Σωματείο Εργαζομένων "Η Τρίαινα"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12/10/2016

Συναδέλφισσες – οι,

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Νεφελούδη παρουσία του Αντιπροέδρου της ΓΣΕΕ.

Στην συνάντηση μας μπήκαν θέματα όπως: ΙΚΑ (ένσημα και καταγγελίες),ΝΑΤ, σύσταση ΕΝΙΑΙΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΑΥΠ.ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ και την συμμέτοχη του Υπουργείου Εργασίας  καθώς και για τα  βοηθήματα που πήραμε για την περίοδο που το Ναυπηγείο ήταν κλειστό.

Με σειρά καταγγελιών μας προς τα αρμόδια όργανα του ΙΚΑ (ΙΚΑ Ελευσίνας/ Διοίκηση του ΙΚΑ) ζητούσαμε την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την περίοδο από 18-4-2012 μέχρι 30-4-2014, διάστημα για το οποίο έχουν εκδοθεί εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων μας αποδοχών.

Το ΙΚΑ, με βάση τις διατάξεις του Νόμου (ΑΝ 1846/1951), είχε την (και αυτεπάγγελτα) υποχρέωση , διαπιστώνοντας την εργασιακή μας σχέση με την εταιρεία, εργασιακή σχέση που επιβεβαιώνεται με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, να εκδώσει σε βάρος της εταιρείας Πράξη Επιβολής Εισφορών και να επιδιώξει την αναγκαστική είσπραξη των καταλογιζομένων ποσών. Η εταιρεία βεβαίως θα είχε κάθε δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση περί καταλογισμού των εισφορών, όπως προβλέπεται από το νόμο για κάθε περίπτωση  καταλογισμού.

Επειδή υπήρχε αδράνεια εκ μέρους του ΙΚΑ, στη διαδρομή του χρόνου, έχουμε διαδοχικά συναντηθεί τόσο με όλες τις διοικήσεις του ΙΚΑ, όσο και με τους Γενικούς Γραμματείς Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Η διαβεβαίωση όλων από την εποχή του κ. Στρατούλη και  κ. Ρωμανιά, ήταν ότι πρέπει το ΙΚΑ να προχωρήσει στην ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων, και απλά μελετάται από την Νομική Υπηρεσία του ΙΚΑ, ο τρόπος υλοποίησης. Η επιφύλαξη που κάθε φορά διατυπωνόταν (προφορικά όμως, γιατί γραπτά κανένας δεν έπαιρνε την ευθύνη να προβάλλει επίσημα τέτοια αιτιολογία) ήταν ότι εάν το ΙΚΑ εκδώσει Πράξη Επιβολής Εισφορών σε βάρος της εταιρείας, θα πρέπει να εγγράψει στον προϋπολογισμό του έσοδα τα οποία δεν ξέρει εάν και πότε θα τα εισπράξει.

Αλλά  ενώ περιμέναμε την ανακοίνωση ότι επιτέλους προχωρά το ΙΚΑ στην Πράξη Επιβολής Εισφορών, με έκπληξή μας ακούσαμε τον κ. Νεφελούδη να μας ανακοινώνει ότι το ΙΚΑ δεν μπορεί να μας ασφαλίσει για την περίοδο των 18 μηνών, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν τελεσιδικήσει οι αποφάσεις του Πρωτοδικείου που κρίνουν παράνομη την εκ περιτροπής εργασία και υποχρεώνουν την εταιρεία να μας καταβάλει το σύνολο των αποδοχών μας για όλη την περίοδο των 18 μηνών. Και το επίσης εκπληκτικό είναι ότι για την ανακοίνωση αυτή του κ. Νεφελούδη εκδόθηκε και δελτίο τύπου από το Υπουργείο Εργασίας. Που σημαίνει ότι η θέση αυτή του κ. Νεφελούδη είναι και θέση του Υπουργού Εργασίας.

Είναι πράγματι εντυπωσιακή (αρνητικά βεβαίως) η απάντηση του κ. Νεφελούδη. 

Έχουμε σειρά δικαστικών αποφάσεων οι οποίες είναι ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ και το γνωρίζουν άπαντες.

Με βάση αυτές τις αποφάσεις το ΙΚΑ θα έπρεπε να προχωρήσει στις Πράξεις Επιβολής Εισφορών. Και αν η εταιρεία διαφωνούσε, ας ασκούσε το οποιοδήποτε ένδικο μέσο της παρέχει ο νόμος. 

Εδώ όμως την οποιαδήποτε αντίρρηση δεν την προβάλλει η εταιρεία. Την προβάλλει για λογαριασμό της το Υπουργείο!!! 

Αντί το Υπουργείο και το ΙΚΑ να ασκήσουν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο Νόμος και να αφήσουν την εταιρεία να τρέχει να ανατρέψει την απόφαση καταλογισμού, που υπό κανονικές συνθήκες ΔΕΝ φαίνεται ότι μπορεί να ανατραπεί (εκτός αν το Υπουργείο πιστεύει ότι νόμιμα μας επέβαλε η εταιρεία σε εκ περιτροπής εργασία μιας ημέρας την εβδομάδα, και άρα είναι λανθασμένες οι δικαστικές αποφάσεις που έκριναν τα αντίθετα), δεν κάνουν τίποτε για να μην ενοχλήσουν την  διοίκηση της εταιρείας. Να μην ενοχλήσουν τον κ. Σάφα.

Ταυτόχρονα με την απόφασή τους αυτή, χαρίζουν στην εταιρεία, αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Γιατί αν η εταιρεία διαφωνούσε  με την Πράξη Επιβολής Εισφορών (αν το ΙΚΑ εξέδιδε τέτοια πράξη) θα δικαιούταν μεν να προσφύγει στην αρμόδια Διοικητική Επιτροπή του ΙΚΑ και στη συνέχεια στα Διοικητικά Δικαστήρια, οπότε μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο αναστέλλεται η είσπραξη της απαίτησης, όμως για τον χρόνο της αναστολής, η εταιρεία θα επιβαρυνόταν με τα πρόστιμα και τους τόκους της εκπρόθεσμης καταβολής. Ήτοι πολλά – πολλά χρήματα (νόμος 3232/2004). Αυτά τα χρήματα ο κ. Νεφελούδης,  το Υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ, τα χαρίζουν στον κ. Σάφα.

Ο καθένας ας κρίνει την απάντηση του Υπουργείου. Δεν θα μπούμε εμεις στον πειρασμό να την σχολιάσουμε άλλο.

Θα σχολιάσουμε μόνο την ανακοίνωση της εργοστασιακής επιτροπής . Η οποία χωρίς καμιά ντροπή, βγαίνει και πανηγυρίζει για την θέση που πήρε το Υπουργείο. Μια θέση που απροσχημάτιστα είναι υπέρ της εταιρείας. Υπέρ του Σάφα. Δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα. 

Συναδέλφισσες, -οι,  

Το επόμενο διάστημα και σύντομα το Σωματείο μας θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο και από τις δικές του θέσεις θα εξαρτηθούν  και οι επόμενες κινήσεις μας.

Για το  Σωματείο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ   Β.                                  ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30/9/2016

Συναδέλφισσες – οι,

Την προηγούμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας σε συνέχεια την συνάντηση μας τον Ιούλιο 2016 με τον Αν. Υπουργό Άμυνας κ. Βίτσα συναντήθηκε εκ νέου με εκπροσώπους του Υπουργού οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι ο Υπουργός έκανε πράξη τα λεγόμενα του και έχει στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στον Υπουργείο Οικονομικών   (κ. Χουλιαράκη) να συμπεριλάβει και την τροπολογία του ΥΕΘΑ σε Νομοσχέδιο που θα καταθέσει ο ίδιος το επόμενο διάστημα.

   Η Τροπολογία του ΥΕΘΑ θα προβλέπει τον προγραμματισμό των εργασιών, το κόστος και το χρόνο ολοκλήρωσης εργασιών στα πλαίσια πάντα του ισχύοντος  Νόμου 4258/2014 που αφορά την εκτέλεση των εργασιών και την ολοκλήρωση των Υποβρυχίων.

   Θέματα που αφορούν την πλήρη λειτουργία του Ναυπηγείου και την Ανάπτυξη του μας επισήμαναν ότι η Υπουργός Ανάπτυξης  κα. Τζάκρη είναι αυτή που τα διαχειρίζεται. 

    Από την πλευρά μας έχουν σταλεί επιστολές στους Υπουργούς της Κυβέρνησης, κ.Σταθάκη, κ.Τζάκρη, κ Δρίτσα και κ. Κατρούγκαλο και αναμένουμε συναντήσεις μαζί τους, μήπως επιτέλους καταφέρουμε και τους πείσουμε να κάνουν πράξη και την δική τους θέση που δεν είναι άλλη από το να συσταθεί η ΕΝΙΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ναυπηγείου και να δοθεί επιτέλους η ώθηση για την ανάπτυξη της Ναυπηγικής Βιομηχανίας όπως οραματίζεται ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις τους.

    Ενημερωθήκαμε επίσης από εκπρόσωπους του Πολεμικού Ναυτικού ότι την προηγούμενη εβδομάδα στα πλαίσια των δοκιμών το Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ έκανε επιτυχής κατάδυση σε μέγιστο βάθος για Υποβρύχιο χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Είναι μια μεγάλη επιτυχία που οφείλεται  στο έμπειρο και αξιόλογο προσωπικό του Ναυπηγείου αλλά και στους υπεύθυνους του Ναυτικού Κλιμακίου. Οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου δείξανε για άλλη μια φορά την  εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν στο να κατασκευάζουν και να επισκευάζουν Υποβρύχια, Φρεγάτες, Πυραυλακάτους, προσομοιωτή, εμπορικά πλοία κ.τ.λ. φτάνει μόνο να μας εμπιστεύονται και να μας δίνουν εργασίες, φτάνει μόνο τα Ναυπηγεία να παραμένουν ανοιχτά, φτάνει μόνο να υπάρχει η Πολιτική Βούληση της Κυβέρνησης για Ανάπτυξη του Κλάδου.

Συναδέλφισσες, -οι,

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 ήταν προσδιορισμένο να γίνει σε δεύτερο βαθμό το ποινικό Δικαστήριο κατά της διοίκησης της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ, για την μη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων της πρώην Διεύθυνσης του Τροχαίου Υλικού το 2009. 

Στο πρωτόδικο Δικαστήριο είχαν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή οι Γερμανοί μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ένας Έλληνας.

Όμως συνέβη το εξής: Με νόμο που ψήφισε η Ελληνική Κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι ( Νόμος 4411/2016) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 3-8-2016), οι ποινές μέχρι έξι μηνών που έχουν επιβληθεί με δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι 3-8-2016, παραγράφονται και δεν εκτελούνται. 

Με βάση αυτή τη διάταξη, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Οι καταδικασθέντες πρωτόδικα για την μη καταβολή των δεδουλευμένων, δεν χρειάστηκε να δικαστούν καν σε δεύτερο βαθμό. Απαλαχτηκαν. Τι να σχολιάσουμε; Ότι οι υπεύθυνοι για την  μη πληρωμή αποδοχών των εργαζομένων μένουν ατιμώρητοι με κυβερνητική απόφαση; Ότι το Ελληνικό Δημόσιο που έχει ξεζουμίσει όλους μας με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και περικοπές συντάξεων, χαρίζει χρηματικές ποινές;

Ευτυχώς που οι άλλες ποινικές υποθέσεις που έχουμε κατά των υπευθύνων της εταιρείας για την μη καταβολή των αποδοχών μας από τον Απρίλη του 2012 και μετά, δεν έχει δικαστεί ακόμη καμία. Να και μια φορά που οι συνεχείς αναβολές κάποιων από αυτές τις μηνύσεις, μας βγήκαν σε καλό. Γιατί οι υποθέσεις που ακόμα δεν έχουν δικαστεί, θα προχωρήσει κανονικά οι εκδίκασή τους.

Σας φαίνονται όλα αυτά παρανοϊκά; Και σε μας!

   Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 θα εκδικαζόταν στο Θ΄ Μονομελές το Ποινικό Δικαστήριο μιας ομάδας εργαζομένων (20) για τα επεισόδια στο Υπουργείο Άμυνας στις 4 Οκτώβρη 2012. Λόγω ότι η Γραμματεία τήρησε ωράριο εργασίας και λόγω μεγάλου αριθμού πινακίου, δόθηκε αναβολή από την Πρόεδρο Του Μονομελούς για τις 24 Μαΐου 2017. Τα γεγονότα του Πεντάγωνου δεν σβήνουν δυστυχώς από την μνήμη μας, γιατί υπάρχουν και τα ποινικά δικαστήρια κάποιας μερίδας εργαζομένων να μας τα υπενθυμίζουν κατά καιρούς, αλλά και γιατί το άδικο, η εξαθλίωση και η φτώχεια των εργαζομένων πριν 4 σχεδόν χρόνια (4 Οκτώβρη 2012) ήταν τέτοια που η κατάσταση έγινε Ανεξέλεγκτη. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε τους δύσκολους καιρούς που βρεθήκαμε και ενωμένοι να παλεύουμε.

    Χθες Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 στο Εφετείο Αθηνών  συζητήθηκε η έφεση που έκανε κατά της πρωτόδικης απόφασης η εταιρεία ALS MARINE για διορισμό διαχειριστή. Το Σωματείο μας έκανε πρόσθετη παρέμβαση μαζί με το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ καταθέτοντας στοιχεία έτσι ώστε να αποφευχθεί ο διορισμός διαχειριστή που συνέπεια θα είχε την διάλυση του ναυπηγείου..

    Την Τρίτη 4 Οκτώβρη 2016 εκδικάζεται στο Η΄ Μονομελές Ποινικό για αποδοχές του έτους 2012 κατά του Δ.Σ. των ΕΝΑΕ.

Για το  Σωματείο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ   Β.                                  ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1/8/2016

Συναδέλφισσες – οι,

Βρισκόμαστε στον Αύγουστο, μήνας που αρκετοί, όπως είθισται, θα απουσιάσουμε για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το Σωματείο μας όμως βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα και παρακολουθεί τα γεγονότα καθημερινά.

Μέσα από τις ανακοινώσεις, συναντήσεις και τις συζητήσεις με την Πολιτική Ηγεσία επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τους εργαζόμενους και το μέλλον του Ναυπηγείου.

Θα μας βρουν απέναντι όσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει μέλλον στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Σωματείου μας με τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου μας επισήμανε ότι σε συνάντηση του συνδικάτου με Γραμματέα Υπουργείου αναφέρθηκε ότι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η οφειλή του προστίμου ανέρχεται στα 600 εκ. ευρώ και ότι από το Σεπτέμβριο αν δεν βρεθεί άλλη λύση θα οδηγηθεί το Ναυπηγείο σε πτώχευση.

Βρισκόμαστε ήδη προς διερεύνηση της δήλωσης αυτής, δεν θα σταματήσουμε να τους ενοχλούμε και να τους προειδοποιούμε έως ότου βρεθεί λύση για την Ανάπτυξη του Ναυπηγείου και της Ναυπηγικής Βιομηχανίας και όχι συρρίκνωση και κλείσιμο των Ναυπηγείων.

Με την επιστροφή όλων προειδοποιούμε τους πάντες ότι θα μας βρουν μπροστά τους αν δεν αποφασίσουν πλέον να δώσουν μια ξεκάθαρη, ειλικρινή, βιώσιμη, πολιτική λύση.

Φτάνουν πια τα λόγια, πολιτική βούληση χρειάζεται και άμεσα.

Πρέπει επιτέλους οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης να γίνουν πράξη.  Τα περιθώρια στένεψαν αρκετά και με την επιστροφή όλων μετά το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εξέλιξη των γεγονότων που ευελπιστούμε να είναι προς την κατεύθυνση που εμείς επιθυμούμε:

·   Ανοιχτό Ναυπηγείο με όλες τις θέσεις εργασίας και όλες τις δραστηριότητες

·   Με όλα τα εργασιακά μας δικαιώματα

·   Και την καταβολή των οφειλομένων μας     

Για το  Σωματείο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ   Β.                                  ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22/7/2016

Συναδέλφισσες – οι,

Το Σωματείο μας ενημερώνει τα μέλη του ότι, θα υλοποιηθούν επιδοτούμενα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης από τους εργοδοτικούς φορείς σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα συμπληρώνοντας τα κάτωθι έντυπα:

Δικαιολογητικά συμμετοχής 

1. Αίτηση Συμμετοχής στο πρόγραμμα 

2. Εκτύπωση των θεωρήσεων των βιβλιαρίων ΙΚΑ για το έτος 2015 (διάστημα από 1/3/2016-28/2/2017)

3. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή άδεια εργασίας για τους αλλοδαπούς εργαζομένους στην Ελλάδα οι οποίοι δεν είναι υπήκοοι χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επικυρωμένη από Δημόσια Αρχή).

4. Νόμιμο παραστατικό από την αρμόδια ΔΟΥ με  το ΑΦΜ του καταρτιζομένου 

5. Φωτοτυπία βιβλιαρίου καταθέσεων όπου φαίνεται ο αριθμός λογ/σμού  IBAN του εργαζομένου για να την κατάθεση του δικαιούμενου ποσού. 

Σημειώνεται ότι στους συμμετέχοντες θα καταβληθεί αποζημίωση ποσού  5,00 € ανά ώρα και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Πληροφορίες: 

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετέχουν προς διευκόλυνση τους να απευθυνθούν στη γραμματεία του Σωματείου για να παραλάβουν την αίτηση και να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά το συντομότερο δυνατό, διότι γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσουν τα σεμινάρια από Σεπτέμβρη. (τηλ. 0184). 

Για το  Σωματείο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ   Β.                                  ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.
ΜΕΛΕΤΗ ΚΕΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Διαβάστε εδώ τη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της ναυπηγικής βιομηχανίας.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016

Δείτε εδώ τον προϋπολογισμό του έτους 2016 και τον απολογισμό του 2015.


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015-2016

Δείτε εδώ τον διοικητικό απολογισμό 2015-2016. 

Ανακοίνωση 7/4/2016

Συναδέλφισσες -οι,

Στο Δ.Σ. που έγινε την Τετάρτη 30-3-2016 αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η Ετήσια Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20-4-2016 στο χώρο του Ναυπηγείου ο οποίος θα καθοριστεί στο επόμενο  Δ.Σ. μαζί με την ώρα έναρξης. Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση.

Τα θέματα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης είναι:

·        Διοικητικός Απολογισμός

·        Οικονομικός Απολογισμός 2015

·        Προϋπολογισμός 2016.   

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                  Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


Ανακοίνωση 23/3/2016

Συναδέλφισσες, -οι,

Μετά από  προγραμματισμένο ραντεβού το Δ.Σ του Σωματείου μας συναντήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας  με τον  Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, την υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη και τον Γεν. Γραμματέα  βιομηχανίας  κ.Στρατή Ζαφείρη.

Στην συνάντησή μας συζητήσαμε τα καυτά θέματα που αφορούν το μέλλον του Ναυπηγείου και των εργαζομένων.

Τους εκθέσαμε την ανησυχία μας για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μετά και  την αποπεράτωση του προγράμματος από το Π.Ν. σύμφωνα πάντα με τον Ν 4258/2014 και ποια είναι η θέση τους ;

Τους υπενθυμίσαμε ότι εκκρεμεί δέσμευση της κυβέρνησης για συντονισμό των αρμόδιων Υπουργείων και την σύσταση μιας Ενιαίας Γραμματείας  Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Τους ζητήσαμε ενημέρωση για την ανάκτηση των απαιτήσεων των 523εκ. ευρώ, αν θα υπάρχουν επιπτώσεις, και ποιες θα είναι αυτές σε περίπτωση που η πλευρά των ΕΝΑΕ προσφύγει στην πτώχευση ή σε αλλά νομικά τερτίπια.

Τέλος, τους επισημάναμε ότι θέλουμε ανοιχτό Ναυπηγείο σε πλήρη λειτουργία, με όλες τις δραστηριότητες και του Τροχαίου Υλικού με όλες τις θέσεις εργασίας,  με τα εργασιακά μας δικαιώματα και το κυριότερο την διασφάλιση και την καταβολή των οφειλομένων αποδοχών μας (2έτη).

Από την πλευρά τους τόσο ο κ. Σταθάκης, όσο και η κ.Τζάκρη μας ξεκαθάρισαν  όσον αφορά το μέλλον του Ναυπηγείου και της Ναυπηγικής βιομηχανίας, ότι αναζητείται ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον  επενδυτικό όμιλο COSCO, ο οποίος έχει δοκιμαστεί επενδυτικά  στην χώρα μας .

Από την άλλη βέβαια μας  τόνισαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Μιας βιομηχανίας που προσδοκούν στην  ανάπτυξη της, σύμφωνα με την μελέτη που έχουν οι ίδιοι στα χέρια τους και  μας την  παρουσίασαν  και την περιμένουμε να μας την κοινοποιήσουν.

Μια μελέτη που υιοθετείται όπως φαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομίας κυρία Τζάκρη και που αναφέρει σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της ότι τα Ναυπηγεία στην Ελλάδα βρίσκονται σε σημαντική γεωστρατηγική ζώνη, αφού είναι το σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων μετά και το άνοιγμα Της Διώρυγας του Σουέζ.

Σε ότι αφορά την ανάκτηση του πρόστιμου μας διαβεβαίωσαν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία και έχει προχωρήσει και ότι με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να απομακρύνουν τον σημερινό ιδιοκτήτη, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την σημερινή κατάσταση που βρίσκονται τα Ναυπηγεία, κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους.

Μας ανέφεραν επίσης ότι δεν μπορούσε να αποφευχθεί  η ανάκτηση,  γιατί κατά πρώτον για  κάθε μέρα που περνάει το ύψος του πρόστιμου ανεβαίνει κατά 19.000 ευρώ και κατά δεύτερον ότι με τον τρόπο αυτό δίνει την δυνατότητα στα ΕΝΑΕ, να καταβάλουν ένα ποσό από το ύψος του πρόστιμου και άμεσα να ενεργοποιηθεί ο εμπορικός τομέας. (επαναφορά στην απόφαση της Ε.Ε. το 2008).

Γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά των μετόχων προσφεύγοντας σε ασφαλιστικά μετρά για να κερδίσουν το χρόνο που χρειάζονται έτσι ώστε να έρθει η τελική απόφαση από την διαιτησία.

Την διαιτησία περιμένουν και από την πλευρά τους για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε ότι αφορά το μέλλον της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, στο σημείο αυτό τους υπενθυμίσαμε ότι το Σωματείο μας δια του Προέδρου κατέθεσε Υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στην Διαιτησία.

Δεσμευτήκαν, επίσης  να είναι σύμμαχοι των εργαζομένων σε ότι αφορά τις οικονομικές απαιτήσεις μας, καθώς και αν χρειαστεί θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο από την πλευρά του ελληνικού δημόσιου για ένα μικρό χρονικό διάστημα ωσότου βρεθεί ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ που σύμφωνα με τα λεγόμενα τους υπάρχει.

Κλείνοντας μας επισήμαναν ότι η σύσταση μιας Ενιαίας Γραμματείας  Ναυπηγικής Βιομηχανίας επιβάλλεται σύντομα να δημιουργηθεί και θα είναι αυτή που θα αναλάβει να διεκπεραίωση για την Ανάπτυξη και το Μέλλον της  Ναυπηγικής  Βιομηχανίας.

Συναδέλφισσες, -οι,

Από δημοσιεύματα μαθαίνουμε ότι υπάρχει στην κυβέρνηση σκέψη για δημιουργία hot spot εντός  του  χώρου του Ναυπηγείου για υποδοχή, εγκατάσταση η παραμονή προσφύγων.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ήρθαμε σε επαφή με τους εμπλεκομένους και προσπαθήσαμε να τους ενημερώσουμε ότι ο χώρος δεν ενδείκνυται για το σκοπό αυτό.

 Εμείς ως εργαζόμενοι δηλώνουμε απερίφραστα και το δείξαμε στην πράξη μας με την αλληλεγγύη μας ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.

Άλλωστε η φιλοξενία και το φιλότιμο είναι στοιχεία των Ελλήνων και της Ελληνικής παράδοσης, άρα και των εργαζομένων στα Ναυπηγεία. Όμως  η επιλογή του χώρου του Ναυπηγείου για  hot spot είναι εντελώς ΑΣΤΟΧΗ. Ο χώρος είναι βιομηχανικός άρα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την βαριά βιομηχανία και οι κίνδυνοι θα είναι πολλοί.

Δεν μπορεί να συνυπάρχουν στο ίδιο χώρο ή σε γείτονα χώρο προσφυγές, μετανάστες και Πολεμικό Υλικό, Υ/Β, Φρεγάτες και Κανονιοφόροι.

Θέση μας είναι να βρεθούν στην Αττική κατάλληλοι χώροι, έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι που πραγματικά σήμερα ταλαιπωρούνται,  να ζουν με αξιοπρέπεια και οι πολίτες του λεκανοπέδιου να συμβάλουν για την φιλοξενία, τους τόσο ηθικά όσο και υλικά,  όπως ήδη έχουν πράξει και οι εργαζόμενοι στο χώρο του Ναυπηγείου.

ΥΓ1: Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενη ανακοίνωση  και αφορά τα ένσημα του 7μηνου Οκτώβριος 2013 έως και Απρίλιο 2014 έχουν αρχίσει να φαίνονται στις προσωπικές καρτέλες των εργαζομένων  μετά και την οριστικοποίηση του κάθε μήνα.

ΥΓ2: Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση και θα υπάρξει ενημέρωση για όλα τα θέματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                  Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


Ενημέρωση 9/3/2016

Συναδέλφισσες, -οι,

Είναι γνωστό σε όλους το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας, που έτυχε να γίνουν πρόσφυγες, χωρίς βέβαια να το επιλέξουν οι ίδιοι.

Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται βοήθεια  και οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου δεν μένουν ασυγκίνητοι.  Ως εκ τούτου  το Σωματείο, μετά από την ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον των συναδέλφων μας, καλεί, όσους επιθυμούν, να συμμετέχουν στην προσπάθεια βοήθειας και αλληλεγγύης στους συνάνθρωπους μας πρόσφυγες.

Αποφασίστηκε λοιπόν από αύριο Πέμπτη 10/3/2016 έως και την Πέμπτη 17/3/2016 να συλλέγονται τρόφιμα, είδη σωματικής  υγιεινής, παιδικές τροφές  κ.λ.π. που αναφέρονται στην επισυναπτόμενη λίστα.

Μετά την συλλογή των προϊόντων, θα διατεθούν  κατόπιν επικοινωνίας με την Περιφέρεια Αττικής,  στο ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Ακίνητων Φαλήρου (ΤKD) .

Τα προϊόντα θα συγκεντρώνονται  στο χώρο του Σωματείου θα συσκευάζονται και θα αποθηκεύονται σε προεπιλεγμένους και κατάλληλους χώρους.

Στην προσπάθεια της καταγραφής της συλλογής και της αποθήκευσης των προϊόντων,  ζητούμε από τους  συναδέλφους εργαζόμενους  να προσφέρουν εθελοντικά την βοήθεια τους.

Όποιοι  λοιπόν εθελοντικά επιθυμούν να βοηθήσουν, να επικοινωνούν με το Σωματείο.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα προϊόντα που θα συγκεντρώνονται. 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                  Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ         ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Διαβάστε εδώ τον διοικητικό απολογισμό του Σωματείου "Τρίαινα" για το 2014 - 2015.


         ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ κ. Β. Πίττα
Διαβάστε εδώ την ενημέρωση του δικηγόρου του Σωματείου μας κ. Β. Πίττα σχετικά με την πορεία των δικαστικών υποθέσεων.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ
Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα των εκλογών του Σωματείου "Τρίαινα".


ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Δείτε εδώ απόσπασμα από την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας για την εκ περιτροπής εργασία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 

Απόφαση Εφετείου
Διαβάστε εδώ την απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση της ΕΤΥΕ Α.Ε.. Τις επόμενες μέρες, θα εκδοθεί και ανακοίνωση για το θέμα αυτό. 


Επιστολή Σωματείου προς ΕΝΑΕ
Διαβάστε εδώ την απαντητική επιστολή του Σωματείου "Τρίαινα" προς την διοίκηση των ΕΝΑΕ σχετικά με τη διαβούλευση για εκ νέου εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας για ακόμη ένα τρίμηνο. 


Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
Σας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία,που δικαιώνει τους εργαζόμενους. Δελτίο Τύπου ΓΣΕΕ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΓΣΕΕ σχετικά με τη δικαστική απόφαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.Άδεια Creative Commons