ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 19/9/2014
Συναδέλφισσες- οι,
Όλοι μας καθημερινά βλέπουμε τις προσπάθειες της διοίκησης της εταιρείας να εμπλακεί στη λειτουργία του ναυπηγείου και να παρεμβαίνει στο έργο της ολοκλήρωσης κατασκευής των υποβρυχίων και στην εργασία όλων μας στο πολεμικό ναυτικό. Ο μέχρι τώρα διεκπεραιωτής- ταχυδρόμος κ. Καρδαράς έχει ενισχυθεί και με τον "καλό" κ. Θεοχάρη , αλλά δυστυχώς και με διάφορους "δικούς μας", οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους έχουν αρχίσει τα διάφορα παιχνιδάκια.
Πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας έστειλε εξώδικο σε όσους εργαζόμενους δεν υπέγραψαν σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό και τους καλούσε να απολογηθούν μέσα σε πέντε μέρες γιατί δεν υπέγραψαν, διαφορετικά, έλεγε, θα θεωρούσε ότι έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς από την εταιρεία. Τους απαντήσαμε, μέσω του δικηγόρου μας, ότι το έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στο ναυπηγείο δεν είναι έργο δικό της, αλλά του πολεμικού ναυτικού, πληρώνεται από το πολεμικό ναυτικό, και οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει ειδική σύμβαση με το πολεμικό ναυτικό και όχι ,με την εταιρεία. Και αν η εταιρεία θέλει να καλέσει τους εργαζόμενους για δουλειά να τους καλέσει σε δικό της έργο και όχι σε ξένο, και φυσικά να μας πληρώσει τα 30 μηνιάτικα που μας χρωστάει μέχρι τώρα.
Τελευταία έχει αρχίσει, να παρεμβαίνει και στα ζητήματα της καθημερινής λειτουργίας και του τρόπου παροχής της εργασίας μας, δίνοντας "εντολές" σε εργαζόμενους για την κατασκευή συγκεκριμένου έργου και μάλιστα σε τμήματα και εγκαταστάσεις που δεν συνδέονται , τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, με το έργο των υποβρυχίων. Προειδοποιούμε την διοίκηση της εταιρείας και τους παρατρεχάμενούς της ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο παρόμοια συμπεριφορά. Το έργο των υποβρυχίων γίνεται με την ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού, διευθύνεται από το Πολεμικό Ναυτικό και εμείς όλοι οι εργαζόμενοι παρέχουμε την εργασία μας στο Πολεμικό Ναυτικό, και μόνο από το Πολεμικό Ναυτικό δεχόμαστε εντολές. Η εταιρεία, αν θέλει να δίνει εντολές, ας ανοίξει το Ναυπηγείο , ας φέρει δουλειές, ας μας πληρώσει όλα τα οφειλόμενα, και εμείς είμαστε εδώ.
Την καλούμε και πάλι να μας πληρώσει όλα τα οφειλόμενα και να σταματήσει να διοχετεύει μέσα από τα διάφορα παπαγαλάκια της την μία ότι θα μας δώσει τόσα, την άλλη κάποια άλλα, κα την άλλη ανάλογα την όρεξη του μεταφορέα της "πληροφορίας".
Όσον αφορά τώρα το τροχαίο υλικό μετά από τη δέσμευση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και τις δικές μας καθημερινές παρεμβάσεις, τελικά ψηφίστηκε η διάταξη, που δίνει τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό να προσλαμβάνει και τους εργαζόμενους του τροχαίου υλικού. Δυστυχώς η διατύπωση της σχετικής διάταξης δεν είναι η καλύτερη. Εμείς, με απ' ευθείας παρεμβάσεις μας και πιέσεις μας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στην εισηγήτρια στη Βουλή κ. Ιακωβίδου, προτείναμε συγκεκριμένη διατύπωση, όπου οι εργαζόμενοι του τροχαίου υλικού αναφέρονταν ως εργαζόμενοι της τέως διεύθυνσης τροχαίου υλικού των ΕΝΑΕ, και ότι και οι εργαζόμενοι αυτοί θα υπέγραφαν συμβάσεις με το πολεμικό ναυτικό, με τους ίδιους όρους όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Δυστυχώς η διατύπωση που ζητήσαμε δεν έγινε δεκτή.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και όπως έχει διατυπωθεί η τροπολογία που ψηφίστηκε, θεωρούμε ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην δικαστική εξέλιξη του θέματος, αφού ο Άρειος Πάγος κρίνει με βάση τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρονται στην απόφαση του Εφετείου, και δεν επηρεάζεται από τον όποιο χαρακτηρισμό δίνουν στη σύμβαση εργασίας οι διάδικοι ή όποιοι άλλοι. Για την ειδική σύμβαση που θα υπογράψουν οι εργαζόμενοι με το πολεμικό ναυτικό έχουμε ζητήσει, πριν από την υπογραφή να μας δοθεί το κείμενο για να το εξετάσει ο δικηγόρος μας.
Με αφορμή τώρα διάφορα νομικά ζητήματα που προέκυψαν στην ασφάλισή μας από το Πολεμικό Ναυτικό από τον Μάιο και μετά, εξαιτίας του γεγονότος ότι άλλες αποδοχές αναφέρονται από την εταιρεία στη σύμβαση εργασίας μας και στην αναγγελία που έχει κάνει στην επιθεώρηση εργασίας, και για άλλες αποδοχές αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές το Πολεμικό Ναυτικό, ζητήσαμε από τους αρμόδιους φορείς, να ψηφιστεί τροπολογία με την οποία οι ημέρες εργασίας μας στο Πολεμικό Ναυτικό θα θεωρούνται ασφαλιστικά ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης για το σύνολο των ημερών, και ανεξάρτητα από το ύψος των καταβαλλομένων αποδοχών μας (και αντίστοιχα των ασφαλιστικών εισφορών). Έχουμε λάβει την δέσμευση ότι σύντομα θα ψηφιστεί η σχετική διάταξη.
Ακόμη όπως γνωρίζετε, όλοι μας είχαμε πρόβλημα με την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, αφού δεν είχαμε τις μέρες ασφάλισης τον προηγούμενο χρόνο. Μετά από πιέσεις μας ψηφίστηκε ειδική διάταξη το Φλεβάρη του 2014, με την οποία οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για την περίοδο από 1.3.2014 έως 28.2.2015 καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.
Επειδή το ΤΣΜΕΔΕ και το ΝΑΤ δεν δέχονταν ότι η εν λόγω διάταξη τους δεσμεύει, ζητήσαμε να ψηφιστεί ειδική διάταξη που να τους υποχρεώνει. Έχουμε λάβει την δέσμευση ότι σύντομα θα ψηφιστεί η σχετική διάταξη.
Σχετικά επίσης με την ασφάλιση Εργαζομένων για την περίοδο από Απρίλιο 2012 μέχρι 30-9-2013,μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν ότι οι εργαζόμενοι δικαιούμαστε τις αποδοχές μας από την εταιρεία για όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα , ζητήσαμε με καταγγελία μας - αίτηση προς το ΙΚΑ, να συνυπολογιστούν όλες οι παραπάνω ημέρες, ως πραγματικές ημέρες ασφάλισής μας. Επειδή το αρμόδιο ΙΚΑ Ελευσίνας δεν αναλάμβανε την ευθύνη να απαντήσει, συναντήσαμε τον υποδιοικητή του ΙΚΑ και του ζητήσαμε άμεση απάντηση και μάλιστα γραπτά. Ο Υποδιοικητής είχε δεσμευθεί ότι θα μας απαντήσει. Επειδή όμως μέχρι σήμερα, δεν έχει απαντήσει, τις επόμενες ημέρες θα απαιτήσουμε και νέα συνάντηση μαζί του.
Για το ίδιο θέμα, της ασφάλισής μας για το παραπάνω χρονικό διάστημα, με έγγραφό μας προς τον Υπουργό Εργασίας ήδη από τον Ιούνιο (είχαν προηγηθεί έγγραφά μας και επισκέψεις μας στο Υπουργείο Άμυνας και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων), έχουμε ζητήσει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, στα πλαίσια της ρύθμισης που είχε γίνει για τους εργαζόμενους του τροχαίου υλικού. Ζητήσαμε, ο παραπάνω χρόνος ασφάλισης να θεωρείται χρόνος πραγματικής ασφάλισης και να λαμβάνεται υπ΄οψιν για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη , ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοί μας που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις, να φύγουν με σύνταξη. Και στο ζήτημα αυτό έχουμε πάρει την υπόσχεση ότι θα το δουν θετικά.
Συναδέλφισσες- οι,
Το άνοιγμα των Ναυπηγείων το Μάιο για την συνέχιση κατασκευής των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό, είχαμε τονίσει ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα, το οποίο όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί με το κανονικό άνοιγμα των Ναυπηγείων με όλες του τις δραστηριότητες και φυσικά με την καταβολή όλων των οφειλομένων στους εργαζόμενους. Γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δένδια, ώστε να του θέσουμε το ζήτημα, μιας και τότε ανέλαβε το Υπουργείο, και να απαιτήσουμε την λύση του, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, όσο και σε σχέση με την ιδιοκτησία του ναυπηγείου. Δυστυχώς όμως παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας βρήκαμε τις πόρτες κλειστές. Συνάντηση με τον Υπουργό ακόμη δεν έχει γίνει. Για τη συμπεριφορά αυτή του υπουργού διαμαρτυρόμαστε έντονα και δημόσια και τον καλούμε επιτέλους να ασχοληθεί με το τεράστιο αυτό ζήτημα. Ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά όλον το κλάδο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας και την ανάπτυξη του. Εμείς θα συνεχίζουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση έως ότου δούμε να παίρνονται αποφάσεις από κυβερνητικής πλευράς και το Ναυπηγείο να λειτουργήσει έτσι όπως το γνωρίσαμε σχεδόν όλοι μας.
Όσον αφορά τις δικαστικές υποθέσεις που μας αφορούν στις16 Σεπτεμβρίου δικάστηκαν στο Εφετείο Αθήνας οι εφέσεις που είχε κάνει η εταιρεία κατά των δύο αποφάσεων του Πρωτοδικείου που είχαν επιδικάσει το 100% της αποζημίωσης σε 75 περίπου συνταξιούχους. Η απόφαση θα εκδοθεί σε κάποιους μήνες.
Επίσης στις 17 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθήνας η αίτηση που είχε κάνει η εταιρεία ALS MARINE για τον διορισμό ειδικού διαχειριστή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με σκοπό το κομμάτιασμα των Ναυπηγείων και το ξεπούλημα των εγκαταστάσεών του. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που είχε βγάλει σε πλειστηριασμό τα ρυμουλκά και τον πλωτό γερανό. Στη δίκη αυτή ασκήσαμε κύρια παρέμβαση και ζητήσαμε να απορριφθεί η αίτηση. Επισημάναμε την εγκληματική τακτική της διοίκησης της εταιρείας που για μια οφειλή 73.000 ευρώ άφησε να κατασχεθεί το σύνολο των ακινήτων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων του Ναυπηγείου και το ξεπούλημά του και ζητήσαμε από το Δικαστήριο να μην επιτρέψει στα διάφορα καιροφυλακτούντα κοράκια να το διαμελίσουν και να μοιράσουν τα ιμάτια του. Αναμένεται η απόφαση.
Την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 δικάζεται στο Δ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η μήνυση για την μη καταβολή δεδουλευμένων του Μαΐου 2009 που αφορούν τους εργαζόμενους του Τ/Υ.
Ακόμη στις 9 Οκτωβρίου 2014 δικάζεται στο Α Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας η μήνυση που έχουμε κάνει κατά των μελών του Δ.Σ. της εταιρείας για την μη καταβολή δεδουλευμένων.
Τέλος όπως έχει ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει στα Ναυπηγεία ειδική τελετή με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και ίσως του Πρωθυπουργού, για τον αποδεξαμενισμό του πρώτου Υποβρυχίου, του "ΠΙΠΙΝΟΣ". Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή που δικαιώνει την προσπάθεια των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε ότι τα υποβρύχια αυτά είναι έργο δικό μας. Και θυμίζουμε ακόμη ότι τα τελευταία δύο χρόνια που η διοίκηση της εταιρείας εγκατέλειψε τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια στην τύχη τους, είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που απλήρωτοι και νηστικοί και με δικά μας μέσα, καταφέραμε να τα κρατήσουμε "ζωντανά". Χωρίς τους εργαζόμενους σήμερα τα υποβρύχια θα ήταν αξιοθρήνητα κουφάρια.
Ας το έχουν αυτό υπόψη τους όλοι οι αρμόδιοι. Και ας ασχοληθούν λίγο πιο σοβαρά με το πρόβλημα των Ναυπηγείων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τη παράδοση θα υπάρχει τουλάχιστον θετική απάντηση στα ζητήματα που θέτουμε παραπάνω και από καιρό περιμένουμε την επίλυσή τους.
Συναδέλφισσες- οι,
Για άλλη μια φορά θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι με τις πληρωμές που έγιναν από το Π.Ν., δεν κατέστη δυνατό να παρακρατούνται οι οφειλές των εργαζομένων προς το Σωματείο, γι' αυτό καλούνται οι συνάδελφοι να εκπληρώσουν την υποχρέωση τους προς το Σωματείο τις επόμενες μέρες.
Οι οφειλές έως το τέλος του 2013 ήταν 54 ευρώ ( θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι υπάρχει μικρός αριθμός συναδέλφων που δεν έχει καταβάλλει ούτε 1 ευρώ, ενώ μια μερίδα συναδέλφων οφείλει υπόλοιπο από το ποσό των 54 ευρώ) ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2014 (οι εισφορές είναι 18 Ευρώ για κάθε εξάμηνο).
Επίσης αρκετοί συνάδελφοι, το δύσκολο διάστημα των 25 μηνών που δεν πληρωνόμασταν, διευκολύνθηκαν με κάποιο χρηματικό ποσό από το ταμείο του Σωματείου μας. Υπενθυμίζουμε σε αυτούς του συναδέλφους, ότι με την πρώτη ευκαιρία και ανάλογα με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, σταδιακά να επιστρέφουν αυτό το ποσό στο ταμείο του Σωματείου ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ