτέλους η ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το 18μηνο της εκ περιτροπής εργασίας.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-04-2020

Η επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει τη χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο σε καταστάσεις που μπορεί να μην είναι πρωτοφανέρωτες στην ανθρωπότητα, αλλά σίγουρα δεν περνούσαν ως ενδεχόμενο από το μυαλό των περισσοτέρων από εμάς, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις της ιατρικής κοινότητας για τον κίνδυνο που παραμόνευε και της ανάγκης λήψης μέτρων και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης πανδημίας.

Οι προβλέψεις σχετικά με το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης είναι ότι η έκταση της θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2008.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα βάρη στις πλάτες μας. Για τον κόσμο της εργασίας η επόμενη μέρα φαντάζει το ίδιο επικίνδυνη με τον κίνδυνο της προσβολής από την νόσο, αφού οι απολύσεις, ήδη, ξεπέρασαν τις 100.000 και ο κίνδυνος της ανεργίας ή της μερικής απασχόλησης με μειωμένους μισθούς είναι υπαρκτός για μια τεράστια μερίδα του πληθυσμού με ταυτόχρονη την πλήρη κατεδάφιση των εναπομείναντων εργατικών δικαιωμάτων.

Κάθε χρόνο η απόδοση τιμής και μνήμης στις θυσίες και τους αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου φέρνει μαζί της το μήνυμα ότι κάθε κατάκτηση συνοδεύτηκε από σκληρό αγώνα και διεκδίκηση. Μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε ιδιαίτερα, όταν οι συνθήκες χειροτερεύουν. Αποτελεί εφαλτήριο νέων αγώνων.

Τιμάμε την εξέγερση του Σικάγο, δυναμώνοντας το ρεύμα υπεράσπισης των εργαζομένων. Κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία και δράση αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Την 1η Μαΐου απεργούμε όλοι, στο πλαίσιο της 24ωρης Απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 06-04-2020


Εξαιτίας της έλλειψης αίματος, η Κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία, κ. Τσίορδας έχουν απευθύνει έκκληση για την αναγκαιότητα της συνέχιση της αιμοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί αυτό το πολύτιμο αγαθό και να υπάρχει επάρκεια αίματος για όσους το έχουν ανάγκη.

Τηρώντας αυστηρά το σχετικό πρωτόκολλο και όλους τους κανόνες υγιεινής και λαμβάνοντας

όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 9-4-2020 και την Παρασκευή 10-4-2020 θα πραγματοποιηθεί (2 ήμερη) εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο του Ιατρείου.

Οι Αιμοδότες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 40 άτομα ημερησίως, πρέπει να έχουν μαζί τους ΜΑΣΚΑ (την οποία θα φοράνε πριν εισέλθουν στον χώρο του ιατρείου, γάντια θα προμηθεύονται από τους νοσηλευτές της Αιμοδοσίας, τον ΑΜΚΑ τους καθώς και την Αστυνομική τους Ταυτότητα.

Η κατάσταση θα βρίσκεται στην Γραμματεία του Σωματείου από Τετάρτη 8-4-2020 όπου μπορείτε να κάνετε εγγραφή για όποια από τις 2 ημέρες επιθυμείτε.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13-03-2020

Συναδέλφισσες – οι

Προχθές Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 ζητήσαμε και έγινε συνάντηση με τον Γιατρό Εργασίας, τον Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού κ. Συρίγο, τους Τεχνικούς Ασφαλείας και την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, προκειμένου να συζητήσουμε τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που πρέπει να λάβουμε όλοι, Πολεμικό Ναυτικό, Ειδική Διαχείριση και εργαζόμενοι, με σκοπό τον περιορισμό των κινδύνων που απειλούν την υγεία όλων μας από τη διάδοση του κορωνοϊού.

Παράλληλα αποστείλαμε και επιστολή προς τον Ειδικό Διαχειριστή και προς τον κ. Ξινό Διοικητή του ΝΚΣ με την οποία ζητάμε την άμεση λήψη όλων των μέτρων και τήρηση όλων των κανόνων που προτείνουν οι ειδικοί και το αρμόδιο Υπουργείο. Περιμένουμε την άμεση ανταπόκρισή τους.

Από το Ναυτικό κλιμάκιο, τον διαχειριστή και τους υπευθύνους της διεύθυνσης προσωπικού ζητήσαμε την άμεση λήψη μέτρων ειδικά για την αντιμετώπιση των παρακάτω ειδικών περιπτώσεων συναδέλφων μας:

α) ευπαθείς ομάδες :Για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (έγκυες, άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη κ.λπ.) να εξεταστεί το ενδεχόμενο, σε συνεννόηση με το γιατρό εργασίας, να μην προσέρχονται στο χώρο εργασίας, χωρίς να περικόπτονται οι αποδοχές τους.

β) εργαζόμενοι που έχουν ταξιδέψει σε χώρες υψηλού κινδύνου: Η διεύθυνση προσωπικού να καλέσει όλους τους εργαζόμενους που έχουν επιστρέψει την τελευταία περίοδο ή θα επιστρέψουν από χώρες του εξωτερικού και να τους θέσει σε υποχρεωτική άδεια με αποδοχές. Στα πλαίσια αυτά, καλούμε όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στην κατηγορία αυτή να απευθυνθούν ΑΜΕΣΑ στο γιατρό εργασίας και στο γραφείο προσωπικού

γ) Επαγγελματικά ταξίδια και επισκέψεις: Να απαγορευθεί οποιοδήποτε επαγγελματικό ταξίδι προς το εξωτερικό, παρά μόνο αν δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

δ) Πρόσβαση προμηθευτών, πελατών και επισκεπτών στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου: Να μην επιτρέπεται η είσοδος στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου σε άτομα με χαρακτηριστικά, που τα καθιστούν υψηλής επικινδυνότητας.

ε) Εργαζόμενοι γονείς με αδυναμία προσέλευσης στην εργασία λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων: Για τους εργαζόμενους γονείς, που αδυνατούν να προσέλθουν στην εργασία, λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, να εφαρμοστούν οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άδεια ειδικού σκοπού).

στ) Εξυπακούεται ότι άμεσα πρέπει να απολυμανθούν και να απολυμαίνονται τακτικά όλοι οι χώροι, και να τοποθετηθούν απολυμαντικά και άλλα προστατευτικά κατά περίπτωση μέσα σε όλους τους χώρους των Ναυπηγείων που απασχολούνται εργαζόμενοι.

Συναδέλφισσες – οι

Όλοι γνωρίζετε τα ατομικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει ο καθένας. Μη τα αμελήσει κανένας. Η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, αδιαφορία ή λεονταρισμούς. Από τη συμπεριφορά του καθενός μας κρίνεται η υγεία , ακόμη και η ζωή , η δική μας , των συναδέλφων μας, των οικογενειών μας και πολλών συνανθρώπων μας. Είμαστε βέβαιοι ότι ο καθένας θα επιδείξει την υπευθυνότητα που επιβάλλεται.

Από την διαχείριση και το Πολεμικό Ναυτικό απαιτούμε την άμεση λήψη όλων των παραπάνω μέτρων που επισημαίνουμε. Ειδικά για το θέμα των συναδέλφων που επέστρεψαν ή επιστρέφουν από χώρες υψηλής επικινδυνότητας. Ο κίνδυνος για όλους μας είναι εμφανής. Για το λόγο αυτό, αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα, θα σκεφτούμε πολύ σοβαρά, εκτός από την προσφυγή σε όποια άλλα νόμιμα μέσα, να καταφύγουμε με κοινή απόφαση όλων των εργαζομένων σε επίσχεση εργασίας (αποχή από την εργασία).


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10-03-2020

ΣΥΝΘΕΣΗ Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ «Η ΤΡΙΑΙΝΑ»

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείου Σκαραμαγκά «Η ΤΡΙΑΙΝΑ» που προήλθε από τις εκλογές στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2020 καθώς επίσης και από την Συνεδρίαση των εκλεγμένων μελών της Διοίκησης που έγινε στις 10 Μαρτίου 2020 με θέμα «Συγκρότηση σε Σώμα» είναι :

Πρόεδρος ……………………………....... ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Α΄ Αντιπρόεδρος …………………….. ΚΑΡΑΤΖΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γεν. Γραμματέας ……………………... ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ταμίας ………………………………......... ΠΑΠΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

Β΄ Αντιπρόεδρος…………………….. ΔΑΝΙΗΛ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Αναπλ. Γραμματέας …………………ΠΙΤΣΟΥΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Μέλος ………………………………......... ΑΡΕΤΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Μέλος ………………………………......... ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Μέλος ………………………………......... ΧΟΥΤΖΟΥΜΗ ΔΑΝΑΗ

Μέλος ………………………………......... ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μέλος…………………………………....... ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΑΝΘΙΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ)


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 07-03-2020

8 ΜΑΡΤΗ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Εργαζόμενες συναδέλφισσες,

Η Διοίκηση του Σωματείου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, χαιρετίζει και τιμά τις εργαζόμενες γυναίκες, συναδέλφισσες.

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η φετινή 8 του Μάρτη βρίσκει και πάλι τις γυναίκες να συνθλίβονται από τις νεοφιλελεύθερες μνημονειακές πολιτικές της λιτότητας και της διάλυσης κάθε κοινωνικής πλευράς του κράτους.

Οι εργαζόμενες βιώνουν την ανασφάλεια, το φόβο της απόλυσης, την εργοδοτική τρομοκρατία κ.α.

Κάθε μέρα, αλλά ιδιαίτερα τη μέρα αυτή , αναδεικνύονται με ιδιαίτερη έμφαση τα τεράστια και σοβαρά προβλήματα των γυναικών εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, μεταναστριών στη δουλειά, στο σπίτι, στην κοινωνία.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξή μας στην προσπάθεια και στον αγώνα των γυναικών για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι ο αγώνας των γυναικών πρέπει να είναι αγώνας όλου του συνδικαλιστικού κινήματος όλης της κοινωνίας, ειδικά στη σημερινή συγκυρία όπου η παγκόσμια κρίση πλήττει όλο πιο πολύ τις γυναίκες.

Γι’ αυτό, όλοι μαζί, να δώσουμε ενωτικούς αγώνες, ν’ αλλάξουμε εμείς, να κερδίσουμε το αύριο!

Το μήνυμα λοιπόν είναι ένα : Από τις γυναίκες μπορεί να γεννηθεί ένας άλλος κόσμος!

Χρόνια πολλά και ένα ευχαριστώ στις γυναίκες της οικογένειας της ΤΡΙΑΙΝΑΣ,

Χρόνια πολλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες όλου του κόσμου.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 28-02-2020

Με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων και με απόλυτη ελευθερία, διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες διεξήχθησαν 26 και 27 Φεβρουαρίου 2020 οι αρχαιρεσίες του Σωματείου μας.

Με την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών βρέθηκαν ψηφίσαντες 693 Μέλη Ταμειακώς Εντάξει.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων βρέθηκαν Έγκυρα 666 και Άκυρα – Λευκά 27 και έλαβαν:

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ : 420 ψήφοι 63,06% 7 έδρες

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖ. ΝΑΥΠ. ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ : 133 ψήφοι 19,97% 2 έδρες

(ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ)

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ : 89 ψήφοι 13,36% 2 έδρες

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ : 24 Ψήφοι 3,61% 0 έδρες

Για την εκλογή αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ε.Κ.Π.) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (Π.Ο.Ε.Μ.) βρέθηκαν Έγκυρα ψηφοδέλτια 657 Άκυρα-Λευκά 21

ΓΙΑ Ε.Κ.Π. ΓΙΑ Π.Ο.Ε.Μ.

ΑΝ. Σ. Α : 382 ψήφοι 4 αντιπρόσωποι ΑΝ. Σ. Α : 382 ψήφοι 4 αντιπρόσωποι

Σ.Ε.Ν.Σ : 126 ψήφοι 2 αντιπρόσωποι Σ.Ε.Ν.Σ : 126 ψήφοι 2 αντιπρόσωποι

ΕΝ. Α. Ε : 92 ψήφοι 1 αντιπρόσωπος ΕΝ. Α. Ε : 92 ψήφοι 1 αντιπρόσωπος

Δ.Α.Σ. : 36 ψήφοι 0 αντιπρόσωπος Δ.Α.Σ. : 36 ψήφοι 0 αντιπρόσωπος


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020


Το Διοικητικό - Οικονομικό Απολογισμό 2017 - 2020 θα τον βρείτε εδω

Τον Οικονομικό Απολογισμό 2019 και τον Οικονομικό Προϋπολογισμό 2020 θα τον βρείτε εδώ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 18-02-2020


Συναδέλφισσες - οι ,

Σας γνωρίζουμε ότι οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης του Σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ και των αντιπροσώπων για τη Π.Ο.Ε.Μ. και το Ε.Κ.Π. θα γίνουν στις:

· 26-02-2020 ημέρα Τετάρτη και ώρα 08:00 π.μ έως 15:00 μ.μ.

· 27-02-2020 ημέρα Πέμπτη από 07:00 π.μ έως 17:00 μ.μ.

Ψηφίζουμε με την αστυνομική ταυτότητα ή με την κάρτα εργασίας του ναυπηγείου.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΧΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΑΣΤΡΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14-02-2020

Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες στην Βουλή να ψηφίζονται νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν 5 μεγάλες επιχειρήσεις της Ελληνικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών κ Σταϊκούρα όλες αυτές οι επιχειρήσεις παρουσιάστηκαν σαν να είναι ΔΕΚΟ και όλες να είναι ζημιογόνες για την ελληνική πολιτεία.

Ανάμεσα σε αυτές βάζουν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ως ΔΕΚΟ παρουσιάστηκαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και από όλα τα ειδησεογραφικά μέσα.

Όμως από το 2002 τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι μιά αμιγώς ιδιωτική εταιρεία, με τις μετοχές της να ανήκουν κατά 100% σε ιδιώτες. Στη Γερμανική «Howaldtswerke – Deutsche Werft GmbH» από το 2002. Στην επίσης γερμανική εταιρία «Thyssen Krupp Marine Systems» από το 2004, και κατά 75% στην εταιρεία Abu Dhabi Mar (ADM) και 25% στην «Thyssen Krupp Marine Systems» από το 2010.

Επί πλέον, σε μια ακόμη προσπάθεια απαξίωσης των Ναυπηγείων, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ από τον δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη ακούστηκε ότι «πήραμε 12-13 φρεγάτες ,10 κανονιοφόρους ,τέσσερα υποβρύχια, από αυτά ένα κομμάτι των υποβρυχίων μόνο φτιάχτηκε με τα προβλήματα που θυμόμαστε και η ναυπηγική μας βιομηχανία φυτοζωεί»

Ενημερώνουμε τον κ. Βασίλη Χιώτη, ότι όλα όσα είπε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων όχι μόνο δεν είναι αλήθεια, αλλά είναι αντιστροφή της πραγματικότητας.

Τα τελευταία χρόνια στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατασκευάστηκαν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ . Κατασκευάστηκαν τρία (3) υποβρύχια τύπου 214, τα Ματρώζος, Κατσώνης, και Πιπίνος ενώ έγινε και η μετασκευή του υποβρυχίου Ωκεανός. Όλα τους παραδόθηκαν στις υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγχρόνως επισκευάστηκαν και συντηρηθηκαν τα 5 τελευταια χρονια οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού Ναυαρίνος, Θεμιστοκλής, Κουντουριώτης, Ανδρίας, Κανάρης, Έλλη , Σαλαμίς, Νικηφόρος Φωκάς κ.α,. Και ακόμη : Οι κανονιοφόροι Πολεμιστής και Μαχητής. Οι πυραυλάκατοι Δανιόλος, Ρουσσέν κ.α . Επισκευάστηκαν φορτηγίδες καταλοίπων και τα ταχύπλοα SAAP.

Γίνεται επίσης σημερα η κατασκευή του Αγήνωρ : ενα νέο υπερσύγχρονο σκάφος ανορθόδοξου πολεμου για το ΠΝ, ενώ πριν 2 περίπου χρόνια κατασκευάστηκε προσομοιωτής για την εκπαίδευση των στελεχών στο Π.Ν.

Τέλος επισκευάστηκε και συντηρήθηκε το θωρηκτό πλοίο Αβέρωφ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης από κακή πληροφόρηση και όχι από πρόθεση ανέφερε όσα ανέφερε για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στη χθεσινή του τοποθέτηση. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος που είναι και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ θα ανασκευάσει όσα είπε και με νέα τοποθέτηση του θα αποκαταστήσει την αλήθεια. Νομίζουμε ότι έχει αυτή την υποχρέωση τόσο απέναντι στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων που επί 2 χρόνια χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ μισθό κράτησαν τα Ναυπηγεία ζωντανά και τα υποβρύχια ασφαλή και ετοιμοπόλεμα, όσο και την κοινή γνώμη η οποία έχει το δικαίωμα να πληροφορείται και όχι να παραπληροφορείται.

Θα πρέπει ακόμη να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη ότι το έργο της κατασκευής ή επισκευής και συντήρησης των πολεμικών πλοίων που συντελείται στο Σκαραμαγκά επιτυγχάνεται κυρίως από τους εργαζόμενους , οι οποίοι με την άριστη τεχνογνωσία που διαθέτουν συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε τα πολεμικά μας πλοία να είναι στην πρώτη γραμμή, αξιόπλοα και αξιόμαχα στην υπεράσπιση της πατρίδας μας, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10-02-2020

Συναδέλφισσες –οι

Από την αρχή, είχαμε επισημάνει τους κινδύνους για τα συμφέροντα των εργαζομένων που εγκυμονεί η επιβολή της ειδικής διαχείρισης, αλλά και τα νομοτεχνικά προβλήματα που θα προέκυπταν κατά το στάδιο της ειδικής διαχείρισης μέχρι και την πώληση.

Για να γίνει η πώληση θα έπρεπε προηγουμένως να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα χρήσης αιγιαλού, νομιμοποίησης κτιρίων, πιστοποιητικού πυροπροστασίας κλπ, τα οποία απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Η προηγούμενη κυβέρνηση , ενώ γνώριζε τα προβλήματα αυτά, δεν έκανε απολύτως τίποτε, ενώ και η σημερινή προχώρησε μεν, με καθυστέρηση, σε μερική ρύθμιση, όχι όμως σε οριστική λύση. Απομένουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να καταστεί δυνατή η πώληση.

Εκτιμούμε ότι αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις καθυστερούν σκόπιμα, ενδεχομένως για να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα στην καθυστέρηση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης. Ήδη, η ειδική διαχείριση έχει ξεπεράσει κάθε όριο που προβλέπει ο νόμος, το οποίο ήταν οι δώδεκα μήνες. Χρειάστηκαν δύο παρατάσεις, με νόμο, για να πάει αρχικά στο 18μηνο και στη συνέχεια στο 24μηνο. Στις 7 Μαρτίου λήγει και το 24μηνο, χωρίς να φαίνεται στο ορίζοντα κάποιο τέλος, οπότε μάλλον θα υπάρξει και νέα παράταση σύμφωνα και με την τελευταία διάταξη που ψηφίστηκε.

Η προηγούμενη κυβέρνηση σε όλα τα παραπάνω μας διαβεβαίωνε δια του αρμοδίου υπουργού, ότι σε όλα είναι θετική και θα τα προωθήσει προς επίλυση. Δυστυχώς έμεινε μόνο στα λόγια. Δεν προχώρησε απολύτως κανένα θέμα.

Με τη νέα κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της εκλογής της και την συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου, επιδιώξαμε συνάντηση με όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Κατά καιρούς σας έχουμε ενημερώσει για όλες αυτές τις συναντήσεις.

Η κωλυσιεργία από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και της διαχείρισης για να δοθεί ένα τέλος, μας προβληματίζει. Εμείς συνεχίζουμε μέσα από τις συναντήσεις μας, τις επαφές και το διάλογο να θέτουμε τα αιτήματά μας.

Από τη τελευταία συνάντηση με το διαχειριστή έχουν προκύψει τα εξής:

Για το θέμα της μεταφοράς των θέσεων εργασίας μας στον νέο επενδυτή, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση. Η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να τεθεί ρήτρα μεταφοράς στην προκήρυξη, γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ της ΕΝΑΕ και της νέας επιχείρησης και έτσι να επανέλθει το πρόβλημα της επανάκτησης των επιδοτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ότι εξ αντικειμένου ο νέος επενδυτής, αφού θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ναυπηγείο, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προσλάβει τους μέχρι σήμερα εργαζόμενους.

Η απάντηση δεν μας ικανοποιεί. Γι’ αυτό προσπαθούμε να έλθουμε απευθείας σε επαφή με την επίτροπο ανταγωνισμού και να της ζητήσουμε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά του προσωπικού στο νέο επενδυτή. Ήδη συναντήσαμε πρόσφατα τον ευρωβουλευτή κ. Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος ανέλαβε τη δέσμευση να κάνει αυτές τις επαφές και αν η συνάντηση με την επίτροπο δεν καταστεί εφικτή, να υποβάλει γραπτή ερώτηση, ώστε στα πλαίσια λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου να πάρει γραπτή απάντηση. Ο νομικός μας σύμβουλος είναι σε επαφή με το νομικό σύμβουλο του κ. Ανδρουλάκη για τα νομοτεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε, πριν την πώληση, να συναντηθούμε απευθείας με όλους τους υποψήφιους επενδυτές και να διαπραγματευτούμε απευθείας, με τον τρόπο που γνωρίζουμε, τη συνέχιση των συμβάσεων εργασίας μας, τους όρους και συνθήκες εργασίας μας και τις αμοιβές μας.

Για το θέμα του είδους των εργασιών που θα κάνει το νέο ναυπηγείο, η απάντηση του ήταν ότι, με την πώληση του ενεργητικού της εταιρείας, ξεκινά ένα νέο ναυπηγείο που δεν έχει καμιά σχέση με την ΕΝΑΕ και επομένως δεν υπάρχει καμιά δέσμευση σε σχέση με τις δεσμεύσεις και απαγορεύσεις που συνδέονται με τα πρόστιμα ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πράγματι έτσι φαίνεται να είναι, όμως επειδή στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και στα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω το αυτονόητο δεν είναι πάντα αυτονόητο, συνεχίζουμε να ζητάμε να υπάρξει έγγραφη διαβεβαίωση της Ε.Ε ότι πράγματι έτσι είναι.

Για το 35% της διαφοράς των αποδοχών μας, δεσμεύτηκε ο διαχειριστής ότι αναγνωρίζει την οφειλή και ότι τη διαφορά για το χρόνο από την υπαγωγή της εταιρείας στην ειδική διαχείριση (Μάρτιος 2018), θα την εγγράψει στα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησης ώστε να πληρωθεί μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα της ειδικής διαχείρισης, χωρίς να μπει στην διαδικασία του πίνακα διανομής.

Για το θέμα του ποσού της διαιτητικής απόφασης του ICC, μετά από τις πιέσεις μας , ο διαχειριστής δεσμεύθηκε ότι μετά και την απόφαση από τον Άρειο Πάγο, που εκδικάζετε στις 24 Φεβρουαρίου 2020, το ποσό αυτό θα το θέσει προς πώληση με ξεχωριστό διαγωνισμό και ότι εάν δεν υπάρχει προσφορά πολύ κοντά στην πραγματική του αξία, δεν θα την αποδεχτεί.

Συναδέλφισσες –οι

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου το Πρόεδρος, ο Γ. Γραμματέας και εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, μαζί με τον δικηγόρο μας κ. Πήττα, συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, στον οποίο θέσαμε τους προβληματισμούς μας και εξηγήσαμε ότι η επιμονή μας να τον συναντήσουμε, προέκυψε μετά και από την συνάντηση μας με το διαχειριστή κ. Σεφέρη, ο οποίος μας είχε πει ότι συζητά μαζί του και ότι είναι ο αρμόδιος υπουργός που βλέπει επενδυτές και μπορεί να συζητήσει για τις θέσεις εργασίας.

Μας δήλωσε, για άλλη μια φορά ότι πλέον δεν έχει αρμοδιότητα για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ότι το θέμα το χειρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας.

Μέχρι τώρα και πριν του αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες έχει συναντηθεί με την επίτροπο ανταγωνισμού της Ε. Ε. κ. Βεστάγκερ για το θέμα των εργασιών του νέου ναυπηγείου, η οποία του δήλωσε ότι θα μπορεί να εκτελεί εργασίες για το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό και για τα ξένα πολεμικά ναυτικά. Μας είπε ακόμη ότι μετά την πώληση παύει και το θέμα της ανάκτησης των επιδοτήσεων, ενώ μετά το διαχωρισμό εμπορικού και στρατιωτικού τμήματος, ο νέος επενδυτής μπορεί να πάρει και τα δύο και έτσι να πετύχουμε και καλύτερη προσφορά. Από τη λύση, βέβαια, αυτή αποκλείονται οι προηγούμενοι.

Έχει, επίσης, συναντηθεί με ενδιαφερόμενους επενδυτές και περιμένει και αυτός το σχέδιο της προκήρυξης για το διαγωνισμό πώλησης, ώστε να έλθει και πάλι σε επαφή μαζί τους και να συζητήσουν επί τη βάσει συγκεκριμένων όρων.

Του ζητήσαμε στις επαφές αυτές να λάβουμε μέρος, για να συζητήσουμε το μέλλον των εργασιακών μας σχέσεων. Δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει. Μας δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης των εργασιών του Π.Ν, μέχρι να λήξει η ειδική διαχείριση.

Του ζητήσαμε να μεσολαβήσει με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ώστε να συναντηθούμε με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσο, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα των αρμοδιοτήτων και να μην μας παραπέμπει ο ένας υπουργός στον άλλο. Ήδη η επικοινωνία έγινε με την συνδρομή του υπουργού-και τον ευχαριστούμε για αυτό-και περιμένουμε να οριστεί η ημερομηνία συνάντησης.

Συναδέλφισσες –οι

Για το θέμα της ασφαλιστικής τακτοποίησης του 18μήνου της εκ περιτροπής εργασίας, μετά από συνάντηση που είχαμε με τη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, και αφού πρώτα δόθηκαν λεπτομερείς εξηγήσεις, έγινε κατ’ αρχήν δεκτή η πρότασή μας για κάλυψη της δαπάνης από τον ΛΑΕΚ και το θέμα θα παραπεμφθεί στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ για λήψη της σχετικής απόφασης.

Παράλληλα, έχουμε ζητήσει συνάντηση και με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συναντηθούμε με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη και τον Υποδιοικητή κ. Τσαγκαρόπουλο.

Έχουμε ήδη θέσει με επιστολή μας τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε. Αυτά είναι: α) Η ασφαλιστική τακτοποίηση του 18μήνου, β) Την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει από κάποια υποκαταστήματα του ΙΚΑ, που συνεχίζουν να θεωρούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα στους εργαζόμενους συνταξιούχους να περικόπτονται μεγάλο μέρος της σύνταξής τους και ο χρόνος που συνεχίζουν να εργάζονται να μην υπολογίζεται πουθενά, γ) Την επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με την αλλαγή κάποιων ειδικοτήτων κατά την συνεργασία με το Π.Ν. και την επαναφορά των εργαζομένων στον κλάδο των βαρέων.

Συναδέλφισσες –οι

Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε τη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, για να του θέσουμε το ζήτημα για νέα τροπολογία που θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση για την συνέχιση των προγραμμάτων του πολεμικού Ναυτικού μέχρι και το Σεπτέμβριο 2020.

Ζητούμε επίσης απάντηση για το αίτημα μας που αφορούσε το 35%, ή μέρος αυτού σύμφωνα πάντα με την τελευταία τροπολογία και τον προϋπολογισμό. Συγχρόνως θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για την επαναδρομολόγηση των λεωφορείων μεταφοράς του προσωπικού. Για το τελευταίο, να σημειώσουμε, ότι δεν χρειάστηκε καν νομοθετική ρύθμιση, όπως μας έλεγαν όλοι οι προηγούμενοι Υπουργοί, και που όπως φαίνεται ήταν απλά ένα ακόμη πρόσχημα για να μην κάνουν τίποτε.

Υ.Γ Σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους συνταξιούχους θα πρέπει να υπενθυμίσουμε σε κ