Σωματείο Εργαζομένων "Η Τρίαινα"


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23/2/2015

Συναδέλφισσες, -οι,

 Είναι πάγια τακτική μας να δίνουμε μια πίστωση χρόνου σε όποιον Υπουργό αναλαμβάνει ένα Υπουργείο που μας αφορά. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε, εστάλει στους αρμοδίους Υπουργούς συγχαρητήρια επιστολή για την ανάληψη των καθηκόντων τους καθώς  και επισήμανση των προβλημάτων με παράλληλη ανοιχτή ημερομηνία πρόσκλησης .

Ήδη στα πλαίσια αυτά υπήρξε ανταπόκριση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη και αναμένεται μέσα τις επόμενες ημέρες και  νέα συνάντηση με τον Αναπληρωτή  Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης  κ. Στρατούλη.

 Στην συνάντηση μας με τον Υπουργό Εργασίας, την Δευτέρα 16/2/2015, του θέσαμε ζητήματα που  αφορούν το μέλλον του Ναυπηγείου  και των εργαζομένων.

 Συγκεκριμένα συζητήσαμε:

·         Για την πλήρη λειτουργία  των Ναυπηγείων  με όλες τις δραστηριότητες , χωρίς δεσμεύσεις και απαγορεύσεις.

·         Την καταβολή των οφειλομένων αποδοχών μας

·         Την ασφαλιστική μας τακτοποίηση για  το διάστημα που μας οφείλονται αποδοχές (κατατέθηκε και  προσχέδιο Νομού),  καθώς και την επίσπευση της αυτασφάλισης των εργαζομένων της πρώην Διεύθυνσης Τ/Υ που έχουν υπογράψει  με το Π. Ν.

·         Προτείναμε στον Υπουργό να είναι ο συντονιστής μιας Διυπουργικής σύσκεψης με την συμμετοχή των εργαζομένων, με στόχο την βιώσιμη προοπτική λειτουργίας του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

 Ο Υπουργός σε απάντηση του  εξέφρασε  την ικανοποίηση του για τον τρόπο και την ικανότητα που του θέσαμε τα ζητήματα και που δείχνουν μια συνολικότερη αντίληψη και όχι μια τυφλή κατάθεση των πραγμάτων.

Συμφώνησε για την μεθοδολογία που του προτείναμε (Διυπουργική), αφού πρώτα ενημερωθούν και τα υπόλοιπα αρμόδια Υπουργεία.  Επίσης αναφέρθηκε στην πολιτική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε διατυπωθεί προεκλογικά πάνω στο θέμα των  Ναυπηγείων και δεσμεύτηκε για εφαρμογή αυτής της προσέγγισης, σε σχέση με τις γενικές και ειδικές πολιτικές συνθήκες.

Για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων  μας είπε, ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα εργασιακά δικαιώματα

Συναδέλφισσες, -οι,

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας συναντήθηκε ,την Παρασκευή 20/2/2015 με  Κλιμάκιο του Π. Ν., στο χώρο των Υ/Β , στα πλαίσια ζητημάτων που θέσαμε κατά την επίσκεψη μας την Δευτέρα 16/2/2015 στον επικεφαλής  του Π.Ν  κ. Δημόπουλο.

Οι επικεφαλής του κλιμάκιου μας ενημέρωσαν ότι:

Το πρόγραμμα των Υ/Β συνεχίζεται  κανονικά, όπως ακριβώς ξεκίνησε τον Μάιο του 2014 με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Το Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ  θα ολοκληρωθεί κανονικά , ήδη ξεκίνησαν και παραγγελίες υλικών.

Δεν έχει υπάρξει καμία  διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των Υ/Β από την νέα  ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας .

Ως  κλιμάκιο του Π.Ν. , μας τόνισαν για άλλη μια φορά ότι είναι μαζί με τους εργαζόμενους , τόσο για την ολοκλήρωση των Υ/Β, όσο και στην προσπάθεια μας για εξεύρεση εργασιών από το Π.Ν. (Προμηθέας , Υ/Β Παπανικολής,  φρεγάτες , την κατασκευή των δυο νέων Υ/Β σύμφωνα  και με τον Νόμο 3885 ,αφού δεν έχει καταγγελθεί μέχρι και σήμερα κ.α.).

Όσον αφορά την αυτασφάλιση των εργαζομένων της πρώην Διεύθυνσης Τ/Υ που έχουν υπογράψει  με το Π.Ν., μας διαβεβαίωσαν ότι, από τα κεντρικά του Ι.Κ.Α. θα σταλεί διευκρινιστική επιστολή προς την Διευθύντρια του Ι.Κ.Α. Ελευσίνας , για  τον  τρόπο  που θα εφαρμοστεί ώστε να ξεκινήσει  την αυτασφάλιση όλων εκείνων των εργαζομένων που είχαν αιτηθεί.

Τέλος συζητήθηκε η Αίτηση – Επιστολή που  εστάλει  προς το ΝΑΤ από το Σωματείο με την υπογραφή των (6) εργαζομένων  για τον τρόπο  ασφάλισης . Το Π.Ν. κατέθεσε πρόταση για  την   ασφάλιση των εργαζομένων αυτών στο Δ.Σ του ΝΑΤ με αίτημα: την  ασφάλιση των εργαζόμενων έως το τέλος της Συμφωνίας Αποδοχής που έχει υπογράψει ο κάθε ενδιαφερόμενος . Η ιδιαιτερότητα του  ΝΑΤ ως φορέα  ασφάλισης είναι η αιτία  που δεν μπόρεσε να βρεθεί  ξεκάθαρη λύση. Εκτιμούμε  ότι τόσο με την θέληση του Π.Ν., όσο και των άμεσα ενδιαφερόμενων το θέμα να κλείσει.

Συναδέλφισσες, -οι,

 Όσον αφορά τους δικαστικούς μας αγώνες θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

·         Το εφετείο του συνάδελφου μας που κατηγορείται για τα επεισόδια στο υπουργείο άμυνας θα συζητηθεί στις 5 Μάρτιου 2015.

·         Στις 17 Μάρτιου στον Άρειο Πάγο θα εκδικαστεί  η αναίρεση των εργαζομένων της πρώην διεύθυνσης Τ/Υ.

·         Η δίκη στις 17 Φεβρουαρίου 2015 που αφορούσε δεδουλευμένα  του 2009 κατά παντός υπευθύνου στην πρώην διεύθυνση Τ/Υ αναβλήθηκε για της 8 Ιανουαρίου 2016.

·         Εστάλει από την προϊσταμένη της επιθεώρησης   εργασίας προς την εισαγγελία Αθηνών  η καταγγελία που κατέθεσε  το  Σωματείο  για οφειλές από 1/2/2014 έως και 31/12/2014 . Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται  το δώρο Πάσχα 2014, επίδομα άδειας 2014 και δώρο Χριστουγέννων 2014.

·         Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σε ότι αφορά το περιβόητο ανεβλήθην ποινικό δικαστήριο του Φεβρουαρίου,  μετά από αίτηση προς την εισαγγελία Αθηνών με την όποια επισημαίνουμε το λάθος της  γραμματείας , αλλά ζητάμε  και την σύμπτυξη των δυο υποθέσεων,  παρά των διαχωρισμό που επιχείρησαν κάποιοι, ορίστηκε δικάσιμος για τον μήνα Ιούνιο 2015(αναμένουμε κλήτευση).


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12/2/2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΝΑΕ

(για την "καταβολή" του Δώρου Χριστουγέννων 2012)

Σε σχέση με την από 11-2-2015  ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΝΑΕ επισημαίνουμε τα παρακάτω:

1. Η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να προκαλεί ξεδιάντροπα. Συνεχίζει να παραποιεί την πραγματικότητα και να κάνει το μαύρο άσπρο. Μας ανακοινώνει ότι "είναι στην ευχάριστη θέση να μας καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων 2012". Θα έπρεπε να ντρέπονται λιγάκι. Θα περιμέναμε να τους έχει απομείνει κάποιο ίχνος φιλότιμου, και τουλάχιστον να μην προκαλούν.

2. Η διοίκηση της εταιρείας γνωρίζει πολύ καλά ότι μας οφείλει το σύνολο των αποδοχών μας από 18 Απριλίου 2012 μέχρι και σήμερα. Γνωρίζει ότι έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν. Γνωρίζει ότι οι αποφάσεις αυτές είναι εκτελεστές.           Αντί όμως  να φροντίσει, έστω και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση να μας πληρώσει τα οφειλόμενα, μας ανακοινώνει ότι θα καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων 2012. Και μάλιστα όπως πληροφορούμαστε δεν θα καταβάλει το σύνολο του δώρου, όπως έχουν κρίνει και οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά μόνο κάποια αναλογία, με βάση την εκ περιτροπής εργασία! Παρά το γεγονός ότι η εκ περιτροπής εργασία έχει κριθεί με σειρά δικαστικών αποφάσεων ως παράνομη.

3. Είναι προφανές ότι η  διοίκηση της εταιρείας "καταβάλει" το ποσοστό αυτό του δώρου, όχι γιατί την πήρε ο πόνος για τους εργαζόμενους, αλλά αναγκάζεται ενόψει των ποινικών δικαστηρίων, μήπως και πετύχει ευνοϊκή μεταχείριση.

4. Πληροφορούμε την διοίκηση της εταιρείας ότι ματαιοπονεί. Οι εργαζόμενοι απαιτούμε το σύνολο των οφειλομένων. Και τα απαιτούμε μέχρι του τελευταίου λεπτού του ευρώ. Και βέβαια η "καταβολή" ενός μέρους του δώρου Χριστουγέννων δεν αίρει την ποινική της ευθύνη. Η ποινική αυτή ευθύνη παραμένει ακέραια, και όλοι εμείς θα απαιτήσουμε από το ποινικό Δικαστήριο την παραδειγματική τιμωρία όλων τους. Με το επιβαρυντικό στοιχείο της πρόκλησης και της κοροϊδίας...

5. Όσον αφορά τον ισχυρισμό της ότι "πρωταρχικό της μέλημα είναι να μείνει η εταιρεία ανοιχτή κλπ.", όλοι πλέον γνωρίζουν ότι  είναι η σημερινή διοίκηση των ΕΝΑΕ που προχώρησε στην διακοπή των εργασιών στα Υποβρύχια και είναι αυτή που έκλεισε το Ναυπηγείο και το  έχει οδηγήσει στην σημερινή του απαξίωση.

6. Σε ότι αφορά τις "προσπάθειές τους" για την πληρωμή των εργαζομένων, τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Στα ταμεία της εταιρείας από το 2010 που η σημερινή διοίκησης της εταιρείας έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της, έχουν εισρεύσει από το πολεμικό ναυτικό 362.750.000 ΕΥΡΩ . Ας φέρει μερικά από τα χρήματα αυτά πίσω και ας πληρώσει τους εργαζόμενους. Αρκετά εκατομμύρια  (εκατοντάδες) έχει πάρει, χωρίς να έχει προσφέρει κανένα έργο...

Την καλούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να πληρώσει στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα, χωρίς προσχήματα.

Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αφήνει πολλά ερωτηματικά στους εργαζόμενους η συμπεριφορά κάποιων στελεχών της Εταιρίας (και μελλών του Σωματείου) που συνεχίζουν να προκαλούν με την στάση τους, τους εργαζόμενους, ταυτιζόμενοι με τις προκλητικές ενέργειες της εγκάθετης Διοίκησης (του κ. Καρδαρά και του κ. Θεοχάρη).

Είναι οι ίδιοι Κύριοι, που πρωτοστατούν στις μεθοδεύσεις για την διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Οι Κύριοι αυτοί έχουν πλέον ονοματεπώνυμο και ας προέρχονται από τα σπλάχνα των εργαζόμενων.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5/2/2015

1. Με την από 14-1-2013 καταγγελία μας προς την επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου, καταγγείλαμε το γεγονός της μή καταβολής των αποδοχών όλων των εργαζομένων για το διάστημα από 18 Απριλίου 2012 μέχρι 31-12-2012,  (συμπεριλαμβανόμενου και το δώρο Χριστουγέννων) και ζητήσαμε να υποβάλουν τη σχετική έκθεσή τους προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών, προς άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση των διατάξεων του άρθρου      του ν. 690/1945, όπως τροποποιήθηκε.

2. Η καταγγελία μας στρεφόταν κατά όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ", δηλαδή κατά των:

α) BOULOS HANKACH

β) NAJIB ALLAM

γ) AROUN HADDAD

δ) JOHANNES VALENTIJN,

ε) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΔΑΡΑ

3. Πράγματι η Επιθεώρηση Εργασίας διαβίβασε τον φάκελο στην Εισαγγελία Αθηνών για την άσκηση ποινική δίωξης. Η δικογραφία έλαβε αριθμό ΑΒΜ ΙΑ/2013/11350.

4. Στη συνέχεια, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων της εταιρείας, προσδιορίστηκε δε δικάσιμος η 23 Ιουνίου 2014 στο τμήμα Δ Μονομελές.

Παρά όμως το γεγονός ότι η καταγγελία μας στρεφόταν ονομαστικά κατά όλων των μελών του ΔΣ της εταιρείας, τους οποίους τους κατονομάζουμε ως υπευθύνους για την μη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων, όπως τα ονόματα αυτών αναφέρονται παραπάνω, η ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο κατά του πρώτου και δευτέρου εξ αυτών.

5. Με αίτησή μας προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών ζητήσαμε να επεκταθεί η ποινική δίωξη και κατά των άλλων τριών μελών του Δ.Σ. της εταιρείας.

6. Πριν κάποιες μέρες λάβαμε κλήση ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Σωματείου,  να εμφανισθούμε ενώπιον του Δ Μονομελούς Πλημ/κείου Αθήνας,  την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015, για να καταθέσουμε ως μάρτυρες στην μήνυση του Σωματείου μας για την μη καταβολή των δεδουλευμένων του έτους 2012.(Επισυνάπτονται οι κλήσεις)

7. Σήμερα Πέμπτη 5-2-2015 πήγαμε μαζί με τον δικηγόρο μας στην Εισαγγελία για να δούμε το νούμερο πινακίου για την Δευτέρα. Εκεί όμως μας είπαν ότι το Δικαστήριο δεν είναι για την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, αλλά ήταν για την  Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, και ότι από λάθος της γραμματείας είχαμε κληθεί για την Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου. Και ότι επειδή έγινε αυτό το λάθος, το Δικαστήριο αναβλήθηκε και θα λάβουμε νέα κλήση όταν πάρει καινούρια δικάσιμο.

8. Αυτό είναι το χρονικό των γεγονότων. Εκθέτουμε  αναλυτικά τα γεγονότα για να έχετε όλοι πλήρη ενημέρωση , ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα άλλης παραπληροφόρησης.

Τα γεγονότα βέβαια είναι πολύ περίεργα. Στην αρχή η Εισαγγελία "ξεχνά" να ασκήσει ποινική δίωξη κατά τριών από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας. Στη συνέχεια "κάνει λάθος" και μας στέλνει κλήση για άλλη δικάσιμο από αυτή που πραγματικά ήταν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται πράγματι περί λαθών της Γραμματείας της Εισαγγελίας και ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα, όπως μας "διαβεβαίωσε" ο προϊστάμενός της. Όμως αυτή η επανάληψη των λαθών μπορεί να δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά....

Δείτε εδώ τις κλήσεις (σελ.1, σελ. 2).

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20/1/2015

Καλούνται οι εργαζόμενοι που έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στα σεμινάρια του ΕΒΕΠ να προσκομίσουν στο Σωματείο μέχρι 27/1/2015 την ενημέρωση (ένσημα) από το ΙΚΑ για το έτος 2014.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΤΡΙΑΙΝΑ" ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 ζητάμε από όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να μας απαντήσουν με σαφήνεια τι σκέφτονται να κάνουν με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Όπως γνωρίζετε, από τον Απρίλιο του 2012 η διοίκηση της εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ" στην προσπάθεια της να εκβιάσει το Ελληνικό Δημόσιο και να αποσπάσει και άλλα εκατομμύρια ευρώ χωρίς να παράγει έργο, εγκατέλειψε το ναυπηγεία, αφήνοντας τους 1000 εργαζόμενους απλήρωτους και τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές κα τα υποβρύχια στο έλεος του θεού.

Οι εργαζόμενοι επί 25 μήνες, συνέχισαν όσο ήταν δυνατόν τη συντήρησή των υποδομών και των  υποβρυχίων  και έτσι χωρίς να έχουν υποστεί σημαντικές φθορές ή ζημιές, κράτησαν υποδομές και υποβρύχια σε κατάσταση που ήταν δυνατή η επαναφορά τους.

Έτσι, μετά την ψήφιση του νόμου 4258/2014, από τον Μάιο του 2014 στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συνεχίζεται το έργο της ολοκλήρωσης κατασκευής των υποβρυχίων,(ήδη παραδόθηκαν τα Υποβρύχια ‘’ΠΙΠΙΝΟΣ’’ και ‘’ΩΚΕΑΝΟΣ’’)  υπό την ευθύνη του Πολεμικού Ναυτικού , από τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων.

Η επανέναρξη λειτουργίας του Ναυπηγείου έστω και για την συνέχιση της κατασκευής των υποβρυχίων υπό το Πολεμικό Ναυτικό και η επανέναρξη καταβολής μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, έστω και με μειωμένες αποδοχές, είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα. Όταν το ναυπηγείο είναι κλειστό για πάνω από δύο χρόνια και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι όλον αυτόν το καιρό, το να μπορούμε να πάρουμε έστω και ένα "κουτσουρεμένο" μεροκάματο, είναι από μόνο του θετικό.

Όμως δεν φθάνει. Το πλέον σημαντικό είναι να μπορέσει το Ναυπηγείο να συνεχίσει την παραγωγική του δραστηριότητα και μετά την ολοκλήρωση του έργου των Υποβρυχίων και μάλιστα σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Και δυστυχώς στην κατεύθυνση αυτή, μέχρι σήμερα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια πρόοδος. Έτσι επανέρχονται τα ίδια βασικά ερωτήματα που έχουμε θέσει πολλές φορές μέχρι σήμερα:

1.    Τί θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των Υποβρυχίων; Τι απαντάτε και πώς αντιμετωπίζετε το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει με την Ε.Ε. σχετικά με  την απαγόρευση κατασκευής πλοίων ξένων πολεμικών ναυτικών;

2.    Τι θα γίνει με τις εμπορικές δραστηριότητες του Ναυπηγείου; Το Ναυπηγείο έχει τεράστιες δυνατότητες και αυτό αποτελεί κεφάλαιο για την εθνική οικονομία. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αρθούν οι όποιες απαγορεύσεις και το ναυπηγείο να λειτουργήσει ως πλήρης βιομηχανική μονάδα.

3.    Τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ναυπηγείου; Θα συνεχίσει να παραμένει ιδιοκτήτης ο σημερινός, ο οποίος το οδήγησε στην σημερινή άθλια κατάσταση;

4.    Τί θα γίνει με την πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών μας; Όπως ήδη αναφέραμε η εταιρεία μας οφείλει τις αποδοχές μας από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα. Μάλιστα για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι 30-9-2013 οι αποδοχές μας αυτές έχει κριθεί δικαστικά ότι πρέπει να μας καταβληθούν, ενώ για τις αποδοχές μας από 1-10-2013 μέχρι 30-4-2014 οι σχετικές μας αγωγές εκδικάζονται στις 20-4-2015.

Με το άνοιγμα των Ναυπηγείων υπό το Πολεμικό Ναυτικό τον περασμένο Μάιο, θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα μας καταβάλλονταν και όλα τα οφειλόμενα, τουλάχιστον αυτά για τα οποία υπάρχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις.

Η καταβολή των οφειλομένων αποτελεί ηθική τουλάχιστον υποχρέωση της πολιτείας προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι επί 24 μήνες χωρίς ευρώ, με τα ναυπηγεία πλήρως εγκαταλειμμένα από την διοίκηση της εταιρείας,  εξαθλιωμένοι οικονομικά και ψυχικά,  σ' ένα περιβάλλον εργασίας άκρως επικίνδυνο (σύμφωνα με τους ελέγχους του ΣΕΠΕ), κατάφεραν να αποτρέψουν καταστροφές στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου και στα ίδια τα υποβρύχια και να τα διατηρήσουν σε μια ανεκτή κατάσταση, και έτσι σήμερα με μικρότερο από το αναμενόμενο κόστος να είναι δυνατή η επαναλειτουργία των ναυπηγείων και η κατασκευή των υποβρυχίων.

Γι' αυτό  ζητήσαμε  και ζητάμε να μας καταβληθούν τα οφειλόμενα  από το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση τις δικαστικές αποφάσεις. Για το ποσό που  θα μας καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, οι εργαζόμενοι θα εκχωρήσουμε τις απαιτήσεις μας κατά της ΕΝΑΕ στο Ελληνικό Δημόσιο, οπότε το Ελληνικό Δημόσιο θα διεκδικήσει αυτοτελώς και για λογαριασμό του τα εν λόγω ποσά από την ΕΝΑΕ.

Τα ποσά αυτά μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να τα προβάλει και να τα διεκδικήσει μέσω της Διεθνούς Διαιτησίας , όπου έχουν παραπεμφθεί οι διαφορές μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ, και είναι βέβαιο ότι τα ποσά αυτά θα του επιδικαστούν, αφού ήδη είναι βεβαιωμένα με αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων.

5.    Τι θα γίνει με την ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων για το διάστημα των δύο ετών που τα Ναυπηγεία είναι κλειστά και μας οφείλονται (και μας έχουν επιδικαστεί) οι αποδοχές μας;  Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο χρόνος αυτός είναι ασφαλιστικός χρόνος και πρέπει να συνυπολογιστεί στο συνολικό χρόνο ασφάλισης του κάθε εργαζόμενου.

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Με την ευκαιρία και εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου θα θέλαμε να έχουμε την ξεκάθαρη και πειστική απάντησή σας σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα της χώρας και νομίζουμε ότι όλοι πρέπει να πάρετε θέση. Άλλωστε όλοι γνωρίζετε το θέμα, αφού πολλές φορές το έχουμε συζητήσει.

Ελπίζουμε ότι θα συμβάλλετε ώστε να δοθεί επιτέλους λύση  στα δίκαια αιτήματά μας:

Ø  Στο άνοιγμα των Ναυπηγείων με  όλες τους τις δραστηριότητες, σε πλήρη λειτουργία, χωρίς δεσμεύσεις και απαγορεύσεις.

Ø  Στην καταβολή των οφειλομένων αποδοχών μας.

Ø  Στην ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το διάστημα που μας οφείλονται αποδοχές.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23/12/2014

Συναδέλφισσες, -οι,

Καθημερινά βιώνουμε προβλήματα στο χώρο που χρήζουν την σωστή αντιμετώπισή τους. Με το διάλογο και την ειλικρίνεια που μας διακατέχει καταφέραμε να βρούμε λύσεις σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα προβλήματα πολλά. Παρεμβαίνουμε άμεσα και μεθοδικά χωρίς να αφήνουμε κάτι στην τύχη.

Στα δύσκολα χρόνια και ειδικά τους τελευταίους 9 μήνες, όπου συνεργαζόμαστε με το Πολεμικό Ναυτικό για την παράδοση των υποβρυχίων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε κακοπροαίρετους, οι οποίοι είτε διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις είτε προσπαθούν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις του Σωματείου. Σε κάθε περίπτωση λειτουργούν προς ίδιον όφελος. «Ξεχνούν» όμως να ασχοληθούν με όλους εκείνους που μας οδήγησαν στην εξαθλίωση αυτά τα δυο  χρόνια. Τους δίνουν συγχωροχάρτι για να είναι την επομένη ημέρα οι «καλοί».

Ας αποφασίσουν όμως με ποιον θέλουν να είναι επιτέλους! Με τους εργαζόμενους ή με τα συμφέροντα! Δεν μπορούν να πατάνε σε δυο βάρκες! Εμείς πάντως έχουμε γνώση ποιοι είναι όλοι αυτοί και κάποια στιγμή ο κάθε κατεργάρης θα μπει  στο πάγκο του. Αυτό που προέχει για εμάς πάνω από όλα είναι οι εργαζόμενοι και το Ναυπηγείο.  

Συναδέλφισσες, -οι,

Όπως σας έχουμε  ήδη ενημερώσει οι διαδικασίες από το Πολεμικό Ναυτικό έχουν ολοκληρωθεί, με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Δυστυχώς, όμως η εταιρεία καθυστέρησε να υποβάλει προς το ΙΚΑ τις ΑΠΔ για την ασφαλιστική τακτοποίηση ονομαστικά του κάθε εργαζόμενου.

Η τελευταία διαβεβαίωση που μας δόθηκε είναι ότι μέχρι σήμερα θα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και θα εμφανιστούν στο σύστημα του ΙΚΑ μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Αναμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα και αν αυτό δεν έχει γίνει, το Σωματείο θα προχωρήσει σε ατομικές καταγγελίες προς το ΙΚΑ.

Το ΤΣΜΕΔΕ έχει προχωρήσει σε καταλογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος της εταιρείας για όλο το διάστημα από τον Απρίλιο του 2012 έως και τον Απρίλιο του 2014.

Το ίδιο έχουμε ζητήσει και περιμένουμε να κάνει το ΙΚΑ. Μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν ότι οι εργαζόμενοι δικαιούμαστε τις αποδοχές μας από την εταιρεία για όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα , ζητήσαμε με καταγγελία μας - αίτηση προς το ΙΚΑ, να συνυπολογιστούν όλες οι παραπάνω ημέρες, ως πραγματικές ημέρες ασφάλισής μας. Μέχρι σήμερα όμως τόσο  το αρμόδιο ΙΚΑ Ελευσίνας , όσο και η διοίκηση του ΙΚΑ δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη. Συναντηθήκαμε με  τη διευθύντρια του ΙΚΑ Ελευσίνας, με  τον Υποδιοικητή του ΙΚΑ, με υπηρεσιακούς παράγοντες της διοίκησης του ΙΚΑ, αλλά απάντηση ακόμη δεν έχουμε. Έχουμε ζητήσει νέα συνάντηση με τον Διοικητή ή τον Υποδιοικητή του ΙΚΑ και περιμένουμε να γίνει αμέσως μετά τις γιορτές.

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤ, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά τα σεμινάρια που οργανώνει το Ε.Β.Ε.Π   Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά δόθηκε μια μικρή παράταση. Όσοι συνάδελφοι, –ισσες επιθυμούν να συμμετάσχουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Σωματείο στο  πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2015

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το περιβόητο «εποχικό επίδομα» έχει περάσει μέσα από τροπολογία στη Βουλή και αναφέρει παράταση για την Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία έως την 30 Ιανουαρίου 2015.

Λεπτομέρειες  δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές . Είμαστε σε συχνή επικοινωνία τόσο με τον Υποδιοικητή του ΟΑΕΔ, όσο και με τη ΓΣΕΕ. Μας διαβεβαίωσαν ότι αναμένεται σχετική εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει, τον τρόπο, το  ποσό και το δικαίωμα συμμετοχής. Οποιαδήποτε  πληροφόρηση και αν λάβουμε θα σας ενημερώσουμε με σχετική ανακοίνωση.

Κλείνοντας, το  Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, σας εύχεται ολόψυχα υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επαγγελματική προκοπή. Μακάρι οι Άγιες Μέρες και η νέα χρονιά να μας χαρίσουν αισιοδοξία, ανάπτυξη και προοπτική για ένα καλύτερο αύριο!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18/12/2014

Συναδέλφισσες, -οι,

Με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων συμφωνήθηκε με το Πολεμικό Ναυτικό (και σύμφωνα με το νόμο) να παρακρατηθούν οι οφειλές των εργαζομένων προς το Σωματείο μας που αντιστοιχούν με τις εισφορές μελών.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 4/12/2014

Το Σωματείο "Η Τρίαινα" συμμετέχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΓΣΕΕ την Κυριακή 7 Δεκέμβρη

και ώρα 5 μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος και καλεί όλους τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά να συμμετέχουν.

Δείτε το κάλεσμα της ΓΣΕΕ εδώ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 3/12/2014

Στην Ανακοίνωση μας στις 24-11-2014 σας είχαμε ενημερώσει για την προσπάθεια που γινόταν να συμμετέχουν οι Εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά (μέλη του Σωματείου μας) σε πρόγραμμα του Ε.Β.Ε.Π.  με τίτλο ΄΄ Επαγγελματική Κατάρτιση, Συμβουλευτική Υποστήριξη, Πιστοποίηση Τεχνικής Ικανότητας 2.500 επαπειλούμενων με ανεργία, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, κυρίως των Βιομηχανικών Κλάδων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Θριασίου Πεδίου΄΄.

Από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς μας ενημερώσανε ότι εγκρίθηκε η συμμετοχή μας στο σεμινάριο.

Παρακαλείσθε όσες συναδέλφισσες-οι θέλουν να συμμετέχουν στο σεμινάριο αυτό, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Σωματείο από 8-12-14 μέχρι και 15-12-14.

Εκκαθαριστικό Εφορίας 2013

Βεβαίωση από το ΙΚΑ, συγκεντρωτική κατάσταση ενσήμων 2013-2014

Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας

Η Αίτηση θα συμπληρώνεται στο Σωματείο μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                               Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3/12/2014

Αναφορικά με την από 2-12-2014 ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΝΑΕ επισημαίνουμε τα παρακάτω:

1. Καλό είναι η σημερινή διοίκηση των ΕΝΑΕ, η οποία έχει οδηγήσει το Ναυπηγείο στην σημερινή του απαξίωση, να μην προκαλεί ούτε τους εργαζόμενους, ούτε την κοινή λογική.

2. Θέση μας πάγια και σταθερή είναι το άνοιγμα του Ναυπηγείου με όλες του τις δραστηριότητες. Και γι' αυτό επί δύο και πλέον χρόνια , παρά την πλήρη εγκατάλειψή του από την διοίκηση της εταιρείας, καταφέραμε απλήρωτοι και πεινασμένοι  να κρατήσουμε το ναυπηγείο και τις εγκαταστάσεις του σε λειτουργική κατάσταση. Το ίδιο και τα υποβρύχια. Το γεγονός ότι τα υποβρύχια μπορούν και ολοκληρώνονται σήμερα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σ' εμάς.

3. Η επανέναρξη της (συνέχισης) κατασκευής των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έγινε όχι επειδή το θέλησε η διοίκησης της εταιρείας, αλλά επειδή εξαναγκάστηκε να το κάνει. Το έκανε υπό το βάρος της δικαστικής απόφασης που της επέβαλε την ασφάλιση των υποβρυχίων και την συντήρησή τους, απόφαση που εκδόθηκε  μετά από αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και παρέμβαση του σωματείου μας και των εργαζομένων.

4. Η συνέχιση κατασκευής των υποβρυχίων γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό , με την ευθύνη του πολεμικού ναυτικού και με χρήματα του πολεμικού ναυτικού. Οι εργαζόμενοι παρέχουμε εργασία στο πολεμικό ναυτικό και από το πολεμικό ναυτικό πληρωνόμαστε. Επομένως για ποιά "εξασφάλιση εργασίας και μισθοδοσίας"  μιλάει τόσο ξεδιάντροπα η διοίκηση της εταιρείας;

5. Οι δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εκ περιτροπής εργασία είναι μεν Πρωτόδικες, αλλά είναι προσωρινά εκτελεστές. Και η εταιρεία έχει υποχρέωση να τις εκτελέσει  και να πληρώσει τους εργαζόμενους. Αυτές δε οι αποφάσεις εκδόθηκαν όχι γιατί καταργήθηκε ο νόμος που αναφέρεται στην εκ περιτροπής εργασία, αλλά γιατί το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις του νόμου για την επιβολή εκ μέρους της εταιρείας αυτού του μέτρου. Η εταιρεία επέβαλε την εκ περιτροπής εργασίας προκειμένου να εκβιάσει το ελληνικό δημόσιο στην εκταμίευση και άλλων εκατομμυρίων χωρίς η ίδια να παραδίδει αντίστοιχο έργο.

6. Σε ότι αφορά την μή πληρωμή των εργαζομένων αυτό οφείλεται όχι επειδή η εταιρεία αδυνατεί να το κάνει, αλλά επειδή δεν θέλει. Στα ταμεία της εταιρείας από το 2010 που η σημερινή διοίκησης της εταιρείας έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της, έχουν εισρεύσει από το πολεμικό ναυτικό 362.750.000 ΕΥΡΩ . Μπορούσε, επομένως,  και μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους. Αλλά δεν θέλει.

Την καλούμε, λοιπόν, για μια ακόμη φορά να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να πληρώσει στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα, χωρίς προσχήματα.

7. Σε ότι αφορά το θέμα του πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων του ναυπηγείου για την πληρωμή των οφειλομένων στους εργαζόμενους, αυτό δεν υπήρξε ποτέ επιλογή μας. Αντίθετα το σωματείο μας πίεσε να υπάρξει η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών, όταν η διοίκηση της εταιρείας το είχε εγκαταλείψει και είχε γίνει έρμαιο στις αρπακτικές διαθέσεις των διαφόρων κορακιών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για 72.000 ευρώ η διοίκηση άφησε να κατασχεθεί το σύνολο των κινητών και ακινήτων του ναυπηγείου και ότι ήδη για αυτά τα "φραγκοδίφραγκα" οφειλής άφησε και πλειστηριάστηκαν ρυμουλκά και πλωτοί γερανοί. Ας μην προκαλεί λοιπόν η διοίκηση της εταιρείας. Γιατί δεν θα είχε μείνει ούτε λιθαράκι στο ναυπηγείο αν δεν παρεμβαίναμε.

8. Τελειώνοντας θα συμβουλεύαμε την διοίκηση της εταιρείας να είναι πιο μετρημένοι και πιo σεμνοί. Γιατί είναι αυτοί που έφτασαν το ναυπηγείο και τους εργαζόμενους στη σημερινή κατάσταση. Είναι αυτοί που εκμεταλλευόμενοι καταστάσεις πήραν το ναυπηγείο για ένα ευρώ, υποτίθεται για να το πάνε μπροστά. Να φέρουν δουλειές και συνάλλαγμα. Και αντί γι αυτό, πήραν 362.75 εκατομμύρια και έκλεισαν το ναυπηγείο.

Δεν έχουμε, επομένως κοινές επιδιώξεις...

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 25/11/2014
Διαβάστε εδώ την επίκαιρη ερώτηση  Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ιωάννη Γκίοκα και την απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας  κ. Κεγκερογλου Β. σχετικά με το εποχικό επίδομα.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24/11/2014

Συναδέλφισσες-οι,

Όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει και έχουμε πει, οριστική λύση στο θέμα του Ναυπηγείου δεν έχει βρεθεί.

Η λύση που εφαρμόζεται για την κατασκευή και την ολοκλήρωση των Υποβρυχίων εξυπηρετεί την Κυβέρνηση και το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά σίγουρα διαιωνίζει το πρόβλημα των Ναυπηγείων.

Γι΄ αυτό δεν επαναπαυόμαστε στη "λύση" αυτή , διεκδικούμε μέσα από τις συναντήσεις μας, τις πιέσεις μας και τον διάλογο (όμως όλα έχουν ένα όριο)  να πετύχουμε το άνοιγμα του Ναυπηγείου με όλες τις δραστηριότητες ώστε να υπάρξει μέλλον και όχι μόνο παρόν.

Γιατί όπως λέει και ο Πρωθυπουργός: ‹‹δεν νοείται μια χώρα ναυτική, μια πραγματικά ναυτιλιακή υπερδύναμη, όπως είναι η πατρίδα μας να μη διαθέτει και την αντίστοιχη ναυπηγοκατασκευαστική υποδομή, που ούτως ή άλλως υπάρχει. Η περίοδος αδράνειας, απαξίωσης θα δώσει πια τη θέση της σε μια νέα εποχή δυναμικής ανάπτυξης, δημιουργίας, με πλήρη εξασφάλιση του άξιου επιστημονικού και εργατικού μας δυναμικού. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Η Ελλάδα του αύριο, η νέα Ελλάδα να είναι μια Ελλάδα ανάπτυξης, προόδου, κύρους και πάνω από όλα εθνικής αυτοπεποίθησης. Η Ελλάδα που δημιουργεί, που παράγει, που αξιοποιεί και το άξιο ανθρώπινο δυναμικό που έχει τεράστιες δυνατότητες››.

Ωστόσο οι δηλώσεις μόνο δεν αρκούν, ας κάνει πράξη η Κυβέρνηση αυτά που υπόσχεται ώστε να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του χώρου της Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Το τρέχον διάστημα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Μπέζα αρμόδιο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Στη συνάντησή μας παραβρέθηκε και ο Διευθυντής του ΙΚΑ κ. Παπαχρήστου αρμόδιος για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Σημείο αναφοράς στη συζήτησή μας ήταν :

Α) Να δοθούν τα ένσημα των προηγούμενων ετών στους εργαζόμενους με βάση τις    Δικαστικές Αποφάσεις

(έχουν γίνει 3 καταγγελίες προς το ΙΚΑ αλλά δυστυχώς δεν έχουμε την απάντησή τους)

Β) Να λήξει επιτέλους το θέμα των ένσημων των εργαζόμενων που έχουν υπογράψει την συμφωνία  αποδοχής και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Πολεμικό Ναυτικό.

Γ) Να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι των ΕΝΑΕ που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στη βάση της διάταξη που  ψηφίστηκε και αφορά τους εργαζόμενους της πρώην Διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού και να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων αυτών.   

Ο Υπουργός ζήτησε το χρόνο του για να αποφανθεί σχετικά με την εφαρμογή της διάταξης.

Επίσης ο Διευθυντής του ΙΚΑ μας διαβεβαίωσε ότι θα απαντήσει στις καταγγελίες μας και ότι έχει προχωρήσει σε εξεύρεση λύσης σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό που αφορούν τα ένσημα των τελευταίων μηνών.

Μετά από επικοινωνία με την Διευθύντρια του ΙΚΑ Ελευσίνας, μας επιβεβαίωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό κατέθεσε το ποσό των 2.600.000.00 ευρώ και εντός των ημερών θα ακολουθήσουν και οι καταστάσεις των εργαζομένων με βάση τις κρατήσεις τους από το Πολεμικό Ναυτικό.

Το ΙΚΑ θα λάβει υπόψη του τις καταστάσεις αυτές, αλλά θα απαιτήσει από τα ΕΝΑΕ την (υποβολή Α.Π.Δ.) εντός των τασσόμενων προθεσμιών και το αργότερο ένα μήνα μετά την έγγραφη γνωστοποίηση από το Πολεμικό Ναυτικό των ασφαλιστικών στοιχείων των απασχολούμενων.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό των Διπλωματούχων Μηχανικών μελών του Σωματείου μας που είναι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ σας ενημερώνουμε ότι με ενέργειες του Σωματείου μας και των συναδέλφων μας, Καταρτζή Κίμωνα και Κουναμά Γρηγόρη, εκλεγμένου αντιπροσώπου στην Ε.Ε. Ναυπηγών του ΤΕΕ, με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ, το θέμα έχει ρυθμιστεί οριστικά για το χρονικό διάστημα 17 Απριλίου 2012 έως 30  Απριλίου 2014 και η ρύθμιση επεκτείνεται μέχρι και σήμερα, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Με την ρύθμιση αυτή οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί που εργάζονται στα ΕΝΑΕ έχουν πλήρη υγειονομική περίθαλψη και ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι σήμερα.

Σε ότι αφορά το εποχικό επίδομα επιδιώξαμε μαζί με τα Σωματεία της Ζώνης και της Ελευσίνας με παραστάσεις που κάναμε στο Υπουργείο Οικονομικών και Υπουργείο Εργασίας να μάθουμε πότε και αν οι εργαζόμενοι  του κλάδου της Ναυπηγικής Ζώνης θα λάβουν το εποχικό επίδομα.

Η τελευταία ενημέρωση μας από τον Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας ήταν ότι ο Υπουργός κ. Βρούτσης δεν εγκρίνει τον τρόπο καταβολής του εποχικού επιδόματος (λόγω Κρατικών ενισχύσεων) και αναζητά άλλον τρόπο προκειμένου να δοθεί μέσω του ΟΑΕΔ η οικονομική αυτή ενίσχυση. Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. του Σωματείου μας θα παραστεί αύριο Τρίτη στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις, ώστε να καταβληθεί το εποχικό επίδομα (641.00 ευρώ) σε όλους τους εργαζόμενους.

Τέλος το Προεδρείο του Σωματείου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά για την συμμετοχή των εργαζομένων του Ναυπηγείου σε πρόγραμμα του Ε.Β.Ε.Π. με τίτλο "Επαγγελματική Κατάρτιση, Συμβουλευτική Υποστήριξη, Πιστοποίηση Τεχνικής Ικανότητας 2.500 επαπειλούμενων με ανεργία, εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, κυρίως των Βιομηχανικών Κλάδων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και του Θριασίου Πεδίου".

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 250 ώρες και ο συμμετέχων θα λαμβάνει εκπαιδευτικό επίδομα 7 ευρώ μεικτά. Την τελική απάντηση του Ε.Β.Ε.Π. αν μπορούν οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τη γνωρίζουμε εντός των επόμενων ημερών. Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.

Συναδέλφισσες-οι,

Την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε ένα ενημερωτικό σημείωμα από το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού που έδινε την εντολή στον Οικονομικό Διευθυντή κ. Μιχαλόπουλο να προβεί στον προγραμματισμό μισθοδοσιών και δώρο Χριστουγέννων (αναλογικά 8/12).

Στο ενδεχόμενο αυτό αντιδράσαμε άμεσα και απευθυνθήκαμε προς κάθε κατεύθυνση απαιτώντας το δώρο Χριστουγέννων να είναι, όπως ορίζεται από τον Νόμο, 25 ημερομίσθια.

Σήμερα ενημερωθήκαμε προφορικά ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα καταβάλλει ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων (25 ημερομίσθια). Αναμένουμε την έγγραφη απάντηση καθώς επίσης και την απάντηση που αφορά το υπόλοιπο του επιδόματος αδείας.

Κλείνοντας  ενημερωθήκαμε από τον Δικηγόρο του Σωματείου κ. Πήττα ότι το εφετείο απέρριψε την έφεση της εταιρίας και δικαίωσε τους 73 συνταξιούχους συναδέλφους μας. 

Συναδέλφισσες –οι,

Το  Σωματείο μας συμμετέχει στο κάλεσμα που η ΓΣΕΕ απευθύνει για ένα αγωνιστικό και απεργιακό αγώνα με όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, ώστε να αντιπαλέψουμε όλοι μαζί τις αντεργατικές και αντικοινωνικές μνημονικές πολιτικές της λιτότητας και της εξαθλίωσης, οι οποίες αποτυπώνονται για ακόμη μια φορά μέσω και του νέου προϋπολογισμού που καταθέτει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη βουλή.

Ένας ακόμη αντεργατικός - αντιλαϊκός προϋπολογισμός λιτότητας και φόρο επιδρομών που οξύνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συνήθη και μόνιμα υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Αντιστεκόμαστε, αντιδρούμε και απεργούμε στις 27 Νοέμβρη κατά των κυβερνητικών μέτρων και πολιτικών, που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, το κοινωνικό κράτος να μετατρέπεται σε φιλανθρωπικό, με τον κόσμο της μισθωτής  εργασίας να συνεχίζει να σηκώνει στις πλάτες του για πολλοστή φορά τα βάρη της κρίσης και των ελλειμμάτων για τα οποία δεν ευθύνεται.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια βάρβαρη αδιέξοδη και αντεργατική πολιτική καταργώντας εκτός από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.

Βάζει στο στόχαστρο το συνδικαλιστικό νόμο, το δημοκρατικότερο νόμο της Ευρώπης, με στόχο την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, τη χειραγώγηση των συνδικάτων και την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων.

Παραδίδει έναντι πινακίου φακής στους ιδιώτες, Δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά (Ρεύμα ,Νερό, Λιμάνια, Υγεία, Παιδεία, Δίκτυα Μεταφορών και Υποδομές).Επιχειρεί να ισοπεδώσει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ασφάλειας.

Ισοπεδώνει πλήρως ακόμα και τα ελάχιστα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Με επικοινωνιακά τεχνάσματα όμως και με τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές, η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δεν αλλάζει. Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια βιώνει την ανεργία, τη φτωχοποίηση, τη λιτότητα, τον εκφοβισμό, τις απολύσεις.

Συναδέλφισσες, οι,

Η κυβέρνηση δυστυχώς συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική με την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Συνεχίζει να υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, να επιβάλλει μέτρα που οδηγούν στην εισοδηματική καθίζηση του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την έξοδο από την κρίση.

Συμμετέχουμε  όλοι  μαζί στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 27 Νοέμβρη και ώρα 11:00 στην Πλατεία   Κλαυθμώνος  κάτω από το πανό του Σωματείου μας .

Την ημέρα αυτή το Ναυπηγείο θα λειτουργήσει με το προβλεπόμενο Προσωπικό Ασφαλείας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Αντιστεκόμαστε Αντιδρούμε & Απεργούμε

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                 Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ κ. Β. Πίττα 13/11/2014

Διαβάστε εδώ την ενημέρωση από το δικηγόρο του Σωματείου μας κ. Β. Πίττα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 26/10/2014

Την Παρασκευή 24-10-2014 εκδικαζόταν στο Πρωτοδικειο Αθηνών οι αγωγές που είχαν κατατεθεί από το δικηγόρο του σωματείου μας οι οποίες αφορούσαν την περίοδο μετά τη λήξη της εκ περιτροπής εργασίας (από 1-10-2013 έως 30-4-2014 και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα).
Κατά την έναρξη της διαδικασίας η πλευρά της εταιρείας (ο κ. Καρδαράς) ζήτησε αναβολή της δίκης παρουσιάζοντας εισαγγελική απόφαση η οποία επέτρεπε στην εταιρεία να πάρει στοιχεία από το ΙΚΑ για όσους συναδέλφους εργαζόταν τη συγκεκριμένη περίοδο. 
Οι αιτιάσεις και οι πρακτικές της εταιρείας και των αχυρανθρώπων της ξεπερνούν κάθε όριο υποκρισίας. Δηλαδή κατά τη δική τους λογική έπρεπε οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να λιμοκτονήσουν! 
Από όλα τα παραπάνω ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και εύκολα να προβλέψει πόσο αξιόπιστες είναι οι υποσχέσεις που κυκλοφορούν από τα φερέφωνα της εταιρείας. 
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 1-11-2014 καλούμε τους εργαζόμενους να παρευρίσκονται στο σύνταγμα στο πανελλήνιο συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 12:00 πμ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                   Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15/10/2014

Συναδέλφισσες, -οι,

Σε συνέχεια της ενημέρωσής μας για την απασχόληση των εργαζομένων της πρώην Διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού, σήμερα Τετάρτη 15/10, το Σωματείο συναντήθηκε με τη Διευθύντρια του ΙΚΑ Ελευσίνας και ενημερώθηκε σχετικά με την αυτασφάλιση των εργαζομένων στο ΙΚΑ. Μας ενημέρωσε ότι προηγήθηκε συνάντηση του Πολεμικού Ναυτικού με τη Διοίκηση του ΙΚΑ. Αποφασίστηκε ότι στο κείμενο αποδοχής συμφωνίας που θα υπογράψει ο κάθε ενδιαφερόμενος θα αναφέρεται παράλληλα και η λέξη «αυτασφαλιζόμενος». Έτσι, δίνεται η δυνατότητα το ΙΚΑ να ασφαλίσει όλους τους εργαζόμενους που το επιθυμούν.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν πρώτα στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Ελευσίνας και να υποβάλλουν μια αίτηση για αυτασφάλιση. Μετά την αίτηση αυτή και αφού πάρουν βεβαίωση από το φορέα θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στο χώρο του Ναυπηγείου και να υπογράψουν τη σύμβαση απασχόλησης με το Πολεμικό Ναυτικό.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΠΝ, από αύριο Πέμπτη 16/10/2014.

Συναδέλφισσες, -οι,

Το Σωματείο μας παραβρέθηκε χθες Τρίτη 14/10 μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) και τα Σωματεία της Ζώνης στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο σε μια παράσταση διαμαρτυρίας ασκώντας πίεση στα παρακάτω αιτήματά μας:

Α. Συμμετοχή των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο ειδικό εποχικό επίδομα ανεργίας.

Β. Να δοθεί το επίδομα παιδιού σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Για τα παραπάνω αιτήματά μας, αλλά και σε μια σειρά αιτημάτων μας, έχει λάβει γνώση ο Υπουργός Εργασίας κος Βρούτσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου και αναμένουμε συνάντηση για εξεύρεση λύσεων και αποφάσεων. 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                        Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10/10/2014

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Σωματείου (εκπροσωπούμενο από όλες τις παρατάξεις) με τους επικεφαλείς του Πολεμικού Ναυτικού με κύριο θέμα την απασχόληση των εργαζομένων της πρώην Διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού  στα υποβρύχια. Μας ενημέρωσαν σχετικά με την αυτασφάλιση των εργαζομένων ότι προτίθενται  να προτείνει στη Διεύθυνση του ΙΚΑ (σε συνάντηση που πιθανώς να πραγματοποιηθεί σήμερα) να βρεθεί τρόπος ώστε οι εργαζόμενοι που θα υπογράψουν τη δήλωση αποδοχής απασχόλησης να ασφαλιστούν στο συγκεκριμένο φορέα (ΙΚΑ). Αν η λύση αυτή που προτείνεται την αποδεχθεί το ΙΚΑ, άμεσα το ΠΝ θα καλέσει τους εργαζόμενους να προσέλθουν στο χώρο για να υπογράψουν τη συμφωνία αποδοχής. 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                 Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/10/2014

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την πορεία των ναυπηγείων και αναγνωρίζουμε το μέγεθος των προσπαθειών που έχουν ως τώρα καταβληθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και από την ηγεσία και τους αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού προκειμένου να φτάσουμε στην παράδοση των υποβρύχιων.

Ανάλογης όμως σημασίας και βαρύτητας ήταν η προσπάθεια από την πλευρά των εργαζομένων που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και προσέφεραν ανεκτίμητη εργασία για να φτάσουμε στην πολυπόθητη ολοκλήρωση των υποβρυχίων.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει  ότι το ‘’ΠΙΠΙΝΟΣ’’ είναι ένα υπερσύγχρονο Υ/Β και ταυτόχρονα το πρώτο Υ/Β που κατασκευάσθηκε στην Ελλάδα,  εξ’ ολοκλήρου, από Ελληνικά χέρια. Η αποκτηθείσας τεχνογνωσία και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που κατασκευάσθηκαν μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων γι αυτό το σκοπό, πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Ναυπηγικής μας Βιομηχανίας και μέσω αυτής στην ανάπτυξη της Χώρας.

Ωστόσο, παρά τις ευοίωνες εξελίξεις, εξακολουθούν να εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την λειτουργιά του Ναυπηγείου. Χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγική δραστηριότητα του ναυπηγείου και η ολοκλήρωση του έργου των υποβρυχίων. Πρέπει λοιπόν να μας απαντήσουν οριστικά και με σαφήνεια στα εξής ερωτήματα;

Ø  Τί θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των Υποβρυχίων; Μέχρι τώρα η μόνη απάντηση που έχουμε είναι ότι το θέμα το χειρίζονται τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Με ποιό τρόπο όμως; Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση, παρά τις προσπάθειές μας. Τι απαντάνε τα αρμόδια Υπουργεία και πώς αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα που έχει προκύψει με την Ε.Ε. σχετικά με  την απαγόρευση κατασκευής πλοίων ξένων πολεμικών ναυτικών; Την μία ακούμε ότι έχει αρθεί η απαγόρευση, την άλλη ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Τι τελικά ισχύει;

Ø  Τι θα γίνει με τις εμπορικές δραστηριότητες του Ναυπηγείου; Το Ναυπηγείο έχει τεράστιες δυνατότητες και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να αρθούν οι όποιες απαγορεύσεις και το ναυπηγείο να λειτουργήσει ως πλήρης βιομηχανική μονάδα.

Ø  Τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ναυπηγείου; Θα συνεχίσει να παραμένει ιδιοκτήτης ο σημερινός, ο οποίος το οδήγησε στην σημερινή άθλια κατάσταση;

Σήμερα γίνεται η τελετή δεξαμενισμού και παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό του πρώτου υποβρυχίου υψηλής τεχνολογίας  TYPE 214, που κατασκευάστηκε εξ’ ολοκλήρου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το γεγονός αυτό νομίζουμε ότι αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη για τις δυνατότητες που έχουν τα Ναυπηγεία και οι εργαζόμενοι σ' αυτά, και ακόμη για το πόσο αναγκαίο για την Εθνική Άμυνα και την Εθνική Οικονομία  είναι να λειτουργούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Θέλουμε όμως να επισημάνουμε, ότι, το ότι κατέστη δυνατή η σημερινή παράδοση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους, οι οποίοι επί δύο και πλέον χρόνια νηστικοί και με δικά τους μέσα συνέχισαν όσο ήταν δυνατόν τη συντήρησή των υποβρυχίων  και έτσι χωρίς να έχουν υποστεί σημαντικές φθορές ή ζημιές, ήταν και είναι δυνατή η συνέχιση κατασκευής τους.

Η Διοίκηση της εταιρείας "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ" από τον Απρίλιο του 2012 έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το ναυπηγείο στην τύχη του, χωρίς να δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις, τις υποδομές, τα υποβρύχια, τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι για όλο αυτό το διάστημα υπερέβαλαν εαυτόν. Επιτέλεσαν και με το παραπάνω το πατριωτικό τους καθήκον. Το ίδιο θα κάνουν και από εδώ και στη συνέχεια.

Θα πρέπει όμως και η Πολιτεία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά μας. Αναφέρουμε τα τρία σημαντικότερα

Το πρώτο είναι η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την  Ε.Ε. ώστε να μπορέσει το Ναυπηγείο να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία με όλες του τις παραγωγικές δραστηριότητες

Το δεύτερο είναι η πληρωμή των οφειλομένων αποδοχών μας. Όπως ήδη αναφέραμε η εταιρεία μας οφείλει τις αποδοχές μας από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα. Μάλιστα για την περίοδο από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι 30-9-2013 οι αποδοχές μας αυτές έχει κριθεί δικαστικά ότι πρέπει να μας καταβληθούν, ενώ για τις αποδοχές μας από 1-10-2013 μέχρι 30-4-2014 οι σχετικές μας αγωγές εκδικάζονται στις 24-10-2014.

Με το άνοιγμα των Ναυπηγείων υπό το Πολεμικό Ναυτικό τον περασμένο Μάιο, θεωρούσαμε αυτονόητο ότι θα μας καταβάλλονταν και όλα τα οφειλόμενα, τουλάχιστον αυτά για τα οποία υπάρχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις.

Η καταβολή των οφειλομένων αποτελεί ηθική τουλάχιστον υποχρέωση της πολιτείας προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι επί 24 μήνες χωρίς ευρώ, με τα ναυπηγεία πλήρως εγκαταλειμμένα από την διοίκηση της εταιρείας,  εξαθλιωμένοι οικονομικά και ψυχικά,  σ' ένα περιβάλλον εργασίας άκρως επικίνδυνο (σύμφωνα με τους ελέγχους του ΣΕΠΕ), κατάφεραν να αποτρέψουν καταστροφές στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου και στα ίδια τα υποβρύχια και να τα διατηρήσουν σε μια ανεκτή κατάσταση, και έτσι σήμερα με μικρότερο από το αναμενόμενο κόστος να είναι δυνατή η επαναλειτουργία των ναυπηγείων και η κατασκευή των υποβρυχίων.

Γι' αυτό και ζητήσαμε  να μας καταβληθούν τα οφειλόμενα από την εργοδότριά μας εταιρεία (ΕΝΑΕ) , από το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση τις δικαστικές αποφάσεις.

Σημειώναμε τότε και το επισημαίνουμε και πάλι, ότι για το ποσό που τυχόν θα μας καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, οι εργαζόμενοι θα εκχωρήσουμε τις απαιτήσεις μας κατά της ΕΝΑΕ στο Ελληνικό Δημόσιο, οπότε το Ελληνικό Δημόσιο θα διεκδικήσει αυτοτελώς και για λογαριασμό του τα εν λόγω ποσά από την ΕΝΑΕ.

Τα ποσά αυτά μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να τα προβάλει και να τα διεκδικήσει μέσω της Διεθνούς Διαιτησίας , όπου έχουν παραπεμφθεί οι διαφορές μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ, και είναι βέβαιο ότι τα ποσά αυτά θα του επιδικαστούν, αφού ήδη είναι βεβαιωμένα με αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων.

Η ίδια ρύθμιση πρέπει, για λόγους ισονομίας, να καλύψει και τους εργαζόμενους που έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης και οι οποίοι έχουν κατά της ΕΝΑΕ αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων. Και για τους εργαζόμενους αυτούς έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.  Μέχρι σήμερα στο παραπάνω αίτημά μας, δεν έχει δοθεί θετική απάντηση

Το τρίτο είναι η ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων για το διάστημα των δύο ετών που τα Ναυπηγεία είναι κλειστά και μας οφείλονται (και μας έχουν επιδικαστεί) οι αποδοχές μας.

Από τους εργαζόμενους αυτούς, ένας σημαντικός αριθμός,  εάν καταβάλλονταν κανονικά οι ασφαλιστικές τους εισφορές, θα συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις για την συνταξιοδότησή τους οπότε θα αποχωρούσαν, γεγονός που θα οδηγούσε σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Ναυπηγείο.

Μετά και την δικαστική επιδίκαση των αποδοχών μας ζητήσαμε από τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην ασφαλιστική μας τακτοποίηση, αφού πλέον υπάρχει η πραγματική και ουσιαστική βάση για να μπορεί αυτό να γίνει. Παράλληλα ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας να επεκτείνει και για τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ανάλογη ρύθμιση που ισχύει για άλλους εργαζόμενους (άρθρο 138 παρ. Θ1-Θ6 του ν. 4052/2012), σύμφωνα με την οποία οι εισφορές προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος στη συνέχεια υποκαθίσταται στα αντίστοιχα δικαιώματα των εργαζομένων και επιδιώκει την είσπραξή τους από την εργοδότρια εταιρεία. Σημειώνουμε ότι στην δική μας περίπτωση, με το δεδομένο ότι οι αποδοχές μας, μας έχουν επιδικαστεί δικαστικά, ο ΟΑΕΔ θα διεκδικήσει και θα εισπράξει από την εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΕ" τα ποσά που θα έχει καταβάλει για λογαριασμό μας.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Πρωθυπουργού στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θα θέλαμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν  ώστε να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που καθημερινά εμφανίζονται και να παραδοθούν όλα τα Υποβρύχια πλήρως ετοιμοπόλεμα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ελπίζουμε ότι και η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στα δίκαια αιτήματά μας:

Ø  Στο άνοιγμα των Ναυπηγείων με  όλες τους τις δραστηριότητες, σε πλήρη λειτουργία, χωρίς δεσμεύσεις και απαγορεύσεις.

Ø  Στην καταβολή των οφειλομένων αποδοχών μας.

Ø  Στην ασφαλιστική μας τακτοποίηση για το διάστημα που μας οφείλονται αποδοχές.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.                                                    ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/10/2014

Συναδέλφισσες- οι,

Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια ορισμένων εργαζομένων να αποχωρήσουν από το Ναυπηγείο μετά τις 11:00 πμ "αυθορμήτως" χωρίς να παραστούν στην τελετή παράδοσης του Υποβρυχίου. Πιστεύουμε ότι η ενέργειά τους δεν είναι τόσο "αυθόρμητη" αλλά δημιουργεί υπόνοιες ότι είναι κατευθυνόμενη. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην αποχωρήσουν από το Ναυπηγείο πριν από το πέρας της τελετής αλλά να παραστούν σε αυτή. 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙO

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                         Β. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ                                Ε. ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ         ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ κ. Β. Πίττα
Διαβάστε εδώ την ενημέρωση του δικηγόρου του Σωματείου μας κ. Β. Πίττα σχετικά με την πορεία των δικαστικών υποθέσεων.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ
Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα των εκλογών του Σωματείου "Τρίαινα".


ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Δείτε εδώ απόσπασμα από την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας για την εκ περιτροπής εργασία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 

Απόφαση Εφετείου
Διαβάστε εδώ την απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση της ΕΤΥΕ Α.Ε.. Τις επόμενες μέρες, θα εκδοθεί και ανακοίνωση για το θέμα αυτό. 


Επιστολή Σωματείου προς ΕΝΑΕ
Διαβάστε εδώ την απαντητική επιστολή του Σωματείου "Τρίαινα" προς την διοίκηση των ΕΝΑΕ σχετικά με τη διαβούλευση για εκ νέου εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας για ακόμη ένα τρίμηνο. 


Απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
Σας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τα ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία,που δικαιώνει τους εργαζόμενους. Δελτίο Τύπου ΓΣΕΕ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΓΣΕΕ σχετικά με τη δικαστική απόφαση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.