Werkstukken in groep 5-8

Verantwoordelijke 

Leerkrachten groepen 5 t/m 8

Betrokkenen bij opstellen 

Leerkrachten groepen 5 t/m 8 

Interpretatievrijheid

Vast

Geëvalueerd 

-

Datum laatste wijziging 

Opgesteld juni 2019 en klik HIER

==============================================================================

Doel 

De leerlingen in de groepen 6, 7 en 8 kunnen informatie verzamelen, selecteren en kunnen dit omzetten in een werkstuk in eigen woorden.

Aanpak 

In groep 5-8 wordt op school een start gemaakt met het eerste deel van het werkstuk. De kinderen schrijven voorwoord, en minimaal de eerste 2 hoofdstukken in een kladschriftje op school. Hierbij is van belang dat de kinderen weten hoe ze informatie moeten samenvatten en in eigen woorden op schrift na kunnen vertellen. De hoofdstukken en het voorwoord worden door de leerkrachten gecorrigeerd.  In groep 6 wordt begonnen met mindmap, lettergrootte is 12, er leerjaar is er een opbouw in woorden voor ieder hoofdstuk.

werkstukken 5-8

Overzicht groepen 5-8

Het werkstuk wordt thuis verder uitgewerkt in het klad en op de computer. Het werkstuk moet worden getypt in lettergrootte 12 in een prettig leesbaar lettertype. De kladversie op papier moet ook worden ingeleverd om te voorkomen dat er wordt gekopieerd van internet of dat het werkstuk wordt gemaakt door ouders. Hieronder wordt in het overzicht aangegeven hoe de opbouw is bij het maken van een werkstuk en op welke manier deze vorm krijgt. Vanzelfsprekend wordt hier vooraf in de klas aan gewerkt om de kinderen de volgende stap in het proces aan te leren. Bijvoorbeeld: Wat is een voorwoord en wat staat erin?

Sites evt. te gebruiken in de klas:

Tijdens het proces en bij de beoordeling wordt rekening gehouden met leerlingen die minder goed in staat zijn aan deze eisen te voldoen. Voor hen gelden aangepaste afspraken.

Werkstukkenwijzer

Informatie voor ouders/ verzorgers/externen

Klik HIER voor de info groepen 6.