Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Ομολογείται από πολ­λούς ότι ζούμε σε κρί­σιμη εποχή. Μερικοί την χα­ρακτηρίζουν ως εποχή του Αντίχρι­στου. 'Άλλοι ομιλούν για την δύσι της ελευ­θερίας του άνθρωπου με τα ηλεκτρονικά φακελώματα. 'Άλλοι υποβαθμίζουν την σοβαρότητα των γεγονότων και προσ­παθούν να αμβλύνουν την φωτισμένη συνείδηση των πιστών. Να τους απο­νευρώσουν πνευματικά και να τους οδη­γήσουν σε πνευματικόν εφησυχασμό. 'Άλλοι επιδιώκουν να αποσπάσουν τους ανθρώπους από την αφοσίωσή τους στα ιδανικά και τις μεγάλες άξιες, και να τους προσανατολίσουν μόνον σε οικονομικά και υλικά μεγέθη της ζωής.

Ό Χριστιανός, καθώς βλέπει και ακούει αυτά, φυσικό είναι να προβληματίζεται πώς θα ξεπεράσει όλες αυτές τις δυσ­κολίες και θα πολιτεύεται σταθερά και αμετακίνητα μέχρι τέλους της ζωής του με οδηγό την αλήθεια του Ευαγγελίου.

Όντως, όπως κάθε εποχή, και ή ση­μερινή έχει τις ιδικές της δυσκολίες και τα προβλήματα της.

Ό Κύριος ημών Ιησούς Χριστός άρχισε την δημοσία του δράση εις μίαν εποχή πού οι άνθρωποι ζούσαν μακράν του Θεού. Ό απόστολος Παύλος περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής. «Φάσκοντες είναι σοφοί έμωράνθησαν, και ήλλαξαν την δόξαν του άφθαρτου Θεού έν όμοιώματι εικόνος φθαρτού άνθρω­που και πετεινών και τετραπόδων και ερ­πετών...» (Ρωμ. α' 22έ). Έσκοτίσθη ό νους τους. Έγιναν ανόητοι και μωροί. Αμαρτία και δια­στροφή, έργα άπρεπη και ποικίλη αμαρτία πλεόναζε στη ζωή τους. Οι θρησκεύοντες άνθρωποι, και μάλι­στα οι Γραμματείς και Φαρισαίοι, κάθε άλλο παρά εικόνα ανθρώπων του Θεού εμφάνιζαν. Υποκρισία, αδιαφορία, μίσος και συκοφαντία αντιμετώπιζε συνεχώς ό Κύριος. Τον βλασφημούσαν ότι έχει «δαιμόνιον» ή ότι «εν τω άρχοντι των δαι­μονίων έκβάλλει τα δαιμόνια» (Ιω. ζ' 20-Ματθ. θ' 34). Τον συκοφαντούσαν ότι κα­ταργεί την αργία του Σαββάτου (πρβλ. Ίω. ε' 18). Εις το τέλος Τον οδήγησαν στόν Σταυρό.

Ό απολογισμός του έργου του εις το τέλος της δημοσίας δράσεως του φαινο­μενικώς θα είναι λίγοι αγράμματοι ψα­ράδες ως μαθητές, και αυτοί φοβισμένοι και κατατρομαγμένοι. Δύο από τούς επι­σήμους, ό Νικόδημος και ό Ιωσήφ, και αυτοί μαθητές, άλλ' εν κρύπτω. Από τον στενό δε κύκλο των μαθητών του ένας Τον αρνείται, άλλος Τον προδίδει και οι πάντες Τον εγκαταλείπουν μετά την σύλληψή του στην Γεθσημανή.

Ό Κύριος εν τούτοις μας ομιλεί περί επιτελέσεως μεγάλου έργου, το όποιο έπρεπε να συνεχίσουν οι Μαθητές του. Τούς καλούσε να πορευθούν και να κη­ρύξουν το Ευαγγέλιο σε όλο τον κόσμο. Διότι κάτω από την φαινομενική αδυναμία του Σταύρου έκρύπτετο ό θρί­αμβος της δυνάμεως του Θεού.

Αυτό θα φάνει ιδιαιτέρως στην ζωή των Αποστόλων, ευθύς μετά την Άνά­σταση του Κυρίου και προ πάντων μετά την Πεντηκοστή. Οι περίφοβοι και περί­τρομοι Μαθητές με την εξ ύψους δύναμη έκήρυτταν με θάρρος τον λόγο του Θεού. Οι άνθρωποι κατά χιλιάδες πιστεύουν, μετανοούν και επιστρέφουν στον Χριστό.

Απόδειξη ακόμη της θριαμβευτικής νί­κης του Χριστού θα είναι το «σκεύος τής εκλογής» (Πράξ. θ' 15), ό απόστολος Παύλος. Ό πρώην διώκτης γίνεται Από­στολος των Εθνών. Κανένα εμπόδιο δεν μπορούσε να τον ανακόψει από το έρ­γο, στο οποίο ό Κύριος τον κάλεσε. Το κήρυγμα του Σταυρού και το Ευαγγέλιο κατακτούσε τις ψυχές ολονέν και περισσοτέρων ανθρώπων (Ρωμ. ιε' 23). Αυτά έγράφοντο είκοσι πέντε μόλις χρό­νια περίπου μετά την Σταύρωση.

Μετά τούς αποστολικούς και μεταποστολικούς χρόνους, οι ιστορικοί καταγρά­φουν περί τούς δέκα επισήμους διω­γμούς. Επί Νέρωνος 64 μ.Χ., επί Δομιτιανού 95 μ.Χ., επί Τραϊανού 111 μ.Χ., επί Αδριανού 126 μ.Χ., επί Άντωνίνου και Αντωνίου 126 μ.Χ., επί Σεβήρου 202 μ.Χ., επί Μαξιμίνου 223 μ.Χ., επί Δεκίου 250 μ.Χ., επί Οΰαλεριανοΰ 258 μ.Χ., επί Διοκλητιανοΰ 302 μ.Χ.

Ανθρωπίνως, με όλα τα σκληρά και α­πάνθρωπα βασανιστήρια των διωκτών εναντίον των πιστών, δεν θα έπρεπε σή­μερα να υπάρχει ίχνος Χριστιανού. Και ό­μως ό άγιος Ιουστίνος ό Μάρτυς θα γράψει: «"Οσον οι Χριστιανοί κατεδιώκοντο και όσον περισσότεροι εξ αυτών έστεφανούντο διά του μαρτυρίου, τοσούτω μάλλον άλλοι πλείονες πιστοί και θεοσεβείς διά του ονόματος του Ιησού Χρι­στού καθίσταντο...». «Νικώμεν όταν φονευώμεθα, και διασωζόμεθα ακριβώς τό­τε, όταν κατανικώμεθα». Ό Διοκλητιανός ετοιμάζει τον μεγάλον διωγμόν, και την ιδίαν περίοδον ή σύζυγος του ή Βαλερία και ή κόρη του Πρίσκα είναι κατηχούμενες.

Στους χρόνους μας οι πολέμιοι του Χριστιανισμού κατεδάφισαν Ναούς, οδήγησαν στο μαρτύριο χιλιάδες Χρι­στιανούς. Όμως οι εκκλησιές ξαναχτίζον­ται. Οι πιστοί κατακλύζουν ασφυκτικά τούς Ναούς. Ό Χριστός και το Ευαγγέλιο κηρύσσεται παντού και θριαμβεύει.

Στις ήμερες μας ό Χριστός πολεμείται από το υλιστικό πνεύμα, πού θέλει τον άνθρωπο μία οικονομική μονάδα, χω­ρίς πνευματικές αναζητήσεις, χωρίς κανέ­να πνευματικό υπόβαθρο. Πολεμείται από το πνεύμα του συγκρητισμού, πού θέ­λει μία θρησκεία χωρίς την ηθική του Ευαγγελίου. Θέλει την Εκκλησία του Χριστού να μη έχει ενεργό δράση μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων. Όμως όλες αυτές οι αντίξοες συνθήκες μας βο­ηθούν να αυξήσουμε το αγωνιστικό φρόνημα μας. Να επιμεληθούμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα της πνευμα­τικής μας ζωής, για να ελκύουμε περισσοτέρη Χάριν Θεού εις ημάς και εις τούς γύρω μας. «Ή Εκκλησία είναι θεανθρωπίνη αίωνιότης, ενσαρκωμένη εις τα όρια του χρόνου», γράφει ό π. Ιουστίνος Πόποβιτς. «Ευρίσκεται εις τον κόσμο αυ­τόν, αλλά δεν είναι έκ του κόσμου τούτου (Ιω. ιη' 36). Ευρίσκεται εις αυτόν τον κό­σμον, διά να άνυψώση αυτόν μέχρι του ουρανού, από όπου προέρχεται και ή ιδία».

Άς προχωρούμε λοιπόν οι Χριστιανοί με θάρρος και ακλόνητη πίστη προς τον τροπαιούχο Κύριό μας 'Ιησού Χριστό. Θα αναδείξει και εμάς νικητές. «Το άρνίον νικήσει αυτούς, ότι κύριος κυρίων εστί και βασιλεύς βασιλέων, και οι μετ' αυτού κλητοί και εκλεκτοί και πιστοί» (Άποκ. ιζ' 14). Κλητοί είμεθα. Να προσπαθούμε με την Χάριν του Θεού να μείνουμε πιστοί μέχρι τέλους και να αναδειχθούμε και εκ­λεκτοί. Άς μη πτοούμεθα. Συνεχής αγώνας για μίαν ζωή θεάρεστη και αγία. Προσπάθεια να έλθει ή βασιλεία του Θεού στην γη μας. Ή νίκη είναι του Θεού (Β'Μακ. ιγ'15). ■(Από τον «ΣΩΤΗΡΑ»)

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ